Zoek hier je klusje
DIY Stappenplan Klussen in huis Klussen Interieur

Zwevende plank: DIY stappenplan boomstamplank

maandag 01 juli 2019

Wandplanken ophangen

1 juli 2019, door Charmayne Sluis

Wil jij je eigen zwevende plank aan de muur, maar denk je dat deze klus te moeilijk voor je? Geen paniek, Zoofy has got you covered. Voor deze klus hoef je absoluut geen volleerde klusser te zijn. En, met onderstaand stappenplan kan je er zelfs met twee linkerhanden aan de slag ;-) Bovendien ben je een dief van je eigen portemonnee zijn als je het niet te doet. Een aantal zwevende, op maat gemaakte boomstam wandplanken kopen, loopt al snel op tot in de honderden euro’s. Met dit zwevende plank DIY boomstamplank stappenplan ben je hier slechts een fractie hiervan kwijt. Deze zwevende planken worden echt het pronkstuk van jouw kamer. Super tof toch om dan te kunnen zeggen dat jij deze zelf gemaakt hebt, toch?

Dit heb je voor deze klus nodig:

 • Boomstamplanken/schaaldelen, te koop in de bouwmarkt
 • Schuurpapier (fijne korrel) of eventueel een schuurmachine
 • Beits (op de foto is binnenbeits transparant donker eiken zijdeglans van de Gamma gebruikt)
 • Water
 • Roerstokje om beits mee te mengen
 • Verfroller en bakje
 • Twee kozijnankers verzinkt twee per plank (wij hebben ze bij Karwei gevonden)
 • Twee pluggen per plak, van dezelfde dikte als de kozijnankers
 • Boormachine
 • Houtboor
 • Ijzerzaag
 • Werkbank
 • Waterpas
 • Schilderstape
 • Meetlint
 • Liniaal
 • Permanent marker

Let's do this!

Bedenk je voordat je aan de slag gaat hoeveel planken je wil hebben en welke grootte deze moeten hebben. Teken dit eerst even uit op een a4tje. Wil je de planken op verschillende hoogtes? Zoals je op de foto van ons resultaat kunt zien, hebben wij hier gewerkt met verschillende groottes en hoogtes. Wil je precies dit zoals op de foto? Zie dan de foto hieronder met de door ons gebruikte afmetingen. Als je eenmaal een plan hebt gemaakt, is het tijd om hout te gaan scoren. Je kunt er voor kiezen om naar een speciale houthandel te gaan, maar ook de grote bouwmarktketens hebben wat jij zoekt.  Mocht je kiezen voor een geïmpregneerde plank, hou er dan rekening mee dat deze alleen korter gemaakt kunnen worden, en niet in de lengte gezaagd. De boomstam schuttingplanken die wij gebruiken, zijn niet geïmpregneerd. In de bouwmarkt kun je de planken meteen op maat laten zagen. Bij de meeste bouwmarkten is dit een gratis service, maak hier dan ook gebruik van. Scheelt jou een hoop zaagwerk, en voorkomt scheve planken ;-) Verder raden we je aan om wat extra plankjes te laten zagen. Mocht je bij stap 3 niet recht in de plank boren, hoef je dan niet weer terug naar de bouwmarkt.

 

Stappenplan zwevende plank ophangen

Stap 1: Schoonmaken & schuren

Schuur de planken en maak ze schoon. Zo voorkom je kleine splintertjes aan je plank. Bovendien pakt de beits beter als je de plank vooraf hebt geschuurd. Gebruik fijn schuurpapier en schuur altijd in de richting van de houtnerf. Daarmee voorkom je krassen in het hout.

Stap 2: Beitsen

Beits vervolgens de planken met de beits zoals bovengenoemd, of als je een andere look zou willen, een beits naar keuze. Zelf vonden we het robuuste uiterlijk die de plank kreeg met de beschreven beits, erg mooi. Voeg in je verfbak, bij de beits, 10% water toe. Op deze manier heb je de uitkomst van de kleur beter in de hand, rolt je verfroller beter uit en droogt het minder snel. Ook hierbij: Rol je roller altijd in de richting van de nerf voor een egaal resultaat. Wij hebben planken twee lagen beits gegeven.

