Regel nu jouw loodgieter

Kraan vervangen / plaatsen

Vanaf €79 incl. btw

De bovengenoemde prijs is exclusief (eventueel) meerwerk en materialen. En betreft alleen kranen voor binnen.

Laat je kraan vervangen of plaatsen van een binnenkraan door een vakman. Maak direct een afspraak met een loodgieter bij jou in de buurt. Omschrijf wat er moet gebeuren. Meestal is de kraan dan al binnen een uur geplaatst.

Regel nu jouw loodgieter
2571 recensies
Waarom Zoofy?
 • Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
 • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
 • De laatste aanvraag was 10 minuten geleden.
 • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
 • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Kraan vervangen of kraan plaatsen

Kraan vervangen / Plaatsen

Wil je een oude kraan vervangen of een nieuwe laten kraan monteren? Last van een lekkende kraan? Of wil je het binnenwerk van je kraan vervangen? Of wil je alleen de uitloop van de kraan vervangen? Een loodgieter regelt dat zo voor je. Op onze website vind je vakmannen die je kunnen helpen. Dagelijks ontvangen wij aanvragen voor het plaatsen of vervangen van kranen. Aan de hand van je postcode tonen wij direct de tarieven die in jouw regio gelden. Je weet dan wat het arbeidsloon is. De materiaalkosten kunnen wij helaas niet tonen. Dat verschilt nogal per type kraan. Je hebt exemplaren van slechts enkele tientjes maar van de bekendere merken, zoals bijvoorbeeld een Grohe kraan is doorgaans wat duurder. Het voordeel: ze gaan doorgaans ook veel langer mee. Via ons schakel je een loodgieter in die helpt bij het plaatsen van een buitenkraan, keukenkraan of mengkraan. Ook een thermostaatkraan is uiteraard geen enkel probleem. Wie een beetje handig is kan het ook altijd eerst zelf proberen. Hulp inschakelen kan immers altijd nog, toch? Op deze pagina vind je stap voor stap uitgelegd hoe je een keukenkraan vervangt, hoe je een douchekraan vervangt, en hoe je douche thermostaatkraan vervangt.

Nu regelen 

Douchekraan vervangen

Douchekraan vervangen - stap voor stap

Meet voordat je een douchekraan gaat vervangen altijd eerst de hartafstand van je huidige kraan. Weet je niet wat een hartafstand is? Check dan stap 3. Koop daarna pas een nieuwe douchekraan.

Wat je nodig hebt:

 • Waterpomptang
 • Doek
 • Dweil
 • Verstelbare steeksleutel
 • Inbussleutel
 • Teflontape
 • Waterpas
 • Kit

Stap 1: De hoofdkraan dichtdraaien

Vergeet nooit allereerst de hoofdkraan dicht te draaien. De hoofdkraan zit vaak vlakbij de watermeter. Zet vervolgens de kranen open en zorg ervoor dat je alle leidingen goed leeg laat lopen. Zet eerst op de bovenste verdieping alles open en werk op die manier naar beneden toe. Zorg er zeker voor dat bij alle kranen er geen watertoevoer meer is. 

douchekraan plaatsen stap 1

Stap 2: Oude douchekraan vervangen

 Je kunt nu beginnen met het vervangen van de kraan. Allereerst zul je daarvoor de kraan moeten verwijderen. Draai de moeren los. Vervolgens kun je beide rozetten losdraaien. Achter de rozetten zitten de S-koppelingen, welke je vervolgens kunt losdraaien. De S-koppelingen kun je, mits zij in een goede staat verkeren en zij een waterpas positie hebben, hergebruiken. Je kunt ze ook vervangen door de nieuwe meegeleverde S-koppelingen. Je kunt nu de oude kraan gemakkelijk verwijderen.

douchekraan plaatsen stap 2

Stap 3: Douchekraan vervangen S-koppeling

De meeste meng douchekranen zijn tweegats bevestigd. Tussen het koude en warme aansluitpunt zit normaliter een standaard afstand van 12 of 16 cm tussen. Check welke afstand voor jouw douchekraan van toepassing is. Je kunt met de S-koppelingen de afstand van de aansluitpunten aanpassen.

