Met een vijver zorg je voor de juiste sfeer, maar het heeft nog tal van andere voordelen. Voordat je een vijver gaat aanleggen, is het goed om eerst meer informatie te hebben over de mogelijkheden en de kosten. Alles wat je zeker moet weten vind je in onderstaand artikel!
Inhoudsopgave
Met een vijver zorg je voor de juiste sfeer, maar het heeft nog tal van andere voordelen. Voordat je een vijver gaat aanleggen, is het goed om eerst meer informatie te hebben over de mogelijkheden en de kosten. Alles wat je zeker moet weten vind je in onderstaand artikel!
Inhoudsopgave
Wat is de beste plek?
Voordat je een vijver gaat aanleggen, is het belangrijk om de juiste plek uit te zoeken. Het is niet zomaar gelijk waar je de vijver plaatst. Voor de planten en dieren is het belangrijk dat er genoeg licht bij de vijver komt, maar ook niet teveel. Als je vijver te veel licht krijgt, dan warmt het water op en dat is niet goed voor de dieren en planten. Daarnaast mag je de vijver niet te dicht bij bomen aanleggen. Omdat de plaats waar je de vijver aanlegt erg belangrijk is, is het verstandig om dit te laten doen door een hovenier. Hij zal het beste plekje uitzoeken voor je vijver, waardoor jij je geen zorgen hoeft te maken!
Vijver aanleggen: wat zijn de mogelijkheden?
Wil je graag een vijver aanleggen in je tuin? Dan zal je eerst moeten beslissen welke vijver je wilt. Of je nu een grote of kleine vijver gaat aanleggen, er zijn verschillende soorten. Welke vijver heeft jouw voorkeur?
Siervijver
Wil je een kleine vijver aanleggen? Dan is een siervijver een mogelijke optie. Een siervijver is een van de meest gekozen vijvers. Deze soort vijver is meestal zo'n 80 tot 100 centimeter diep en voorzien van niet vervuilende vissen, zoals komeetstaartjes, goudwindes en goudrietvoorntjes. Deze vissen vragen weinig onderhoud en zijn mooi zichtbaar. Bij siervijvers zijn er ook meestal verschillende plantniveaus. De bedoeling is om de vijver zo natuurlijk mogelijk te maken. Hierdoor zullen ook andere dieren, waaronder insecten, vogels en waterdieren door de siervijver aangetrokken worden. Een filterinstallatie is niet perse nodig voor deze vijversoort, maar kan voorzien worden ter ondersteuning.
Zwemvijver
Een tweede mogelijkheid is een zwemvijver, zoals de naam doet vermoeden is dit een vijver om in te zwemmen. Een zwemvijver is een leuk alternatief voor een zwembad. Dit soort vijver wordt meestal met beton gemaakt, waardoor het je niet goedkoop zal uitkomen, maar het maakt je tuin zoveel unieker! Een zwemvijver lijkt een beetje op een zwembad, met dat verschil dat er ook planten aanwezig zullen zijn. De planten worden geplaatst in een apart gedeelte, zodat je plantvrij kan zwemmen.
Waarom dan niet kiezen voor een zwembad? Een zwemvijver houdt zichzelf schoon, terwijl een zwembad veel onderhoud vergt. Bij een zwembad moet je het water vaak verversen. Zwemmen in een zwemvijver is bovendien veel gezonder, omdat er geen chloor toegevoegd wordt aan het water. Allergieën en rode ogen zijn verleden tijd! Een zwemvijver is ook beter voor het milieu. Redenen genoeg dus om een vijver te overwegen in plaats van een zwembad!
Koivijver
Je kan ook kiezen voor een koivijver. Het verschil tussen een koivijver en een siervijver is dat deze vijver speciaal gemaakt is voor de koi vis. Als je houdt van de oosterse stijl dan is een koivijver een goede keuze. Maar hoe ziet een koivijver eruit? In deze vijver komen er geen planten. De vissen zullen deze alleen maar opeten, dus het plaatsen van planten heeft geen nut. Wil je een kleine vijver aanleggen? Dan is een koivijver niet de beste keuze, want deze vissen kunnen tot een meter lang worden en hebben voldoende ruimte nodig. Het is belangrijk dat je daar rekening mee houdt! Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat een koivijver veel onderhoud nodig heeft.
