Regel nu jouw hovenier

Tuin afgraven

Vanaf €55 per uur incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 1942 hoveniers in jouw regio

Laat je tuin afgraven door een erkende hovenier van Zoofy. Hier boek je eenvoudig en zonder gedoe een vakman die je kan helpen met al jouw tuinklussen.

Regel nu jouw hovenier
7 recensies
Waarom Zoofy?
 • Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
 • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
 • De laatste aanvraag was 8 minuten geleden.
 • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
 • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Tuin afgraven

Ben je jouw kroost al jarenlang aan het beloven dat er een zwembad of trampoline komt in de tuin maar weet je niet goed hoe je hier precies aan moet beginnen? Of ben je het beu dat iedereen altijd met vuile schoenen bij jou binnenkomt omdat je nog steeds geen mooie, verharde oprijlaan langs jouw woning hebt liggen? Als je je in één van deze situaties bevindt, is het antwoord je tuin afgraven. Hier komt heel wat bij kijken: de tuin afgraven en de kosten hiervoor, de werkzaamheden zelf, de benodigde materialen...enzovoort. Lees in onderstaand artikel hoe onze klusjesmannen jou hierbij kunnen helpen!

In welke situaties moet je je tuin laten uitgraven?

Je tuin afgraven kan je laten doen om verschillende redenen: Om je tuin nieuw leven in te blazen of om onaangename uitzichten weg te nemen.

 • De aanleg van een vijver of zwembad: De tuin afgraven wordt vaak gedaan voor de aanleg van een vijver of een zwembad. Denk op voorhand goed na over het uit te graven oppervlak.
 • De aanleg van een oprijlaan: Heb jij er schoon genoeg van dat je huis altijd vuil is omdat je nog steeds geen stevige oprijlaan hebt? Ook dan kan je tuin afgraven daar waar de oprijlaan moet komen te liggen, een uitstekende oplossing bieden.
 • De aanleg van tuinpaden: Als je graag een beetje meer organisatie terugziet in jouw bloementuin en gemakkelijker tot bij jouw bomen en planten wilt geraken, is het aanleggen van tuinpaden een goed idee. Je tuin uitgraven zal hiervoor op verschillende plaatsen moeten gebeuren, afhankelijk van het aantal paadjes dat jij graag hebt.
 • Het verwijderen van onkruid in de grond: Wanneer je al jarenlang hetzelfde terras hebt liggen in je tuin, kan het gebeuren dat het onkruid, aanwezig in de grond onder je tuinbestrating, plots door de tegels heen komt. Je tuin afgraven is hier eveneens de enige uitweg.

Tuin afgraven

Je tuin afgraven uitbesteden aan onze hoveniers

Een tuin afgraven is een zwaar karwei dat vaak uren of zelfs dagen duurt. Als je hier geen kennis van hebt, raden we je aan om deze klus uit te besteden aan één van onze ervaren vakmannen. Zij weten precies waar ze op moeten letten en zij zijn bovendien uitgerust met al het nodige gereedschap om een tuin uitgraven zo goed en vlot mogelijk te laten verlopen.

Je tuin afgraven en de kosten die hierbij komen kijken

Grond afvoeren en de prijs hiervoor, hangt af van meerdere elementen. Hoeveel je precies zal betalen, wordt bepaald door de volgende factoren:

