Regel nu jouw loodgieter

Wastafel aansluiten

Tijd voor een nieuwe wasbak, laat het dan over aan een vakman. Deze zal de watertoevoer afsluiten. De kraan netjes ontkoppelen, de oude wasbak verwijderen, de nieuwe plaatsen en netjes aansluiten op de afvoer. Omschrijf je klus en maak een afspraak met een loodgieter in de buurt.

Regel nu jouw loodgieter
83 recensies
Waarom Zoofy?
  • Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
  • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
  • De laatste aanvraag was 2 minuten geleden.
  • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
  • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Wasbak plaatsen door een professional van Zoofy

Bij het vernieuwen van je badkamer komt heel wat kijken. Zo zal je nieuwe badkamerkasten moeten laten installeren, maar ook een wasbak. Om goed voorbereid te zijn, is het handig om voordien voldoende informatie te hebben. Gelukkig hoef je niet ver te zoeken, want we geven je hieronder alle informatie die je nodig hebt!

Welke soorten wastafels zijn er

Bij een badkamer renovatie hoort ook de installatie van je wasbak. Natuurlijk hoef je niet altijd heel je badkamer te renoveren. Je kan ook gewoon je wasbak vervangen. Dit is een goedkope manier om je badkamerinterieur opnieuw leven in te blazen. Wil je graag een wasbak aansluiten? Dan zal je eerst de juiste wasbak moeten kiezen. Er bestaan heel wat verschillende soorten!

Vrijhangende wastafel

Een vrijhangende wastafel aansluiten is een goed idee als je je interieur een moderne uitstraling wilt geven. Vrijhangende wastafels bevestig je aan de muur en heeft geen andere ondersteuning. De afvoer is op die manier zichtbaar, maar als je dat wenst kan je die laten wegwerken. Het voordeel van dit soort wastafel is dat het weinig plaats inneemt. Dat zorgt voor een strakke, stijlvolle uitstraling van je badkamer.

Inbouw wastafel

Een inbouw wasbak zit ingebouwd in het badkamermeubel. Op die manier wordt er een mooi geheel gecreëerd. De leidingen zijn tevens mooi weggewerkt. Ook dit soort wasbak past geweldig in een modern interieur, maar ook in een industrieel interieur zal het zeker niet misstaan!

Opbouw wastafel

Een opbouw wasbak wordt op het wastafelblad geplaatst. Dit geeft je badkamer een unieke en speelse uitstraling. Er zijn verschillende vormen opbouwwasbakken waaruit je kan kiezen: rond, vierkant, rechthoekig. Hierdoor vind je er zeker eentje die past bij jouw interieurstijl!

Hoekwastafel

De hoekwastafel wordt aan de muur bevestigd, in een hoek. Dit soort wasbak is ideaal voor in kleine badkamers, omdat het weinig plaats inneemt. Bovendien ziet het er stijlvol uit.

Wastafel met zuil

Een wasbak met zuil staat op een voet, hierin zijn de leidingen verborgen. Dit soort wasbak geeft je interieur een klassieke, retro uitstraling.

wastafel aansluiten

Boek nu een loodgieter

 

 

 

Wasbak aansluiten kosten

Wil je een wasbak laten aansluiten? Dan ben je waarschijnlijk wel benieuwd naar de wasbak aansluiten kosten. De kosten voor het laten aansluiten van je wasbak kunnen erg verschillen naargelang de moeilijkheidsgraad. Over het algemeen kost het laten plaatsen van een wasbak tussen de €425,- en €825,-. Deze prijs is inclusief wasbak en kraan. Dus de prijs zal ook afhangen van het model van de wasbak en het materiaal. De loodgieter werkt voor een uurtarief van 75,- en heeft een wasbak gemiddeld binnen 2 uur geïnstalleerd. 

Wasbakken in verschillende materialen

Er zijn niet alleen verschillende modellen waaruit je kan kiezen, ook de materialen waaruit ze gemaakt worden kunnen sterk verschillen. Welk materiaal je het best kiest is afhankelijk van je badkamerinterieur en je budget.

Natuursteen

Een wasbak uit natuursteen is een goede keuze als je een landelijk interieur hebt. Natuursteen heeft een natuurlijke en stijlvolle uitstraling. Dit materiaal is niet erg goedkoop, maar wel duurzaam waardoor je zeker waar voor je geld krijgt!

Porselein

De porseleinen wasbak zal je waarschijnlijk wel kennen. Het is een van de meest gekozen materialen. Dat komt omdat porselein erg goedkoop en krasbestendig is. Een wasbak uit porselein past bij verschillende interieurs: klassiek, romantisch, retro, enzovoort.

Acryl

Een wasbak uit acryl heeft als grote voordeel dat het erg makkelijk schoon te maken is. Het nadeel is dat een wasbak uit acryl niet bestand is tegen krassen en/of kleurstoffen!

Kunststof

Een kunststoffen wasbak is erg goedkoop én onderhoudsvriendelijk. Kunststof kan wel verkleuren en is meestal niet bestand tegen chemicaliën. Doordat er een grote keuzemogelijkheid is voor kunststoffen wasbakken, passen ze goed in elk interieur.

Glas

Je kan ook voor een wasbak kiezen die volledig uit glas gemaakt is. Een glazen wasbak heeft een unieke uitstraling en is eenvoudig te reinigen. Je moet er wel rekening mee houden dat er krassen kunnen ontstaan en glas is ook gevoelig voor valschade.

Wastafel aansluiten stappenplan

Een wasbak aansluiten is niet zo eenvoudig. Er komt best nog wat bij kijken. Daarom is het aangeraden om het werk door een ervaren loodgieter te laten uitvoeren. Al is de moeilijkheidsgraad wel afhankelijk van het type wasbak, maar het blijft een uitdagende klus. Ben je benieuwd wat er allemaal komt kijken bij een wasbak aansluiten? Hieronder vind je het stappenplan wat de loodgieter voor je doet.

