Regel nu jouw klusjesman

Spotjes inbouwen

De plaats bepalen, gaten boren, en daarna netjes het aansluitschema volgen. Bij het installeren van spotjes komt soms meer kijken dan je denkt. Laat het over aan een vakman en maak direct een afspraak met een klusjesman bij jou in de buurt.

Regel nu jouw klusjesman
Waarom Zoofy?
  • Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
  • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
  • De laatste aanvraag was 9 minuten geleden.
  • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
  • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Over spotjes inbouwen

Een klusjesman is van vele markten thuis. Zo kan hij ook spotjes inbouwen. Komen er spotjes in een ruimte waar nog geen spotjes zijn, dan moet de klusjesman eerst gaten maken in het plafond voordat hij de inbouwspots kan plaatsen. De afstand tussen de spots zit vaak tussen de 80 en 150 centimeter. Die onderlinge afstand is ook afhankelijk van het aantal spots dat in de ruimte komt. Tegenwoordig wordt er veel voor LED verlichting en LED inbouwspots gekozen. Dit komt vooral doordat LED langer mee gaat dan een ander soort lamp.

Boek nu een elektricien

Voor het inbouwen van spotjes regel je via onze website binnen een paar minuten een klusjesman. De spotjes worden dan vakkundig en netjes geplaatst. Zo heb jij weer een mooi verlichte ruimte.

Inbouwspotjes plaatsen

Als je het thuis graag gezelliger wilt maken, is het een goed idee om inbouwspotjes te laten plaatsen. Ze zien er luxueus uit en scheppen meteen de juiste sfeer. Wil je graag eerst meer weten? Lees dan snel verder, want hieronder ontdek je alle info die je nodig hebt!
spotjes installeren

De vele voordelen van inbouwspotjes plaatsen

Inbouwspotjes plaatsen is erg populair. Dat is natuurlijk niet zomaar, want ze hebben heel wat voordelen. Het is handig om deze op voorhand te kennen, zodat je de juiste keuze kan maken!

De perfecte keuze voor elke ruimte

Eén van de grootste voordelen van inbouwspotjes is dat ze verkrijgbaar zijn in diverse kleuren, wattages en afmetingen. Daarnaast zijn er verschillende soorten: kantelbare en verstelbare inbouwspots. Hierdoor creëer je eenvoudig de juiste sfeer in elke kamer!

Ze maken je leven makkelijker

Een ander voordeel is dat ze het je heel wat makkelijker maken. Je hoeft geen armaturen meer te plaatsen en ze dus ook niet meer af te stoffen. Al wat je nog moet doen, is de lampen zo nu en dan vervangen. Hierdoor spaar je jezelf niet alleen tijd uit, maar ook een heleboel frustraties!

Ze zorgen voor een strakke look

Inbouwspotjes zijn ook gewoon erg mooi. Ze vallen nauwelijks op waardoor ze passen in een minimalistisch interieur, maar doordat je de lichtintensiteit en kleur eenvoudig aanpast, zijn ze ook voor andere interieurtypes een goede keuze!

Duurzaam alternatief

Bij het plaatsen van inbouwspots wordt vaak gekozen voor ledlampen. Deze zijn iets duurder in aankoop, maar gaan erg lang mee. Dat wil dus zeggen dat ze je na enige tijd helpen om geld uit te sparen op je energiefactuur.

Inbouw spotjes plaatsen: werkwijze

Inbouwspotjes plaatsen is niet zomaar iets dat je in 5 minuten geklaard hebt. Er komt veel bij kijken en het is belangrijk om er kennis van te hebben. Daarom wordt deze klus vaak uit handen gegeven. Wil je het toch zelf proberen of ben je benieuwd naar hoe het precies in zijn werk gaat? Dan kan je hieronder een handig stappenplan terugvinden!

Plafond verlagen om inbouwspots te plaatsen

Voordat je begint met het plaatsen van inbouwspots moet je weten of het mogelijk is om ze in te bouwen in je huidig plafond. Er moet namelijk voldoende vrije ruimte zijn en er moet ook rekening gehouden worden met het plafondmateriaal. In vele gevallen moet het plafond eerst verlaagd worden. Dit is niet iets dat je makkelijk zelf doet, maar gelukkig kan je eenvoudig een verlaagd plafond laten maken door één van onze professionals. Wil je het toch liever zelf doen? Bekijk dan hier hoe je dit het best aanpakt.

Inbouwspots plaatsen in bestaand plafond

Als je plafond geschikt is voor spotjes te plaatsen, kan je meteen te werk gaan. Onderstaand stappenplan helpt je alvast op weg!

Stap 1: voorbereiding

Denk eerst na over hoeveel spots je nodig hebt. Over het algemeen kan je een meter tussen de spots aanhouden, maar hou er wel rekening mee dat het aantal spotjes dat je op een transformator kan aansluiten beperkt is. Hoeveel je er precies mag aansluiten, vind je terug op de verpakking. Eens je alles in huis hebt, moet de stroom natuurlijk eerst uitgeschakeld worden. Controleer dit met een spanningszoeker, zodat je zeker bent en verder kan gaan met stap 2!