 

zwevende planken betisen

Stap 3: In het hout boren

Boor hierna met een houtboor twee gaten per plank. Nog nooit gedaan? Geen probleem. Teken aan beide zijkanten af waar je wil gaan boren. Bijvoorbeeld op 10 cm afstand van beiden uiteinden.  Meet precies het midden van de plank op (dit is belangrijk om recht te boren) en zet vervolgens je stip precies in het midden van die 10 cm. Klem je plank recht omhoog waar de gaten moeten komen in je werkbank en boor zachtjes de gaten. Test dit eerst uit op een ‘probeer’ plankje, en daarna pas op je gebeitste planken. Dat scheelt weer een paar ruzies in huis ;-) Belangrijk: boor elk gat even diep. Gebruik hiervoor schilderstape op je boor als denkbeeldige ‘stoplijn’ zodat je nooit te ver boort.

Stap 4: Hoogte bepalen

De basis van je zwevende plank is nu klaar. Bepaal waar en hoe hoog je de zwevende wandplank op wilt hangen. Je kunt dit met de hand uittekenen, maar tegenwoordig kun je het ook heel precies uittekenen door middel van een laser. Je lijn wordt daardoor gegarandeerd waterpas! Meet de afstand van het ophangsysteem op de plank op en neem deze afmetingen over op de muur. Teken op de muur af waar er geboord moet worden.

Stap 5: Gaten in de muur boren

Hierna kan je de gaten in de muur boren. Ben je ook hier geen held in? Ook hier loodsen we je soepeltjes doorheen. Meet je plank op en trek daarna een lijn ter grootte van je plank, waterpas op de muur. Teken vervolgens 10 cm afstand aan de uiteinden af (zie stap 3). Boor vervolgens gaten in de muur. Weet je niet zeker hoe diep je moet boren? Gebruik het schroefdraad van de kozijnankers als uitgangspunt en plak je boor af op dat punt met schilderstape. Dan kan het nooit mis gaan. Plaats daarna de pluggen in de gaten.

Stap 6: Kozijnankers

Teken eerst alle kozijnankers af op dezelfde maat als de gaten die je in de planken hebt geboord (stap 3). Draai vervolgens de veel te lange kozijnankers in de muur tot de schroefdraad in de muur is verdwenen. Daarna zaag je met een ijzerzaag de kozijnankers af op het punt waar je hebt afgetekend. Omdat de kozijnankers al stevig in de muur zitten, heb je geen verstekbak nodig om te zagen.

DIY zwevende planken

Stap 7: Zwevende planken ophangen

Het moment suprême. Als je de stappen hebt gevolgd, kun je nu de plankjes op de kozijnankers schuiven. Let op, het kan voorkomen dat het niet in één keer lukt. Probeer dan de gaten in de plank iets meer uit te boren. Soms zit er nog wat hout in het gat in de weg, waardoor de kozijnanker op de plank blijft hangen.

Et voilà, een echte doe-het-zelver is geboren!

Stap 8: De finishing touch van de zwevende wandplank

Gelukt tot zover? Trots! Decoreer nu de plankjes met foto's, boeken, planten of andere leuke accessoires. Inspiratieloos? We hebben de tofste interieurtrends voor de zomer van 2020 voor je op een rijtje gezet.

Mocht je er ondanks dit stappenplan niet uitkomen, is er altijd een Zoofy vakman in de buurt die je kunt helpen deze klus alsnog te fiksen. We werken met een vooraf bepaald tarief, waardoor je nooit verrassingen komt te staan. Boek je klusjesman hier. Heb je deze klus succesvol uitgevoerd, deel dan vooral met ons het eindresultaat. Vinden we leuk!

Wil je als pas geboren doe-het-zelver lekker door blijven klussen? Volg onze Zoofy Instagram pagina en de Facebook van Zoofy. We posten regelmatig nieuwe doe-het-zelf plannen.