Regel nu jouw loodgieter

Gas- waterleiding afdoppen

Vanaf €95 incl. btw

De bovengenoemde prijs is exclusief (eventueel) meerwerk en inclusief een standaard afdopsetje

Wanneer je een gas of waterleiding (voorlopig) niet meer gebruikt moet deze worden afgesloten met een dop. Dat noemen we afdoppen. Maak hiervoor een afspraak met een loodgieter uit de buurt. Dan weet je zeker dat het lekkage vrij gebeurt.

Regel nu jouw loodgieter
118 recensies
Waarom Zoofy?
 • Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
 • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
 • De laatste aanvraag was 7 minuten geleden.
 • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
 • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Waterleiding afdoppen / Gasleiding afdoppen

Ga je verbouwen? Of heb je een geplaatste kraan niet meer nodig? Wanneer een kraan en of leiding voor langere tijd niet gebruikt wordt in huis is het slim over te gaan tot het leiding afdoppen. Op die manier is je huishouden beschermt tegen vervuild water. een Zoofy loodgieter is een echte vakman die elk soort leiding voor je afdopt. Of het nu gaat om een leiding die in een muur zit of in je keukenkastje verstopt zit. De Zoofy loodgieter zorgt ervoor dat jouw leiding afgesloten is zonder kans op lekkage.

Boek nu een loodgieter

lekkende waterleiding afdoppen

Wat is afdoppen

Wanneer je een waterleiding of gasleiding niet meer in gebruik hebt moet je hem afsluiten. Dit kan zijn omdat je een kraan niet meer gebruikt of doordat je bijvoorbeeld met een verbouwing een andere leiding aangelegd hebt. Het is mogelijk je leiding tijdelijk af te sluiten al is het in de meeste gevallen veiliger en dus verstandiger om de leiding in de permanente variant af te sluiten. Bij afdoppen komen verschillende handigheden en veiligheidsnormen kijken. Zomaar zelf aan de slag gaan met een klem kan resulteren in een bevuilde leiding, wat bevuild water als gevolg kan hebben. Daarnaast kan het niet weten wat je doet de oorzaak zijn van een grote lekkage. Daarom is het slim om het waterleiding afdoppen aan een vakkundige loodgieter over te laten. Hij of zij zal de leiding afsluiten door een speciale leiding klem te plaatsen of door een dop op het einde van de leiding vast te solderen.

Wat zijn de kosten van waterleiding afdoppen

De kosten van waterleiding afdoppen verschillen natuurlijk per klus. Gaat het om een leiding of juist meerdere. Bevindt de leiding zich in een muur of is hij makkelijk te vinden en hoe lang duurt het afdoppen. De Zoofy loodgieter kosten voor waterleiding afdoppen €85,- vaste prijs. Dit is altijd zonder voorrijkosten en met de verzekering dat de klus gedaan wordt door een echte vakman. Daarnaast ben je ook verzekerd van de “komt goed” garantie. Deze garantie zorgt ervoor dat wat er afgesproken is ook echt gedaan wordt. Dan weet je zeker dat je na afloop blij bent met je afgedopte waterleiding. Gaat er iets mis tijdens de klus? Dan is het fijn te weten dat je verzekerd kan zijn door het garantiepakket af te sluiten bij jouw klus. Dat geeft vast een gerust gevoel.
Ben je zelf aan de slag gegaan en gutst het water nu je badkamer in? Vraag dan snel een spoedklus aan. Voor €111,- vaste prijs komt de Zoofy loodgieter je uit de brand helpen. Met uiteraard dezelfde garanties als bij een gewone klus. Bij het invullen van je Zoofy loodgieter aanvraag, is het mogelijk een klus omschrijving te geven. Vul deze zo volledig mogelijk in. Zodat de vakman direct bij jou aan de slag kan.

Waarom zou je een leiding afdoppen

Door een waterleiding lang ongebruikt te laten, kan het stilstaande water in de leiding bevuild raken. Er kan bijvoorbeeld een legionella bacterie in komen. Dit is een bacterie waar de mens erg ziek van kan worden. De Legionella pneumophila veroorzaakt de ziekte legionellose. Dit is een griepvariant die longontsteking en koorts klachten kan geven. Voor een gezond persoon is het hooguit vervelend. Voor iemand met al bestaande gezondheidsklachten of oudere personen kan deze bacterie levensgevaarlijk zijn. Reden te meer om een vakman het leiding afdoppen te laten doen.

