Regel nu jouw elektricien

Stroom uitgevallen / kortsluiting

Vanaf €69 per uur incl. btw

Het gemiddelde factuurbedrag is €99,- incl klein materiaal.

Een kortsluiting wordt vaak veroorzaak door overbelasting van het elektrische systeem. De stoppen slaan door omdat er teveel apparaten tegelijkertijd aan staan. Soms ontstaat er ook een storing wanneer er water in een buitenlamp lekt. Maak een afspraak met een elektricien in de buurt en de oorzaak is zo gevonden. Vaak al binnen 1 uur gefikst.

Regel nu jouw elektricien
1361 recensies
Waarom Zoofy?
  • Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
  • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
  • De laatste aanvraag was 13 minuten geleden.
  • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
  • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Kortsluiting

Kortsluiting is een veelvoorkomend probleem. Wanneer je kortsluiting hebt, kun je niet meer gebruik maken van elektriciteit. Over het algemeen valt alleen de doorgeslagen stop uit voor de betreffende stoppenkastgroep, en niet de gehele woning. Zonder elektrische apparatuur zitten is niet alleen heel vervelend, maar heeft voor sommige apparaten gevolgen voor bijvoorbeeld de diepvries, koelkast of cv-ketel. Dit is een klus die je zo snel mogelijk gefikst wilt hebben.

Wat is kortsluiting?

De elektriciteit van je woning is verdeeld over verschillende groepen in je meterkast. De stroomtoevoer hiervan loopt altijd in dezelfde richting. In de meeste gevallen, gaat er als je kortsluiting hebt, ergens iets mis met de richting van de stroomtoevoer. Bij specifiek apparaat in huis komen dan de stroomdraden met elkaar in aanraking. Het komt er dan op neer dat de stroom de weg naar het betreffende apparaat niet meer kan vinden. Er komt dan stroom vrij op plekken waar het eigenlijk niet thuis hoort. Hierdoor krijg je een verhoogde toevoer, waardoor je aardlekschakelaar naar beneden slaat. Wanneer de stop doorgeslagen is in de meterkast, kan er ook sprake zijn van teveel apparaten die tegelijk aanstaan. Oftewel overbelasting. De oorzaak van een doorgeslagen stop kan ook een blikseminslag zijn. 

Zijn de stoppen doorgeslagen?

Zijn de stoppen doorgeslagen? Geen paniek. Kortsluiting hoeft niet direct een gevaar op te leveren, maar het is wel iets om goed in de gaten te houden. Bij een ernstige kortsluiting kan er bijvoorbeeld brandgevaar ontstaan. Wanneer je zelf de oorzaak niet kan achterhalen is het verstandig om er snel één van onze goede erkende elektriciens bij te halen. Onze vakmannen zijn er voor opgeleid om het probleem snel te achterhalen en kunnen ervoor zorgen dat alles weer goed en veilig functioneert. 

Kortsluiting oplossen

Wil je zelf de kortsluiting oplossen? Wanneer je ineens zonder elektriciteit zit kun je een paar dingen doen om zelf de oorzaak te achterhalen. Een tip: hou een zaklamp paraat bij de meterkast. Dan kun je ook in het donker op zoek gaan. Kun je de oorzaak niet zelf achterhalen, schakel dan de hulp in van een goede elektricien. Toch is het ook voor een erkende vakman altijd handig om vooraf een goed beeld te hebben van het probleem. Is de stroom uitgevallen, controleer dan altijd eerst of dat geldt voor het hele huis. Of is er bijvoorbeeld slechts een apparaat dat het probleem veroorzaakt? Meestal is er dan doorgeslagen stop. Vaak is de oorzaak dan overbelasting. Dat betekent dat er te veel apparaten aan staan die op dezelfde groep zijn aangesloten.

kortsluiting oplossen

Kortsluiting opsporen

  1. Heb je ontdekt welk apparaat het probleem veroorzaakt? Schakel dan het apparaat uit en trek de stekker uit het stopcontact.
  2. Loop naar de meterkast en zoek de stop die is doorgeslagen. Deze kun je vervangen, maar meestal is het voldoende om de stop gewoon weer in te schakelen. Is de hoofdschakelaar ook doorgeslagen? Zet deze dan ook aan.
  3. Blijft het probleem daarna aanhouden, vraag dan een elektricien om advies. Wanneer hij langskomt is de oorzaak vaak zo gevonden.

Kom je er niet achter door welk apparaat de stoppen doorslaan? Dan is het probleem lastiger te achterhalen. Door een paar stappen te volgen kom je een heel eind. 

  1. Schakel eerst de hele groep uit waarvan de stop is doorgeslagen.
  2. Vervolgens trekt je van alle apparaten de stekker uit het stopcontact.
  3. Daarna zet je de groep weer aan en sluit je de apparaten één voor één aan, totdat de stop opnieuw doorslaat. Zo ontdek je wat de oorzaak is van de stroomuitval.

Is de stroom in het hele huis uit gevallen? Dan is er vaak meer aan de hand. Controleer eerst of de buren wel nog gewoon elektriciteit hebben. Zo sluit je uit dat er een grote stroomstoring in de hele wijk of straat is. Bij een grote storing zal de netbeheerder het probleem zo snel mogelijk moeten oplossen. Ben jij de enige zonder stroom, dan kan overbelasting de oorzaak zijn. De hoofdzekering kan dan gesmolten zijn. Is dat het geval? Dan is ook dat een klus voor de netbeheerder. Een elektricien mag dit niet zomaar vervangen. Hoeveel verstand van zaken hij ook heeft.

Hoe voorkom ik kortsluiting?

Kortsluiting komt regelmatig voor. In veel gevallen zijn elektrische installaties beveiligd, dat ze bij kortsluiting direct worden uitgeschakeld. Hierdoor is de kans op brand heel klein. Toch is voorkomen altijd beter dan genezen. Daarom geven we je graag nog wat tips mee, over wat je kunt doen om kortsluiting te voorkomen.

  • Zorg voor voldoende ventilatie bij je elektrische apparaten. Zet dus geen andere spullen bovenop apparaten, die ventilatie kunnen blokkeren.
  • Sluit nooit meer dan één stekkerdoos op elkaar aan. Dit veroorzaakt slechte verbindingen, die op hun beurt weer heet kunnen worden en brand kunnen veroorzaken.
  • Hou de achterkant van je koelkast stofvrij en leeg na elke droogtrommel beurt het stoffilter.
  • Vervang of reinig regelmatig de filters in je afzuigkap.
  • Controleer elektrische kabels regelmatig op een beschadiging in die isolatielaag.
  • Gebruik nooit meer ampère dan toegestaan.
  • Kies voor elektrische apparaten met een VDE of KEMA keurmerk.
  • Altijd alleen aan het stekkergedeelte de stekker uit het stopcontact halen. Trek nooit aan snoeren om stekkers te verwijderen. Hierdoor kan de isolatielaag losscheuren.

Kortsluiting voorkomen: tips!

  1. Zet niet te veel stroomverbruikers aan op een groep. Kortsluiting wordt vaak in een zin met overbelasting op de groep genoemd. De stop slaat door als er te veel verbruikers aan staan op die groep. Dat lijkt op kortsluiting, maar is het niet.
  2. Gooi het oude apparaat weg dat kortsluiting veroorzaakt. Vaak is het een oude stofzuiger, vaatwasser of magnetron die voor problemen zorgt. Hun elektrisch circuit is oud. En daardoor ontstaat eerder overbelasting op de groep.

 

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af