Regel nu jouw elektricien

Dimmer plaatsen / repareren

Vanaf €59 incl. btw

De bovengenoemde prijs is gebaseerd op het plaatsen van de dimmer en exclusief (eventueel) meerwerk en materialen.

Als de dimmer het niet meer doet, is er vaak sprake van een kapotte zekering die vervangen moet worden. Het is dus lang niet altijd nodig om de gehele dimmer te vervangen. Omschrijf wat het probleem is en maak direct een afspraak met een elektricien in de buurt.

Regel nu jouw elektricien
123 recensies
Waarom Zoofy?
 • Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
 • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
 • De laatste aanvraag was 7 minuten geleden.
 • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
 • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Dimmer aansluiten via een elektricien van Zoofy

Steeds vaker verlichten we onze ruimtes met LED lampen. Deze lampen zijn beter voor het milieu en je elektriciteitsrekening. Helaas hebben de meeste LED lampen een ongezellig hard licht. Er zijn wel sfeerlicht varianten te koop, maar die zijn meteen zeer prijzig. Gelukkig kan je dit eenvoudig oplossen. De Zoofy vakman kan jouw ruimtes met hard wit licht omtoveren tot een sfeervolle ruimte met zacht warm licht. Gewoon door het plaatsen van dimmers. Je kan zelfs je hele woning omzetten op een slimme centrale dimmer. Met één knop verlicht jij in de avond je huis met zacht licht, en je stelt het makkelijk bij als het wat lichter moet worden. De Zoofy vakman kan met gemak al jouw dimmers installeren. Maak dus snel een afspraak en geniet van een ruimte vol zacht licht met één druk op de knop.

Boek nu elektricien

Waarom zou je een dimmer installeren

Voor iedereen is deze keuze natuurlijk persoonlijk, maar de voornaamste reden is het gemak en comfort. Hoe prettig is het als je met een knop alle of een deel van de verlichting in je woning zachter of harder kan zetten? Daarnaast heeft niet elk tijdstip van de dag dezelfde hardheid van licht nodig. Je wilt bijvoorbeeld een feller licht wanneer je in de avond aan de keukentafel je administratie doet. Geniet je aan diezelfde tafel met vrienden van een heerlijk zelf bereide maaltijd? Dan is een zachter licht wel zo prettig. Zacht licht geeft meer sfeer en je kijkt de persoon tegenover je prettiger aan dan wanneer de lamp hard en fel brand. Daarentegen wil je niet met geknepen ogen naar je boekhouding moeten turen, omdat het licht niet voldoende is. Een dimmer plaatsen biedt hier dan een fijne uitkomst.

Led inbouwspots

Inbouwspots hebben als groot voordeel dat ze, de naam zegt het al, worden ingebouwd. Ze nemen dus geen extra vloeroppervlak in beslag en kunnen keurig in het plafond door de vakmannen van Zoofy worden weggewerkt. Je kunt ze in verschillende modellen en uitvoeringen krijgen. Tegenwoordig zijn er overwegend LED-inbouwspots verkrijgbaar. LED-verlichting heeft een lange levensduur en gaat dus erg lang mee. LED-verlichting is wel iets duurder in aanschaf.
Spatwaterdichte spots zijn natuurlijk bedoeld voor natte of vochtige ruimtes, zoals je badkamer. Een ander groot voordeel is dat de meeste inbouwspots bovendien dimbaar zijn. Laat een dimmer aansluiten door een vakman van Zoofy. Dimmers kun je op volle kracht laten branden maar ook op de allerzachtste stand laten branden en zo elke ruimte naar wens verlichten. Met een elektronische of Led dimmer regel je dat traploos. Het is zelfs mogelijk om vanuit je luie stoel met een app en een zogenaamde slimme dimmer de verlichting te regelen zoals jij dat wilt. Fel, zacht, gekleurd, noem maar op. Gedimde verlichting is ook nog eens goedkoper, omdat je zo energie bespaart. je kunt ook een dimmer gebruiken voor jouw railverlcihting of kroonluchter.

dimmer aansluiten

Hoe werkt een dimmer

In het kort is een dimmer een schakelaar die de toevoer van spanning of stroom regelt en zo de lichtintensiteit aanpast. Er zijn meerdere soorten dimmers die elk net even anders werken. Het is belangrijk dat de juiste dimmer bij de lichtbron gebruikt wordt. Zo is het niet slim om een conventionele dimmer op een halogeenlamp te plaatsen. Er zijn vier soorten dimmers elk bestemd voor een ander soort lamp. Op de verpakking staat altijd vermeld voor welke lamp je de dimmer installeren mag. Voor het gemak hebben we ze alle vier hieronder beschreven:

Potentiometer: Een potentiometer is de oude variant van dimmers. Wanneer je deze in je woning hebt en over wilt stappen op LED verlichting, is het verstandig je dimmers te vervangen. Een potentiometer werkt namelijk door de spanning uit het lichtnet die naar de lamp toestroomt te reguleren. Hoe meer spanning naar de lamp wordt gevoerd, hoe feller het licht en andersom. Doordat de dimmer de spanning reguleert, verdwijnt veel energie in de vorm van warmte. Dat is niet alleen zonde van je gemaakte energiekosten, het is ook nog eens een risico op brandgevaar.

