Regel nu jouw timmerman

Houtrot reparatie

Vanaf €59 per uur incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 2504 timmermannen in jouw regio

Houtrot dien je tijdig aan te pakken om verdere verspreiding te voorkomen. Laat rotte delen uitsteken, vullen en netjes afwerken en het is weer als nieuw. Maak een afspraak met een timmerman bij jou in de buurt voor de reparatie van houtrot.

Regel nu jouw timmerman
125 recensies
Waarom Zoofy?
  • Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
  • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
  • De laatste aanvraag was 6 minuten geleden.
  • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
  • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Laat je houtrot repareren door een timmerman van Zoofy

Steeds meer mensen kiezen voor hout in huis. Het is niet moeilijk om te begrijpen waarom, want hout brengt veel charme en warmte in een interieur. Bovendien gaat het erg lang mee, als het goed onderhouden wordt. Het nadeel van hout is dat er houtrot kan ontstaan. Dat hoeft echter niet zo'n groot probleem te zijn, want als je kiest voor houtrot reparatie, zien je kozijnen, meubels en/of vloeren er weer uit als nieuw. Wil je graag meer informatie over houtrot behandelen? We geven je de informatie die je nodig hebt!

Wat is houtrot?

Houtrot is beschadiging aan hout dat veroorzaakt wordt door allerlei schimmels. Vocht die zijn weg vindt in je houtwerk via openstaande verbindingen en scheuren is hiervan de oorzaak. Houtrot ontstaat dus voornamelijk als het hout blootgesteld wordt aan te veel vocht. Bij een vochtpercentage boven de 25% is de kans op houtrot al groot. Houtrot mag niet verward worden met houtworm. Ook houtworm kan schade aan houtwerk veroorzaken, maar dit wordt veroorzaakt door beestjes. Ook in het geval van houtworm kan je een specialist inschakelen om je houtwerk te laten repareren.

houtrot reparatie

Op welke plekken komt houtrot het meest voor?

Hoewel houtrot op elk houten oppervlakte kan voorkomen, komt het op sommige plekken meer voor dan op andere. Houtrot ontstaat voornamelijk op plaatsen waar het vochtig is. Daarom vind je het vaak terug op geveltimmerwerk van gebouwen, zoals houten kozijnen. Ook in vochtige ruimtes binnenshuis kan er houtrot ontstaan; denk daarbij aan de keuken en badkamer. Om dit te voorkomen, is een goede ventilatie van groot belang.

Snel houtrot verhelpen is van groot belang

Als er sprake is van houtrot, dan is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk laat verhelpen. Onbehandeld houtrot wordt steeds erger, waardoor het steeds moeilijker wordt om het te te repareren. Zo jaag je jezelf de kosten in. Als het gaat over houtrot in balken, dan kan dit zelfs erg gevaarlijk zijn. Tijdig houtrot behandelen is dus noodzakelijk voor je veiligheid!

Hoe kan je houtrot herkennen?

Omdat het zo belangrijk is om houtrot tijdig te ontdekken, is het belangrijk dat je weet hoe je houtrot kan herkennen. In de meeste gevallen wordt rot hout te laat opgemerkt en dan lopen de kosten op. Vermijd dit door te letten op volgende zaken:

  • Zachte plekken op het hout
  • Kleine barstjes in het schilderwerk
  • Verkleuring van het hout

Conclusie

Controleer altijd goed je houtwerk op bovenstaande kenmerken. Merk je dat het hout zachte plekken heeft? Druk ze dan in en kijk of het terugveert. Als dat het geval is, dan is er sprake van houtrot. Laat de verflaag los en zijn er luchtbellen en/of barstjes te zien? Dan is de kans op houtrot groot. Heeft het hout een donkerdere kleur? Ook dat is geen goed teken! Als je een vermoeden hebt van houtrot, maar je nog twijfelt, dan kan je beter op zeker spelen en een specialist inschakelen om je houtwerk na te kijken. Zo vermijd je dat je je houtwerk volledig zal moeten laten vervangen!

Verschillende soorten houtrot

Houtrot kan veroorzaakt worden door verschillende schimmels, daarom wordt er vaak gesproken van verschillende soorten houtrot. Dit is belangrijk om te weten, omdat de ene schimmel sneller schade veroorzaakt dan de andere. Om te weten hoe snel je je houtrot moet laten verhelpen, kan je dus best weten met welke schimmel je te maken hebt.

Bruinrot

Bruinrot is lokaal rot dat alleen ontstaat bij zachte houtsoorten. Dit soort houtrot is te herkennen aan de donkere verkleuring van het hout. Bruinrot is minder hardnekkig dan ander houtrot, omdat het lokaal is. Toch blijft het noodzakelijk om het te laten vullen.

