Raamfolie is een veelgebruikte methode om inkijk tegen te gaan, een alternatieve oplossing voor goedkope zonwering of als decoratie op de ramen. Met raamfolie op de ramen kun je namelijk op een gemakkelijke manier ervoor zorgen dat mensen niet snel jouw woning binnenkijken of kun je je ramen verduisteren als je kiest voor stevige en donkere raamfolie. Het plakken van raamfolie op de ramen is een secuur, maar makkelijk werkje. Raamfolie verwijderen vraagt daarentegen iets meer tijd. Het verwijderen van raamfolie kan in verschillende situaties voorkomen. Het kan namelijk zijn dat je de ramen in een huurwoning hebt beplakt met raamfolie, welke bij oplevering van de woning weer verwijderd moet zijn. Of je bent toe aan aan andere raamwering en het raamfolie moet verwijderd worden van de ramen. Oude raamfolie verwijderen kan soms een lastige en tijdrovende klus zijn. De vraag is of je raamfolie verwijderen zelf gaat aanpakken of wilt laten uitbesteden. In dit artikel wordt verder ingegaan op waar je op moet letten bij het verwijderen van raamfolie, wat je nodig hebt voor het verwijderen van raamfolie, de methode en wat de eventuele voordelen zijn als je deze klus laat uitbesteden.
Factoren die van belang zijn
Er zijn verschillende methodes om oude raamfolie te verwijderen. Ga je zoeken op internet dan kom je diverse methodes tegen. Niet elke methode is even praktisch of toepasbaar. Er zijn namelijk een aantal factoren die meespelen bij het kiezen van de beste methode voor het verwijderen van de raamfolie. Wat zijn die factoren dan?
- Afmetingen raamfolie. Heb je een klein stukje raamfolie wat verwijderd moet worden dan kan je ervoor kiezen om dat los te peuteren en langzaam in één keer van het raam af te trekken. Gaat het om een heel groot stuk dan kan je dat vaak niet in één keer van het raam halen en moet je dit in verschillende delen doen.
- Leeftijd raamfolie. Hiermee wordt de tijd bedoeld hoelang het raamfolie al op de ramen is bevestigd. In principe geldt altijd dat hoe langer het raamfolie al op de ramen zit, hoe moeilijker het is om raamfolie te verwijderen. Heb je al 10 jaar raamfolie op de het raam zitten? Dan kan je voorstellen dat het lijm stevig in het folie en op het raam is getrokken. Het kost dan meer tijd en moeite om raamfolie verwijderen.
- Soort raamfolie.Elk foliesoort heeft zijn eigen lijmmethode en ook zijn eigen ideale verwijderingstemperatuur om het te kunnen verwijderen. Deze temperatuur ligt doorgaans ergens tussen de 15 en 90 graden Celsius. Hierbij geldt dat als je een te hoge temperatuur neemt dan kan het raamfolie smelten en zorgt het voor lelijke strepen op de muur. Bij een te lage temperatuur kan het raamfolie gaan afbrokkelen en krijg je veel kleine stukjes die er je een voor een moet gaan verwijderen
- Tijdsduur klus. Bij het kiezen van de juiste methode voor het verwijderen van raamfolie speelt ook de tijdsduur mee. Zo zijn er snelle methodes waarbij je gebruik kan maken van sterke chemicaliën, maar dat is vaak niet heel goed voor de ramen of het milieu. Andere methodes zoals het gebruiken van een schraper of föhn zijn beter voor het milieu, maar wel tijdrovend. Zeker als het gaat om grotere afmetingen.
Raamfolie verwijderen met een föhn
Oude raamfolie verwijderen kan op verschillende manieren. Als je zelf aan de slag gaat is de meest voorkomende manier om de raamfolie te verwarmen en dan de raamfolie van de ramen af te schrapen. Je kunt dit doen door met een föhn het raam te verwarmen. Het handigste is om in een hoek van het raam te beginnen zodat je een beginpunt hebt om het folie los te trekken. Richt de föhn op de onderzijde van het raamfolie, oftewel de plakgedeelte van de raamfolie. Door de warmte die de föhn afgeeft kan de kleeflaag waardoor het raamfolie is bevestigd losraken. Let hierbij op de temperatuur, zoals hierboven beschreven heeft elke folie zijn eigen temperatuur. Hoewel je ervoor wilt zorgen dat het raamfolie warm wordt, moet je opletten dat je niet een té warme temperatuur pakt. Het beste is daarom om de föhn op de laagste stand te zetten. Je kunt dan altijd de warmte stand van de föhn nog aanpassen als het de kleeflaag naar enkele minuten nog niet loslaat. Zodra er een hoekje loslaat kun je het raamfolie voorzichtig lostrekken. Ook kun je eventueel met een schraper of scherpe nagels een stukje lostrekken. Trek daarna regelmatig het folie verder los. Doe dit in kleine stukken, want zodra je grote stukken in 1 keer wilt verwijderen kan het folie gaan scheuren. Ook kan het zijn - als het grotere oppervlaktes betreft - dat je steeds stukje voor stukje het raamfolie met de föhn moet verwarmen voordat je het kan lostrekken.