Schakeling: De dimmer die nu wordt verkocht voor de gewone gloeilampen is de triac-schakeling. Deze dimmer zet de spanning aan het begin van de fase schommeling steeds heel kort op een nul spanning. De snelheid van die nul spanning momenten ligt aan hoe de schakelaar staat. Met veel onderbrekingen brandt de lamp minder hard en met weinig onderbrekingen brandt de lamp juist feller. De vele onderbrekingen zorgen voor een flikkering. Deze flikkering zelf is niet zichtbaar, je ziet alleen wel dat de lamp minder fel brandt.

Tronic dimmer: Een tronic dimmer is niet bruikbaar voor elk soort lamp. De tronic dimmer werkt ongeveer hetzelfde als de Triac-schakeling, alleen nu wordt er aan het einde van de fase schommeling een korte onderbreking gemaakt. De Zoofy vakman kan de tronic dimmer installeren voor 12 Volt hallogeenlampen met electronische trafo, dimbare LED lampen en alle 230 Volt lampen.

Pulsbreedtemodulatie: Ook bij een pulsbreedtemodulatie wordt de spanning kort onderbroken en wederom geeft de hoeveelheid onderbrekingen de zachtheid of hardheid van de verlichting aan. Deze dimmers plaatsen de Zoofy installateurs alleen voor 12 Volt LED lampen. 

Welke typen dimmers bestaan er

Nu je weet welke soorten dimmers je installeren kan, kunnen we het gaan hebben over het typen dimmer. Alle bovenstaande dimmers plaatsen de Zoofy installateurs in vier varianten. Welke dimmer jij plaatsen wilt, is geheel afhankelijk van wat voor een verlichting je in huis hebt, hoeveel lampen je op de dimmer wilt plaatsen en natuurlijk je persoonlijke keuze. Ben jij helemaal gadget gek, dan zal je vast niet gaan voor een vloerdimmer. Wordt je al nerveus van het woord app? Dan is een wand of snoerdimmer meer iets voor jou. Laat de Zoofy vakman weten welke van de onderstaande dimmers hij installeren mag.

De slimme dimmer:De slimme dimmer, ook wel de centrale bediening genoemd, is een dimmer die alle verlichting in huis met een centrale knop of app bedienen kan. Denk hierbij aan verlichting van Philips met Hue of de lampen van Google's Nest. Met de app op je telefoon kun je makkelijk vanuit huis of een andere locatie alle lampen aan en uit zetten. Daarnaast pas je ook de felheid van de lampen aan met de app of de bijgeleverde afstandsbediening. De Zoofy installateur maakt op deze manier minder kosten met het dimmers plaatsen, dan in een gewone lamp/ dimmer situatie. Hij zal daarentegen wel extra tijd kwijt zijn met het installeren van de lampen.

De muurdimmer: De Zoofy installateur kan ook de dimmer installeren aan de muur. Dit is een vervanging van een gewone schakelaar en werkt voor een of twee lampen. Denk hierbij aan een eetkamer lamp of de plafondverlichting in je woonkamer. De snoerdimmer: De naam zegt het al, met een snoerdimmer zal de schakelaar door de dimmer vervangen worden. Het is dus een prima oplossing als je maar één lamp gedimd wilt hebben. De Zoofy expert zal dan alleen de tafel of wandlamp met een dimmer plaatsen.

De vloerdimmer: Dit zag je vroeger veel en nu steeds minder, een vloerlamp met een dimschakelaar. Wanneer je dit overweegt kan een slimme dimmer wellicht praktischer zijn. Die zijn er namelijk ook met een afstandbediening. Daardoor is het niet nodig om te bukken wanneer je het licht wilt dimmen. Valt de keuze toch op een vloerdimmer, dan wordt ook hier alleen het dimmer plaatsen door de Zoofy expert uitgevoerd.

 

Is mijn verlichting ook geschikt voor een dimmer

In principe is er voor elke lamp een dimmer en voor elke dimmer een lamp. Jouw verlichting is hier geen uitzondering in. Twijfel je over de kwaliteit van je schakelaar, of wil je de dimmer vervangen? Vraag dan jouw Zoofy klus aan en vertel bij stap 2 wat je precies nodig hebt. Geen verlichting klus is te moeilijk voor onze Zoofy elektricien.

Installeert de Zoofy expert ook alle verlichting inclusief een dimmer

Absoluut, onze Zoofy experts zijn vakkundige elektriciens die niet alleen dimmers vervangen of installeren. Ze zijn ook zeer capabel om alle verlichting in je huis op te hangen en aan te sluiten. Ben je net verhuisd of heb je net verbouwd? Vraag dan een Zoofy elektricien om jouw huis van verlichting te voorzien. Niet alleen weet je dat zeker dat alle lampen vakkundig aangesloten zijn. Ook kan de Zoofy expert ervoor zorgen dat die mooie hanglamp direct boven de eettafel komt te hangen in plaats van net iets te ver naar link. Daarnaast zal hij de dimmer plaatsen voor elke lamp van jouw keuze. Heb jij juist een huis waar de verlichting verouderd of kapot is? Dan zal de Zoofy expert al jouw oude of kapotte dimmers vervangen en de kabels en schakelaars nog eens nalopen.

