Inhoudsopgave
Inhoudsopgave
Een verlaagd plafond (ook wel een vals of zwevend plafond genoemd) biedt vele voordelen. Je kunt er gemakkelijk inbouwspotjes op installeren of het gebruiken om de boel beter te isoleren. Maar een verlaagd plafond is ook ideaal om een lelijk plafond ermee verdoezelen en je huis er gezelliger mee te maken. Én... een verlaagd plafond kan je behoorlijk wat centen laten besparen op de stookkosten. Een verlaagd plafond maken kan overigens in alle kamers van je huis. Dus of je nou een verlaagd plafond in de badkamer wil maken, of net als bovenstaande foto in de keuken; het is allemaal mogelijk. Genoeg reden dus om zelf aan de slag te gaan zo'n verlaagd plafond te maken. Let op! Je moet voor deze klus wel een boven gemiddelde doe-het-zelver zijn, dus als je twee linkerhanden hebt laat je dit liever doen door één van de Zoofy timmermannen. Een vakman zorgt dat je - niet geheel onbelangrijk -, je plafond waterpas loopt en dat de elektra goed wordt aangesloten. Voor alle elektra klussen kun je overigens bij onze elektriciens terecht. Zoek je camouflage voor kabels leidingen en technische kokers? Dan kun je een koof maken. Ga je zelf aan de slag? Volg dan onderstaand stappenplan voor een verlaagd plafond maken met gipsplaat.
Stappenplan verlaagd plafond maken
- Bevestig het frame/lattenwerk om het plafond te verlagen.
Je kunt er voor kiezen om het frame verlaagd te plaatsen of deze direct tegen de oude plafondplaten aan te plaatsen. Welke je kiest hangt af van de huidige staat van je plafondpanelen. - Bepaal hoe hoog je “ nieuwe” plafond wordt aan de hand van de staanders.
Meet vanaf de grond, zodat je uiteindelijk zeker weet dat het verlaagde plafond gelijk loopt. Om het jezelf gemakkelijk te maken, kun je gebruik maken van een draad of een laser zodat je zeker weet dat het waterpas komt te liggen. - Bevestig de staanders op het lattenwerk. Ongeveer 60cm uit elkaar i.v.m. de breedte van de isolatieplaten. Dat scheelt je op maat zagen.
- Plaats de framelatten op de muur met behulp van de waterpas.
Zorg dat ze lopen evenredig lopen met de onderzijde van de staanders. Uiteindelijk bevestig je hier het vals plafond aan. - Trek beschermende kleding aan, de veiligheidsbril, handschoenen en het stofmasker.
- Breng nu eventueel de isolatie aan tussen de framelatten.
Wil je ook inbouwspotjes? Zorg er dan voor dat de spot niet het isolatiemateriaal aanraakt. - Schroef de eerste gyproc plafondpanelen (gipsplaten) vast aan de linker muurzijde met behulp van gipsplaatschroeven.
Schroef de gipsplaatschroeven 20 cm uit elkaar. Hou rekening aan de muurzijde met 8mm uitzetruimte.
De volgende panelen komen eerst de korte zijde tegen elkaar, daarna de lange zijde. - Na de eerste rij plafondpanelen, zaag je de platen op maat. Je kunt hiervoor een stanleymes gebruiken.
- Werk de naden vervolgens af door middel van voegpasta en een plamuurmes.
Laat dit minstens 24 uur drogen. Daarna kun je een tweede laag aanbrengen of de laag vlakschuren. - De buitenste randen van het verlaagde plafond (met de 8mm uitzetruimte), lijm je met kit de afwerklatten vast.
- Het geheel is verlaagd, je kunt nu beginnen met het schilder- of spuitwerk. Je kunt dit zelf doen, of een schilder inhuren via Zoofy.
Is je zwevend plafond klus geslaagd?
Is het je gelukt je plafond te verlagen? Of kan je nog wel wat klushulp gebruiken? Dit bespaart je niet alleen tijd, maar ook zorgen. Bij Zoofy is je klus namelijk verzekerd tot een bedrag van 2.5 miljoen euro. Bovendien heeft je klus twee maanden garantie, waardoor je zeker weet dat het goed zit. Vergeet 'help mijn man is klusser' praktijken en besteed de klus lekker uit. Onze vakmannen draaien hun handen niet om voor deze klus en besparen jou daarmee de nodige grijze haren 😉
Regel je vakman via Zoofy
Zoek je meer doe-het-zelf plannen? Dan is een bezoek brengen aan onze blog een goed idee. Deze staat vol met doe-het-zelf plannen om zelf een schutting te plaatsen of schuifdeur maken. Wil je toch liever de hulp van onze vakmannen? We kunnen je helpen met elke reparatie- en onderhoudsklus in of rondom het huis. Buiten de eerder genoemde vakmannen, hebben wij ook loodgieters, cv monteurs, dakdekkers, klusjesmannen, stukadoors, hoveniers, slotenmakers en mannetjes die je kunnen helpen met het installeren van smart home apparatuur. We zijn slechts een paar klikken van je verwijderd en je kunt je klus 24/7 bij ons inschieten. Met onze pool van ruim 4.000 vakmannen is er altijd wel een vakman in de buurt die jou kan helpen met jouw klus!
Andere timmermansklussen op Zoofy