Regel nu jouw loodgieter

Lekkage opsporen / oplossen

Vanaf €75 per uur incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 981 loodgieters in jouw regio

Lekkage? Spoedservice (24/7) mogelijk. Boek nu online een loodgieter. Een lekkage in huis kan vele oorzaken hebben. Soms is het lastig te ontdekken waar de lekkage is ontstaan. Dit vereist speurwerk waar onze loodgieters ruime ervaring in hebben. Hak en breekwerk wordt zoveel mogelijk voorkomen. Maak een afspraak met een vakman bij jou in de buurt en de lekkage is zo verholpen.

Regel nu jouw loodgieter
1255 recensies
Waarom Zoofy?
 • Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
 • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
 • De laatste aanvraag was 5 minuten geleden.
 • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
 • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Lekkage oplossen: werkzaamheden en richtprijzen

Een lekkage kan verschillende oorzaken hebben en op diverse locaties plaatsvinden. Zo kun je bijvoorbeeld een lek in de badkamer hebben of een lek aan het plafond. Uiteraard is het belangrijk om deze lekkages zo snel mogelijk te laten verhelpen. Hiermee kun je flinke schade aan je woning helpen voorkomen. Maar hoe pak je dit aan en wat komt hier allemaal bij kijken? Bekijk de onderstaande tekst en krijg antwoord op al jouw vragen omtrent verschillende soorten lekkages.

Verschillende soorten lekkages

Een lekkageprobleem ontstaat vaak door nalatig onderhoud van de woning of door onprofessionele installaties van sanitaire voorzieningen. Daarnaast kan een lek vaak snel toenemen in omvang. Een lek dient dan ook altijd snel verholpen te worden. Een lek kan op elke plek in de woning voor komen. Het vaakst komen lekkageproblemen voor in een badkamer, het plafond of de vloer.

Lekkage badkamer en toilet

Een lekkageprobleem in de badkamer of het toilet kan diverse oorzaken hebben. Zo kan een lek bijvoorbeeld ontstaan door een kapotte of lekkende douchebak of door slecht gemonteerde sanitaire voorzieningen, zoals de toilet of wasbak. Bij deze soorten lekkageproblemen is het belangrijk dat de oorzaak snel opgespoord wordt en het probleem efficiënt aangepakt kan worden.

Een lekkage opsporen in de badkamer of het toilet is vaak lastig. Zo kan de lekkage badkamer of toilet zich bijvoorbeeld achter de betegeling bevinden of onder sanitaire voorzieningen.

Lekkage plafond of vloer

Een lekkage plafond of aan de vloer vinden over het algemeen redelijk vaak plaats. Met name in oudere woningen of slecht onderhouden woningen kan een lek aan de vloer of het plafond eenvoudig ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door overmatige regenval op een platdak, waarbij water niet goed wordt afgevoerd door de dakgoot, of door langdurige vochtproblemen die zich hebben verergerd en schade aan de muren hebben aangericht.

Een lek aan de vloer of het plafond wordt over het algemeen niet altijd direct ontdekt en lekkage opsporen is dan ook vaak lastig. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat het lekkageprobleem in de eerste instantie niet zichtbaar is vanwege een tweede wand of vanwege vloerbedekking. Echter kan zich dit op lange termijn verergeren tot uiting komen in de vorm van vochtige plekken of een muffe geur.

Boek nu een loodgieter

lekkage oplossen

Methodes om lekkages op te sporen

Om flinke schade, zoals rot hout of onhygiënische vochtplekken aan je woning te voorkomen is het belangrijk dat een lekkageprobleem voortijdig wordt opgespoord.

Een lekkageprobleem opsporen kan op diverse manieren. Hierbij is de hulp van een expert doorgaans van belang. Een specialist kan met behulp van technische apparatuur bekijken waar de bron van de lek zich plaatsvindt. Zo kan een specialist een lek opsporen met behulp van de volgende hulpmiddelen:

 • Een thermografische camera
 • Een warmtebeeldcamera
 • Een vochtmeting
 • Een traceergas
 • Een rioolcamera


Met het bovengenoemde apparatuur kan een specialist ervoor zorgen dat de bron van het lekkageprobleem kan worden opgespoord zonder dat hiervoor flink breekwerk aan te pas komt.

