Regel nu jouw timmerman

Opdek deur afhangen

Vanaf €99 incl. btw

Mensen betaalden gemiddeld €124,- exclusief de aanschaf van een deur.

Een deur netjes afhangen is werk voor een specialist. Reken op 75 euro voor een simpele opdekdeur en tot 350 euro voor een complexe buitendeur. Maak een afspraak met een timmerman in de buurt.

Regel nu jouw timmerman
371 recensies
Waarom Zoofy?
 • Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
 • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
 • De laatste aanvraag was 12 minuten geleden.
 • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
 • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Opdek deur laten afhangen

deur laten afhangen

Heb je een nieuwe deur aangeschaft? Wil je de deur laten inmeten en daarna afhangen? Voor een timmerman is zo'n klusje een fluitje van een cent. Ook kan hij de deur ook voor je inkorten of dorpels plaatsen alvorens hij hem komt afhangen. Waarom een timmerman nodig? Een afhangen is makkelijker gezegd dan gedaan. Natuurlijk. Als je een beetje handige doe-het-zelver bent kun je vast zelf een deur afhangen. Maar als je al klamme handjes krijgt bij het idee, kun je die deur beter laten afhangen door een professionele timmerman

Voor de meeste mensen is het afhangen van een deur geen eenvoudige klus. Je moet namelijk de deur op de juiste plek in de deur afstellen. Door een specialist via Zoofy in te schakelen voorkom je het klemmen of tochten van deuren. Wanneer een deur klemt of tocht is deze mogelijk slecht afgesteld op de scharnieren. Gelukkig is dit gemakkelijk recht te zetten, door de deur bij te schaven en te deur opnieuw af te hangen. Ook daar kunnen onze specialisten je mee helpen. 

Opdek deur afhangen

Binnen- en buitendeuren zijn in verschillende stijlen verkrijgbaar. Maar bij de aanschaf is vooral belangrijk om te weten of de deur stomp is of opdek. Wanneer je een nieuwe deur aanschaft heb je vaak twee keuzes: een stompe deur of een opdek deur. Het verschil laten we je hieronder zien.

stompe deur of opdek deur

Zoals je kunt zien; een opdek deur valt deels in het kozijn. Als je een stompe deur gaat afhangen valt deze er precies tussen. Beide varianten kun je kopen in veel verschillende uitvoeringen. Van een massief houten deur tot goedkope boarddeuren die gevuld zijn met een kartonnen honingraat.  Een opdek binnendeur is vaak het eenvoudigst af te hangen. Bij de meeste opdek deuren zijn al gaten voorgeboord voor het ophangen. Dat maakt het hele proces eenvoudiger en sneller. Een stompe deur heeft rechte kanten en valt helemaal in de sponning van het kozijn. De stompe deur wordt bevestigd met gewone scharnieren. Daardoor kan het soms wat tijdrovend zijn. Laten plaatsen door een timmerman levert in dat geval veel tijdswinst op. Om een stompe deur op de juiste plek te hangen moet er vaak heel wat bijgeschaafd worden. Dat is nodig om de deur passend te krijgen in het kozijn.

Daarnaast is de draairichting van de deur belangrijk bij de aanschaf. Je kunt de draairichting bepalen door aan de kant van de deur te staan en de deur naar je toe te openen. In het geval dat de scharnieren rechts zitten is de deur rechtsdraaiend. Zitten de scharnieren links dan is de deur linksdraaiend.

De aanschaf van de deur die je wil afhangen is één ding. Maar na de aanschaf kan je niet direct de deur plaatsen. Een timmerman voert de volgende werkzaamheden uit bij het afhangen van je deur.

 • Het opmeten van de sponningmaat.
 • De deur wordt op maat gezaagd, op zo'n manier dat de sluitnaad perfect past.
 • De scharnieren moeten op de juiste plek worden geplaatst. De meeste deuren hebben twee scharnieren, drie scharnieren of vier scharnieren.

Binnendeur plaatsen

Een professionele timmerman weet hoe hij een binnendeur plaatst en met welke marges aan alle kanten van de deur hij rekening mee moet houden. Als alles past dan moet er ruimte worden gemaakt voor de scharnieren. Met een beitel hak je voorzicht hout weg uit het kozijn. Dit moet voorzichtig gebeuren. Anders past de deur niet meer. Als alles klaar is voor het afhangen zelf, plaatst de timmerman de deurkruk. Deze komt aan de sluitkant in het midden van deur. Wanneer alle uitsparingen overal even groot zijn worden de scharnieren alvast met één schroef vastgezet in het kozijn. Hetzelfde doet hij aan de kant van deur. Tot slot plaatst hij de deur in het kozijn. De scharnieren bevestigt met behulp van pinnen. Sluit de deur goed, hangt ie mooi recht, dan kunnen alle schroeven worden vastgedraaid. Een schilder kan na de klus de deur of het kozijn schilderen

Opdek deur afhangen kosten

schroeven aandraaien voor deur afhangendeur afhangen

Leuk en aardig al die werkzaamheden van die timmerman, maar wat zijn nou de kosten wanneer je een deur wil afhangen? We hebben daarom een overzicht hieronder gemaakt van deur afhangen prijs, althans een gemiddelde overzicht hiervan. De onderstaande tabel geeft je een idee over wat een deur laten afhangen kost. De prijs is een gemiddelde, waarbij arbeidsloon en materiaal is meegenomen. Je betaalt alleen nog eventueel kosten voor de aanschaf van de deur.

Kostenoverzicht deuren afhangen

In het onderstaande kostenoverzicht vind je de prijzen die de timmermannen rekenen voor het afhangen van deuren.

Soort deur afhangen Prijs per deur afhangen
Kosten binnendeur afhangen €100 tot €125 
Kosten twee tot drie binnendeuren €75 tot €100
Kosten vier binnendeuren €55 tot €80
Kosten voordeur afhangen €250 tot €300
Kosten achterdeur afhangen, incl. deur €600 tot €700
Kosten schuurdeur afhangen incl. deur €600 tot €700

Opdek deuren afhangen prijs: deze factoren bepalen het eindbedrag

 • Het aantal deuren dat je wil laten afhangen
 • Het soort deur dat je wil afhangen
 • De aanschaf van de deur
 • Hoelang de vakman bezig is met het afhangen van de deuren

Wanneer je meerdere deuren tegelijk laat afhangen, kan dit kosten besparen. Dit omdat het aantrekkelijk is voor de timmerman in kwestie om meerdere deuren tegelijkertijd af te hangen. Ook bespaar je kosten bij het afhangen van de deur, doordat wij geen voorrijkosten rekenen. Dat bespaart je gemiddeld zo'n 20 euro per klus.

Vakman nodig?

Wij hebben een landelijk netwerk waarvan de vakmannen allen meerdere jaren ervaring hebben. Door je postcode in te vullen kun je alvast een inschatting maken van de prijs. Na het plaatsen van je klus sta je in direct contact met de vakman, waar je verder samen afspraken kunt maken. Online een afspraak maken kan 24/7. Onze klantenservice is 7 dagen per week bereikbaar. Niet alleen voor timmermannen, maar ook voor allerlei andere klussen kun je bij ons terecht. Zo hebben we loodgieters, elektriciens, cv monteurs, witgoed reparatie en dakdekkers, klusjesmannen, timmermannen, schilders, stukadoors en ga zo maar door!

Volg je ons trouwens al op social? De Zoofy Instagram pagina en de Facebook van Zoofy vind je hier.

Andere timmermansklussen op Zoofy
Kast op maat

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af