Regel nu jouw timmerman

Dorpel plaatsen

Vanaf €59 per uur incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 4482 timmermannen in jouw regio

Met een dorpel sluit je kieren bij een deur en raamkozijn netjes af. Zo voorkom je vervuiling van het onderliggende metselwerk en helpt bij het afsluiten van de ruimte. Maak hier direct een afspraak met een timmerman bij jou in de buurt.

Regel nu jouw timmerman
13 recensies
Waarom Zoofy?
  • Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
  • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
  • De laatste aanvraag was 14 minuten geleden.
  • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
  • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Dorpel laten plaatsen via Zoofy

De dorpels van je huis zijn over het algemeen niet iets waar je iedere dag bij stilstaat, terwijl je er wel elke dag veel gebruik van maakt. Elke keer als je jouw huis binnenstapt, loop je over de drempel heen. Dorpels hebben verschillende functies, maar de belangrijkste functie is het beschermen van de gevel tegen water. Het bevordert de waterafvoer en geeft je huis ook nog eens een mooie afwerking. Niet alleen de buitendeur heeft een drempel, maar ook de binnendeuren en ramen hebben dorpels. Als je één of meerdere dorpels van jouw huis wilt vervangen, is het belangrijk om te weten welke dorpels er allemaal bestaan. Ook wil je natuurlijk weten wat de kosten voor een dorpel vervangen zijn, voordat je iemand inhuurt om jouw nieuwe dorpel te plaatsen. Je leest er hier alles over.

Redenen om de dorpels te plaatsen

Er zijn verschillende redenen om de dorpels van je huis te plaatsen of vervangen. De duidelijkste reden is als de dorpel beschadigd is. Als de onderdorpel van de buitendeur beschadigd is, kan deze de belangrijkste functie niet meer vervullen. Zodra deze dorpel beschadigd of kapot is, is het dus verstandig om deze zo spoedig mogelijk te vervangen om zo lekkages te voorkomen. Niet alleen kan een kapotte dorpel de gevel niet meer goed beschermen tegen wateroverlast, ook heeft het een negatieve invloed op de gevelisolatie en zullen je stookkosten omhoog gaan. Ook de binnendrempels zijn aan vervanging toe als deze beschadigd zijn. Dit herken je bijvoorbeeld aan houtrot of andere beschadigingen. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om de dorpels te vervangen als het uiterlijk niet meer goed bij de rest van het interieur past.

Verschillende soorten dorpels

Er zijn veel verschillende soorten dorpels. Ten eerste is er natuurlijk een verschil tussen binnen- en buitendorpels. Ook kunnen dorpels worden vervaardigd uit veel uiteenlopende materialen. Je kunt kiezen voor een traditionele dorpel, die gemetseld moet worden, of een pre-fab dorpel, die snel in één keer geplaatst kan worden. Naast deurdorpels bestaan er ook nog raamdorpels. Ook bij raamdorpels kun je kiezen voor verschillende materialen.

Uit welke materialen kun je kiezen?

Dorpels kunnen gemaakt worden uit verschillende materialen. Welk materiaal je kiest is afhankelijk van het gebruik, maar ook van jouw smaak en het budget dat je tot je beschikking hebt. Dorpels kunnen onder andere gemaakt worden van natuursteen, beton of hout. Houten dorpels worden vaak gebruikt bij binnendeurdorpels. Hout kan niet goed tegen water, waardoor houten dorpels niet geplaatst zullen worden als buitendeurdorpels of kozijnen. Hardstenen dorpels zijn daar wel uitermate geschikt voor. Stenen dorpels zijn waterafstotend en duurzaam. Ook hebben ze een mooie uitstraling. Er bestaan ook DTS-dorpels. Deze zijn gemaakt uit een speciaal soort PE-kunststof. Dit materiaal is erg duurzaam, van hoge kwaliteit en 100% recyclebaar. DTS-dorpels zijn zowel bij deuren als ramen als onderdorpel inzetbaar. Een groot voordeel van DTS-dorpels is dat deze nooit gaan rotten en geen onderhoud nodig hebben. Dit maakt ze erg geschikt voor nieuwbouw, maar ook zeker bij de renovatie van jouw huis.

Gemiddelde kosten voor een dorpel plaatsen

Je wil een nieuwe dorpel plaatsen, maar wil natuurlijk eerst weten wat de kosten voor een dorpel vervangen gaan zijn. Dit is afhankelijk van drie factoren. Ten eerste speelt het uurtarief van de vakman een rol. Daarnaast zullen de kosten afhangen van het materiaal dat je voor je nieuwe drempels kiest. Ook zijn de afmetingen van de dorpel van belang. Wat de precieze kosten voor een dorpel vervangen in jouw situatie zullen zijn, zal door een vakman moeten worden bekeken. Hier zie je een inschatting van de gemiddelde kosten voor een dorpel plaatsen. Het uurtarief van de vakman is onder meer afhankelijk van de ervaring van de professional en het aantal dorpels dat je wilt laten vervangen.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten
Deurdorpel plaatsen of vervangen €50,- per uur
Raamdorpel plaatsen of vervangen €50,- per uur