Methodes om een lekkageprobleem op te lossen

Zodra een lekkageprobleem geconstateerd is dient deze zo spoedig mogelijk verholpen te worden. Zo kan een lekkende leiding bijvoorbeeld gerepareerd worden of kunnen muren opnieuw geïsoleerd en betegeld worden. Dit is vaak een ingewikkelde klus en met name specialistisch wanneer de vakman niet goed bij de lek kan en hiervoor een gat in de woning dient te maken.

Indien er een lek aan het dak is geconstateerd dienen de dakpannen vaak vervangen te worden en kan er een nieuwe dakplaat worden aangebracht. Ook is het belangrijk dat het isolatiemateriaal waarmee de muren geïsoleerd zijn vervangen worden. Door de blootstelling aan vocht of water van buitenaf, kan de waarde van het isolatiemateriaal gedaald zijn en niet meer de juist isolatie bieden dat van belang is.

Een lekkageprobleem voorkomen

Uiteraard is het altijd beter om een lekkageprobleem te voorkomen. Hoewel niet elk lekkageprobleem te voorkomen is, zijn er enkele maatregelen die je in acht kunt nemen om het risico op een lek in je woning te verkleinen. Zo kun je regelmatig je waterleidingen controleren en kijken of er eventuele beschadigingen te detecteren zijn. Ook kun je tijdens vorst dagen de waterleidingen in ruimtes die niet verwarmd worden uitschakelen. Hiermee voorkom je dat de leidingen bevriezen en daardoor kapot raken.

Zorg daarnaast voor een goede isolatie van je woning. Door kou en vocht zo zorgvuldig mogelijk buiten te houden kun je de kwaliteit van je muren waarborgen en een eventueel lekkageprobleem daarmee helpen voorkomen.

Richtprijzen lekkage verhelpen

Om een lek vakkundig op te laten sporen en te verhelpen, is de hulp van een vakman van belang. De kosten hiervoor zijn zeer uiteenlopend. Zo zijn de kosten bijvoorbeeld afhankelijk van het soort lekkageprobleem, de omgang en van de eventuele bijkomende kosten, zoals voor mogelijk sloopwerk of voor de installatie van nieuwe leidingen of nieuw sanitair.

Om een idee te krijgen van de kosten, kun je uitgaan van een richtprijs van tussen de 300 a 400 euro. Wanneer de oorzaak van het lekkageprobleem duidelijk is, en er geen onderzoek gedaan hoeft te worden, kun je op dit bedrag besparen.

Wanneer je meer specifieke informatie wilt ontvangen, en benieuwd bent naar de prijzen voor jouw situatie, kun je bij Zoofy eenvoudig meer informatie opvragen.

Lekkageprobleem laten oplossen door een specialist

Wil jij graag een lekkage opsporen of hulp bij het vakkundig laten verhelpen van een lekkageprobleem? Neem dan snel contact op met een specialistische loodgieter en regel direct jouw klus via Zoofy. Vaak kun je de klus dezelfde dag nog laten uitvoeren.

Ook kan een specialist je helpen om toekomstige lekkages te voorkomen door een professionele installatie en reparatie van nieuwe leidingen, nieuw sanitair of bij het repareren van wanden en vloeren. Een specialist kan jou uitgebreid advies bieden over de juiste methodes en de benodigde materiaalsoorten hiervoor.

Wacht niet te lang met een lekkage opsporen in je woning en regel vandaag nog een specialist bij jou in de buurt.

 

Zelf de lekkages opsporen

Lees hieronder hoe je zelf de lekkages kan opsporen bij een lekkende gootsteen, badafvoer of douchebak. Laat je het liever aan een vakman over? Boek dan eenvoudig een loodgieter via Zoofy, want dan is de lekkage zo gefikst.

