Regel nu jouw loodgieter

Waterontharder installeren

Vanaf €225 incl. btw

De bovengenoemde prijs is exclusief (eventueel) meerwerk en materialen.

Jouw nieuw aangeschafte (Soft Shield) waterontharder laten installeren door een professional? Regel jouw loodgieter zonder gedoe via Zoofy.

Regel nu jouw loodgieter
10 recensies
Waarom Zoofy?
  • Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • De plek voor jouw spoedklus!
  • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
  • Geen voorrijkosten.
  • De laatste aanvraag was 12 minuten geleden.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Waterontharder installeren door een loodgieter van Zoofy

Wanneer je in een gebied woont met hard water, kan het zomaar eens zo zijn dat je daar flink wat overlast aan hebt. Zo kan het tot kalkaanslag zorgen in huishoudapparaten en tot hogere stookkosten. De oplossing hiervoor is een waterontharder. Kom meer te weten over de vele voordelen van een waterontharder en bekijk wat zoal de mogelijkheden zijn van dit handige apparaat.

Wat is een waterontharder?

De naam zegt het al, een waterontharder maakt het water minder hard. Waterontharders filteren het water door middel van harskorrels. Deze harskorrels nemen calcium en magnesium op uit het water waardoor het water zachter wordt. Zout zorgt er vervolgens voor dat de harskorrels weer weer schoongespoeld.

Tijdens de waterontharding wordt er door de meeste waterontharders ook kalk uit het water verwijderd. Wanneer je te veel kalk in je water hebt kan dit tijdens het douchen zorgen voor een wat drogere en gevoeligere huid, vandaar dat veel mensen het water het liefst zorgvuldig ontharden. Houdt er rekening mee dat een waterontharder ervoor kan zorgen dat de waterdruk licht afneemt.

kraan

Het voordeel van zacht water

Wanneer je een waterontharder gebruikt zal je al snel vele voordelen ontdekken. Zo heb je minder wasmiddel nodig en heb je geen anti-kalk producten nodig voor je vaatwasser. Daarnaast ga je al snel merken dat er minder aanslag komt op huishoudapparaten waardoor je de levensduur verlengt.

Naast voordelen voor de portemonnee, bespaar je ook op aanslag op het milieu. Doordat je apparaten beter werken, kun je besparen op stookkosten waardoor je ketel minder hoeft te werken.

Ook brengt zacht water vele voordelen met zich mee voor je haar en huid. Zo zal het zachte water ervoor zorgen dat je haar zachter zal aanvoelen en je huid minder droog wordt.

Soorten waterontharders

Ten eerste wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen elektronische waterverzachters en mechanische waterverzachters. Een mechanisch systeem werkt op waterdruk en werkt tijd gestuurd en volume gestuurd. Een elektrisch systeem werkt op elektriciteit en is daarom preciezer en wordt daarmee ook volume gestuurd.

Daarnaast zijn er nog diverse systemen op de markt die in principe allen datgene doen dat van belang is bij waterontharding, namelijk het water minder hard maken. Echter zijn er ook diverse waterontharders met specifieke eigenschappen en functies. Zo zijn er namelijk verschillende manieren om water te ontharden.

* Waterontharder met zout systeem
* Waterontharder met filter systeem
* Waterontharder met magnetisch systeem

Zoutsysteem

Een zoutsysteem is een veel gebruikte waterontharder. Dit systeem heeft twee cilinders die kunstharskorrels bevatten. De korrels zorgen ervoor dat de zwaardere stoffen uit het water worden onttrokken. Het zout zorgt er vervolgens voor dat deze korrels weer schoon worden gespoeld. Het kalkwater en het harde water wordt vervolgens via de cilinder naar het riool gespoeld.

Filtersysteem

Een filtersysteem waterontharder heeft een filter met actieve kool. Dit systeem zorgt ervoor dat water in principe niet onthard wordt, maar er wel kalk onttrokken wordt uit het water. Hierdoor kun je heerlijk zacht water uit de kraan drinken zonder een al te ingewikkeld systeem.

Magnetisch systeem

Ten slotte is er nog de waterontharder met een magnetisch systeem. Dit is een systeem waarbij magneten calcium en magnesium uit het water trekken. De magneet kan ervoor zorgen dat deze twee stoffen zich niet hechten aan elkaar en het eenvoudig onthard wordt. De magneet klem je eenvoudig om de waterleiding heen waardoor je geen lastige installatie hoeft aan te brengen.

Wat zijn de kosten voor de installatie van een waterontharder?

