Elektricien Kosten nieuwe groepenkast kostenoverzicht

Kosten nieuwe groepenkast

maandag 01 april 2024

Is jouw groepenkast toe aan vervanging? Dan ben je bij Zoofy op de goede plek! Onze elektriciens plaatsen vakkundig een nieuwe groepenkast bij jouw thuis. Voordat je een groepenkast vervangt, zul je je vast afvragen hoe hoog de kosten nieuwe groepenkast zullen zijn. In dit artikel geven we je meer informatie over een groepenkast vervangen. En over hoe deze kosten opgebouwd zijn. Zo weet je waar je aan toe bent!

Boek een elektricien

Opbouw kosten nieuwe groepenkast

Het maakt verschil in prijs of je de groepenkast laat vervangen of kiest voor een compleet nieuwe. Een groepenkast vervangen kost minder als het plaatsen van een compleet nieuwe groepenkast. De hoogte van de kosten hangt af van deze factoren:

 • de aansluitkosten
 • de aarding
 • de groepenkast zelf


Vragen die de vakman die je kan stellen zijn: Hoeveel fasen heb je nodig? 1 fase staat voor 220V, 3 fasen voor 380 V. Maar ook: voldoet de huidige huisaansluiting voor de benodigde fase?

Kosten nieuwe groepenkast

Kosten overzicht groepenkast vervangen

Aantal groepen Kosten
4 groepen €350 - €420,-
6 groepen €350- € 420,-
8 groepen €375-€500,-
10 groepen €450-€600,-

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Extra diensten Kosten
wandcontactdoos installeren  €40 - €65
aarding  €150-€200
lichtpunt aanbrengen  €100-€200

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Boek een elektricien

Wanneer kiezen voor vervangen groepenkast?

Bovenstaand kostenoverzicht is een gemiddelde. Afhankelijk van het soort stoppenkast dat je kiest, maar ook het aantal arbeidsuren kan de prijs hoger of lager liggen.
De groepenkast vervangen, ook wel meterkast vervangen genoemd, kan bij een verandering in huis. Bijvoorbeeld als je na een verbouwing van de keuken kiest voor een inductie kookplaat. Dit terwijl je eerst op gas kookte. Een inductie kookplaat gebruikt veel stroom. Ook een uitbreiding van het aantal elektrische apparaten kan reden zijn om de groepenkast te vervangen. Beschik je over zonnepanelen? Dan is dit ook een reden voor meterkast vervangen.

Een andere reden om te kiezen voor meterkast vervangen is als er een andere plek in huis nodig is voor een apparaat. Of als je meterkast verouderd is en toe is aan vervanging. Voor het installeren van een compleet nieuwe meterkast raden wij altijd een vakman aan. Dit omdat het een precies en nauwkeurig werk is. De vakman weet precies hoe hij veilig een nieuwe meterkast aansluit en aan welk technisch werk er nodig is.

Gemiddeld heb je dit nodig per huis voor meterkast vervangen

Dat een rijtjeshuis meer groepen nodig kan hebben als een appartement zal je niet verbazen. Gemiddeld heeft een appartement 4 tot 6 groepen nodig. Ter vergelijking: een rijtjeshuis heeft 8 tot 12 groepen nodig. De belasting van de apparaten en het aantal apparaten in huis bepalen het aantal groepen. Wel of geen aardlekschakelaar, voor welke groepenkast je kiest? En hoe zit dat met fase 1 of 3? Een elektricien weet hier goed antwoord op.
We gaan de vragen één voor één af.

Is er een aardlekschakelaar nodig?

Een aardlekschakelaar is onmisbaar voor de veiligheid in je huis. De aardlekschakelaar beveiligt je meterkast bij kortsluiting. Door de aardlekschakelaar wordt de betreffende groep uitgeschakeld. Een aardlekschakelaar is niet alleen nodig, maar ook verplicht. De kosten voor een aardlekschakelaar liggen gemiddeld tussen de €25 en €250,- Bij de kosten nieuwe groepenkast kun je de kosten van een aardlekschakelaar dus optellen.