Aandachtspunten raamfolie verwijderen
Oude raamfolie verwijderen is een secuur en lastig werkje. Je moet er even de tijd voor nemen. Ook zijn er een aantal aandachtspunten waar je op moet letten als je met deze klus aan de slag gaat. Zo is het allereerst van belang dat je de föhn niet op een te hete temperatuur zet. Blaas je met een gedurende periode met een té warme temperatuur tegen het raam kan het als gevolg hebben dat er scheuren in het glas ontstaan of dat het raam barst. Een ander aandachtspunt bij raamfolie verwijderen is dat je het voorzichtig en secuur moet aanpakken. De manier waarop je het raamfolie van de ramen trekt bepaalt ook of je nog met veel lijmresten blijft zitten. Zo geldt bijvoorbeeld dat bij lagere temperaturen het folie vaak met korte trekkende bewegingen van het raam moet verwijderen. Bij hogere temperaturen is het juist handiger om het langzamer aan te pakken zodat het folie niet kan afbreken. Doe je het sneller of pak je grotere hoeken, dan zal het folie eerder breken en krijg je veel lijmresten. Betreft het een groot oppervlakte aan raamfolie? Dan is het wellicht verstandig om de klus met z'n tweeën aan te pakken. Je moet namelijk steeds weer een nieuw gedeelte van het raam verwarmen. Op die manier kan de een het raam verwarmen met de föhn en kan de andere het raamfolie lostrekken van het raam.
Lijmresten van raamfolie verwijderen
Nadat je het raamfolie hebt verwijderd, is de volgende stap om de lijmresten te verwijderen. Op het moment dat je raamfolie al enkele jaren op het raam zat, zullen er meer lijmresten op het raam achterblijven, dan als het raamfolie maar korte periode op het raam zat geplakt. Afhankelijk van de methode voor raamfolie verwijderen kunnen er veel of weinig lijmresten op het raam zitten. Toch is het verwijderen van de lijmresten lang niet zo moeilijk als de oude raamfolie verwijderen. Je kunt hiervoor verschillende producten gebruiken. Eén van de producten die je hiervoor kunt gebruiken is stickerverwijderaar. Je kunt de stickerverwijderaar op het raam spuiten en vervolgens met een sopje de ramen afdoen. Hierna kun je de ramen opnieuw zemen om strepen te voorkomen. Een andere manier is om een doek met terpentine of wasbenzine te nemen over de lijmresten te boenen. Je zult zien dat na enig boenen de lijmresten vanzelf loslaten. Daarna kun je met een sopje en ontvettend middel zoals afwasmiddel de ramen nogmaals afdoen.
Wat heb je nodig?
Ga je zelf aan de slag met raamfolie verwijderen dan heb je een aantal spullen nodig. Kies je voor de methode met de föhn om het raamfolie te verwijderen heb je de volgende spullen nodig:
- Föhn
- Schraper
- Emmer met warm water
- Spons
- Stickerverwijderaar of wasbenzine
- Afwasmiddel
- Zeem
Raamfolie verwijderen, uitbesteden?
Raamfolie verwijderen is dus best een lastig en tijdrovend klusje. Wil je er zeker van zijn dat het correct gedaan wordt en heb je er zelf geen tijd voor? Dan kun je er ook voor kiezen om een vakman in te schakelen. Het grote voordeel hiervan is dat je er dan zelf geen tijd aan kwijt bent en het verwijderen van raamfolie wordt op een vakkundige manier uitgevoerd. Bij ons kun je voor bijna alle klussen een geschikte vakman vinden. Op de website kun je gemakkelijk verschillende experts vinden voor verschillende klussen. Zo ook voor het verwijderen van raamfolie. De vakman zorgt ervoor dat hij het juiste gereedschap mee neemt en voert de klus gedegen uit. Naast het feit dat je zelf geen tijd of moeite aan kwijt bent, heeft het inhuren van één van onze vakmannen nog meer voordelen. Zo rekenen wij geen voorrijkosten en betaal je enkel voor de uren die de vakman kwijt is aan jouw klus. Daarnaast kun je snel en gemakkelijk contact opnemen en zijn er in de meeste gevallen geen lange wachttijden voordat er een vakman bij jou aan de slag kan. Wil jij raamfolie laten verwijderen? Kijk dan eens op de site of bel een klusjesman op om te vragen naar de mogelijkheden.
Andere klusjesman klussen op Zoofy