Regel nu jouw elektricien

Aardlekschakelaar aansluiten

Vanaf €69 per uur incl. btw

De bovengenoemde prijs is gebaseerd op het vervangen van een bestaande aansluiting en exclusief (eventuele) materialen.

Een aardlekschakelaar aansluiten zorgt ervoor dat je meerdere apparaten tegelijk in huis kan gebruiken zonder dat er overbelasting ontstaat en de stoppen doorslaan. Zelf in de meterkast klussen is niet aan te raden. Maak daarvoor altijd een afspraak met een elektricien in de buurt die je komt helpen.

Regel nu jouw elektricien
26 recensies
Waarom Zoofy?
  • Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
  • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
  • De laatste aanvraag was 13 minuten geleden.
  • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
  • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Aardlekschakelaar aansluiten (1 fase / 3 fase)

Veroorzaakt het moeten repareren van zaken in jouw meterkast bij jou ook kortsluiting? Wij begrijpen dat. Daarom lees je hier alles over een aardlekschakelaar aansluiten en een aardlekschakelaar kopen. En laten we je ook maar meteen advies geven: schakel daarbij ook een erkende elektricien in! Voor je het weet zit je met je vingers in de stroom en staat je hele leven op hoogspanning. Onze ervaren elektriciens kennen de kneepjes van het vak en hebben een dergelijke klus in een handomdraai voor jou geregeld. Zo kun jij heerlijk ontspannen en heb je weer jarenlang plezier van een goed verzorgde klus. Dus, zet die knop meteen maar om. Benieuwd wat er allemaal bij komt kijken, of wil je weten hoeveel zoiets kost?

Wat is een aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar bevindt zich eigenlijk in elke groepenkast en kan over maximaal vier groepen aangesloten worden. De taak van de aardlekschakelaar is eigenlijk heel simpel: de aardlekschakelaar zorgt ervoor dat de componenten die op deze aardlekschakelaar aansluiten, spanningsloos gemaakt kunnen worden. Dit gebeurt wanneer de aardlekschakelaar opmerkt dat er sprake is van lekstroom. Lekstroom is stroom die de installatie via een andere weg verlaat dan de bedoeling is. Stroom die letterlijk weglekt dus. Dat is natuurlijk heel gevaarlijk en daarvoor is de aardlekschakelaar er! Een aardlekschakelaar aansluiten is dus enorm belangrijk, en tegenwoordig is men verplicht een aardlekschakelaar te plaatsen in elke meterkast. Per aardlekschakelaar mogen er maximaal vier groepen aangesloten worden en de groepen moeten binnen een meterkast gelijk verdeeld worden over de schakelaars.

Wanneer moet je een aardlekschakelaar vervangen?

Je kunt het functioneren van de aardlekschakelaar zelf testen. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen, al helemaal nu je weet dat de aardlekschakelaar jouw groepen beschermt tegen lekstroom! Elke aardlekschakelaar heeft een eigen tekstknop. Die is super makkelijk te vinden: het is namelijk een knop met de letter T erop. Wanneer je wilt testen, moet je eerst alle stroom uitschakelen. Wanneer je vervolgens op de testknop drukt, zou de aardlekschakelaar uitgeschakeld moeten worden. Als de aardlekschakelaar niet uitschakelt, dan is er iets mis. Je kunt dan het beste de hulp inschakelen van een installateur of een van onze elektriciens. De schakelaar is dan waarschijnlijk defect en het is belangrijk de aardlekschakelaar te vervangen. Bij een keuring kan ook blijken dat je de aardlekschakelaar moet vervangen. Deze schakelt dan bijvoorbeeld niet uit bij de juiste waarden maar juist te snel of te laat. Je kunt op veel plekken een nieuwe aardlekschakelaar kopen maar voor de installatie zul je iemand moeten laten komen.

Hoe werkt een aardlekschakelaar vervangen?