Stap 1: De oude wastafel demonteren

Een nieuwe wastafel kan je natuurlijk pas plaatsen wanneer de oude gedemonteerd wordt. Voordat de loodgieter dit doet, zal hij eerst de waterleiding afsluiten. Als dit gebeurd is moet de knelfitting gedraaid worden. Vervolgens moeten het sifon losgedraaid worden, zodat de loodgieter de ophangbouten kan losmaken om de wasbak van de muur te tillen.

Stap 2: Plaats bepalen

Wanneer de oude wasbak gedemonteerd is, zal de loodgieter de juiste hoogte voor je wasbak bepalen. Dat zal ongeveer op dezelfde hoogte zijn van je vorige wasbak. Belangrijk is, dat de wasbak ongeveer 80 tot 90 cm boven de grond komt. Wanneer de juiste hoogte is bepaald, zullen de boorgaten afgetekend worden.

Stap 3: Wastafel ophangen en monteren

Als alles mooi afgetekend werd, dan zal de loodgieter de wastafel ophangen. Hij zal hiervoor eerst de gaten boren, waarna de schroefbouten op de juiste plaats worden aangebracht. Vervolgens wordt de wasbak over de schroefbouten geschoven en wordt de wastafel vast gezet.

Stap 4: Kraan monteren

Wanneer de wasbak stevig op zijn plaats staat, zal de kraan nog moeten gemonteerd worden. De wasbak heeft hier meestal een gat voor. In sommige gevallen is de kraandoorvoer verstopt onder een laagje porselein. In dat geval moet de loodgieter het gat met een hamertje open tikken. De kraan wordt dan in het gat geplaatst met behulp van moeren.

Stap 5: Leidingen monteren en afvoer aansluiten

De laatste belangrijke stap is het monteren van de leidingen en het aansluiten van de afvoer. Hiervoor buigt de loodgieter voorzichtig de aansluitleidingen van de kraan. Er wordt een afvoerpijp op maat gemaakt en de sifon wordt aan de afvoer bevestigd. Als volgende stap wordt de sifon met een schroef in het afvoerputje vastgemaakt aan de wasbak. Daarna wordt alles mooi afgewerkt; naden en kieren worden gekit. Na 24 uur mag je dan de wasbak gebruiken.

Zelf wasbak aansluiten of laten doen

Zoals je ziet komt er heel wat werk kijken bij het aansluiten van een wasbak. Het is niet voor niets dat de meeste mensen dit niet zelf doen. Je kan het natuurlijk wel proberen, maar je loopt altijd het risico dat je iets verkeerd doet, waardoor je wasbak beschadigd kan worden. Als je zeker wilt zijn, dan kan je beter de hulp van een loodgieter inschakelen. Een loodgieter hoeft niet per se duur te zijn: als je geld uit wilt sparen op je loodgieter, dan kan je dat makkelijk door op Zoofy de beste loodgieter uit je buurt te zoeken!

De beste loodgieter? Die vind je eenvoudig bij Zoofy!

Ben je zelf niet zo'n held in huis? Dan speel je beter op zeker door voor een ervaren loodgieter te kiezen. Een goede loodgieter vinden is niet altijd makkelijk, maar gelukkig is er Zoofy! Op onze website vind je eenvoudig de beste én goedkoopste vakman uit je buurt zonder moeite!

Zelf een wasbak plaatsen

De vakmannen bij Zoofy hebben veel ervaring met het plaatsen van wasbakken/wastafels, binnen 20 minuten hebben wij een vakman voor jou gevonden. Wij kunnen ons ook voorstellen dat je de wastafel zelf zou willen plaatsen, hiervoor hebben wij een stappenplan voor jou gemaakt!

Benodigdheden

  • PVC afvoerpijp (40mm)
  • Sifon
  • Schroefbouten
  • Pluggen
  • Mengkraan
  • Flexibele wateraansluitingen
  • Wastafel
  • Boormachine
  • Hamer
  • Ijzerzaag
  • Rolmaat
  • Steeksleutels
  • Steenboor
  • Waterpas

Stappenplan

  1. Verwijder eerst de oude wastafel. Sluit hiervoor eerst de waterleiding af, zaag de leidingen door of draai de knelfittingen los. Draai de sifon los en schroef de ophangbouten los, dan kan je de wastafel van de muur tillen.
  2. Boor gaten in de muur, 10mm hoog, en breng in gat een plug aan (let op de afstand tussen de gaten)
  3. Het schroefgedeelte van de bouten kan je in de pluggen draaien. Gebruik hiervoor een steeksleutel.
  4. Plaats te wastafel over de bouten heen en schuif een kunststof revet over beide bouten. Maak de wastafel met de moeren vast.
  5. Haal de kraan door de wastafel en zet deze vast met de moer die is bijgeleverd. Soms lijkt het of er geen kraantoevoer is. Dit is wel zo. Er is een dun laagje porselein dat vanaf de bovenkant ingetikt kan worden.
  6. De aansluitleidingen van de kraan kan je voorzichtig uit elkaar buigen, zorg ervoor dat ze niet knikken. Sluit de kraan aan met een flexibele aansluitslang. Let goed op dat je de warmwaterleiding links aansluit!
  7. Maak de afvoerpijp op maat en bevestig de sifon. Schroef deze vast aan de wastafel via het afvoerputje.
  8. Kit de aansluiting tussen de wastafel en tegels dicht.

Mocht jouw wasbak nu toch niet zo eenvoudig in elkaar steken kun je altijd de professionele hulp inschakelen van de vakmannen van Zoofy.

Boek nu een loodgieter

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af