 

Soort materiaal Gemiddelde kosten Afmeting
Kunststof deurdorpel Vanaf €6,- 100x5x2 cm
Houten deurdorpel Vanaf €10,- 95x7x2,3 cm
Stenen deurdorpel Vanaf €19,- 105x9x3 cm
Raamdorpelstenen Vanaf €2,- per steen 16x15x2 cm
Stenen raamdorpel Vanaf €13,- 105x5x2 cm

Werkzaamheden bij het vervangen van een deurdorpel

Nou je weet welke kosten ongeveer komen kijken bij een dorpel plaatsen, wil je natuurlijk ook nog weten hoe het dorpel vervangen in z'n werk gaat. De werkzaamheden die nodig zijn, zijn afhankelijk van welke dorpel vervangen gaat worden.

Dorpel plaatsen buitendeur

Bij het plaatsen of vervangen van een buitendorpel wordt er gewerkt met mortel en een mortelbed. Om ervoor te zorgen dat water de muren niet in kan lopen, wordt er op de mortellaag een stuk waterkerende folie gelegd. Op deze folie wordt vervolgens nogmaals eens mortellaag aangebracht. In dit mortelbed wordt de dorpel geplaatst. De dorpel moet een beetje schuin aflopen, zodat het water er af kan lopen. Om ervoor te zorgen dat de buitendeurdorpel niet kan wegzakken in de mortel worden er vaak keggetjes aangebracht om de dorpel te ondersteunen. Als de mortel is uitgehard zal de vakman de randen en naden nog netjes afwerken met kit.

Dorpel Binnendeur vervangen

Om een binnendeur dorpel te vervangen, haalt de vakman allereerst de deur uit de sponning. Zo heeft hij alle werkruimte om de nieuwe dorpel te plaatsen. Vervolgens zal hij de kitnaden van de binnendeurdorpel loshalen en verwijdert hij de oude drempel. Nadat hij het gat heeft schoongemaakt, zal de expert de nieuwe dorpel plaatsen. Met mortel of kit zal hij de dorpel vastzetten. Dit zal even moeten opdrogen, voordat de nieuwe dorpel echt goed vastzit. Natuurlijk is het ook mogelijk om binnen geen drempels meer te willen hebben. Hoewel een binnendeurdorpel het gat tussen deur en vloer dicht, en dus wel enige isolatiewaarde heeft, is deze functie een stuk minder belangrijk dan bij buitendeurdorpels. In plaats van een dorpel vervangen, kun je dan kiezen om de vloerbedekking door te trekken. Ook bestaan er speciale platte drempelvervangers. Zo is er altijd een oplossing die in jouw interieur past.

Een raamdorpel plaatsen

Behalve deurdorpels kunnen ook raamdorpels vervangen moeten worden. Raamdorpelstenen zorgen ervoor dat regenwater niet in de fundering van je huis kan lekken. Ook blijven de muren schoner, doordat het vuil niet direct langs het huis loopt. Om bij een raam een dorpel te vervangen, moet de vakman eerst de oude dorpel verwijderen. Dit moet erg zorgvuldig gebeuren, omdat het kozijn en de gevel niet beschadigd mogen raken. Ook moeten alle oude resten van het voegbed verwijderd worden, voordat de vakman de nieuwe dorpel kan plaatsen. Daarna lijkt de dorpel vervangen op de werkwijze die bij de buitendeurdorpels wordt gehanteerd. De vakman maakt mortel aan en brengt deze aan in de raamopening. Bovenop deze mortellaag komt vochtwerend folie, zodat water er niet doorheen kan dringen. Op deze folie wordt nog een laag mortel aangebracht, waar vervolgens de dorpel in wordt gelegd. De specialist moet er goed op letten dat de dorpel onder de juiste hoek geplaatst wordt. Water moet er immers eenvoudig van af kunnen lopen. De rand tussen kozijn en dorpel wordt dichtgemaakt met kit.

Raamdorpel

Je dorpel laten vervangen via Zoofy

Of je nou een binnendeurdrempel, buitendeurdorpel of raamdorpel wilt vervangen, je wilt zeker weten dat de klus snel en netjes wordt uitgevoerd. De juiste vakman vinden is dan ook belangrijk, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Gelukkig kun je op Zoofy eenvoudig jouw klus plaatsen en kom je snel in contact met een vakman bij jou uit de buurt. We bieden een 100% kwaliteitsgarantie, zodat jij zeker weet dat de klus goed uitgevoerd zal worden. Plaats nu direct jouw klus, laat jouw dorpel vervangen door een specialist en je hoeft je geen zorgen meer te maken over eventuele lekkages. Wel zo'n prettig gevoel.

Andere timmermansklussen op Zoofy
Kruipluik maken

 

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af