Regel nu jouw loodgieter

Vaatwasser aansluiten / inbouwen

Vanaf €109 incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 1201 loodgieters in jouw regio

Een nieuwe vaatwasser aangeschaft en liggen alle leidingen in de buurt, dan is het nieuwe apparaat vaak al binnen 1 uur aangesloten. Ook als er iets meer werk bij komt kijken kan een vakman je helpen. Omschrijf je klus en maak een afspraak met een loodgieter in de buurt.

Regel nu jouw loodgieter
337 recensies
Waarom Zoofy?
 • Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • De plek voor jouw spoedklus!
 • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
 • Geen voorrijkosten.
 • De laatste aanvraag was 12 minuten geleden.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

afwasmachine inbouwen

Heb je geen zin meer om elke dag een stapel afwas met de hand weg te werken en ga je daarom binnenkort op zoek naar een nieuwe vaatwasser? Of zit je huidige vaatwasser verstopt? Dit kun je laten verhelpen via Zoofy

Dan vraag je je waarschijnlijk af, hoe een vaatwasser aansluiten in z’n werk gaat en wat de kosten daarvan zijn. Laat direct je afwasmachine inbouwen via Zoofy. Lees hier zeker even verder, want wij hebben hieronder handige tips én een aantal prijzen voor je op een rijtje gezet.

Type vaatwasser

De keuze voor een bepaald type vaatwasser hangt mede af van jouw budget en je wensen. Wil je een klein of juist een groot model? Ben je op zoek naar een vrijstaand, onderbouw- of inbouwapparaat? Een vrijstaande model is meestal iets goedkoper dan de andere modellen. Omdat dit type vaatwasser los in de keuken wordt geplaatst, is installatie ervan veel eenvoudiger dan het aansluiten van een inbouwexemplaar. Je zou dus kunnen overwegen om dit zelf te doen. Een onderbouw vaatwasser combineert kenmerken van een vrijstaande en een inbouwvaatwasser. Wanneer je de bovenkant van een onderbouwmodel afhaalt, past hij onder het keukenblad, waarna hij aangesloten kan worden. De meeste vrijstaande modellen zijn hiervoor geschikt. Een vaatwasser aansluiten is een klus voor een vakman, zeker wanneer het een inbouwmodel betreft.

Vaatwasser installeren

Vaatwasser aansluiten kosten

De prijzen van een inbouwvaatwasser lopen sterkt uiteen: er zijn modellen verkrijgbaar vanaf € 200,- tot € 2000,-. Voor aansluiting ervan betaal je een bedrag tussen de € 100,- en € 300,-. In de keuken worden verschillende elektrische apparaten gebruikt en vaak ook nog eens een aantal tegelijkertijd. Daarom moet er, om te voorkomen dat de stoppen doorslaan, soms voor het aansluiten van een vaatwasser een extra groep in de meterkast geplaatst worden. Is hier geen ruimte voor, dan kan er een extra kastje geplaatst worden. Een professional kan je hier meer informatie over geven. Hij weet precies hoe hij onveilige situaties bij het aanleggen van elektriciteit kan voorkomen. De kosten hiervoor variëren tussen de € 200,- en € 500,-. De genoemde prijzen zijn allemaal gemiddelden, de werkelijke kosten zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Waar moet je op letten

Heb je de geschikte vakman die jouw nieuwe vaatwasser gaat aansluiten gevonden? Geef hem dan van tevoren zo veel mogelijk informatie over de klus. Maak ook duidelijke afspraken over wát er allemaal precies moet gebeuren, wat de kosten zijn en of en hoeveel er berekend wordt voor meerwerk. Aandachtspunten hierbij zijn:


• het merk en type vaatwasser dat geïnstalleerd moet worden
• of het een vrijstaand, onderbouw of inbouwmodel is
• of er op dit moment nog een andere vaatwasser is aangesloten en, zo ja, of je deze zelf gaat verwijderen of dat hij dit moet doen
• wil je de vaatwasser aansluiten op de plaats van de oude? Wanneer je de merken en typenummers van zowel de oude als de nieuwe vaatwasser doorgeeft, kan hij alvast bekijken, of hij veel wijzigingen door moet voeren voor hij het nieuwe model kan aansluiten
• is het de eerste vaatwasser die in je keuken wordt geplaatst of komt de nieuwe vaatwasser op een andere plek te staan dan de oude?

Zorg er dan voor, dat de installateur ruim voor het moment van aansluiting al op de hoogte is van belangrijke informatie, zoals de exacte plaats, stopcontact, watertoevoer en meterkast. Een fysieke afspraak waarbij hij de situatie kan bekijken is handig, mocht dit niet lukken, dan kun je hem ook foto’s van bovengenoemde aandachtspunten doorsturen.