Stap 2: plaats bepalen

Wanneer de stroom uitgeschakeld is, begin je met het bepalen van de juiste locatie voor de spotjes. Om dit te kunnen doen, zijn er een aantal dingen waar je zeker rekening mee moet houden. Bij hallogeenlampen houd je bijvoorbeeld het best 10 tot 15 centimeter ruimte tussen de achterkant van de spot en het plafond, omdat ze erg warm worden. Ook met voorwerpen moet je opletten, laat hiervoor minstens 60 centimeter ruimte. Tussen de spots is een afstand van minimum 30 centimeter aangeraden, hoewel dit afhankelijk is van het vermogen. Kijk daarom op voorhand op de verpakking!

Stap 3: gaten maken

Voordat je de gaten maakt moet je de grootte bepalen. Hiervoor moet je natuurlijk de diameter kennen van de gekozen spotjes. Ook deze vind je terug op de verpakking. Maak vervolgens gaten in je plafond met een grote gatenboor en laat gerust een paar millimeter speling.

Stap 4: stopcontact maken

Als de gaatjes klaar zijn, zorg je voor een extra stopcontact. Let op, want bij een verlaagd plafond moet dit gebeuren voordat je het plafond sluit. Een stopcontact plaatsten doe je door de stekker te verwijderen van een losse stekkerdoos, de draden bloot te strippen en de snoer met behulp van een kroonsteentje te monteren aan het lichtpunt in de kamer.

Stap 5: transformator aansluiten

Dit is enkel nodig als je 12V halogeenspotjes gebruikt. Sluit in dat geval de dunne en losse spotsnoertjes aan op de transformator. Dit doe je door telkens één van de spotsnoertjes uit te laten komen bij een gat en de stekker in de gemonteerde stekkerdoos te steken. Als laatste schuif je de transformator door het gat.

Stap 6: spotjes aansluiten en plaatsen

De 12V-spotjes moeten vervolgens aangesloten worden. De spotsnoertjes van de transformator, die reeds in de gaten zitten, koppel je dus aan de spots. Als je geen transformator gebruikt, moet je een los snoer met stekker aan de spot monteren. Vervolgens gaat de stekker in de geplaatste stekkerdoos. Hoe je de inbouwspot precies moet monteren, hangt af van het soort spotje. Lees dus altijd eerst goed de gebruiksaanwijzingen.

Stap 7: controle uitvoeren

Eens je de spotjes in de gaten geplaatst hebt, is het belangrijk om een controle uit te voeren. Bekijk of de spotjes vast genoeg zitten en controleer of ze niet afgedekt worden door achtergebleven materiaal of isolatieplaten, want dat kan gevaarlijk zijn!

Stap 8: lampjes plaatsen

Plaats als laatste stap de lampjes in de spots. Dit doe je met een zakdoek, zodat het glas niet vet wordt. De werkwijze kan verschillen per lampsoort. Ook hiervoor kan je dus het best de gebruiksaanwijzing raadplegen. Wanneer de lampen geplaatst zijn, schakel je de stroom weer in en je bent klaar!

Met een dimmer zorg je voor de juiste sfeer

Als je spotjes laat plaatsen, kan je ervoor kiezen om ook een dimmer te laten installeren. Dit hoeft natuurlijk niet, maar het heeft een aantal interessante voordelen. Zo zorgt een dimmer voor meer gezelligheid en is het ideaal om beter tot rust te komen. Wanneer je een dimmer laat installeren, moet je er vooral voor zorgen dat de spotjes effectief dimbaar zijn. Dat is bij hallogeenspotjes altijd het geval, maar bij ledlampen moet je hiernaar specifiek op zoek gaan.

Wat kost spotjes plaatsen

Bij het plaatsen van inbouwspots komt heel wat kijken, daarom is het een goed idee om het werk uit handen te geven. Op die manier weet je gewoon zeker dat je spotjes op de juiste manier geplaatst worden. Maar wat zijn de spotjes plaatsen kosten?

Over het algemeen kan je rekenen op 120 tot 150 euro voor het plaatsen van 4 spotjes. Daarnaast moet je tussen de 50 en 75 euro rekenen om een inbouw stopcontact te laten installeren. De prijs hangt dus af van hoeveel spotjes je wilt laten plaatsen en hoeveel werk er nodig is. Hou er rekening mee dat het verplaatsen van stopcontacten je ook extra zal kosten!

Zelf spotjes installeren of laten doen?

Zoals je al kon zien is het plaatsen van inbouwspots niet erg simpel. Als je het zelf doet en er loopt iets verkeerd, jaag je jezelf nog meer in de kosten. In vele gevallen is het dus beter om het werk uit handen te geven, zeker als je ook nog eens het plafond moet verlagen. Gelukkig vind je bij Zoofy eenvoudig de beste professional voor de klus!

Altijd het beste resultaat met een vakman van Zoofy


Als je er zeker van wilt zijn dat je spotjes op een deskundige manier geplaatst worden, is het een goed idee om je vakman bij Zoofy te zoeken. In slechts enkele minuten vind je bij ons de beste vakman uit je buurt, waardoor je ook geen voorrijkosten moet betalen!

Boek nu een elektricien

Andere klusjesman klussen op Zoofy

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af