Regel nu jouw elektricien

Krachtstroom aanleggen

Vanaf €249 incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 1438 elektriciens in jouw regio

Heb jij zware apparaten thuis die krachtstroom nodig hebben? Laat dan krachtstroom aanleggen door een elektricien van Zoofy. Wij hebben goede elektricien bij jou in de buurt die langskomen wanneer het jou uitkomt!

Regel nu jouw elektricien
10 recensies
Waarom Zoofy?
 • Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
 • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
 • De laatste aanvraag was 13 minuten geleden.
 • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
 • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Waar heb je krachtstroom voor nodig

Zie jij jezelf al bubbelen in een jacuzzi, relaxen in een sauna of wil je een warmtepomp aansluiten? In al deze situaties heb je krachtstroom nodig, maar de Nederlandse woningen beschikken vaak niet standaard al over krachtstroom. Voordat jij kan gaan bubbelen in een jacuzzi of gebruik kan maken van een warmtepomp moet je krachtstroom aanleggen.

Krachtstroom is voor specialisten

Krachtstroom aansluiten is een specialistische klus en vereist een goede kennis van elektricien. Daarnaast is het ook een spannende klus, want jij wilt niet onder spanning komen te staan. Krachtstroom aanleggen is dan ook een klus die je het beste kan laten uitvoeren door een erkende elektricien. Wanneer je rondkijkt op het internet zie je veel verschillende prijzen voorbij komen. Bij ons kan je erop rekenen dat je een erkende elektricien krijgt, die werkt volgens een vast tarief, zonder voorrijkosten. Op die manier weet je zeker dat jij straks zonder spanning kan relaxen in een bubbelbad. Op deze pagina vind je meer informatie over wat krachtstroom is, wat een 3-faseaansluiting is, een stappenplan voor krachtstroom aanleggen en een overzichtsplaatje van de gemiddelde kosten krachtstroom aanleggen.

Wat is krachtstroom?

Voordat je krachtstroom kunt gaan aanleggen is het eerst handig om te weten wat krachtstroom precies is. Krachtstroom is stroom op 380 volt. Kort gezegd is krachtstroom niks anders dan normale stroom, maar met een veel hogere spanning. Normale stroom, ook wel sterkstroom genoemd, werkt op 230 volt. De meeste huishoudelijke apparaten zoals een stofzuiger, koelkast, wasmachine of tv werken prima op 230 volt. Maar sommige apparaten zoals een sauna, zware machines in een bedrijf op of de werkplaats, of het oplaadpunt voor elektrische auto’s hebben extra power nodig en werken op krachtstroom. Een ander verschil tussen krachtstroom en sterkstroom is dat er bij krachtstroom gebruikt wordt gemaakt van vier draden in plaats van twee draden. Je hebt bij krachtstroom een stopcontact nodig met vier draden, op drie van de vier draden staat spanning. Deze aansluiting wordt ook wel een 3-faseaansluiting genoemd. Doordat er meer draden door het stopcontact lopen kan je apparaten met meer vermogen hierop aansluiten.

Boek een elektricien

groepenkast met krachtstroom

Wat is een 3-faseaansluiting?

Bij krachtstroom aanleggen maak je gebruik van een 3-faseaansluiting. Een 3-faseaansluiting is een aansluiting van 3 x 25 ampère of hoger. Dit houdt in dat er via drie kabels (oftewel drie fases) 230 volt naar binnen komt. In de meeste Nederlandse woningen zit standaard een 1-faseaansluiting in de meterkast geïnstalleerd. Je krijgt dat via 1 kabel 230 volt (aansluitwaarde van 1 x 35 Ampère voor elektriciteit) binnen. In nieuwbouw huizen wordt steeds vaker standaard een 3-faseaansluiting geïnstalleerd. Dit is handig, want met het oog op duurzaamheid kiezen steeds meer mensen voor het gebruik van een warmtepomp, een apparaat wat enkel werkt op krachtstroom. Sluit je een apparaat met een hoge energie behoefte aan op een 1-faseaansluiting? Dan kom je er snel genoeg achter dat het niet werkt, want op het moment dat je een apparaat met een hoge energiebehoefte aansluit op een 1-fase aansluiting slaan de stoppen door. De hoofdverzekering wordt automatisch uitgeschakeld op het moment dat er teveel apparaten op dezelfde groep zijn aangesloten. Het aansluiten van deze apparaten op de verschillende fases van een 3-faseaansluiting en krachtstroom aanleggen is dan een gemakkelijk oplossing. De volgende apparaten hebben vaak krachtstroom nodig:

 • Keramische kookplaat
 • Inductie kookplaat
 • Jaccuzi
 • Sauna
 • Elektrische warmtepomp
 • Zonnepanelen
 • Traplift

Krachtstroom aansluiten

Voor krachtstroom aanleggen zijn er een aantal stappen te volgen. De stappen zijn afhankelijk van de leeftijd van jouw woning. Zoals net uitgelegd beschikken nieuwbouw huizen vaak al wel over een 3-faseaansluiting. Wanneer je één van onze erkende elektriciens inhuurt voor krachtstroom aanleggen zal hij de volgende stappen uitvoeren:

 • Plaatsen krachtgroep: De eerste stap voor een veilige aansluiting bij krachtstroom aanleggen is jet aanmaken van een nieuwe groep voor krachtstroom achter de aardlekschakelaar. Woon je in een ouder huis, dan heb je grote kans dat je nog over een 1-fase hoofdschakelaar beschikt. Deze moet dan ook eerst nog worden omgezet naar een 3-fase hoofdschakelaar.
 • Verzwaren aansluiting: Nadat de 3-fase hoofdschakelaar is aangesloten, moet er ook een aanpassing worden uitgevoerd op jouw aansluiting, ontwel het verzwaren van de aansluiting. Dit is een taak die bij de netbeheerder ligt. Vaak kan de elektricien dit ook voor jou regelen en vraat dan een verwaring op de aansluiting aan bij jouw netbeheerder. Hiervoor betaal je eenmalig een bedrag aan de netbeheerder.
 • Checken van de aardlekschakelaar: Nadat de krachtgroep is geplaatst en de aansluiting is verzwaard, is het tijd om de aardlekschakelaar en de groep te controleren. Heb je geen voldoende ruimte in de meterkast voor de extra groep? Dan is een oplossing om een aardlekautomaat te plaatsen, dit is een aardlekschakelaar en groep inéén.
 • Leggen kabel: De volgende stap bij krachtstroom aanleggen is het leggen van de kabel en het krachtstopcontact hierop aansluiten. Heb je een apparaat dat meer dan 8 kw gebruikt, dan is een krachtstroom aanleggen noodzakelijk. Heb je krachtstroom nodig voor bijvoorbeeld een inductie kookplaat kun je ook vragen of de elektricien een 2x220 volt groep maakt. Naast deze groep moet hij dan ook nog een perilex stopcontact plaatsen, dat is een stopcontact wat geschikt is voor een perilex stekker met vier poten.
 • Buitenkabel aanleggen: Deze stap is niet in alle gevallen nodig, maar als jij krachtstroom laat aanleggen voor een jacuzzi is deze laatste stap onmisbaar. Om de kabel wordt een ijzeren mantel gelegd, deze ijzeren mantel biedt bescherming tegen eventuele beschadiging van buitenaf.

Veilig werken tijdens krachtstroom aanleggen

Bij krachtstroom aansluiten is het van groot belang om veilig te werken. Je wilt immers niet onder spanning komen te staan. Zeker bij deze klus is veiligheid en secuur werken heel erg belangrijk. Twijfel je of je wel de juiste kennis hebt voor krachtstroom aan te sluiten dan is het misschien verstandiger om de klus uit te besteden aan één van onze erkende elektriciens. Belangrijke aandachtspunten om veilig te werken bij krachtstroom aanleggen zijn de volgende:

 • Maak gebruik van de veilige gereedschap dat voldoet aan de veiligheidsnormen.
 • Voordat je begint met de klus, schakel de stroom uit door de juiste groep uit te zetten.
 • Werk nauwkeurig en sluit de draden op de juiste manier aan.
 • Koop de juiste materiaal en zorg ervoor dat deze voldoen aan de CE markeringsnormen.
 • Zoek eerst het aansluitschema op voor je aan de slag gaat, zo weet je precies wat en hoe je de draden moet aansluiten.
 • Sluit eerst de aarding aan voor je de andere draden aansluit.