douchekraan plaatsen stap 1

Stap 4: S-koppeling

Heb je de S-koppelingen op de juiste afstand gemonteerd? Breng dan teflontape op het schroefgedeelte aan. Breng de tape met 3 tot 4 slagen aan. Rek de tape wat uit zodat het wordt strakgetrokken in het schroefdraad. Gebruik de tape met de draairichting mee. Draai de S-koppelingen niet terug, beschadigt teflontape kan zorgen voor een lekkage. Mocht dit toch gebeuren zul je opnieuw teflontape moeten aanbrengen. Check of de S-koppelingen waterpas staan. Kit de openingen tussen de S-koppelingen en je tegels af met silicone kit. Hiermee voorkom je dat het water wat over de tegels loopt niet achter je tegels, in de muur kan komen, via die openingen. Schuif over de S-koppelingen, de nieuwe rozetten. Je kunt nu de douchekraan met aansluitmoeren en pakkingringen op de S-koppelingen monteren.

douchekraan plaatsen stap 4

Stap 5: Douchekraan monteren

Je wil natuurlijk je nieuwe kraan wel zonder krassen monteren. Wikkel daarom een doek om het chroom van de muren, alvorens je de steeksleutel gebruikt om de moeren van de kraan stevig vast te zetten. Zo beschadig je de douchekraan niet. Zet vervolgens de hoofdkraan weer open en controleer hierop.

douchekraan monteren stap 5

Stap 6: Badkamerkraan vervangen

Is jouw douchekraan tevens een badkamerkraan? Dan heb je meestal een tweede aansluiting, waarop de douchekop en (glij)slang wordt aangesloten. Een badkraan is voorzien van en knop waarmee je bepaalt of het water via de douchekop stroomt of via de kraan. De douchekop kan je in hoogte verstellen met behulp van de bijgeleverde glijstang.

badkamerkraan vervangen/ plaatsen stap 6

Stap 7: De thermostatische douchekraan

Heb je een thermostatische douchekraan? Deze kraan is zeer geschikt voor zowel douche en bad. thermostatische douchekranen hebben een veiligheidssysteem zodat het water nooit heter kan worden dan 38 graden. Daarnaast hebben ze soms een spaarstand waarmee je op de waterstroom kunt besparen, tot wel 50%

 douchekraan plaatsen stap 7

Douchekraan vervangen kosten

Waren de bovenstaande stappen je teveel en ben je bang dat het niet gaat lukken? Geen probleem boek eenvoudig een loodgieter via Zoofy voor €65,-. De overige kosten voor het vervangen van een douchekraan zijn afhankelijk van het type douchekraan, het tegelwerk en de tijd dat de vakman bezig is met de klus. 

Thermostaatkraan douche vervangen?

thermostaatkraan douche vervangen

Wil je de thermostatische douchekraan vervangen? Ook dan sluit je eerst de hoofdkraan dicht. Deze vindt je doorgaans onder de deurmat. Gebruik voor het loshalen van de oude thermostaatkraan de steeksleutel. Dat zal waarschijnlijk niet zo gemakkelijk zijn. Draai de onderdelen los tussen de rozetten en het langwerpige deel van de termostaatkraan. Haal de rozetten weg, daardoor worden de aansluitingen in de muur zichtbaar. Check vervolgens of de S-koppelingen waterpas staan. Zo niet, kun je die nu nog verstellen. Wikkel vervolgens, net als bij de mengkraan teflontape om de schroefdraad. Gebruik nooit een oude laag teflontape opnieuw, om lekkage te voorkomen. Gebruik vervolgens, net als bij de mengkraan kit om de gaten te dichten tussen de s-koppelingen en de tegels. Check daarna of de thermostaatkraan recht hangt, door hem er losjes op te draaien. haal de kraan vervolgens weer los en monteer de nieuwe rozetten over se S-koppelingen. Dit de thermostaatkraan echt goed recht? Als dit niet het geval is, kun je de kraan beschadigen. Gebruik, net als bij de mengkraan een doek tussen de steeksleutel en de thermostaatkraan, tijdens het monteren. Zo voorkom je krassen. Zo. Jij kan nu weer lekker spetteren!

