Blog

bijv. ‘Kraan vervangen’

Blog

Schutting plaatsen - een doe-het-zelf plan

dinsdag 20 augustus 2019

Doe-het-zelf schutting plaatsen

20 augustus 2019, door Charmayne Sluis

Wil jij zelf een schutting plaatsen? Aankomende week wordt het weer mooier weer. Een goed moment om je schutting te vervangen, nog net even voordat het échte gure weer weer intrede doet. Een schutting plaatsen is een aardig doe-het-zelf klusje. Maar uiteraard helpen wij jou graag met aan de weg timmeren om die schutting zelf op poten te zetten. Daarom hebben we een stappenplan en doe-het-zelf tips voor het plaatsen van een schutting. Daarnaast kun je op deze pagina terug vinden wat de kosten gaan zijn voor een schutting plaatsen. Hoe plaats je een schutting? Lees snel verder!

Kosten schutting plaatsen

Wat de kosten zijn voor een schutting plaatsen? Voordat je aan het klussen slaat, is het verstandig om te bedenken wat je schutting plaatsen mag kosten. De keuze in materiaalsoorten is namelijk enorm. De kosten van een schutting maken zijn afhankelijk van de grootte van je tuin. Maar de kosten van een schutting plaatsen per meter, hangt ook af van het materiaal dat je kiest. Wil je meer informatie over de materiaal soorten? Dat lees je op deze pagina. De informatie op deze pagina geeft je gelijk een beeld over de kwaliteit van de verschillende soorten materialen en de prijs hiervan. Naast de tuinschermen, heb je ook palen nodig om de schermen aan te bevestigen. Wat voor palen dit zijn, hangt af van het materiaal wat je wilt gaan gebruiken. Wil je een betonpalen schutting plaatsen? Of één van hout? Als je een schutting zelf gaat plaatsen zijn dit handige dingen om vooraf over na te denken. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Welke materialen passen goed bij het huis en de tuin?
 • Wil je zelf een tuinafscheiding maken? Bepaal dan goed van te voren wat je budget wordt.
 • Hoe breed, hoog en lang wordt de schutting?
 • Hoeveel materiaal is daarvoor nodig?
 • Waar komt de poort?

Gaat het al duizelen? Je kunt er ook voor kiezen om je schutting te laten plaatsen. De kosten voor een schutting laten plaatsen is 50 euro per uur. Dat is exclusief het materiaal.

Tuinscherm

Schuttingen plaatsen tips

We geven je graag wat tips als je zelf schuttingen gaat plaatsen. Omdat we graag open schuttingdeuren intrappen: bereid de klus om schuttingen te plaatsen goed voor. Zorg dat je alle materialen in huis hebt voor je begint. Overleg bovendien ook met je omliggende buren. Zij hebben hier ook een zeggenschap in. In je eentje een schutting plaatsen is mogelijk als je opzoek bent naar wat uitdaging in je leven, maar met zijn tweeën gaat de klus echt sneller en gemakkelijker. En dan nog een laatste tip… maak even een tekening van hoe je de schutting wilt plaatsen. Dat is voor jezelf prettig qua beeldvorming waar je de schutting gaat zetten. Niet alleen voor jou, maar ook voor degene die meehelpt en komt óók van pas, wanneer je gaat overleggen met de buren.

Hout beton schutting plaatsen

Het plaatsen van een hout beton schutting is tegenwoordig erg populair. En dat is ook niet zo gek, gezien een schutting van hout beton een stuk duurzamer is dan wanneer je een houten schutting plaatst. Het onderste gedeelte van de schutting (en de palen) is van beton. Hierdoor voorkom je houtrot en verhoog je de levensduur van je schutting aanzienlijk. Als je een betonpalen schutting gaat plaatsen, kun je in tegenstelling tot aan houten schutting - met een gemiddelde levensduur tussen de 10 tot 15 jaar-, rekenen op een levensduur van 25 tot 35 jaar. Dit gaat natuurlijk alleen op als je lief bent voor je schutting en hem goed onderhoud. Zo heb je toch het mooie robuuste uiterlijk van een houten schutting, maar de stevigheid van beton. Top! Waar wacht je nog op? Ga aan de slag met een hout beton schutting zelf plaatsen!

Hout beton schutting plaatsen

Schutting plaatsen stappenplan

Wat heb ik voor deze klus nodig?

 • Waterpas
 • Houten of betonnen palen
 • Schroeven en L-beslag
 • Tuinschermen
 • Hamer
 • Boormachine
 • Zaag
 • Grondboor
 • Touw
 • Een tuinpoort
 • Hulplat ter grootte van de breedte van de schuttingschermen

Stap 1: Opmeten en tekenen

Meet de lengte van tuin op, waar je de schutting wil maken. Maak de ondergrond zo vlak mogelijk. Dit is altijd van belang, of je nou een schutting wil plaatsen met losse planken of met schuttingonderdelen werkt. Meet uit hoe lang de schutting moet worden en waar je de schuttingpalen wil gaan plaatsen. Verdeel de oppervlakte van de schutting in gelijke delen. Teken het, in Jip en Janneke stijl uit. Vergeet de poort niet. Hierna weet je precies hoeveel je van wat moet hebben. Het is belangrijk dat je schutting waterpas komt te staan. Wil je een schutting van 2 meter hoog? Koop dan palen van 2 meter 90, zodat de palen 90 cm diep in de grond komen te staan.  Koop de schutting naar jouw keuze en ga aan de slag!

