Regel nu jouw klusjesman

Schilderij ophangen

Vanaf €49 incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 2269 klusjesmannen in jouw regio

Een schilderij ophangen is precisie werk. Laat het over aan een vakman die op de hoogte is van de juiste bevestigingstechnieken. Omschrijf wat er moet gebeuren en maak direct een afspraak met een klusjesman in de buurt.

Regel nu jouw klusjesman
110 recensies
Waarom Zoofy?
 • Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
 • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
 • De laatste aanvraag was 13 minuten geleden.
 • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
 • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Schilderij ophangen?

Een schilderij ophangen ziet er op het eerste gezicht niet zo moeilijk uit. Toch zijn er een heleboel zaken waar je rekening mee moet houden. Afhankelijk van hun grootte of gewicht, vragen schilderijen namelijk een andere aanpak. Een zwaar schilderij ophangen vergt een heel andere expertise dan een licht schilderij. Ook bestaan er verschillende ophangsystemen waaruit je kan kiezen. Ten slotte moet je er rekening mee houden dat niet elke muur dezelfde aanpak vergt. Als je erin slaagt al deze factoren aan elkaar af te wegen, moet je nog overgaan tot de praktijk. Je schilderij volledig waterpas krijgen vraagt een uitstekende nauwkeurigheid. Als je een klein foutje maakt, kan je al snel met overbodige schade aan je muur zitten. Kunst ophangen is dus niet zo eenvoudig als het lijkt.

Waar hang je zo’n schilderij het beste op?

Vooraleer je je schilderij ophangt, moet je er goed over nadenken dat je je schilderij op een geschikte plaats hangt. Om het schilderij goed tot zijn recht te laten komen, kies je best een plaats met voldoende lichtinval, zodat de kleuren er mooi uitspringen. Uiteraard hang je je schilderij graag op een plaats waar iedereen hem kan zien, bijvoorbeeld boven een tafel of boven de bank. Het kan natuurlijk wel zijn dat je je meubels na verloop van tijd verplaatst. Misschien moet het schilderij dan vervangen worden om nog tot zijn recht te komen. Hiervoor bestaan langdurige oplossingen zoals een railsysteem.

Boek nu een klusjesman

schilderij ophangen

Welke systemen bestaan er om een schilderij op te hangen?

Railsystemen zijn ideaal als je de inrichting van je huis weleens verandert. Misschien wil je je kunstwerk een ander plaatsje geven, afhankelijk van het volk dat over de vloer komt? Dit soort rails zijn goed verborgen, bijvoorbeeld tegen het plafond of verstopt achter een koofje. Er wordt gebruik gemaakt van een specifiek koordsysteem waarbij de draden niet zichtbaar zijn. Hieronder vind je een overzicht van verschillende materialen:


- Click rail: met een clickrail kan je je schilderij ophangen zonder boren. Dit systeem wordt eenmalig aan de muur gemonteerd en vervolgens kan je je schilderij verhangen wanneer je maar wil.
- Perlon koord: dit zijn transparante koorden waaraan je je schilderij kan ophangen. Ze zijn zo goed als onzichtbaar.
- Contour rail: dit is een compacte ophangrail, ideaal voor het flexibel ophangen van schilderijen.
- Metalen kabel voor schilderijen tot 10 kg: deze kabels zijn niet zo doorschijnend als het perlon koord, maar toch vallen ze niet zo hard op door hun kleur.

De kosten van kunst ophangen

De prijs van onze vakmannen is niet zo hoog. Zeker niet als je dit vergelijkt met de kosten die je zou maken als je een kapotte muur moet laten repareren. Het uurtarief van een klusser voor het ophangen van een schilderij/rail ligt tussen de 45 en 60 euro. Daarnaast heb je nog de prijzen van het materiaal zelf. Op basis van dit overzicht kan je je een idee vormen van wat zo’n vakman ongeveer vraagt:

Onderwerp Kosten
Uurtarief klusjesman  €55 à €72 per uur
 Click rail van 200 cm  €13 à €14
 Click rail van 300 cm  €19 à €20
 Perlon koord van 150 cm  €5 à €6 ( tot een draagkracht van 15 kg)
 Contour rail van 200 cm  €16 à €17
 Contour rail van 300 cm  €25 à €26
 Metaalkabel van 150 cm  €8 à €9 (tot een draagkracht van 10 kg)