Prijs van een keukenkraan vervangen

Waren de bovenstaande stappen teveel van het goede, of gaat raakt je doe-het-zelf hart al in de stress door het lezen ervan? Geen probleem, één van onze loodgieters bij jou in de buurt kunnen binnen een mum van tijd je kraan plaatsen. Je vraagt je nu natuurlijk af wat de prijs is van het vervangen van een keukenkraan. De prijs voor het vervangen van een keukenkraan begint vanaf 65 euro per uur. De uiteindelijke prijs hangt uiteindelijk samen met het type kraan wat jij geplaatst wil hebben. Heb je zelf al een kraan aangeschaft of moet de vakman dit nog voor je doen. Zodra jouw klus geaccepteerd is en je hebt contact met de vakman, kan je vragen of hij jou een inschatting kan geven over de prijs van wat het kost jouw keukenkraan te vervangen.

Keukenkraan vervangen - stap voor stap uitgelegd

Toe aan een nieuwe keukenkraan? Of wil je je wastafel kraan vervangen? Of de oude gewoon zat? Met onderstaand stappenplan wordt de nieuwe keukenkraan vervangen of een nieuwe monteren, een fluitje van een cent. We loodsen je er doorheen!

Wat je nodig hebt:

 • Verstelbare steeksleutel
 • Dweil
 • Pijpsnijder
 • Knelkoppelingen
 • Waterpomptang
 • Emmer

Stap 1: Sluit het water af

Voor je je keukenkraan vervangen gaat, is het belangrijk dat je de watertoevoer stopt. Check eerst even je gootsteenkast of daar stopkraantjes zitten. In dat geval kun je deze dichtdraaien. Als deze er niet zitten of je kunt het niet vinden zul je de hoofdkraan moeten afsluiten. Deze zit vaak dichtbij de watermeter. Zet daarna alle kranen open (ook op bovenverdiepingen) en zorg dat al het water uit de leidingen is gelopen. Gebruik vervolgens de aftapper bij de hoofdkraan, om vervolgens het water uit de leidingen op te vangen. Hou altijd een doek of dweil bij de hand tijdens het losdraaien van de onderdelen van de keukenkraan die je vervangt. Er kan alsnog water uitkomen.

keukenkraan plaatsen en monteren

Stap 2: De aansluiting loskoppelen

Vervolgens moet je de aansluiting loskoppelen van de kraan. Deze vind je onder het aanrechtblad. Je hebt dan te maken met één van de twee onderstaande situaties.

Situatie 1: Je hebt twee buiseinden met een knelkoppeling.
Situatie 2: Je hebt twee stopkraantjes.

In beide gevallen schroef je de koppelingen los met een steeksteutel.

keukenkraan aansluiting loskoppelen

Stap 3: Keukenkraan verwijderen

Keukenkranen hebben aan de onderkant van het keukenblad een buis zitten met schroefdraad. Deze steekt door het keukenblad heen en zit vast met een moer, een plaatje en een sluitring. Je kunt deze losdraaien met een steeksleutel en een waterpomptang. Houd de doek of dweil weer bijdehand als je dit doet, er kan nog water vrijkomen. Maak altijd het keukenkastje meteen droog, anders kan er vochtschade ontstaan. De kraan is nu klaar om verwijderd te worden.

keukenkraan verwijderen

Stap 4: kraan monteren

Je bent nu klaar om de nieuwe kraan te plaatsen. Je nieuwe keukenkraan heeft twee slangen met aan de onderkant schroefdraad. Deze moet je door het gat van het keukenblad heen steken. Vervolgens kun je deze weer met een waterpomptang en een steeksleutel aansluiten aan de onderzijde, met de moer, het plaatje en de aansluitring. Check vervolgens of je keukenkraan recht zit.

