Tuinverlichting aanleggen voor de zomer? zo doe je dat!
Bijgewerkt op: 21-08-2023
~ 5 min. lezen
Sfeervolle tuinverlichting aanleggen voor de zomer in je tuin? De warme zomeravonden komen eraan en je wilt daarom graag zolang mogelijk van je achtertuin genieten. Of misschien heb je een mooie overkapping, waardoor je het hele jaar gezellige avonden in de tuin wilt spenderen. Wat de reden ook is, tuinverlichting brengt een hoop sfeer in je achtertuin. Daarnaast biedt tuinverlichting ook veel praktische voordelen zoal het afschrikken van inbrekers of het verlichten van looppaden.
In dit blogartikel leggen we je uit welke opties je hebt bij het kiezen van de juiste tuinverlichting en natuurlijk hoe je de tuinverlichting kunt aanleggen. Wil je na het lezen van dit artikel het aanleggen van je tuinverlichting liever laten doen door een professional?
Waarom tuinverlichting?
Er zijn meerdere redenen waarom je je tuin wilt verlichten. Van tevoren is het handig om te bedenken waarom je precies tuinverlichting wilt toepassen. Is het vooral om sfeer te creëren? Stel dan een zogenaamd lichtplan op. Op die manier voorkom je dat je allerlei verlichting in je tuin plaatst die samen geen sfeer creëren en het misschien niet aan je verwachtingen voldoet. Verderop in dit blogartikel vind je tips over hoe je het beste een lichtplan kunt opstellen.
Het is ook mogelijk om tuinverlichting te plaatsen voor praktische redenen. Om je oprit te verlichten, of je looppaden. In dat geval is het minder belangrijk om een samenhang te creëren en zijn een paar ledspots op een rij meestal al voldoende. Wist je al dat je door het gebruik van tuinverlichting je tuin optisch groter kan laten lijken? Of bijvoorbeeld spotjes die een mooie boom verlichten. De opties voor tuinverlichting zijn eindeloos!
Verschillende soorten tuinverlichting
Bij tuinverlichting denk je misschien aan een wandlamp naast je voordeur die aanspringt wanneer je er langsheen loopt. Deze verlichting is inderdaad erg populair, maar er bestaan nog veel meer soorten tuinverlichting. Denk bijvoorbeeld aan: staande lampen, spots, inbouwspots, vijververlichting, inbouwspots, opbouwspots en nog veel meer. Inbouwspots zal je wellicht wel kennen. Inbouwspots worden meestal in de grond geplaatst, zodat ze naar boven schijnen. Dit geeft een luxe uitstraling aan je tuin en is ook perfect om bomen of struiken mee te verlichten.
Je kunt inbouwspots ook goed gebruiken onder bijvoorbeeld een veranda. Opbouwspots zijn nog minder bekend, maar zeker niet minder mooi. De naam verklapt het al: opbouwspots worden aan het plafond van bijvoorbeeld een overkapping, of de onderkant van een balk die over je tuin loopt geplaatst. De opbouwspots schijnen dus naar beneden. Daarnaast kun je kiezen voor buitenverlichting met een bewegingssensor, deze gaat aan wanneer deze beweging detecteert. Op die manier heb je altijd licht wanneer het nodig is, en voorkom je dat je buitenverlichting aan staat wanneer dit niet nodig is.
Sfeer creëren in je tuin
Tuinverlichting aanleggen om een fijne sfeer te creëren in je tuin? Dan doe je er verstandig aan om een lichtplan te maken. Wanneer je zomaar verlichting plaatst in je tuin, zonder plan, dan kan het zijn dat je de plank misslaat. De tuinverlichting kan dan erg fel worden, of alleen maar bepaalde delen van je tuin verlichten. En je wilt natuurlijk dat het een mooi geheel wordt. Een lichtplan maken hoeft niet moeilijk te zijn, als je eenmaal weet hoe het moet. Om een lichtplan te maken begin je bij het maken van een schets van je tuin (het liefst op schaal). Denk er daarna over na wat je precies wilt verlichten. Heb je een vijver? Of een mooie struik? Loop een rondje door je tuin en schrijf op wat je graag wilt verlichten. De volgende stap is het bepalen van het type licht je wilt gebruiken. Tot slot kies je de armaturen. Let hierbij op het type lichtbron, de kleur en het systeem.
Tuinverlichting aanleggen
Ben je eruit voor welk doel je tuinverlichting gaat gebruiken en heb je alle benodigdheden in huis? Yes! Dan is het tijd om de tuinverlichting aan te leggen. Voor de veiligheid schakel je de stroom uit. Klinkt misschien logisch, maar we willen het er toch graag bij vermelden. Zorg ook dat je het juiste gereedschap hebt voor de klus: rubberen zolen, een spanningszoeker en het juiste gereedschap.
Bij het installeren van je tuinverlichting is het zaak dat je weet hoeveel volt je tuinverlichting is. Heb je een lamp die werkt op 12 volt? Dan heb je een transformator nodig. De meeste tuinlampen werkt echter op 230 volt. Hetzelfde als je lampen binnenshuis. Als je buiten elektra gaat aanleggen kun je geen gebruik maken van “normale” lampen, schakelmateriaal, stopcontacten en draad. Hiervoor zijn speciale (spat-)waterdichte variant beschikbaar, voor buiten. Buitenverlichting sluit je meestal aan op een lasdoos in je garage of (bij)keuken. Echter is het het verstandigst om dit vanuit de meterkast te doen, omdat er dan bij een sluiting door bijvoorbeeld vocht makkelijker gezocht kan worden naar de oorzaak.
Mocht je niet zeker zijn van je zaak, dan kun je natuurlijk altijd een vakpersoon boeken via Zoofy.