Het installeren van een waterontharder hoeft geen kostenplaatje te zijn. Hoeveel geld je eraan kwijt bent heeft uiteindelijk te maken met welk systeem je kiest en wanneer je het uitbesteed aan een professional, de hoeveel tijd de expert heeft aan de installatie.

Kosten voor de machine

De kosten voor een machine verschilt per systeem. Over het algemeen zijn de mechanische ontharders het goedkoopst en verkrijgbaar vanaf ongeveer €750. De elektrische systemen zijn wat duurder en kunnen oplopen tot €900. Uiteraard zijn de kosten voor een filtersysteem of magnetisch systeem vele malen goedkoper dan een zout systeem. Deze dienen slechts aan de waterkraan gekoppeld te worden en vergen geen verdere installatie.

Kosten voor de waterharder installatie

Voor de installatie van een zout ontharder betaal je meestal rond de €200 tot €300 euro.
Door het werk uit te laten voeren door een professional kun je flink besparen op materiaalkosten. Een monteur koopt zijn spullen vaak groot en goedkoop in waardoor de kosten voor de consument laag kunnen blijven. Wanneer je zelf aan de slag moet, zijn er vaak heel wat aanschafkosten. Denk bijvoorbeeld aan specifiek gereedschap en specifieke materialen.

Kosten voor het zout

Een waterontharder kost naast de aanschaf en installatiekosten ook aan verbruik. Zo betaal je voor een elektrisch systeem uiteraard elektriciteitskosten en betaal je ook het zout dat regelmatig vervangen moet worden. Gemiddeld betaal je ongeveer €30 tot €50 aan zout per jaar.

Kostenoverzicht van waterontharder installeren

De kosten van de installatie wegen echter niet op tegen de kosten die je er op lange termijn mee kunt besparen. Denk bijvoorbeeld aan je wasmachine die door het zachte water, stukken langer mee kan gaan.

Type Kosten
Aanschafkosten €750 - €900
Installatiekosten €200 - €300
Onderhoud/ Zout kosten €30 - €50 

Een waterontharder installeren

Om kosten te besparen kun je er uiteraard voor kiezen om zelf een waterontharder te installeren. Echter is dit redelijk specialistisch werk en wordt het meestal uitbesteed aan een professional. Wanneer je toch graag een waterontharder wil installeren is het van belang dat je een aantal zaken in acht neemt. Zo moet je ervoor zorgen dat de afvoerleiding van de ontharder via een zichtbare onderbreking zorgvuldig op de riolering wordt aangesloten.

Ook is het van belang dat de ontharder op de juiste plek wordt geïnstalleerd en aangesloten wordt op de gewenste watersystemen. Wanneer je voor een filter of magneet systeem kiest, moet je vaak meerdere systemen installeren. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het douche water te filteren, de keukenkraan of het wasmachine systeem. Bij een watersysteem met zout sluit je het systeem meestal op het gehele netwerk aan, zodat het water op elke plek zorgvuldig onthard wordt. Je kunt dit systeem installeren op een plek waar je er het minst last van hebt, bijvoorbeeld in je bijkeuken of garage.

Het materiaal dat nodig is voor het installeren van een waterontharder verschilt per systeem. Wanneer je kiest om zelf een waterontharder te installeren zijn er diverse materialen die je moet aanschaffen. Denk hierbij aan cilinders, afvoerbuizen en gereedschap.

Een professionele installatie service via Zoofy

Wanneer je opzoek bent naar een professional voor het installeren van jouw waterontharder ben je bij Zoofy bij het juiste adres. Via Zoofy vind je binnen een handomdraai een geschikte vakman bij jou in de buurt. Daarmee haal je eenvoudig professionele en regionale kennis in huis en draag je bij aan de plaatselijke economie.

Via Zoofy betaal je geen voorrijkosten en betaal je alleen voor de goed uitgevoerde klus. Bij Zoofy vind je gegarandeerd een gespecialiseerde waterontharder die zorgvuldig jouw waterontharder kan installeren. Door middel van nauwkeurige meten, plaatsen en afwerken, geniet je binnen de kortste keren van jouw heerlijk zachte water.

Vindt vandaag nog de geschikte vakman

Beschik je zelf niet over de juiste kennis of ervaring om een waterharder te installeren? Geen probleem. De vele experts bij jou in de buurt weten hier wel raad mee. Bekijk snel de vele professionele monteurs en profiteer bij Zoofy’s van:

- Geen voorrijkosten
- Een professional bij jou in de buurt
- Eenvoudig en snel contact

Bekijk andere loodgietersklussen op Zoofy

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af

Gamma
Bol.com
Kar-wei
Praxis
Hornbach