Lekkende gootsteen

Voor een gootsteen in de keuken en een wastafel in de badkamer kan je de volgende stappen volgen om een lekkage te verhelpen:

Materialen

 • Papier
 • Schroevendraaier
 • Sifon
 • Plug (korf en afvoerplug)

Stappenplan:

 1. Kijk of er watersporen aanwezig zijn op de sifon. Pak een stukje papier en haal deze langs de sifon. Als het papiertje vochtig is kan je de sifon goed dichtdraaien. Is het papiertje niet vochtig? Dan is het waarschijnlijk niet mogelijk om de lekkage zonder professionele hulp te verhelpen, kijk op zoofy.nl/loodgieter.
 2. Laat het water stromen en kijk of de lekkage verholpen is.
 3. Zit de plug niet goed vast? Dan komt de lekkage daar waarschijnlijk vandaan. Als de korf (bovenkant) los zit van de afvoerplug (onderkant), gebruik dan een schroevendraaier om het midden van de korf zo strak mogelijk vast te draaien. Zit de plug vast? Dan is het waarschijnlijk niet mogelijk om de lekkage zonder professionele hulp te verhelpen, kijk op zoofy.nl/loodgieter
 4. Laat het water stromen en kijk of de lekkage verholpen is.
 5. Lekt er nog steeds iets? Vervang dan de sifon en de plug of kijk op zoofy.nl/loodgieter

Badafvoer lekkage

Materialen

 • Papier
 • Schroevendraaier
 • Sifon
 • Plug (korf en afvoerplug)

Stappenplan:

 1. Controleer of de plug van het bad goed vast zit. Als deze los zit is dit waarschijnlijk de oorzaak van de lekkage. Als de korf(bovenkant) los zit van de afvoerplug(onderkant) gebruik dan een schroevendraaier om het midden van de korf zo strak mogelijk vast te draaien. Zit de plug vast? Dan is het waarschijnlijk niet mogelijk om de lekkage zonder professionele hulp te verhelpen, kijk op zoofy.nl/loodgieter
 2. Laat wat water door de afvoer stromen om te kijken of de lekkage verholpen is.
 3. Is de lekkage niet verholpen? Dan is de aansluiting waarschijnlijk kapot. De sifon en de plug moeten dan vervangen worden. Dit kan je zelf proberen, lukt het niet? Kijk op zoofy.nl/loodgieter

Lekkende douchebak

Materialen

 • Papier
 • Schroevendraaier
 • Sifon
 • Plug (korf en afvoerplug)

Stappenplan:

 1. Controleer of de plug van de douchebak goed vast zit. Als deze los zit is dit waarschijnlijk de oorzaak van de lekkage. Als de korf(bovenkant) los zit van de afvoerplug(onderkant) gebruik dan een schroevendraaier om het midden van de korf zo strak mogelijk vast te draaien. Zit de plug vast? Dan is het waarschijnlijk niet mogelijk om de lekkage zonder professionele hulp te verhelpen, kijk op zoofy.nl/loodgieter.
 2. Laat wat water door de afvoer stromen om te kijken of de lekkage verholpen is.
 3. Is de lekkage niet verholpen? Dan is de aansluiting waarschijnlijk kapot. De sifon en de plug moeten dan vervangen worden. Dit kan je zelf proberen, lukt het niet? Kijk op zoofy.nl/loodgieter

Lekkende betegelde douchebak

Materialen

 • Aardappelschilmesje
 • Kit

Stappenplan:

 1. Pak een aardappelschilmesje
 2. Kijk of de kit rondom het doucheputje nog goed is door met het aardappelschilmesje tussen de voegen proberen te komen.
 3. Als dit lukt komt hier de lekkage waarschijnlijk vandaan. Vervang de kitnaden dan. Is dit niet het probleem? Dan is er professionele hulp nodig. Boek direct.

Boek nu een loodgieter

Bekijk andere type loodgietersklussen op Zoofy

Leiding Persen

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af