Regel nu jouw elektricien

Groepenkast plaatsen

Vanaf €225 incl. btw

De bovengenoemde prijs is gebaseerd op het plaatsen van een standaard groepenkast van ongeveer acht groepen. Eventueel meerwerk en materiaal zit niet in de prijs verwerkt.

Heeft de oude groepenkast te weinig groepen waardoor je niet genoeg apparaten kan aansluiten in de woning dan is de kast aan vervanging toe. Dit is een klus die je beter aan een expert kan overlaten. Omschrijf wat je wensen zijn en maak direct een afspraak met een elektricien in de buurt.

Regel nu jouw elektricien
190 recensies
Waarom Zoofy?
 • Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • De plek voor jouw spoedklus!
 • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
 • Geen voorrijkosten.
 • De laatste aanvraag was 4 minuten geleden.

Groepenkast plaatsen / vervangen

Groepenkast

In oudere huizen komt het vaak voor. Er moet een groepenkast bijgeplaatst of vervangen worden. Een groepenkast wordt ook wel eens een stoppenkast genoemd. Ben jij net eigenaar geworden van een oude woning met een sterk verouderde groepenkast? Laat deze dan altijd inspecteren. Onveilige situaties ontstaan door slecht onderhoud, slechte montage, overbelasting of verouderd apparatuur. Je zit immers niet op kortsluiting of brand te wachten. Plaats daarom ook altijd een brandmelder. Als je groepenkast vervangen moet worden, kun je veel dingen zelf voorbereiden, dit scheel weer in het uurtarief van je vakman.

Om te beginnen: Wat is nu dat verschil tussen een meterkast en een groepenkast? De meterkast bestaat uit vijf zones. In de meterkast komen alle nutsleidingen binnen. Per nuts bedrijf hangt er verbruiksmeter. Een van de vijf zones is elektra, daar hangt de verbruiksmeter en ook de groepenkast, ook de gasleiding. De groepenkast verdeelt de stroom over de verschillende apparaten in huis. Elke groep heeft de verantwoordelijkheid voor stroom in bepaald gedeelte van het huis. Per groep moet het altijd duidelijk zijn welke elektrapunten bij de desbetreffende groep horen. Zorg dat dit in een mooi schema zichtbaar is op de groepenkast.

Is die mooie oude woning van jou, van voor 1976? Dan is het raadzaam te checken of er een aardlekschakelaar aanwezig is voor de slaap- en woonkamer. De schakelaar is te vinden tussen de elektriciteitsmeter en de groepenkast. Is er nog geen aardlekschakelaar aanwezig of erg verouderd? Dan is het raadzaam deze te laten controleren of installeren door een gekwalificeerde vakman.

Groepenkast vervangen

Terug naar de meterkast. De stoppenkast laten vervangen, door de moderne groepenkast, kan noodzakelijk zijn bij een uitbreiding van elektrische apparaten in huis. De toevoeging van een keramische kookplaat, zonnepanelen, een (combi) oven, wasmachine of droger zijn ook vaak reden van vervanging. Hoe doe je dit nu eenvoudig en hou je de kosten tegelijkertijd zo laag mogelijk?

Wat heb je nodig:

