Loodgieter kosten open haard plaatsen kostenoverzicht

Wat kost een open haard plaatsen

woensdag 08 mei 2024

Wat zijn de kosten gashaard en wat kost een open haard?

Wanneer je een haard gaat aanschaffen, kunnen de kosten ervan nogal uiteen lopen. Dat heeft te maken met de verschillende soorten haarden en de verschillende verkrijgbare merken. Verder zijn de afmetingen, extra opties en soort afwerking van invloed op de kosten. Reken voor de kosten open haard plaatsen en de kosten gashaard plaatsen op een bedrag dat ligt tussen de €1.000 en de €3.000. Deze kosten open haard plaatsen en kosten gashaard inbouwen zijn inclusief het arbeidsloon van de vakman in inclusief btw. Voorrijkosten zitten hier niet inbegrepen. Zoofy brengt namelijk nooit voorrijkosten in rekening.
In de onderstaande tabel kun je zien welke factoren van invloed zijn op de kosten van de plaatsing van een haard.

Boek nu een loodgieter

Prijsbepalende factoren Gemiddelde kosten
Aanschaffen haard € 1.000 tot € 3.000
Inspectie rookgaskanaal € 125 tot € 150
Aanbrengen flexibele voering in bestaand rookgaskanaal € 1.500 tot € 2.000
Plaatsing nieuw, dubbelwandig kanaal € 2.000 tot € 3.000

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Kosten moderne gaskachels

Moderne gaskachels hebben relatief weinig onderhoud nodig en hebben een vrij realistisch vlammenbeeld. Omdat een gashaard op de gasleiding is aangesloten, kan die direct worden ingeschakeld en hoef je geen houtvoorraad aan te leggen. Er is ook geen rookgaskanaal nodig. Dat komt omdat vrijwel het merendeel van de hedendaagse gaskachels en gashaarden voorzien zijn van een zogenaamd gesloten verbrandingssysteem. Een schoorsteen met een rookgaskanaal is niet meer noodzakelijk. Maar wat zijn de kosten van een gashaard inbouwen en wat kost een open haard? Wat komt er verder nog allemaal bij kijken? Dat lees je hieronder.

Open haard laten plaatsen of gashaard installeren

Tegenwoordig zijn woningen comfortabel en goed geïsoleerd. Met een druk op de knop of via een app kan de temperatuur eenvoudig naar boven of naar beneden worden bijgesteld. Waarom zou je dan nog een extra warmtebron zoals een open haard of een gaskachel laten installeren? De vraag is eerder waarom niet? Beide warmtebronnen hebben hun eigen specifieke voordelen. Zo is een open haard enorm sfeerverhogend en kun je je eindeloos in het vlammenspel verliezen. Open haarden zijn in heel veel uitvoeringen verkrijgbaar, er past er dus altijd een bij jouw inrichting.
Bij stroomuitval kun je de ruimte toch lekker warm stoken en een open haard is goedkoper dan een houtkachel.

Boek nu een loodgieter

Wat is allemaal van invloed op de kosten plaatsen haard?

Het soort haard

Er zijn verschillende soorten haarden, zoals een gashaard, een houthaard, een open haard en een elektrische haard.

Gashaard

Een gashaard is niets minder dan een gesloten kachel (systeem) die op gas werkt. Door het veiligheidsglas kan er niets gebeuren. Daardoor is een gashaard veilig in het gebruik. Een gashaard is ook makkelijk te bedienen. In principe kan een gashaard op elke willekeurige plek in de woning worden geplaatst. Daarvoor zal alleen de gasleiding moeten worden verlegd.

Open haard

Een open haard is een haard zonder glas en wordt met hout gestookt.
Door het open karakter van een open haard ervaar je de knisperende vlammen en de lekkere geur van het hout.
Op de plek waar voorheen een haard zat, kan een inzethaard worden geplaatst.
Een inbouwhaard kan weer op elke willekeurige plaats van de woning worden geplaatst (mits er een rookkanaal is of kan worden gerealiseerd).

Inbouw haard

Wanneer je kiest voor een inzet- of inbouwhaard met een liftdeur, heb je twee vliegen in een klap. Wanneer de liftdeur open staat heb je het genot van een open haard, wanneer je de liftdeur sluit de voordelen van een houtkachel.
Vraag de vakman, die je natuurlijk snel en eenvoudig via Zoofy boekt, om advies en naar alle mogelijkheden.

Wat te doen zonder rookkanaal

Mocht je woning geen rookkanaal hebben en kan dit ook niet eenvoudig worden aangelegd, dan zou je voor een elektrische opbouwhaard kunnen kiezen. Dat is natuurlijk wel wat minder sfeervol dan een open haard of een gashaard.

kosten gashaard plaatsen

Boek nu een loodgieter

Het merk haard

Behalve diverse uitvoeringen, zijn er ook diverse merken haarden verkrijgbaar. Het ene merk is gunstiger in de aanschaf dan het andere merk. Daar waar het ene merk in gashaarden is gespecialiseerd, is het andere merk juist weer in houtkachels of open haarden gespecialiseerd. Weer andere merken zijn leverancier van zowel gas- als open haarden. Het ene merk is jong en modern, het andere wat traditioneler.

