Zoek hier je klusje
Klussen in huis Klussen DIY Gereedschap

Tips bij het gaten boren in de muur: zo doe je dat!

maandag 20 mei 2019

Gaten boren

5 mei 2019, door Charmayne Sluis

Het stappenplan: Gaten boren

Bij bijna elke klus moet er geboord worden. Gaten boren in de muur is op zich geen hogere wiskunde, maar een mooi gat boren is zeker geen koud kunstje. Je muur verandert al snel in een maanlandschap met kraters, wanneer je geen rekening houdt met een aantal zaken. Daarom rijst bij veel mensen de vraag "Hoe boor je een gat". Zoofy heeft een stappenplan voor je gemaakt met daarbij handige tips. Dan kan jij gerust, gewapend met de boormachine, elke klus uitdaging aan. Easy peasy. Heb je toch nog last van knikkende knietjes? Boek een klusjesman die dit binnen no time voor je fikst. 

Benodigdheden: boormachine, schroef, plug, potlood en tape.

Stap 1: Materiaal muur controleren

Check eerst met wat voor muur je te maken hebt. Is de muur van metaal, glas, beton of hout? Wanneer je niet de juiste boor gebruikt kan kun je de boor breken of laten smelten. Als je niet zeker van de zaak bent, vraag dan hulp aan een winkelmedewerker. 

Stap 2: Bekijk waar je wilt gaan boren

Als je niet van al te veel spanning houdt, raden we je aan eerst te kijken naar het punt waar je het gat wil boren. Als je vanaf daar een denkbeeldige horizontale en verticale lijn trekt, kom je dan stopcontacten tegen? Dan is het punt waarschijnlijk geen goed idee. Wil je het zeker weten? Gebruik dan een leidingzoeker. Dit gereedschap kun je vinden in de bouwmarkt.

Stap 3: Positie markeren

Hou je knikkende knieën vast. Wanneer je de juiste plek hebt gekozen, kun je de eerste stap maken met het beginnen aan je boorklus. Zet met het potlood een stip waar je het gat wil boren.

Stap 4: Het gat boren

Controleer de diameter van de plug en kies een boor hiermee overeenkomt. Steek de boor in de machine en zet hem stevig vast. Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt. 

Stap 5: Klaar om door die stenen muur heen te beuken?

Je bent er klaar voor. Hou met je klamme zweethandjes de boor altijd recht. Je kunt dit controleren door te checken of de boor zowel horizontaal als verticaal haaks op de muur staat. Begin daarna zachtjes met boren en trek de boor tijdens het draaien af en toe terug. Herhaal dit tot dat je het stukje tape bereikt. Lukt het je niet? Dan hebben wij bij Zoofy genoeg mannetjes voor je klaarstaan. Boek je klusjesman op het witte paard hier. 

Algemene tips bij gaten boren:

  • Vloeken helpt nooit
  • Wil je een groter gat dan 8 mm boren? Dan doe je er verstandig aan om eerst met een smallere boor voor te boren. Pas daarna een boor gebruiken met de juiste diameter
  • Oefen nooit zware druk uit op de boormachine. Dan wordt de boor te heet.
  • Past je plug niet helemaal lekker na het boren? Gebruik dan een hamer om hem erin te tikken.
  • Wil je in tegels boren? RUSTAGH! Voor je het weet is je tegel door midden, of heb je een lelijke kras te pakken. Voorkom wegslippen door een kruis van schilderstape op je tegel te plakken. Boor voorzichtig en gebruik te allen tijde een tegelboor. De boor kan heet worden. Het tussendoor koelen van je boor is hierbij een must.
  • Zorg dat je altijd een boor-buddy bij de hand hebt, voor het afvoeren van gruis. Laat hem of haar de stofzuiger tijdens het boren eronder houden.
  • Pluggen haal je makkelijk uit de muur met een kurkentrekker.
  • Zet de boormachine altijd op de veilige stand wanneer je hem niet gebruikt. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Op de hoogte blijven van meer van dit soort tips? Volg onze Zoofy Instragram pagina  en Facebook van Zoofy.