Schutting plaatsen tekening

Stap 2: Schuttingpalen plaatsen

Daarna begin je met het plaatsen van de eerste schuttingpaal. Je kunt met een grondboor hier gaten voor boren. Tip! Plak een plakbandje op de boor op de diepte die je gaat boren. Zo weet je bij elke paal precies hoe diep je in de grond moet boren. Hoe diep moet je gaan? Het is belangrijk dat je de schuttingpalen minimaal voor een derde van de paallengte in de grond zet. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de schutting met het eerste beste Zoofje wind omwaait. Gebruik vervolgens het touw om een lijn te spannen van paal tot paal, zodat de schutting recht komt te staan.

Schuttingpalen plaatsen

Stap 3: Schuttingpalen verstevigen

Met het Nederlandse klimaat doe je er verstandig aan om je schuttingpalen te verstevigen. Dit kun je doen door snelbeton rondom de palen te storten. Houd tijdens het drogen van het snelbeton de paal in de gaten, deze kan scheef gaan staan. Ga je een houten schutting plaatsen? Dan kun je een postsaver gebruiken op je schuttingpalen. Een postsaver beschermt de houten schuttingtaal tegen vocht, bacteriën en houtrot. Daarmee verdubbel je de levensduur van de schutting. Een postsaver leg je om het uiteinde van de schuttingpaal. Vervolgens verhit je dit gedeelte met een gasbrander, waardoor het materiaal om de paal krimpt.

schuttingpalen in beton storten

Stap 3: Tuinschermen aan de schuttingpalen bevestigen

Als je een schutting gaat maken, is het belangrijk dat je per schuttingdeel werkt. Dus zet niet gelijk alle schuttingpalen in de grond, maar doe het paal voor paal. Er is namelijk altijd een kans dat je een fout maakt met meten. Daardoor komt je schuttig niet helemaal recht komt te staan. Als je daar pas achter komt wanneer alle palen al in de grond staan, zul je waarschijnlijk menig traantje laten. Want als je schutting niet recht staat, is hij minder stabiel. Gebruik altijd een hulplat ter grootte van de breedte van het schuttingdeel, zodat elk gat op dezelfde afstand wordt geboord. Bevestig nu eerst de schermen aan de beugels. Zorg dat de schuttingschermen van de grond af hangen, zo voorkom je houtrot. Je kunt een steen eronder zetten tijdens het plaatsen, om zo steeds dezelfde afstand tussen de grond en het schuttingdeel. Herhaal deze stappen, totdat je gehele tuin is voorzien van en schutting. Tik em aan, jij kan dit.

Tuinschermen aan schuttingpalen bevestigen

Nog een aantal schutting plaatsen tips

 • Ga je een hardhouten tuinschutting plaatsen? Dan is het voorboren van de schutting van belang.
 • Koop hout met het FSC keurmerk, dat is duurzaam hout waarmee je het milieu niet mee belast.
 • Je doet er verstandig aan op je tuinschutting te plaatsen met rustig weer, wanneer het droog is.
 • Gebruik eindkapjes op de schuttingpalen, daar voorkom je inregenen en houtrot.

Wil je een tuinhek plaatsen?

Tuinhekken worden meestal geplaatst in voortuinen, en zijn een stuk kleiner dan schuttingdelen. Het voordeel van tuinhekken is, dat je minder rekening hoeft te houden met weersinvloeden. De meeste tuinhekjes hebben openingen waardoor de wind makkelijk heen kan, waardoor er minder druk op het tuinhek komt te staan.

tuinhek plaatsen

Schutting maken

Is het je gelukt om met dit stappenplan zelf een schutting te bouwen? Of is zelf een schutting plaatsen toch nog steeds een ver van je bed show? Gelukkig hebben wij heel wat mannetjes in ons Zoofy team die deze klus graag voor je doen. Met het gemak van een timmerman staat die nieuwe tuinafscheiding binnen een mum van tijd! Kan je verder nog help gebruiken in de tuin? Kan je nieuwe shutting wel een likje verf gebruiken? Een schilder kan je hierbij helpen. Of zit je de dubben over je tuinindeling? Een hovenier kan je helpen met een persoonlijk tuinontwerp. Helemaal uitgepuft van het doe-het-zelven? Ben je gesetteld en wil je nu nog alleen met je beetjes omhoog? Lees hier hoe je zelf een palletbank maakt.

Wil je op de hoogte blijven van al onze doe-het-zelf stappenplannen? Volg onze Zoofy Instagram pagina en de Facebook van Zoofy.