De afmetingen en het materiaal

Een beetje een inkoppertje, de grootte van de haard speelt natuurlijk ook een rol in de uiteindelijke kosten. In principe gaat de regel op: des te groter, des te duurder.
Uit hoe meer “materiaal” de haard bestaat, des te hoger de kosten zullen uitvallen.

Het rookgaskanaal

Wanneer je een haard laat aanleggen, is het belangrijk dat de rookgassen kunnen worden afgevoerd via een rookgaskanaal. Wanneer er een schoorsteen met een bestaand kanaal in je woning aanwezig is, kan deze normaalgesproken worden gebruikt. Mocht de conditie van het bestaande rookgaskanaal niet goed zijn dan kan er een binnenmantel door naar boven worden gebracht. Er zijn een aantal mogelijkheden, waarvan de kosten verschillend en van invloed op de totaalprijs zullen zijn.

Vergroten kanaal

Hoe groter de haard, hoe groter het kanaal moet zijn. Wellicht is het bestaande kanaal van jouw woning niet lang genoeg of is de diameter ervan te klein. Voor het krijgen van een goede trek is een voldoende grote diameter nodig. De vakman bekijkt of er mogelijkheden zijn om het kanaal de vergroten of te verruimen. Er kan eventueel een ventilator op het dak worden geplaatst om meer trek te creëren. De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een ventilator op het dak liggen tussen de € 500 tot € 700.

Verplaatsen kanaal

Wil je de nieuwe haard op een andere plek realiseren dan waar het huidige rookgaskanaal loopt? Dan moet er een nieuw kanaal aangelegd worden, dat vervolgens op het huidige rookgaskanaal moet worden aangesloten.

Aanleggen volledig nieuw kanaal

Had je voorheen nog geen haard of moet er een heel nieuw kanaal worden aangelegd? Dan moeten er door de vakman gaten in het dak, het plafond en de verdiepingsvloer(-en) worden aangelegd. Houd hierbij rekening met een extra kostenpost van rond de €2.000.

Bestaand rookgaskanaal aansluiten op een gashaard

Wil je een (ouder type) gashaard op een bestaand rookkanaal aansluiten? Dan zal er een aanpassing moeten plaatsvinden en er een zogenaamd dubbelwandig kanaal worden aangelegd. De binnenpijp is nodig voor de afvoer van de rookgassen, de buitenpijp voor de aanvoer van nieuwe lucht.

Het plaatsen van een katalysator in het kanaal

Het stoken van een open haard en het aansteken van houthaard is helaas schadelijk voor het milieu. Door het plaatsen van een katalysator kan deze milieuschade gelukkig worden beperkt. Zo kun je ongegeneerd van het knappend haardvuurtje genieten en toch duurzaam bezig zijn. De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een katalysator in het rookkanaal liggen tussen de € 600 tot € 2.000.

Boek nu een loodgieter

De afwerking

Vanzelfsprekend werkt de vakman alles na het plaatsen van de haard netjes af en plaatst eventueel een brandwerende ombouw. Dat kan een moderne, strakke ombouw maar ook een ouderwetse schouw zijn.
Ook bij het plaatsen van een nieuw kanaal is een dergelijke ombouw nodig. Meestal legt de vakman met speciale brandwerende platen een soort van koker aan. Verder moet het stucwerk vaak worden bijgewerkt maar ook het schilderwerk. Daar zijn ook extra kosten aan verbonden.
Tot slot is het verstandig om direct naar de staat van de schoorsteen op het dak te kijken. Misschien moet er een vonkenvanger worden geplaatst of een overzetschoorsteen wanneer je schoorsteen in een slechte staat verkeerd.

Mt alle bovenstaande informatie heb je nu een goed beeld over het plaatsen van een (gas-)haard en de kosten gashaard inbouwen en de kosten open haard. Nu kun je ook betere afwegingen maken.
De volgende stap is het inschakelen van een professional. Dat doe je eenvoudig via Zoofy.

Waarom een gashaard inbouwen of een haard laten plaatsen door de vakmannen van Zoofy?

Bij Zoofy boek je snel en eenvoudig een vakman. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een drietal momenten aan te geven waarop de vakman contact met jou kan opnemen. Omdat bij Zoofy de klant voorop staat, wordt de geleverde kwaliteit van haar vakmensen nauwkeurig in de gaten gehouden. Op het Zoofy platform is alleen plek voor professionals die uitstekend werk afleveren. De vakmannen van Zoofy scoren dan ook maar liefst een 9,2!
Voorrijkosten? Daar doen we bij Zoofy niet aan. Zoofy verstrekt geen offertes maar biedt wel duidelijkheid over het vanaf uurloon, dat voor het plaatsen van een haard of gaskachel €75 inclusief btw bedraagt.
Betalen kan eenvoudig achteraf via iDeal of een Tikkie.

Boek nu een loodgieter

Andere prijsgidsen
Wat kost een nieuwe groepenkast
Inductiekookplaat aansluiten kosten
stukadoor kosten
Wat kost een stukadoor
Traprenovatie kosten
Dakkapel kosten

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 5 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code