Vijver met folie
Bovenstaande vijvers zijn goede opties als je een vijver gaat aanleggen zonder folie. Een vijver aanleggen zonder folie is eigenlijk de beste optie, maar ook duurder dan een vijver die gemaakt wordt met folie. Heb je geen groot budget, maar wil je toch van een vijver kunnen genieten? Dan kan er met de vijverfolie in volle aarde een vijver aangelegd worden. Het nadeel is dat de folie na een tijdje gaat scheuren.
Vijver onderhouden
Als je een vijver laat aanleggen, dan moet je er ook rekening houden dat een vijver tijdig moet worden onderhouden. Ook dat zal je uiteraard wat kosten, tenzij je dit zelf doet natuurlijk. Hoe vaak een vijver onderhouden moet worden, is afhankelijk van het soort vijver.
Tijdens een onderhoud worden de planten in je vijver gesnoeid, de vissen nagekeken, enzovoort. Als je een zwemvijver hebt, dan zal het vuil tijdig verwijderd moeten worden. Een grote onderhoudsbeurt een keer per jaar is dan zeker aangeraden. Bij een zwemvijver is het daarom makkelijker om een onderhoudscontract met de hovenier aan te gaan. Op die manier wordt je vijver op vaste momenten in het jaar onderhouden en moet jij je nergens geen zorgen meer over maken!
Wat zijn de vijver aanleggen kosten?
Wil jij graag een vijver laten aanleggen? Dan is het handig om meer te weten over de vijver aanleggen kosten. Het is belangrijk om te weten dat deze kosten sterk afhangen van een aantal factoren. Wil jij een kleine vijver aanleggen, dan zal je uiteraard minder betalen dan als je vijver enorm groot moet zijn. Een vijver aanleggen zonder folie zal ook heel wat meer kosten dan een vijver met vijverfolie. Het grootste prijsverschil zit in het soort vijver dat je kiest, een natuurlijke vijver aanleggen zal goedkoper zijn dan een zwemvijver. Hieronder een overzicht van de vijver aanleggen kosten!
Type vijver | Kosten |
Zwemvijver aanleggen | 25.000 tot 40.000 euro |
Natuurlijke vijver aanleggen | 1000 - 3000 euro |
Koivijver aanleggen | 4000 tot 5000 euro |
Vijverpomp | 100 tot 1500 euro |
Filter | 100 tot 1000 euro |
Zelf vijver aanleggen of uitbesteden?
Een vijver aanleggen is dus niet zo goedkoop. Uiteraard kan je geld besparen door de vijver zelf aan te leggen, maar is dat wel een goed idee? Het hangt er een beetje vanaf welke vijver je wilt aanleggen en hoe je dat wil doen. Een kleine natuurlijke vijver aanleggen met folie zal je vast wel lukken, maar een grote vijver aanleggen zonder folie, dat is een andere zaak.
Denk dus op voorhand na of je wel tijd en energie genoeg hebt om het zelf te doen. Een vijver aanleggen is namelijk een tijdrovende en vermoeiende klus. Als je zeker wilt zijn van een perfect resultaat en je jezelf de tijd én moeite wilt uitsparen, dan is het een goed idee om een hovenier in te schakelen.
Vind eenvoudig de beste vakman uit je buurt bij Zoofy
Het vinden van een betrouwbare en ervaren hovenier uit je buurt, is niet altijd even makkelijk. Vaak verlies je hierdoor heel wat tijd. Gelukkig is er Zoofy, want bij Zoofy vind je in slechts enkele minuten tijd de beste en dichtstbijzijnde vakman uit je buurt. Hierdoor hoef je ook geen voorrijkosten te betalen. Als dat niet mooi meegenomen is!
Andere hovenier klussen op Zoofy