Regel nu jouw elektricien

Trekschakelaar installeren

Een trekschakelaar gebruik je bijvoorbeeld wanneer de wasmachine in de badkamer staat. Het is een veilige manier om een apparaat aan te sluiten in een vochtige ruimte. Maak een afspraak met een elektricien in de buurt die het snel voor je doet.

Regel nu jouw elektricien
65 recensies
Waarom Zoofy?
  • Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
  • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
  • De laatste aanvraag was 13 minuten geleden.
  • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
  • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Trekschakelaar monteren

Trekkoord monterentrekkoordtrekkoord

 

 

Sommige huizen hebben een trekschakelaar waar apparaten op aangesloten zijn. Deze schakelaar bevindt zich doorgaans in de badcel of op zolder. Een trekschakelaar is een schakelaar die middels een touw koortje kan worden bediend. Wanneer je aan het koortje trekt, wordt de schakelaar omgezet. Je hebt trekschakelaars voor de bediening van lampen, maar ze worden ook gebruikt bij wasmachines. Je kunt dan door middel van het koort de wasmachine aan of uit zetten. Het doel van een trekschakelaar aansluiten, is het niet belasten van de groep, zodat er er geen kortsluiting kan worden veroorzaakt als je het apparaat niet gebruikt.

Trekschakelaar wasmachine

Als jouw wasmachine in de badkamer staat, loopt de aansluiting via een trekschakelaar. Als je deze zelf aansluit, kan de garantie op je machine vervallen. Om die reden raden we altijd aan om een elektricien in the schakelen. Elektriciteit in de badkamer blijft tóch een gevaarlijk dingetje. Daar wil je geen gepruts mee. Een trekschakelaar verplicht als je je wasmachine in de badkamer hebt staan. Ook als de groep niet achter een 30ma aardlek zit, is een trekschakelaar verplicht. Wil je je wasmachine en een droger aansluiten in de badkamer, maak dan gebruik van een dubbele schakelaar.

 

trekkoord wasmachine

Stappenplan wasmachine aansluiten op trekschakelaar

Als je geen kaas gegeten hebt van elektra, raden het zelfstandig aansluiten van een trekschakelaar op de wasmachine trekschakelaar af. Schakel altijd een elektricien in. Hij heeft verstand van zaken en heeft deze klus binnen een Zoof gefikst. Let er bovendien ook op, als je zelf aan de slag gaat, dat mogelijk de garantie van je wasmachine vervalt.

Voordat je kunt beginnen met de wasmachine aansluiten op een trekschakelaar moet uiteraard de stroom er volledig af zijn. De stroom moer eraf blijven gedurende de gehele klus.

Stap 1: Zet de achterwand van de trekschakelaar met pluggen en schroeven in de muur vast.

Stap 2: Check en herken de verschillende draden. Voor een wasmachine heb je een bruin-blauw en een geel/groen (aarde) draad nodig.

aarde draden

Stap 3: Monteer vervolgens de draden op de juiste plek. Daarvoor moet je goed opletten op de symbolen die staan afgebeeld op het binnenwerk. De fase (het bruine draad) wordt altijd met een L of een P aangeduid. De nuldraad (blauw) wordt aangeduid met een N. De groen/gele aarde draad wordt aangeduid met het aarde symbool.

Stap 4: Alle draden goed gemonteerd? dan kan de kap er opgezet worden. De trekschakelaar van de wasmachine moet nu werken.

Stap 5: Sluit de wasmachine nu aan doormiddel van het snoer van de wasmachine aan de sluiten op de overeenkomstige aansluitpunten op de onderkant van de schakelaar. 

Toch liever een gewone schakelaar? Boek hier een elektricien

Andere elektricien klussen op Zoofy

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af