Groepenkast plaatsen

Vanaf €65 per uur incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 236 Elektriciens bij jou in de buurt

Heeft de oude groepenkast te weinig groepen waardoor je niet genoeg apparaten kan aansluiten in de woning dan is de kast aan vervanging toe. Dit is een klus die je beter aan een expert kan overlaten. Omschrijf wat je wensen zijn en maak direct een afspraak met een elektricien in de buurt.

Nu regelen
91 recensies
Waarom Zoofy?
 • Je klus verzekerd tot 2.5 miljoen euro
 • Ruim 200.000 mensen gingen je voor.
 • De laatste aanvraag was 13 minuten geleden.
 • Er zijn vandaag 22 klusaanvragen.
 • Geen voorrijkosten.

Wij willen graag dat jij altijd blij bent met het eindresultaat van jouw klus. Daarom bieden wij 100% kwaliteitsgarantie en zijn wij verzekerd tot een bedrag van 2,5 miljoen euro. Lees meer.

Voor alle klusjes bij jou thuis, wij vinden de hulp die nodig is

Zoek je klus en maak direct een afspraak met een vakman

Selecteer een klus of dienst

Maak een afspraak voor wanneer het jou uitkomt.

Vakmensen krijgen een melding

Een vakman in de buurt pakt jouw klus op. Je ontvangt direct een bevestiging.

De vakman komt bij je langs

Klus klaar? De factuur ontvang je per mail. Betalen kan via Tikkie of iDeal.

Deze vakmannen staan direct voor je klaar!

Groepenkast plaatsen

Je hebt dat hele mooie oude pand gescoord aan de Prinsengracht in Amsterdam. Natuurlijk moet er nog een hoop gebeuren, voordat het echt jouw huis is. De kosten in de verbouwing zullen flink oplopen. Gelukkig zijn er heel wat dingetjes die je een stuk gemakkelijker zelf kunt doen. Zo kun je bij vervanging van de groepenkast al veel dingen voorbereiden, dit scheel weer in het uurtarief van je vakman.

Om te beginnen: Wat is nu dat verschil tussen een meterkast en een groepenkast? De meterkast bestaat uit vijf zones. In de meterkast komen alle nutsleidingen binnen. Per nuts bedrijf hangt er verbruiksmeter. Een van de vijf zones is elektra, daar hangt de verbruiksmeter en ook de groepenkast. De groepenkast verdeelt de stroom over de verschillende apparaten in huis. Elke groep heeft de verantwoordelijkheid voor stroom in bepaald gedeelte van het huis. Per groep moet het altijd duidelijk zijn welke elektrapunten bij de desbetreffende groep horen. Zorg dat dit in een mooi schema zichtbaar is op de groepenkast.

Is dat mooie pand van jou ook nog van voor 1976? Dan is het raadzaam te checken of er een aardlekschakelaar aanwezig is voor de slaap- en woonkamer. De schakelaar is te vinden tussen de elektriciteitsmeter en de groepenkast. Is er nog geen aardlekschakelaar aanwezig of erg verouderd? Dan is het raadzaam deze te laten controleren of installeren door een gekwalificeerde vakman.

Terug naar de meterkast. Naast ouderdom kan de ouderwetse stoppenkast laten vervangen, door de moderne groepenkast, ook noodzakelijk zijn bij een uitbreiding van elektrische apparaten in huis. Toevoeging van een keramische kookplaat, zonnepanelen, een (combi) oven, wasmachine of droger zijn ook vaak reden van vervanging. Hoe doe je dit nu eenvoudig en hou je de kosten tegelijkertijd zo laag mogelijk?

