Zoek hier je klusje
Loodgieter Kosten waterontharder installeren Kostenoverzicht

Wat kost een waterontharder installeren

vrijdag 23 december 2022

Kosten waterontharder installeren

Een wateronthardersysteem plus installatie kost gemiddeld €1.500 met een typisch bereik tussen de €1.000 en €3.000. Doe-het-zelf installaties kunnen zo laag zijn als €500, terwijl grote huizen met een grote verbruik en een slim filtersysteem €6.000 of meer kunnen betalen. Het grootste kostenprobleem is het type systeem. Ongeacht het type kost arbeid € 150 tot € 600 of meer voor complexe installaties.

Professionals verkopen of adviseren vaak specifieke merken waar ze meer ervaring mee hebben of vinden dat ze minder problemen hebben. Maar u kunt altijd degene van uw keuze kopen bij een plaatselijke dealer of bouwmarkt. Deze systemen werken door de mineralen die hard water veroorzaken te verwijderen of te neutraliseren. Omdat u met loodgieterswerk te maken heeft, is het altijd een goed idee om de installatie door een professional te laten doen.

Gemiddelde kosten om waterontharder te installeren

Gemiddelde kosten € 1.500
Hoge kosten € 6.000
Goedkoop € 500

Prijzen waterontharder per type

Type wasverzachter Gemiddelde prijsklasse Totale installatiekosten
Ionenwisselaars (Zout & Pekel) € 300 - € 1.000 €500 - €2.000
Water Distilleerder €50 - €1.500 €50 - €2.000
Zoutvrij €500 - €3.000 € 800 - € 4.000
Omgekeerde osmose € 100 - € 1.800 € 1.000 - € 2.800
Magnetisch € 200 - € 400 € 200 - € 600

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Boek een loodgieter

Waterontharder installeren

Ionenwisselaar prijs

Het meest voorkomende type, ionenwisselaars of conventionele waterontharders, kost €500 tot €2.000 om te installeren. Ze gebruiken zout en een uitwisselingsmedium om een ​​ion uit het inkomende harde water uit te schakelen en zo de harde mineralen uit het systeem te verwijderen. Het verhoogt het zoutgehalte niet merkbaar.

 • Ze hebben een lange geschiedenis van goed werken in de meeste huizen.
 • Goedkoop om te installeren.
 • Vereist regelmatig zout bijvullen, waardoor de eigendomskosten toenemen.

Zoutvrije Kalium Waterontharder Prijs

Zoutvrije waterontharders kosten €800 tot €4.000 om te installeren. Ze gebruiken kalium en werken niet door calcium en magnesium te verwijderen, maar eerder door de ionen te neutraliseren en te voorkomen dat ze zich ophopen terwijl ze door uw leidingen stromen. Dit weerhoudt ze er echter niet van om zich te vestigen waar het water stilstaat.

 • Veiliger voor septic tanks, het milieu en mensen met een natriumarm dieet.
 • Aanzienlijk hogere operationele kosten en iets hogere aanloopkosten.
 • Kalium kost meer dan natrium.

Kosten bron waterontharder

De kosten van een wateronthardersysteem variëren afhankelijk van het water, maar hebben de neiging om €500 tot €1.500 meer te gebruiken dan een huis op gemeentelijke systemen. Bronwater bevat vaak een chemische injector voor chloor en vaak een ijzerverwijderingsfase. Ze bevatten ook een voorbezinkselfilter.

 • Zeer variabele kosten vanwege verschillende behoeften.
 • Heeft vaak een voorfilter en andere hulpstukken die de meeste huizen niet nodig hebben.
 • Vereist een professionele puttest.

Magnetische/elektronische wasverzachterkosten

Een nieuwe (en controversiële) waterontharder is de magnetische of elektronische waterontharder die €200 tot €600 kost met gemengde beoordelingen. Sommige onderzoek naar magnetische apparaten leveren overtuigend bewijs dat ze niet werken. Hoe dan ook, veel gebruikers claimen tevredenheid.

 • Dit is een plug-in apparaat dat u aan uw bestaande leidingen kunt bevestigen.
 • Uitstekende doe-het-zelf installatie - geen pijp snijden vereist.
 • Weinig bewijs dat ze werken.