De verschillende opties voor het ophangen van een schilderij

Op welk prijskaartje je uiteindelijk uitkomt, heeft te maken met welk systeem je kiest en of je het al dan niet zelf doet. Als het om een klein schilderij gaat, is een ophangrail niet altijd nodig. Dit kan je gemakkelijk zelf doen, maar dan moet je wel van de eerste keer het gaatje exact juist boren. Als je voor een ophangsysteem kiest, omdat je meer flexibiliteit wenst of omdat je een zwaar schilderij wil ophangen, heb je keuze uit enkele systemen. Eenmaal zo’n systeem ophangt kan je achteraf gemakkelijk een nieuw schilderij ophangen zonder boren. Op lange termijn biedt dit dus een goede oplossing.

Een klusjesman boeken via Zoofy

Denk goed na over welk systeem je wil en of je dit zelf wil doen of liever een vakman kiest. Als je zelf handig bent, kan je perfect je eigen schilderijen ophangen. Maar let er wel op dat hier risico’s aan verbonden zijn, zeker bij een zwaar schilderij ophangen. Eenmalig een vakman betalen kan je op termijn heel wat kosten uitsparen.

Zelf een zwaar schilderij ophangen?

Als je met al deze factoren rekening moet houden, is het duidelijk dat dit niet iedereen gegeven is. Daarom is het handig om beroep te doen op een expert. Wij hebben verschillende vakmannen die je kunnen verder helpen met een licht of zwaar schilderij ophangen. Misschien kan je zelf je rails of schilderij ophangen, maar om er echt zeker te zijn dat de rails volledig waterpas zijn, is het niet onverstandig om beroep te doen op een vakman. De prijs van kunst ophangen is afhankelijk van het systeem dat je wenst te gebruiken.

Het ophangen van een schilderij kan aardig wat vragen oproepen. Het belangrijkste is dat je de juiste hoogte kiest, dat de achtergrond vlak is en dat de bevestiging zorgt dat het schilderij recht hangt. Daarnaast kan het ophangen van een schilderij een hoop vragen oproepen. Bijvoorbeeld, waar wil ik het schilderij ophangen? Hoe hoog? Welke muur? Bij Zoofy.nl hebben wij klusjesmannen beschikbaar voor jou die graag al deze vragen helpen beantwoorden.

Wat heb je nodig?

 • Je schilderij, of iets anders dat je op wilt hangen.
 • Iets om mee af te tekenen.
 • Een boor met steenboor.
 • Schroefjes
 • Pluggen

Wat moet je doen?

 1. Meet waar de haakjes op de achterkant van je lijst zitten.
 2. Teken op basis van wat je net hebt gemeten, op je muur de punten af waar de schroeven geplaatst moeten worden.
 3. Boor gaatjes op alle afgetekende punten, en plaats de plugs in de gaatjes.
 4. Draai de schroeven in de muur, maar niet zo diep dat je er niks meer aan op kunt hangen.
 5. Hang je schilderij op, en klaar!


Extra informatie:

Ook is het goed om na te denken over de bevestigingsmethode. Zo kan je bijvoorbeeld een schroef, betonhaakje of een spijker gebruiken. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de ondergrond. Is er een houten ondergrond? Dan voldoet een spijker. Bij steen is er een plug nodig met een schroef of een betonhaak. Bij een gipsmuur is het vooral belangrijk goed na te denken over de bevestigingsmethode. Vaak zijn er bij een gipsmuurtje speciale pluggen nodig om het schilderij te kunnen dragen zonder de muur te schaden. De klusmannen van Zoofy hebben hier gelukkig veel verstand van en helpen jou bij elke stap in het proces!

Al onze klusjesmannen zijn vooraf door ons geselecteerd op vakkundigheid en betrouwbaarheid. Wanneer je via de website een klus inplant krijg je een lijst te zien met de vakmannen. In deze lijst zijn ook de beoordelingen en de foto’s van de vakmannen te vinden, zo weet je precies wie er straks bij jou voor de deur staat!

Wanneer je je postcode invoert, kun je direct zien welke klusjesmannen er allemaal bij jou in de buurt actief zijn. Als je wilt dat er vandaag nog een vakman langskomst om je schilderij op te hangen, dan zorgen wij er met een spoedklusje voor dat je binnen twintig minuten een afspraak hebt! Natuurlijk kunnen wij ook snel een afspraak maken voor morgen, of een later moment.

Boek nu een klusjesman

Andere klusjesman klussen op Zoofy

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af