Zoek hier je klusje
CV Monteur Kostenoverzicht

Kosten radiator afdoppen en afkoppelen

woensdag 19 januari 2022

 

Wanneer je een huis aan het verbouwen bent of je wilt een ruimte in je woning veranderen, is het mogelijk dat een of meerdere radiatoren verwijderd moeten worden. Dat geldt ook voor radiatoren die je nooit gebruikt. Ga je gebruik maken van een ander soort verwarmingssysteem, bijvoorbeeld vloerverwarming, dan zijn een of meerdere radiatoren misschien overbodig geworden. De keuze voor het verwijderen van een of meerdere radiatoren moet wel een doordachte keuze zijn. Als een radiator eenmaal is verwijderd, is het achteraf veel werk om die weer aan te laten sluiten.
In dit artikel lees je alles over het verwijderen van radiatoren en hoe een radiator wordt afgedopt. Je kunt dit, wanneer je handig bent, zelf doen maar ook aan een vakman overlaten. En wat kost een radiator afdoppen? Ook op die vraag zullen we verder ingaan.

Boek een loodgieter

Gemiddelde kosten radiator afdoppen

Wil je deze klus, een radiator afdoppen, liever aan de vakman, bijvoorbeeld een vakman van Zoofy, uitbesteden? Afhankelijk van het aantal te verwijderen radiatoren bedragen de gemiddelde kosten radiator verwijderen ongeveer € 149. Voorrijkosten hoef je, wanneer je een vakman via Zoofy inschakelt, niet te betalen.

Kosten radiator afdoppen

Radiatoren afdoppen, hoe gaat dat in zijn werk?

Wanneer je een weloverwogen besluit hebt genomen om een of meerdere radiatoren te (laten) verwijderen, moet je de volgende stappen (laten) uitvoeren. Wanneer je de klus zelf ter hand neemt, is het handig om eventueel voor een extra handje te zorgen. Denk aan goede veiligheidsschoenen en leg wat oude handdoeken en een opvangbakje klaar.

De CV-ketel uitschakelen

Ongeacht of je de klus zelf uitvoert of door een vakman laat uitvoeren, als allereerste moet de CV-ketel worden uitgeschakeld. Schakel het apparaat uit en trek de stekker er voorzichtigheidshalve uit.

Aftappen van het systeem of de radiator

Wanneer er alleen een enkele radiator moet worden losgekoppeld, kan dat meestal op twee manieren:

Zonder het aftappen van het gehele verwarmingssysteem

De makkelijkste en ook de snelste manier om een radiator af te koppelen en af te doppen, kan zonder dat daarvoor het hele verwarmingssysteem moet worden afgetapt. Helaas is dat alleen mogelijk wanneer de radiator een voetventiel heeft. Een voetventiel zit dan links of rechts onderaan de radiator.
Draai nu zowel het voetventiel als de radiatorkraan dicht. Daarna kun je de radiator aftappen. Als de rest van de verwarmingsinstallatie in gebruik blijft, kun je de nu openliggende leiding van de afgekoppelde radiator (laten) afdoppen. Laat je het afdoppen aan een vakman over? Die heeft hiervoor de benodigde materialen. Doe je het zelf, dan moet je, uiteraard voordat je aan deze klus begint, zelf voor deze doppen zorgen. Die zijn in elke willekeurige bouwmarkt of doe-het-zelf-zaak verkrijgbaar.

Met aftappen van het gehele verwarmingssysteem

Wanneer de radiator geen voetventiel heeft, moet jammer genoeg het gehele verwarmingssysteem worden afgetapt. Daarvoor moet het ontluchtingskraantje van de radiator op het hoogst gelegen punt worden opengedraaid. Dit om te voorkomen dat er mogelijk een vacuüm ontstaat. Nu kun je alle radiatoren die je wilt afkoppelen opdraaien. Draai ook de overige radiatoren die zich op dezelfde verdieping bevinden open, evenals de radiatoren op de hoger gelegen verdieping(-en). Pas wanneer je er zeker van bent dat alle radiatoren openstaan, kun je een waterslang op het aftappunt aansluiten. Het aftappunt bevindt zich altijd op de laagst gelegen radiator en kan worden herkend aan een koperen dopje met een kettinkje. Controleer van de voren of de waterslang de juiste koppeling heeft die op het aftappunt kan worden afgesloten.
Natuurlijk zorg je ervoor dat het vieze water goed kan weglopen. Houd er rekening mee dat het aftappen eventjes kan duren, er kan door de dunne slang niet heel veel water worden afgevoerd.
Een ander alternatief is een zo groot mogelijke schaal onder het aftappunt te zetten. Het water zal bij deze methode sneller kunnen wegstromen. Houd het proces wel in de gaten en houd een reserve schaal en oude handdoeken bij de hand.

Boek een loodgieter

Leidingen afdoppen

Wanneer er een radiator wordt verwijderd, blijven de leidingen die je niet gebruikt over. Die moeten natuurlijk worden afgesloten oftewel worden afgedopt. Om een leiding af te doppen, moet een speciale dop op het einde van leiding worden bevestigd, zodat het leidingwater niet meer eruit kan stromen.
Dit afdoppen kan op twee manieren / locaties gebeuren, namelijk boven de vloer of onder de vloer. De eenvoudigste, snelste en goedkoopste manier is het afdoppen van de leiding boven de vloer. Dit kan prima wanneer de leiding niet in het zicht zit of je van plan bent er een meubelstuk voor te plaatsen.
Wanneer het bovenstaande echter geen optie voor je is en je liever voor een meer onzichtbare afwerking kiest, kan de leiding meestal ook onder de vloer worden afgedopt. Hiervoor zal de bestaande vloer deels (door de vakman) moeten worden verwijderd. Als de leiding netjes is afgedopt, kan de vloer vervolgens worden afgewerkt in de originele staat en kun je niet meer zien waar de leiding heeft gezeten. Deze methode is arbeidsintensiever dan bovengronds afdoppen en dat zie je terug in de kosten radiator afdoppen.

Bijkomende werkzaamheden

Wanneer er een radiator wordt verwijderd, blijven de ophangbeugels in de muur achter. Soms kunnen deze zonder al te veel schade worden verwijderd maar lang niet altijd. Vaak wordt er achter een radiator niet geverfd of behangen. Dat houdt in dat wanneer de radiator is verwijderd, er vaak kleurverschil ten opzichte van de rest van de wand optreedt. De kosten voor het dichten van de gaten en het verven van de wand zijn niet in de kosten radiator afdoppen begrepen.

Waarom Zoofy inschakelen om een radiator af te doppen?

Heb je twee linker handen of geen tijd om zelf je radiator af te doppen? Via het platform van Zoofy boek je eenvoudig een echte vakman of vakvrouw. Die heeft deze klus snel en vakkundig geklaard want bij dit platform zijn alleen goed scorende vakmannen en vakvrouwen aangesloten. Die scoren gemiddeld maar liefst een 9,2, iets waar we bij Zoofy natuurlijk enorm trots op zijn.
Jouw vakman bij jou in de buurt boek je snel door het doorgeven van drie momenten waarop contact met jou kan worden opgenomen. Voor je het weet is jou klus naar tevredenheid geklaard. Aan voorrijkosten doen we niet bij Zoofy en de kosten radiator afdoppen betalen? Dat hoef je pas achteraf, heel eenvoudig via een Tikkie of iDeal.

Boek een loodgieter

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 10 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code