Kosten krachtstroom aanleggen

Wil je graag krachtstroom aanleggen dan is de meest veilige en verstandige optie op een elektricien daarvoor in te schakelen. Je betaalt vaak voor de aansluitkosten die een netwerkbeheerder in rekening brengt, de kosten voor het gereed maken van de groepenkast en het aanleggen van een stopcontact voor krachtstroom. In het volgende overzichtsplaatje worden de meest voorkomende kosten krachtstroom aanleggen opgenoemd, zodat je een idee hebt wat je kwijt bent als je een 3-faseaansluiting wilt hebben voor krachtstroom aan te sluiten.

Werkzaamheden Kosten
Materiaal (kabels, stopcontact etc.  € 75 euro
Meerprijs ijzer mantel rondom kabel  € 2 tot €3 euro per meter.
Vaste prijs via Zoofy €249,-
Extra groep in de meterkast aanleggen  € 175 tot € 200 euro
Verzwaring aansluiting op het net  € 200 tot € 250 euro

Boek een elektricien

Gevolgen voor de maandelijkse kosten

Krachtstroom aansluiten zorgt ervoor dat je stroomcapaciteit verandert. Hierdoor verandert waarschijnlijk ook je energierekening. De maandelijkse netwerktarieven kunnen door de verhoging van je capaciteit veranderen. Je kan de tarieven voor jouw huidige aansluiting vergelijken met de tarieven van de nieuwe aansluiting. Het maandelijkse netwerktarief betaal je aan je eigen energieleverancier. De kosten van de stroom veranderen niet, maar het kan wel zijn dat je meer stroom verbruikt dan normaal. Een jacuzzi zal meer en sneller stroom gebruiken dan bijvoorbeeld een koffiezetapparaat en een föhn. Hierdoor kan het zijn dat de maandelijkse vaste kosten van het energieverbruik omhoog gaan. Een handige tip om het energieverbruik goed in de gaten te houden is door gebruik te maken van een smart energiemeter. Als je toch een elektricien inhuurt voor krachtstroom aanleggen, dan kun je gelijk vragen of hij ook een slimme meter installeert. Met een slimme meter kun je eenvoudig van diverse apparaten het stroomverbruik meten. Zo kun je bewuster om gaan met je stroomverbruik. Met behulp van een slimme meter kan je snel en precies zien hoeveel jouw nieuwe bubbelbad of elektrische laadpaal aan energie verbruikt. Ook zie je het verbruik van andere apparaten, met behulp van de slimme meter kan je op een gemakkelijke manier meer inzicht krijgen in het energieverbruik van alle apparaten. Dit helpt als bijvoorbeeld je energieverbruik iets wilt terugdringen, je kan dan besluiten om de apparaten die veel energie verbruiken iets minder vaak aan te zetten.

Liever geen spanning tijdens de klus?

Heb je geen verstand van krachtstroom aansluiten of wil je liever er zeker van zijn dat de klus veilig en goed wordt uitgevoerd? Dan kan je het beste de klus overlaten aan een van onze experts. Wij hebben erkende elektriciens die beschikbaar zijn voor klussen zoals krachtstroom aansluiten, aanleggen elektra punten of stopcontacten plaatsen. De erkende elektriciens hebben aantoonbare theoretische kennis en praktijkervaring. Daarnaast is hij ook nog eens een verzekerd voor het werk dat hij uitvoert. Als bonus komt de erkende elektromonteur ook nog bij jou langs zonder voorrijkosten te rekenen . Wil jij ook een elektricien inschakelen voor krachtstroom aansluiten? Kijk dan eens op de website, 24/7 kan jij online een elektricien benaderen voor jouw klus. Ook kun je via de klantenservice contact opnemen en voordat jij het weet lig jij te bubbelen in de jacuzzi.

Andere elektricien klussen op Zoofy

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af