Water Distilleerder

Kosten water destillatie systemen variëren van €50 tot $ 2.000 om te installeren. Ze werken door waterdamp te creëren bij bijna kooktemperaturen, die het water scheidt van zware metalen en harde mineralen.

 • Verwijder niet alle chemicaliën.
 • Eenvoudige doe-het-zelf-installatie met veel aanrecht modellen beschikbaar.
 • Werken extreem langzaam, waardoor ze alleen geschikt zijn voor het maken van drinkwater.

Omgekeerde osmosefiltratie

Omgekeerde osmose filtratie systemen kosten €1.000 tot €2.800 om te installeren. Ze worden meestal niet alleen als waterontharder beschouwd, maar als een heel filtersysteem dat is ontworpen om zowel mineralen als andere schadelijke verontreinigende stoffen te verwijderen.

 • Filtert water om te drinken, niet alleen hardheid.
 • Vaak gebruikt in combinatie met andere wasverzachter componenten.
 • Verkrijgbaar als point-of-use (onder spoelbak).

Dual Tank Waterontharder Prijs:

Ontharders met twee tanks nemen meer ruimte in beslag dan een eenheid met één tank en kosten van €950 tot €5.000. U kunt traditionele zout-, zoutvrije en omgekeerde osmose-systemen kopen met dubbele tankconfiguraties.

Een waterontharder met twee tanks heeft twee mineraaltanks. Dit elimineert stilstand terwijl één tank wordt opgeladen. Het zorgt ook voor een hogere efficiëntie met minder afval en minder zoutgebruik.

Installatiekosten waterontharder voor het hele huis House

De arbeidskosten voor het installeren van een waterontharder lopen uiteen van €100 tot €1.000 of meer. Het hangt af van het type, de complexiteit en de toegankelijkheid.

Het plaatsen van een eenvoudige onderbouweenheid kan bijvoorbeeld slechts 30 minuten duren en €100 kosten. Waar een systeem voor het hele huis dat nieuwe leidingen nodig heeft en in een toch al krappe kast past, bijna €2.000 kan kosten .

Kosten om waterontharder te vervangen

Het vervangen van een waterontharder kost ongeveer € 50 tot € 200 als totale installatieprijs. In sommige gevallen betaalt u misschien wat minder arbeid omdat de leidingen al bestaan ​​uit een vorige installatie.

Huurkosten waterontharder

Het leasen van een waterontharder kost ongeveer €25 tot €50 per maand . Deze huurovereenkomsten bevatten vaak het zout en de inspecties. Reparaties en extra componenten, zoals een filter voor het hele huis, verhogen de prijs.

Service- en onderhoudskosten voor waterontharders

Jaarlijkse onderhoudscontracten kosten €100 tot €300 per jaar en omvatten inspectie, spoelen en schoonmaken, en zoutvullingen. Als u dit liever zelf doet en wacht tot er zich problemen voordoen, overweeg dan de volgende onderhoudskosten:

 • Waterbehandelingsreparaties kosten €150- €800.
 • Zout: €5- €8 per zak 
 • Kalium: €50- €70 per zak 
 • Hars: €90-€130 per zak
 • Schoonmaker: €8-€20 per container
 • Roestverwijderaar: €5- €10 per container

Inspecteer elke drie tot vier maanden de pekelbak zelf. Zout kan zich gaan ophopen en "overbrugging" veroorzaken. Breek dit op met een paal of bezemsteel. Soms moet u de tank legen, reinigen en opnieuw vullen. Doe dit als onderdeel van het reguliere jaarlijkse onderhoud.

Boek een loodgieter

Kostenfactoren waterontharder voor thuis

Wanneer u een systeem laat installeren, kunt u verwachten dat deze dingen in die prijs zijn inbegrepen:

 • Transport van apparatuur, materiaal en personeel naar de werklocatie.
 • Voorbereiding werkplek. Het moet gaan om het beschermen van bestaande constructies, afwerkingen, enz.
 • Opruimen en puin verwijderen na voltooiing van de taak. Dit omvat niet altijd een oud systeem, alleen de rotzooi die de arbeiders maken door het nieuwe erin te zetten.