Hoe gaat de vakman te werk bij de afwasmachine inbouwen

Het inbouwen van een vaatwasser is meer dan alleen de stekker erin stoppen en wassen maar. Om lang en probleemloos plezier van het apparaat te hebben, is zorgvuldige aansluiting vereist.

• Er wordt begonnen met het weghalen van de, eventueel, nog aanwezige vaatwasser. Dat is een klusje, dat soms langer kan duren dan het installeren van de nieuwe. Bij een inbouwvaatwasser moeten namelijk eerst de plint en het deurpaneel verwijderd worden, voordat de vaatwasser uit de keuken gehaald kan worden
• Had je in je keuken al een inbouwvaatwasser en heb je nu een nieuwe model gekocht? Verzeker je er dan van, dat de nieuwe vaatwasser past op de plaats van de oude. De vakman kan dan zonder problemen het nieuwe apparaat op de plek van de oude plaatsen. Heb je een grotere vaatwasser gekocht, dan moet eerst de nis helemaal aangepast worden. Dat is van invloed op de andere kasten in je keuken én op de vaatwasser aansluiten kosten.
• Maakte je reeds gebruik van een vaatwasser en wordt de nieuwe op dezelfde plaats gezet, dan zijn de stroom- en watervoorziening al aanwezig. Is het je eerste vaatwasser of komt hij op een andere plaats te staan en zijn stroom en water daar nog niet voorzien, dan kan de vakman dat voor je in orde maken. Houd ook hierbij rekening met extra kosten
• Als water- en stroomtoevoer in orde zijn (gemaakt), kan de vaatwasser worden aangesloten. De vakman controleert of de vaatwasser netjes aansluit op de keuken. Door de pootjes te verstellen komt de vaatwasser helemaal waterpas te staan.
• Nu is het tijd om het deurpaneel op de deur van de vaatwasser te plaatsen. Dit moet secuur gebeuren, zodat de schroeven niet zichtbaar zijn
• De aansluiting van je nieuwe vaatwasser is nu bijna klaar. De installateur zet het apparaat stevig vast, zodat hij niet van zijn plek trilt tijdens de wasprogramma’s
• De laatste stap: de plint van de keuken wordt weer teruggeplaatst. Soms moet deze ietwat worden aangepast aan de maat van de deur van de vaatwasser.
• De vaatwasser is nu klaar voor gebruik.

Overigens is een vaatwasser aansluiten niet de enige klus waarvoor je de hulp van een vakman kunt inroepen. Ook wanneer het apparaat onverhoopt kapot gaat, kan een professional hulp bieden. Vaak is reparatie namelijk nog heel goed mogelijk, terwijl dat ook nog eens goedkoper is dan de aanschaf van een nieuwe. Wanneer je gegevens zoals merk en type doorgeeft en vermeldt wat de vaatwasser nog wel en niet doet, kan vervolgens de oorzaak van het probleem achterhaald worden.

e boekt via Zoofy eenvoudig een professional voor het plaatsen van een slimme vaatwasser. Je boekt een professional in slechts enkele stappen. Heb je een nieuwe slimme vaatwasser gekocht van bijvoorbeeld AEG? Dan kunnen onze vakmannen helpen met het aansluiten van de vaatwasser en het installeren van de applicatie op jouw telefoon. Zo kun je de vaatwasser ook op afstand bedienen. En bekijken hoe lang het programma nog duurt.

Slimme vaatwasser laten plaatsen

Een slimme vaatwasser plaatsen is een manier om je vaatwasser te installeren zonder dat je een vakman hoeft in te schakelen. Het is een eenvoudig proces waarbij je de vaatwasser aansluit op de water- en afvoerleidingen en de stroomvoorziening.

Voordelen:

 • Je kunt je vaatwasser zelf installeren, waardoor je geld bespaart op de kosten van een vakman.
 • Je kunt de installatie zelf uitvoeren, waardoor je de installatie op je eigen tempo kunt doen.
 • Je kunt de installatie zelf controleren om er zeker van te zijn dat alles goed is aangesloten.

Nadelen:

 • Als je geen ervaring hebt met het installeren van een vaatwasser, kan het een tijdrovend proces zijn.
 • Als je de installatie niet goed uitvoert, kan dit leiden tot lekkage of andere problemen.
 • Als je de installatie niet goed uitvoert, kan dit leiden tot schade aan je vaatwasser.