Allereerst is het bij het aardlekschakelaar aansluiten belangrijk om te weten wat voor soort schakelaar je in je meterkast hebt. Ben jij ook niet zo handig in dit soort dingen? Geeft niets! Wij zetten de verschillende soorten voor je op een rijtje.

Een 1-fase groepenkast heb je als:

• Er twee draden uit de groepenkast komen.
• Er 220/230V op de meter staat.

Je hebt een 3-fase groepenkast als:

• Er vier draden uit je groepenkast komen.
• Er 3x220/230V of 380/400V op de meter staat.

Wanneer je een 1-fase groepenkast hebt, moet je een 2-polige aardlekschakelaar kopen. Als je een 3-fase groepenkast hebt moet je een 4-polige aardlekschakelaar kopen. Kom je er niet helemaal uit? Geeft ook niets! Onze elektriciens helpen je ook hierbij! Samen met jou kijken zij naar de welke aardschakelaar te plaatsen. Zo hoef je zelf niet in dat spanningsveld te wroeten.

Als je een nieuwe schakelaar hebt gekocht, is het tijd om hulp in te schakelen om de aardlekschakelaar te plaatsen. Het is daarbij goed om de volgende zaken scherp te hebben:

• Het aantal fasen van de groepenkast.
• De plek waar de aardlekschakelaar moet komen.
• Of er genoeg ruimte is in de meterkast.
• Welk gereedschap u hiervoor in huis moet hebben (draden en elektra).

Ga niet zelf de aardlekschakelaar aansluiten als je daar geen kennis hiervan hebt. De aardschakelaar plaatsen, dat is echt een klus die je aan een erkende elektricien moet overlaten.
aardlekschakelaar aansluiten

Kosten aardlekschakelaar vervangen


De prijs van de aardlekschakelaar plaatsen is van een aantal dingen afhankelijk: het merk van de aardlekschakelaar zelf, het uurtarief van de elektricien, en niet geheel onbelangrijk, eventuele andere klussen die er in de meterkast uitgevoerd moeten worden. Daar lees je hieronder meer over. Maar first things first: de prijzen van de aardschakelaar.

Aardlekschakelaar met keurmerk

Ben jij bereid iets meer neer te leggen dan moet je zeker een aardlekschakelaar kopen met een keurmerk. Veiligheid gaat immers boven alles. De meeste A-merken zijn voorzien van het KEMA-keurmerk, dat garant staat voor de veiligheid van vele elektrische apparaten. Wel zo prettig toch, om te weten dat jouw meterkast door de beugel kan? Wil jij een A-merk aardschakelaar kopen en laat je de aardlekschakelaar daarna plaatsen door een elektricien, dan ben je daarmee zo’n €135,- kwijt.

Aardlekautomaat

Wat ook nog kan, is het laten aanleggen van een aardlekautomaat. Een aardlekautomaat is in feite een aardlekschakelaar en een zekeringsautomaat ineen. Zo’n automaat voorkomt bijvoorbeeld dat alle groepen tegelijk worden uitgeschakeld wanneer er maar aan één deel overbelasting of lekkage plaatsvindt. Het installeren van een automaat kost ongeveer €170.

De kosten voor de aardlekschakelaar plaatsen of de aardlekschakelaar aansluiten zijn opgebouwd uit een uurtarief en het materiaal. Voor het inhuren van een elektricien moet je denken aan een gemiddeld uurtarief van €65. Daarbij komen vervolgens nog de kosten van de aardlekschakelaar zelf.

Verdere klussen

Als je een aardlekschakelaar gaat aansluiten, gaat dit vaker dan eens gepaard met andere klussen in de meterkast. Het is dan ook te adviseren van tevoren al in kaart te brengen wat er precies moet gebeuren. Zo komen jij en de elektricien beiden niet voor verrassingen te staan.

Vaak ga je een nieuwe aardlekschakelaar aansluiten op het moment dat je een nieuwe groep gaat aanleggen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je een nieuwe wasmachine, droger of ander apparaat gaat gebruiken dat extra druk legt op een groep. Je wilt natuurlijk niet dat er kortsluiting ontstaat.

