Laadpaal installatie: zo werkt het
donderdag 01 december 2022
De elektrische auto is steeds meer in opkomst. Veel mensen ervaren het gemak van een eigen laadpaal. Tankstations en dure brandstof zijn verleden tijd. De laadpaal zorgt dus voor extra veel reisgemak. Je kunt de auto de hele nacht aan de lader leggen en in de ochtend zo weg rijden.
Er zijn ook snelle laadpalen te verkrijgen. In enkele uren is je elektrische voertuig opgeladen. Een laadpaal moet op een professionele manier geïnstalleerd worden. Laat dit door iemand doen die er verstand van heeft. Zoek een goede vakman via Zoofy.
Verschillende soorten laadpalen
Je kunt zelf een laadpaal naar keuze kiezen. Goede laadpalen zijn bijvoorbeeld Newmotion, Zappi en Webasto. Deze (slimme) laadpalen beschikken over hoogwaardige kwaliteit en hebben meerdere laadopties. Er zijn verschillende modellen van deze laadpalen. Denk aan de Newmotion Home Standard, Newmotion Home Connect en de Newmotion Home Advanced 3.0. De laatste twee modellen kunnen op zowel een als driefase snelheden laden. Driefase laden gaat een stuk sneller, namelijk met een snelheid van 22 kWh. Bovendien kun je, voor elke laadpaal, de gewenste kabellengte kiezen. Een eventuele tussenkabel plaatsen is ook mogelijk.
Newmotion laadpalen kunnen makkelijk beheerd worden. Het stroomverbruik is bovendien inzichtelijk via de website. Verder kun je eenvoudig alle kilometers bij je werkgever declareren. Kilometers voor zowel privé als zakelijk gebruik, zijn dus extra inzichtelijk.
Het installeren van een laadpaal in stappen
1. Controleer de hoogte van je stroomaansluiting
Voordat je een laadpaal laat plaatsen, is het verstandig om naar de hoogte van je stroomaansluiting te kijken. Er zijn eenfase en driefase stroomaansluitingen mogelijk. Nieuwere woningen beschikken standaard over een driefase aansluiting. Hier kan krachtstroom op aangesloten worden. Kleinverbruikers hebben maximaal drie maal tachtig ampère. Drie maal vijfentwintig ampère is meestal voldoende voor een laadpaal. Eenfase stroom is zwakker. Op eenfase stroom kun je niet snelladen. Je kunt je netbeheerder dan om een verzwaring in de meterkast vragen, voordat je een laadpaal laat plaatsen. Zo kun je meestal van eenfase naar driefasestroom gaan. Er zijn wel laadpalen die ook op een-fasestroom kunnen laden.
2. Controleer of je aansluiting load balancing toestaat
Het stroomnetwerk kan, met meerdere apparaten en een elektrische autolader, overbelast raken. Dit is meestal bij een snelle laadtijd en een te zwakke stroomaansluiting het geval. De stroom van een elektrisch voertuig vraagt namelijk veel vermogen. Een laadpaal beschikt meestal over load balancing. Je laadt de auto op een veilige en gebalanceerde manier op. Dit is een soort veiligheidsmechanisme tegen overbelasting op het stroomnetwerk. Meestal heb je driefasestroom en een geschikte aansluiting nodig. Niet elke aansluiting gaat met load balancing samen. Vraag dit eventueel bij je netbeheerder of bij een elektricien na. Laat zo nodig je meterkast aanpassen. Hiervoor kun je ook een elektricien via Zoofy benaderen.
3. Bestel een laadpaal en laat deze door een professional installeren
Bepaal de positie van je laadpaal en vraag een offerte op. Laat bijvoorbeeld een bekwame vakman via Zoofy je laadpaal installeren. Je hebt de keuze uit eenfase of driefase laadpalen. Laadpalen voor eenfasestroom zijn de zogeheten "granny laders". Met driefasestroom kun je snelladen. De keuze hangt van je huidige aansluiting af. Je betaalt voor een snellader wel hogere energiekosten. Het beste is om altijd voor een paal met dynamic load balancing te kiezen. Je voorkomt dan dat de stoppen doorslaan. De vakman moet meestal een extra groep in de meterkast toevoegen. Op deze groep komt de wallbox of laadpaal.
Het is onverstandig om zelf een laadpaal te plaatsen. Als je geen kennis van elektra hebt, loop je gevaar op elektrocutie. Je wordt bij een verkeerde handeling namelijk aan drie maal 230 volt blootgesteld. Een elektricien of monteur heeft er verstand van en weet hoe hij veilig moet werken. Een vakman, zoals een elektricien, is daarom een nuttige en veilige investering. Deze kan de kabels op de juiste manier aansluiten en kan controleren of de laadpaal goed werkt. Zorg voor het aanleggen dat je meterkast en kruipruimte vrij toegankelijk is.
De monteur zal de wallbox of laadpaal op de gewenste plaats zetten. Vervolgens wordt de bekabeling, op een vakkundige manier, op je stroomnetwerk in huis aangesloten. Ook bedrijven kunnen makkelijk hun laadpaal door een professional aan laten leggen. Tarieven verschillen per kabellengte en tijdsduur. Ook de afstand van de laadpaal naar de meterkast speelt een rol in de prijsbepaling.