Nodig:

 • Aanschaf van groepenkast
 • Tekening van je huis
 • Pen en papier
 • Kleurtjes

Stappenplan

 1. Inventariseer hoeveel groepen je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan aparte groep voor de vaatwasser, oven of de elektrische auto, die in steeds meer huishoudens zijn intrede doet. Maak een lijst van alle machines die gebruik maken van elektra.
 2. Is je meterkast van het juiste formaat? Tegenwoordig is er een gestructureerde verdeling van vijf zones waarin alle onderdelen van de meterkast volgens een vast schema geplaatst worden.
 3. Welke fasen heb je nodig? Je hebt de keus uit 1 fase (220V) of 3 fasen (380V). Drie fasen is bijvoorbeeld noodzakelijk bij zware apparatuur als een elektrische auto. Je kunt het altijd achterhalen via de factuur van jouw energie maatschappij.
 4. Is de huisaansluiting van de energieleverancier voldoende? In sommige gevallen dient er bij aansluiting gegraven en betaald te worden voor drie fasen.
 5. Wil je de beltrafo in je groepenkast behouden of kies je liever voor een bel op batterijen?
 6. Denk goed na over de toekomst. Heb je nu nog geen elektrische auto, maar denk je er wel over na? Of zonnepanelen? Zorg dan dat je de groep voor de zekerheid klaar hebt liggen. Bespaar niet op groepen!
 7. Controleer ook gelijk of je een aardlek hebt. Zo niet, laat deze dan ook aanbrengen tijdens het vervangen van de groepenkast.
 8. raag offertes aan bij een vakman van Zoofy.nl. Zo weet je zeker dat je met een betrouwbare vakman te maken hebt.
 9. schaf zelf alvast een groepenkast aan. De prijs wordt bijvoorbeeld sterk beïnvloed door de aan- of afwezigheid van een 3 fase groep. Daarnaast hangt het ook nauw samen met veiligheid, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van een aardlek. Dus let daar op bij de aankoop.

Hieronder vind  je een kort overzicht van de gemiddelde prijs van verschillende modellen groepenkasten:

Elektra kosten Informatie Aankoop Aansluiting Totaal
Groepenkast vervangen 10 groepen €850 €400 €1250
Groepenkast vervangen 8 groepen €650 €350 €1000
Groepenkast vervangen 6 groepen €450 €300 €750
Lichtpuntje aanbrengen Incl 1 schakelaar €50 €100 €150
Wandcontactdoos of stopcontact installeren Leiding is al aanwezig €15 €35 €50
Aarding Standaard €100 €150 €250

Laat het door een professionele vakman aansluiten.

Wat kun je nu uiteindelijk zelf doen en wat kun je het beste aan de elektricien overlaten? Dat hangt af van hoe goed jouw twee linkerhanden kunnen samenwerken. Er zijn zeker een aantal dingen die je goed kunt voorbereiden, zelfs zonder verstand van elektra. 

Om te beginnen, zorg dat je lijst van stap 1 100% compleet is. Om het de vakman nog een stukje gemakkelijker te maken kun je kruisjes zetten op de tekening van het huis, waar de huidige elektra zit en waar elektra moet komen. Het is dus erg belangrijk om van te voren goed na te denken waar de stopcontacten komen en waar de elektriciteitsleidingen lopen.

Buiten de groepenkast plaatsen zijn er nog vele elektra werken waar je liever niet zelf mee prutst. Zoals het aanleggen van een extra stopcontact of een perilex stekker in de groepenkast voor de kookplaat. Daarnaast kan het aanleggen van extra verlichting veel frustratie oproepen in de toch al stressvolle verbouwing. Dus heb je eenmaal de vakman in huis voor het vervangen van de groepenkast, maak er dan goed gebruik van. De vakman is zeer gekwalificeerd en heeft een karweitje waar jij uren over doet misschien wel in een uurtje gebruiksklaar.  Helemaal zelf de groepenkast vervangen is dus geen aanrader. Daarentegen kun je vele voorbereidingen treffen die uiteindelijk erg kostenbesparend zijn bij het inhuren van een gekwalificeerde vakman van Zoofy.nl.

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af