Voorbeelden van extra klussen die worden uitgevoerd:

• Aardlekschakelaar vervangen.
• Groep toevoegen of bijplaatsen.
• Het aanleggen van nieuwe groepen.
• Het vervangen van een groepenkast.
• Het plaatsen van een aardpen.
• Een extra aardlekschakelaar aansluiten.

Voordelen elektriciens

Zoals gezegd, het is verstandig je vingers niet aan de meterkast te branden wanneer je hier geen ervaring mee hebt. Huur een elektricien in die hier kaas van heeft gegeten. Bij Zoofy werken wij uitsluitend met ervaren elektriciens die exact weten hoe ze een aardlekschakelaar moeten aansluiten. Daardoor kies je bij Zoofy altijd voor kwaliteit. En dat is, zeker als het gaat om een aardlekschakelaar plaatsen, van levensbelang. Bij ons kun je er dus altijd op vertrouwen dat er veilig vakwerk wordt geleverd. Omdat wij met erkende elektriciens werken, vragen wij hiervoor ook een eerlijk uurtarief. Maar de prijzen zijn helder. Je komt dus nooit voor verrassingen te staan.

Ook leuk: bij Zoofy betaal je geen voorrijdkosten. Waarom? Wij werken met lokale vakmensen. Wanneer jij dus een aanvraag doet via onze website, zoeken wij een elektricien bij jou in de buurt. Zo hoef je nooit lang te wachten en betaal je geen extra kosten. Bovendien heeft het inhuren van ervaren elektriciens het voordeel dat zij de tijd zullen nemen om samen met jou naar de klus te kijken. Dat betekent advies en vakwerk op maat. En de klussen zijn ook nog eens gewoon verzekerd. Is er achteraf toch iets niet in orde? Laat het ons weten!

Zelf doen of iemand inhuren?

Denk jij in staat te zijn zelf de aardlekschakelaar te vervangen? Dat kan. Officieel is het toegestaan om alles dat na de meter in de meterkast is aangesloten zelf uit te voeren. Of dat verstandig is, is natuurlijk nog een tweede. Niet alleen is het gevaarlijk om zelf in de stroom te gaan wroeten, ook ben je niet verzekerd wanneer er brand uitbreekt door onkunde. Wanneer je zelf je aardlekschakelaar gaat plaatsen neem je dus wel een risico. Bovendien kan slecht uitgevoerd elektrawerk levensgevaarlijke risico’s met zich meebrengen. Niemand zit natuurlijk te wachten op uitslaande brand of stroomschokken! Kies dus voor veiligheid en huur een vakman in om de aardlekschakelaar te plaatsen. Een elektricien kan een aardlekschakelaar aansluiten in een stroomversnelling. Bovendien hoef je je daarna nooit zorgen te maken over hoe alles is aangelegd. Eigenlijk alleen maar voordelen dus. En jij kunt met een gerust hart een andere klus gaan klaren.

3 fase groepenkast aansluiten op 1 fase door een elektricien

Misschien voel jij ook wel dat een aardlekschakelaar aansluiten, door bijvoorbeeld 3 fase groepenkast aansluiten op 1 voor jou net iets te hoog gegrepen is. Deze hoogspanning is nergens voor nodig! Als jij net als wij overtuigd bent van vakwerk, kwaliteit en eerlijke prijzen, kun je vandaag nog een aanvraag doen via de website. Wij gaan dan voor jou op zoek naar een geschikte elektricien bij jou in de buurt. Voor je het weet staat er iemand voor je deur die jouw aardlekschakelaar komt aansluiten. Dan zit je weer voor een lange tijd veilig! En, als gratis tip weet je nu ook dat je regelmatig even op die testknop moet drukken. Zo gepiept!
Bekijk hier andere elektriciensklussen op Zoofy, naast deze klussen biedt Zoofy nog meer klussen:

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af