 • Aanschaf van groepenkast
 • Tekening van je huis
 • Pen en papier
 • Kleurtjes

Stappenplan groepenkast vervangen

 1. Inventariseer hoeveel groepen je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan aparte groep voor de vaatwasser, Quooker, oven of de elektrische auto, die in steeds meer huishoudens zijn intrede doet. Maak een lijst van alle machines die gebruik maken van elektra.
 2. Is je meterkast van het juiste formaat? Tegenwoordig is er een gestructureerde verdeling van vijf zones waarin alle onderdelen van de meterkast volgens een vast schema geplaatst worden.
 3. Welke fasen heb je nodig? Je hebt de keus uit 1 fase (220V) of 3 fasen (380V). Drie fasen is bijvoorbeeld noodzakelijk bij zware apparatuur als een elektrische auto. Je kunt het altijd achterhalen via de factuur van jouw energiemaatschappij.
 4. Is de huisaansluiting van de energieleverancier voldoende? In sommige gevallen dient er bij aansluiting gegraven en betaald te worden voor drie fasen.
 5. Wil je de beltrafo in je groepenkast behouden of kies je liever voor een bel op batterijen?
 6. Denk goed na over de toekomst. Heb je nu nog geen elektrische auto, maar denk je er wel over na? Of zonnepanelen? Zorg dan dat je de groep voor de zekerheid klaar hebt liggen. Bespaar niet op groepen!
 7. Controleer ook gelijk of je een aardlek hebt. Zo niet, laat deze dan ook aanbrengen tijdens het vervangen van de groepenkast.
 8. Schaf zelf alvast een groepenkast aan. De prijs wordt bijvoorbeeld sterk beïnvloed door de aan- of afwezigheid van een 3 fase groep. Daarnaast hangt het ook nauw samen met veiligheid, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van een aardlek. Dus let daar op bij de aankoop.

Kosten groepenkast vervangen

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijs van verschillende modellen groepenkasten

 

Laat je groepenkast vervangen, aansluiten of uitbreiden door een professionele vakman.

Wat kun je nu uiteindelijk zelf doen en wat kun je het beste aan de elektricien overlaten? Dat hangt af van hoe goed jouw twee linkerhanden kunnen samenwerken. Er zijn zeker een aantal dingen die je goed kunt voorbereiden, zélfs zonder verstand van elektra. 

Om te beginnen, zorg dat je lijst van stap 1, 100% compleet is. Om het de vakman nog een stukje gemakkelijker te maken kun je kruisjes zetten op de tekening van het huis, waar de huidige elektra zit en waar elektra moet komen. Het is dus erg belangrijk om van te voren goed na te denken waar de stopcontacten komen en waar de elektriciteitsleidingen lopen.

elektra

Buiten de groepenkast plaatsen zijn er nog vele elektra werken waar je liever niet zelf mee prutst. Zoals het aanleggen van een extra stopcontact of een perilex stekker in de groepenkast voor de inductie kookplaat. Daarnaast kan het aanleggen van extra verlichting veel frustratie oproepen in de toch al stressvolle verbouwing. Dus heb je eenmaal de vakman in huis voor het vervangen van de groepenkast, maak er dan goed gebruik van. De vakman is zeer gekwalificeerd en heeft een karweitje waar jij uren over doet misschien wel in een uur gebruiksklaar. Helemaal zelf de groepenkast vervangen is niet aan te raden. Daarentegen kun je voorbereidingen treffen die uiteindelijk kostenbesparend zijn bij het inhuren van een gekwalificeerde vakman van Zoofy.

Vakmannen van Zoofy

Bij Zoofy kan je niet alleen terecht voor het aanleggen van elektra, maar ook bij het repareren van lekkages of andere loodgietersklussen. Heb je een mankement of wil je onderhoud aan je cv-ketel, kun je beter terecht bij één van onze cv monteurs. Wil je een koof laten maken of kan je wel wat hulp gebruiken van één van onze timmermannen? Onze pool van vakmannen zitten verspreid door heel Nederland en op die manier is er altijd wel een vakman bij jou in de buurt. Ook voor klussen buitenshuis kun je bij ons terecht, bijvoorbeeld voor een dakdekker of klussen in de tuin, zoals een hovenier of stratenmaker, zit je bij ons aan het juiste adres. Of misschien wil je je gevel laten schilderen door een schilder? Of wanneer je hulp kunt gebruiken voor allerlei kleine klusjes in huis zoals een lamp ophangen kun je terecht bij onze klusjesmannen. Voor werkelijk elke klus, kun je naar Zoofy dus😉

Andere elektra klussne op Zoofy

Halve week
Elektrische poort
Hele week
Halve dag

 

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af

Gamma
Bol.com
Kar-wei
Praxis
Hornbach