Over het algemeen niet inbegrepen:

 • Alle wijzigingen aan omlijsting, verharding, HVAC-systemen, elektrische of sanitaire systemen (afgezien van de standaardinstallatie van de unit).
 • Extra kosten als een hoofdaannemer het project begeleidt (wat 15% tot 23%).
 • Eventueel benodigde vergunning of keuringskosten.

Zelf waterontharder installeren vs. een professional inhuren

Voor installaties onder de gootsteen of het aanrecht is doe-het-zelf misschien de beste keuze. Deze kleinere systemen worden vaak geleverd met volledige instructies voor een huiseigenaar om het in te brengen. Aangezien u echter te maken heeft met sanitair, kan één slechte verbinding leiden tot waterschade. Voor systemen voor het hele huis die nieuw sanitair nodig hebben.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een waterontharder?

Waterontharders bestaan ​​uit drie hoofdcomponenten: een mineralentank, een pekeltank en een regelklep. Kleinere eenheden kunnen de mineraaltank en pekeltank combineren in één kast, met de ene in de andere.

Pro's installeren systemen voor het hele huis op het punt van binnenkomst van de hoofdwaterleiding. U vindt kleinere eenheden die onder gootstenen of in de buurt van een wasmachine zijn geïnstalleerd. Ze verzachten alleen het water voor dat armatuur, niet het hele huis.

 • Minerale tank: Beginnend met de belangrijkste waterbron van uw huis, stroomt hard water in de minerale tank en door harsparels. Hier vindt de ionenwisseling plaats. Magnesium- en calciumionen worden uitgewisseld voor natrium- of kaliumionen die in de pekeltank worden aangetroffen.
 • Pekeltank : De pekeltank bevat natrium of kalium dat wordt gebruikt om de hars op te laden.
 • Regelklep: De regelklep bepaalt wanneer het tijd is om de plastic kralen te reinigen.

Moet ik een zout- of kaliumverzachter krijgen?

U moet kiezen welke het beste bij uw situatie past. Een zoutontharder verwijdert de hardwatermineralen uit het water. Een kaliumontharder neutraliseert diezelfde mineralen, zodat ze zich niet ophopen in leidingen of apparaten, maar ze niet echt uit het water halen.

Waarom zou ik een waterontharder kopen?

U moet een waterontharder aanschaffen omdat onthard water:

 • Krijgt vaat schoner
 • Verlengt de levensduur van apparaten
 • Is zachter voor huid en haar

Hoeveel capaciteit moet mijn waterontharder hebben?

Gebruik deze maattabel voor waterontharders om de capaciteit van de waterontharder die u kiest te helpen beperken. Het is echter gebaseerd op gemiddelden. Het werkelijke waterverbruik en de specifieke hardheid van uw gezin kunnen variëren. Neem contact op met een professional voor nauwkeurige resultaten.

Vraag de waterafdeling om u te vertellen wat de hardheid van uw stad is. Koop voor putten een testkit die de pH, hardheid en ijzergehalte in uw water test. Deze kits kosten normaal gesproken €10 tot €50.

Hoeveel kost waterontharder hars?

Waterontharder hars kost €90 tot €150 per zak.

Hoeveel zout doe je in een waterontharder?

Elke waterontharder heeft een meter aan de binnenkant om u te vertellen hoeveel zout u in het apparaat moet doen.

Hoeveel stroom verbruikt een waterontharder?

Een waterontharder verbruikt ongeveer 70 kW per jaar, ongeveer evenveel als een klok.

Boek een loodgieter

Andere prijsgidsen
Wat kost een nieuwe groepenkast
inductiekookplaat aansluiten kosten
kosten hr++ glas inclusief plaatsen
vlonder aanleggen kosten
Kosten tuinaanleg
Kosten keuken demonteren
Kosten kast montage
Kosten CV installeren

Waarom Zoofy?

 • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • ✓De plek voor jouw spoedklus!
 • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
 • ✓Geen voorrijkosten
 • ✓De laatste aanvraag was 8 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

 • Doe je klusaanvraag
 • Melding naar vakmensen
 • Vakman komt langs
 • Betaal via QR code