 

Stap 5: Kraan aansluiten

Heeft de nieuwe kraan andere aansluitingen? Dan zul je verloopstukjes moeten gebruiken. Deze kun je bij de bouwmarkt halen. Als je verloopstukken gebruikt waarmee je schroefdraad op schroefdraad draait, gebruik dan teflontape. Wikkel de teflontape 3 tot 5 slagen om het schroefgedeelte heen. Zorg dat de teflontape strak in het schroefgedeelte wordt gedraaid. Draai de verbinding vervolgens vast met twee steeksleutels. Draai nooit terug, want dan beschadig je wellicht de teflontape, waardoor de aansluiting gaat lekken. Draai je toch terug? Breng dan een nieuwe laag teflontape aan.

keukenkraan aansluiten

 

Stap 6: Een spetterend eindresultaat

Sluit alle kranen en draai de stopkraantjes of de hoofdkraan weer open. Vergeet dat aftapkraantje bij de hoofdkraan niet dicht te draaien. Controleer nu de aansluitingen op lekkages. Als je twijfelt of er een koppeling lekt, haal er dan een keukenpapiertje langs en maak hem goed droog. Haal nu een nieuw stukje keukenpapier er langs. Als hij niet lekt, zal hij droog blijven. Je kunt de koppeling dan iets vaster aandraaien. Pas op! Draai koppelingen niet te hard vast. Daardoor kunnen schroefdelen beschadigen. Draai vervolgens alle kranen in huis open, zodat al het lucht kan ontsnappen. Is het je gelukt om de kraan aan te sluiten?

keukenkraan aangesloten

 

Kraan aansluiten met flexibele slang

Op de afbeelding hierboven zie je de kraanaansluiting met een flexibele slang. Met deze flexibele slangen, sluit je gemakkelijk de kraan aan op de waterleiding. Een flexibele aansluitslang bestaat uit twee lagen die in elkaar zitten. De binnenkant bestaat uit RVS en de buitenste laag uit kunststof. Als je de kraan hebt aangesloten met een flexibele slang, stroomt het water via de waterleiding door de kunststof laag heen. De RVS heeft een verstevigende functie en zorgt ervoor dat je flexibele slang niet knikt. 

keukenkraan met flexibele slang

Buitenkraan aanleggen

Ook van het aanleggen van een buitenkraan kun je Zoofy gebruiken. Via Zoofy vind je eenvoudig een loodgieter die een buitenkraan kan installeren. Geef in het klusaanvraagformulier aan dat je een buitenkraan wil plaatsen. Zoofy zoekt een geschikte vakman die langskomt op het moment dat het jou het beste uitkomt. 

Nu regelen 

Kraan vastzetten

Wil je de kraan opendoen en beweegt de kraan mee? De kraan zit dan los. Dan heb je de keuze: Zelf doen of een loodgieter laten komen om de kraan weer vast te zetten. Een loodgieter regel je makkelijk en snel via Zoofy. Het vastzetten van de kraan is voor de loodgieter een fluitje van een cent. Meestal gaat het om een of meerdere moeren die vastgedraaid moeten worden. Je zou zelf ook een poging kunnen wagen. Je moet dan de kraan helemaal losmaken om bij die moer te komen. Zorg er wel voor dat je het juiste gereedschap in huis hebt. Heb je het zelf geprobeerd maar was dat geen succes en zit te kraan nog steeds (of alweer) los? Dan is een loodgieter altijd nog een oplossing. Je weet dan wel zeker dat de kraan vast komt te zitten.

Teveel gedoe? Plan een vakman via Zoofy

Is dit doe-het-zelf plan teveel gedoe of laat je je kraan liever plaatsen door een professional? Wij sturen je aanvraag dan door naar onze loodgieters die ervaring hebben met het plaatsen van een kraan. Je kunt altijd zelf aangeven wanneer je het liefst geholpen worden. Ook als het spoed heeft. Met spoed zorgen we dat een loodgieter vinden, die jou dezelfde dag nog komt helpen. Tarieven tonen wij vooraf. Zo krijg je alvast een beeld van de kosten. Materialen zijn niet inbegrepen aangezien de prijzen van kranen nogal uiteen lopen. 

Is de kraan geplaatst naar tevredenheid, dan zal de loodgieter vaak ter plekke al een factuur voor je aanmaken. Deze ontvang je per e-mail. Betalen kan daarna via Tikkie, iDeal of banktransactie. Aanvragen voor het laten plaatsen van een kraan kun je 24 uur per dag doen via de website. Vragen? Check onze FAQ. Blijf je daarna desondanks met vragen zitten? Onze klantenservice is 7 dagen per week voor je bereikbaar. 

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af