Mogelijke kosten:

De kosten voor het plaatsen van een slimme vaatwasser kunnen variëren, afhankelijk van de aard van de installatie. Je kunt bijvoorbeeld kosten maken voor het aansluiten van de water- en afvoerleidingen, het aansluiten van de stroomvoorziening en het aanschaffen van eventuele extra materialen.

Ons advies:

Als je geen ervaring hebt met het installeren van een vaatwasser, raad ik je aan om een vakman in te schakelen. Een vakman heeft de kennis en ervaring om de installatie goed uit te voeren, waardoor je er zeker van kunt zijn dat de installatie goed wordt uitgevoerd. Bovendien kun je met een vakman de kosten bespreken, zodat je precies weet wat je kwijt bent aan de installatie.

Hoe moet ik een vaatwasser aansluiten?

Steeds maar die borden en glazen afwassen, wat een vervelend werk... Je bent er helemaal klaar mee en wilt een vaatwasser kopen, en daarna natuurlijk aansluiten. Maar hoe doe je dit? Wij kunnen je daarbij helpen! We hebben hier instructies voor je, zodat je gemakkelijk zelf je vaatwasser kan aansluiten.

Zo moet je een vaatwasser aansluiten

Deze instructies zijn wat globaal, zodat ze op de meeste modellen van toepassing zijn. Volg de onderstaande instructies stap voor stap en dan heb je hopelijk snel een werkende vaatwasser.

Stappenplan:

 1. Boor de juiste gaten in de keukenkastjes, naast de locatie waar de vaatwasser moet komen te staan. Er moeten twee gaten komen van minimaal 75 mm. Een bovenaan en een gat onderaan de zijkant, dicht tegen de muur aan.
 2. Zorg er voor dat de afvoerslang van de vaatwasser goed vast zit en verbindt deze vervolgens met de waterafvoer.
 3. Ze hem daarna vast met, bijvoorbeeld, een speciale klem of rubber.
 4. In sommige gevallen kun je gemakkelijk de slang in de afvoer stoppen zonder deze vast te zetten, maar voor de zekerheid raden we aan om de slag toch vast te zetten.
 5. Stop daarna de slang minimaal 10 tot 15 cm in de afvoer, maar als je ruimte genoeg hebt niet tot het einde. Als het water namelijk niet snel genoeg kan weglopen komt het terug en gaat het uit de afvoer lopen.
 6. Als de waterafvoer nog niet aanwezig is, kun je gemakkelijk deze maken bij de afvoer van de waterbak in je aanrecht. Je koopt dan in de bouwmarkt een Y-splitsing met lijm, knelkoppeling en een sifon.
 7. Nu kun je de waterslang aansluiten. De waterslang moet je aansluiten op de waterleiding. Deze kun je vinden bij de warm en koud water kleppen. Draai hem voor de zekerheid goed vast met een moersleutel.
 8. Als je een waterstop hebt, monteer je deze eerst op de waterslang en vervolgens sluit je de slang met waterstop aan op de waterleiding. De meeste slangen hebben tegenwoordig een vaste waterstop.
 9. Sluit hierna de stroom aan. Bij voorkeur sluit je de stroom aan op een contact boven de grond en niet in de buurt van de waterafvoer en de watertoevoer. Dit is om contact met water te vermijden.
 10. Probeer al het bovenstaande te doen zolang de vaatwasser uit de nis staat. Vaak zijn de leidingen al lang genoeg.
 11. Als je de vaatwasser naar binnen gaat schuiven (in de nis), dan stel je de voetjes, zodat de vaatwasser stevig en waterpas komt te staan.
 12. LET OP! Zorg dat er tijdens het naar achteren schuiven van de vaatwasser geen bochten of knikken in de slangen komen.
 13. Tenslotte controleer je tijdens, en na de eerste afwasbeurt, of alles nog steeds droog is en er geen water meer in de vaatwasser zelf staat. Als dit allemaal goed is gegaan dan heb je een vaatwasser goed aangesloten, gefeliciteerd!

Boek nu een loodgieter

Vaatwasser laten installeren via Zoofy

Is het toch niet helemaal gelukt met installeren van de vaatwasser? Boek eenvoudig een vakman wanneer het jou uitkomt voor het inbouwen van jouw afwasmachine. De vakman rekent geen voorrijkosten, wat ook wel weer fijn is voor de portemonnee. Door de landelijke dekking van Zoofy zijn er altijd vakmensen bij jou in de buurt.

Bekijk hier andere loodgietersklussen bij Zoofy.

Leiding Persen

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af

Gamma
Bol.com
Kar-wei
Praxis
Hornbach