Het bevuilde water kan bij verkeerd afdoppen, in je gewone leidingwater terechtkomen, met alle gevolgen van dien. Om die reden moet je altijd na een lange vakantie je kranen goed doorspoelen. Ditzelfde geldt dus ook voor de waterleidingen die je niet gebruikt. Door het afdoppen van de waterleiding ben je dit gehele probleem kwijt. Zo kan je in de rest van het huis met een gerust hart water uit de kraan pakken.

Wat zijn de opties inleiding afdoppen

Er zijn twee manieren voor het leiding afdoppen. Je kan de leiding afdoppen met een knelkoppeling en je kan de leiding solderen. Voor beide varianten is het belangrijk dat het vakkundig gebeurt. Je wilt natuurlijk geen lekkage of een veel te grote afstand tussen je hoofdleiding en je koppeling. Daarom is het altijd verstandig om het waterleiding of gasleiding afdoppen aan een professioneel over te laten. Om toch duidelijk te hebben uit welke opties je kunt kiezen vind je hieronder een uitleg.

Afdoppen met knelkoppeling

Afdoppen met een knelkoppeling is vaak gebruikt voor een tijdelijke situatie. Ben je bijvoorbeeld aan het verbouwen dan zorg je er met een knelkoppeling voor dat de leiding tijdelijk droog staan. Wanneer je een leiding permanent of voor een lange periode afgedopt wilt hebben is het slim de afsluiting van de leiding door solderen te sluiten. Het afdoppen van waterleidingen met een knelkoppeling mag alleen in een losse constructie. Wanneer de leiding zich in een muur of een gestucte wand bevindt, is de kans op lekkage te groot. In dat geval is het verstandiger af te doppen met een soldering. Het voordeel van je waterleiding afdoppen met een knelkoppeling is, dat het een heleboel tijd bespaart. Het plaatsen gaat namelijk over het algemeen veel sneller en makkelijker dan wanneer je een leiding solderen moet. Daarnaast heb je ook niet heel veel materialen nodig. Zo kom je al een heel eind met de juiste maat moersleutels en de knelkoppeling.

Afdoppen met solderen

Wanneer je de leiding permanent of voor een langere tijd wilt afsluiten kun je het beste gebruik maken van de soldering methode. Op die manier weet je zeker dat je koppeling niet met de tijd gaat lekken. Ook wanneer je een leiding in een muur of wand wilt afdoppen is het verstandiger gebruik te maken van een waterleiding afdoppen door soldering. Het nadeel van afdoppen door de leiding te solderen is dat je er veel meer materiaal en kennis voor nodig hebt. Zo moet je weten hoe je moet solderen, iets wat voor de meeste een uitdaging is. Daarnaast heb je dus ook veel meer spullen nodig om tot het afdoppen te komen. Zo is er een soldeerbout nodig en de spullen om te solderen inclusief de dop voor het waterleiding afdoppen.

leiding solderen

Wat zijn de regels voor het waterleiding afdoppen

Elke vakman weet wat de vuistregels zijn voor het waterleiding afdoppen. Het is wel handig de gehanteerde regels te kennen wanneer je een Zoofy vakman om hulp vraagt. Zo weet je wat wel kan en wat niet kan. Daarom vind je hieronder de regels voor het leiding afdoppen.

 • Afdoppen moet op maximale 5 x de diameter van de hoofdleiding
 • Knelkoppeling mag alleen tijdelijk geplaatst worden
 • Knelkoppeling mag niet in een muur of wand
 • Er mag geen lucht in de waterleiding achterblijven
 • Er mag geen water in de afgesloten leiding blijven staan
 • Langdurig afsluiten moet met solderen gebeuren

Boek nu een loodgieter

Zoofy ook jouw waterleiding laten afdoppen

Lijkt het je verstandiger om je leiding werk over te laten aan een professional? Dan staat Zoofy voor je klaar. Ruim 1.000.000 mensen gingen je al tevreden voor. Een Zoofy loodgieter scheelt een hoop stress, tranen en natte voeten. Zorg ook voor een netjes afgesloten waterleiding en laat het afdoppen van de waterleiding over aan de echte vakman.

Andere loodgietersklussen op ZoofyVoor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af