Kies ik voor een fase 1 of fase 3 groepenkast?

Als je apparaten gebruikt die op krachtstroom werken, kom je automatisch uit op een fase 3 groepenkast. In de meeste huishoudens komt een fase 1 groepenkast voor. In bedrijven zie je meer fase 3 groepenkasten. De kosten van een nieuwe meterkast hangen samen met de fase groepenkast die nodig is.

Groepenkast kiezen

Ons advies: bezuinig niet op een groepenkast. Door de groepenkast kunnen je huishoudelijke apparaten blijven draaien. Het blijkt dat bij groepenkasten de A-merken beter presteren dan de B-merken. Hager, Holec en ABB link zijn de bekendste meterkast merken. Een meterkast vervangen is een perfect moment om voor de beste groepenkast te kiezen. Een vakman zal altijd letten op het keurmerk van de groepenkast. Ons advies is om dit zelf als consument ook te doen.

Naast het merk van de groepenkast kies je ook het aantal groepen. Je kunt een groepenkast kiezen van 4,8 of 12 groepen. Om te weten hoeveel groepen je nodig hebt, is er de volgende formule:
AMPEREx230 VOLT.
De meeste groepen zijn 16 Ampère. Door de grote elektrische apparaten in je huis te bekijken, zul je zien dat er staat hoeveel vermogen ze gebruiken. Dit maakt dat je op eenvoudige wijze het aantal groepen kunt berekenen. Niet alle apparaten staan tegelijk aan. Dit zorgt ervoor dat er niet in ieder huis standaard een groepenkast van 12 groepen nodig is.

Kosten van de hoofdschakelaar maken
Als de hoofschakelaar omgezet wordt, wordt alle stroomtoevoer onderbroken. Onmisbaar voor de veiligheid bij werkzaamheden in je meterkast. Daarom is de plaatsing van een hoofdschakelaar verplicht.

Kosten meterkast vervangen, niet op bezuinigen

Wij adviseren om bij een meterkast vervangen niet te bezuinigen op arbeidskosten of materialen. Ten eerste om de veiligheid van je woning. Verkeerd aansluiten van een nieuwe meterkast kan brandgevaar opleveren. Dit wil je natuurlijk voorkomen! Laat het daarom altijd door een vakman doen. De kosten meterkast vervangen zullen lager uitvallen als je rekening houdt met de toekomst. Verwacht je in de toekomst meer apparaten tegelijk aan te hebben staan? Bijvoorbeeld de wasmachine, droger en vaatwasser die op hetzelfde moment draaien? Overleg dan eens met de vakman wat verstandig is qua aantal groepen.

Boek een elektricien

Waarom kiezen voor Zoofy

Zoofy is de plek waar je alle diensten kunt vinden voor klussen in en om rond je woning. Niet alleen voor de vervanging van je meterkast ben je bij ons aan het goede adres. Ook voor de aanleg van je riolering, je trap opnieuw laten schilderen of het opruimen van je schuur helpen wij je. Zoofy heeft een klussendienst. Dit zijn studenten die tegen een vast tarief van €29,- zonder voorrijkosten komen helpen. Of het nu gaat om het inpakken van verhuisdozen of je gazon maaien, dit is allemaal mogelijk.

Andere prijsgidsen
inductiekookplaat aansluiten kosten
kosten hr++ glas inclusief plaatsen
vlonder aanleggen kosten
Kosten tuinaanleg
Kosten keuken demonteren
Kosten kast montage
Onkruid verwijderen

Waarom Zoofy?

 • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • ✓De plek voor jouw spoedklus!
 • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
 • ✓Geen voorrijkosten
 • ✓De laatste aanvraag was 7 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

 • Doe je klusaanvraag
 • Melding naar vakmensen
 • Vakman komt langs
 • Betaal via QR code