Wat kost een dimmer plaatsen

De kosten van het dimmer plaatsen zijn afhankelijk van hoeveel dimmers je vervangen of plaatsen wilt. Je betaalt de elektricien €65,- per uur voor een normale klus en als het gaat om een spoedklus €110,- per uur. Heb jij 30 dimmers te vervangen dan zullen de kosten van het dimmers plaatsen hoger zijn, dan als het gaat om twee dimmers. Meld daarom altijd duidelijk bij stap twee van de aanvraag wat je gedaan wilt hebben. Dan weet de Zoofy expert precies wat hij voor jou kan betekenen.

Waarom Zoofy

Wanneer je jouw dimmer klus aanvraagt bij Zoofy weet je precies wanneer de vakman langs komt. Daarnaast heb je geen gedoe met offertes, want met Zoofy weet je precies de kosten van het dimmer plaatsen. Ook prettig is dat al onze vakmannen verzekerd zijn én wij jouw klus ook verzekerd hebben voor 2.5 miljoen. Verder zorgen wij ervoor dat alle Zoofy elektriciens gecontroleerd zijn op hun kwaliteiten, zodat we alleen echte vakmannen naar jouw klus sturen. Voorrijkosten vinden wij onzin, maar de klanttevredenheid vinden wij daarentegen zeer belangrijk. Het is niet voor niets dat wij een 9.2 scoren op klanttevredenheid. Wacht daarom niet langer en vraag vandaag jouw Zoofy dimmer klus aan! Dan geniet jij morgen van zachte sfeerverlichting boven de eettafel.

Boek nu elektricien

Een LED dimmer zelf aansluiten, hoe werkt dat

Wanneer je een dimbare LED lichtbron hebt, moet daarop een Led dimmer aansluiten. Onderstaand leggen wij graag uit hoe dat moet, of je regelt heel eenvoudig een vakman via Zoofy die dat voor je doet.
In 90% van de gevallen dien je een Led dimmer met zogenaamde fase afsnijding te installeren. Gebruik in elk geval nooit een conventionele dimmer om je LED-lichtbron te dimmen. Dat pakt meestal nooit goed uit, je verlichting gaat knipperen en je dimmer zal gaan zoemen. Bespaar niet op de kosten dimmer aansluiten. Van een professionele installatie heb je veel plezier en het is gegarandeerd veilig.

Stappenplan Dimmer aansluiten

Hieronder volgt een stappenplan die de vakman doorloopt wanneer hij jouw dimmers komt aansluiten.

 1. Allereerst wordt de stroom uitgeschakeld.
 2. Het afdekraampje van een bestaande schakelaar wordt verwijderd.
 3. Daarna Dimmer aansluiten volgens schema
  Een dimmer moet met twee draden worden aangesloten, namelijk met een bruine stroomdraad en een zwarte schakeldraad. Afhankelijk van het merk dimmer worden de draden met klemmetjes of met schroefjes vastgemaakt. In de opening bij de L wordt de bruine draad geplaatst, de zwarte draad plaats je in de opening met het golfje met pijltje.

Een uitleg over de kleuren bedrading vind je hier
Blauw: niet aansluiten. Dit is de nuldraad voor de stroomafvoer (oude kleur is rood)
Bruin: wel aansluiten. Dit is de fasedraad voor de stroomtoevoer (oude kleur is groen)
Zwart: wel aansluiten. Dit is de schakeldraad voor de stroomdoorvoer
Geel/groen: niet aansluiten. Dit is de aardedraad (oude kleur is grijs)

Een goede raad: bij twijfel niet zelf doen. Schakel liever snel en gemakkelijk via Zoofy een elektricien in. Voor de kosten dimmer aansluiten of Led dimmer aansluiten hoef je het niet te laten.

 1. Dimmer aansluiten en in de inbouwdoos plaatsen
  De dimmer met de aangesloten draden wordt voorzichtig terug in de inbouwdoos geplaatst. Er wordt voor gezorgd dat draden niet uitsteken maar allemaal in de inbouwdoos zitten en niet kunnen losschieten.
 2. De stroom wordt nu weer ingeschakeld en de werking van de dimmer wordt gecontroleerd. Wanneer de dimmer functioneert kan deze worden afgesteld, maar alleen wanneer de dimmer over een afstelknopje beschikt (dit is een klein zwart knopje). Dit gebeurt meestal met een kleine schroevendraaier door het knopje helemaal naar links te draaien en daarna weer rustig naar rechts te draaien tot het licht niet meer knippert.
 3. De dimmerknop wordt op de dimmer geplaatst, evenals het afdekmateriaal. Tot slot wordt het afdekraam teruggeplaatst. Dimmer aansluiten, zo makkelijk gaat dat.

Bekijk hier andere elektra klussen die Zoofy doet

Hotelschakelaar
Elektra keuring
Audio aansluiten

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af