Blauwschimmel

Als je last hebt van blauwschimmel, dan heb je pech, want deze schimmel is erg hardnekkig. Als je er niet tijdig bij bent, dan zal je je houtwerk moeten laten vervangen. Blauwschimmel kan je herkennen aan afgeschilferde verfdeeltjes.

Witrot

Witrot tast de houtstof in het hout aan, waardoor het zijn stevigheid verliest. Als je last hebt van witrot, dan zal je een poederachtig materiaal tussen het hout opmerken. Witrot is lokaal en kan daarom makkelijk gerepareerd worden.

Houtrot repareren of hout laten vervangen?

Houtrot repareren is niet altijd mogelijk en/of aangeraden, maar is in de meeste gevallen wel de beste oplossing. Alleen als het houtwerk te erg aangetast is, kan je er beter voor kiezen om het houtwerk te laten vervangen. Hoewel houtrot zich snel kan verspreiden, kan je toch vaak meer hout redden dat je denkt. Dat is goed nieuws, want op die manier ben je minder geld kwijt!

Zolang de kernstructuur niet aangepast is, is houtrot vullen mogelijk. Het is echter moeilijk om zelf te bepalen wat voor jou de beste optie is, omdat je niet altijd kan zien in hoeverre houtrot je houtwerk heeft aangepast. Vraag raad aan een professional, zo ben je zeker!

Hoe houtrot repareren?

Houtrot repareren is niet heel moeilijk, maar het is wel belangrijk dat het goed uitgevoerd wordt. Daarom is het altijd beter om een specialist in te schakelen voor je houtrot vullen. Hij zal je houtrot repareren volgens enkele stappen

Houtrot opsporen

De professional zal eerst houtrot opsporen. Hierbij zal hij zorgvuldig het houtwerk afgaan om het te controleren op zachte plekken, kleurverandering, enzovoort. Hij zal een deel van het rotte hout verwijderen om te kunnen bepalen in hoeverre hij het houtwerk kan repareren. Als houtrot repareren voor jou de beste keuze is, zal hij overgaan naar de volgende stap.

Houtrot verwijderen en schoonmaken

De vakman zal al het rot hout verwijderen met een houtbeitel. Hij zal elk aangetast stukje verwijderen, zodat er geen sprake meer is van houtrot. Daarna zal hij het hout volledig droog maken.

Houtwerk opvullen

Als het rot hout verwijderd is en het hout droog genoeg is, dan wordt het houtwerk opnieuw zorgvuldig opgevuld met een houtvuller.

Afwerking

Als laatste stap wordt je houtwerk mooi afgewerkt. Het hout krijgt een beschermlaag, waardoor houtrot geen kans meer maakt. Ook wordt je houtwerk mooi afgeschuurd en afgewerkt, met een mooi en professioneel eindresultaat als gevolg.

Houtwerk vervangen

In sommige gevallen is je houtwerk zodanig aangetast, dat houtrot reparatie niet langer de beste oplossing is. Ook in dat geval kan een goede timmerman je bijstaan. Je kan er dan voor kiezen om je houtwerk door nieuw houtwerk te laten vervangen of je kan voor een heel ander materiaal kiezen. Als je niet goed weet wat voor jou de beste oplossing is, kan je raad vragen aan de vakman!

Houtrot herstellen kosten

Ben je benieuwd naar kosten om houtrot te herstellen? Bij Zoofy boek je een timmerman voor €50,- per uur die je kan helpen met het herstellen. Afhankelijk van de materialen en de tijd die hij kwijt is kunnen de exacte kosten worden bepaald.

Kan je houtrot zelf repareren met houtrot impregneer?

Misschien wil je zelf houtrot repareren met houtrot impregneer, maar dat is geen goede oplossing, want houtrot impregneer zal je slechts een tijdelijke oplossing bieden. Dit product zorgt ervoor dat je houtwerk langer mee zal gaan, maar het lost je probleem niet op. Als je echt volledig verlost wilt zijn van houtrot, dan kies je het best voor een houtrot reparatie door een professional!

Houtrot reparatie via Zoofy

Ben je op zoek naar iemand die jou kan helpen met de reparatie van houtrot? Zoek dan niet verder en plaats je klus eenvoudig op Zoofy. Wij koppelen je aan een vakman die je houtrot komt behandelen. Het voordeel is dat wij geen voorrijkosten berekeken en het betalen kan eenvoudig achteraf via Ideal. Ideaal! 

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af