Soort werkzaamheden

 • Je tuin afgraven omwille van een vijver of een zwembad: Het spreekt vanzelf dat wanneer je van plan bent om een zwembad of een vijver in je tuin te steken, er een vrij groot oppervlak uitgegraven dient te worden. Toch is je tuin afgraven in dit geval niet zo duur dan je misschien wel zou denken omdat het uitgegraven oppervlak niet opnieuw opgevuld moet worden in dit geval. In het algemeen moet je hier rekening houden met een prijs tussen de € 12.50 en de € 17.50 per vierkante meter.
 • Je tuin uitgraven voor een oprijlaan: Als je besluit om je tuin van een oprijlaan voor je wagenpark te voorzien, gaat onze hovenier je tuin afgraven tot op ongeveer 20 cm diepte. In dit geval wordt de volledige kost berekend door de som van het afgraven van je tuin, de grond afvoeren en de prijs daarvoor en het opvullen van het uitgegraven oppervlak. De totaalprijs voor deze klus schommelt tussen € 22.50 en € 27.50 per vierkante meter.
 • Je tuin uitgraven voor de aanleg van één of meerdere looppaden: Ook wanneer je jouw plantentuin meer cachet wilt geven door middel van tuinpaden, dien je je tuin af te graven. De hovenier begint met het afgraven tot op ongeveer 15 cm diepte, hij voert het "oude" zand af en vult de vrijgekomen ruimte op met nieuw zand. Je tuin afgraven en de kosten als het gaat om looppaden, liggen tussen de € 17.50 en de € 22.50 per vierkante meter.
 • Enkel uitgraven en grond afvoeren: Het kan zijn dat je tuin toe is aan vernieuwing maar dat je nog geen concreet plan in gedachten hebt. Dan graaft onze klusjesman de oude aarde uit en voert hij ze af. Dit kost je gemiddeld tussen € 12.50 en € 17.50 per vierkante meter.

De grootte van het uit te graven stuk tuin

Het vergt niet veel verdere uitleg dat meer tuin afgraven, automatisch resulteert in een hoger kostenplaatje. Wanneer je een oprijlaan laat aanleggen, zal de prijs voor het afgraven hiervan, hoger liggen dan voor de aanleg van een tuinpad omdat een tuinpad veel kleiner is dan een oprijlaan. Echter, wanneer je afgraaft omdat je een vijver of een groot zwembad wilt, kan de kost lager liggen omdat de oppervlakte in dergelijke gevallen niet opgevuld dient te worden.

De opvulmaterialen

De ondergrond kan sterker gemaakt worden door in plaats van enkel met zand op te vullen, ook gebruik te maken van lava of gebroken puin. In de meeste gevallen, zal onze hovenier vanonder een laag lava of gebroken puin storten en hier nadien een dikke laag zand op aanbrengen. Hoe sterk de ondergrond precies moet zijn, is afhankelijk van de bedoelingen van het uitgraven. Voor een tuinpaadje bijvoorbeeld, is dit veel minder belangrijk dan voor een oprijlaan waarop altijd veel gewicht zal komen te staan. Lava zorgt voor een uitstekende versterking van de ondergrond, maar is daardoor ook een pak duurder dan gebroken puin dat overigens een ideaal alternatief biedt.

 • Zand: Een grote zak (Big bag) zand van 1.500 kg kost ongeveer € 65. Hiermee kan 20 vierkante meter bij een hoogte van 5 centimeter opgevuld worden.
 • Gebroken puin: Je tuin afgraven en de kosten hiervoor, als je kiest voor opvulling met gebroken puin, liggen rond de € 85 voor een Big bag van 1.500 kg.
 • Lava: Lava is het meest doeltreffende en daarom ook meteen het duurste opvulmateriaal. Voor een Big bag lava van 1.500 kg, moet je een prijskaartje van ongeveer € 120 in aanmerking nemen.

De voordelen van jouw tuin uit te laten graven door Zoofy

Bij Zoofy kan jij, als klant, genieten van talrijke interessante voordelen, zowel in verband met de kosten voor het afgraven van je tuin, als wat jouw eigen gemak betreft.

Besparingsvoordelen bij Zoofy

 • Vaste uurtarieven: Het maakt bij Zoofy niet uit hoe intens of omslachtig het werk in jouw tuin is, bij ons kan je steeds rekenen op een vast uurtarief. Op deze manier weet jij als klant precies waaraan en waaraf en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
 • Geen voorrijkosten: Bij Zoofy, spaar je je deze kosten uit. Hier betaal je géén voorrijkosten.

Opties die het jou gemakkelijker maken

 • Eenvoudige werkwijze: Wil jij één van onze vakmannen boeken? Vul dan simpelweg een online aanvraagformulier in. In dit formulier kan je zelf aangeven welke klus er bij jou thuis uitgevoerd dient te worden en kan je ons ook laten weten wanneer dit past voor jou. Er is een speciale kalender voorzien waarop je kan aanduiden op welke dagen en tijdstippen jij onze vakman wenst te ontvangen. 
 • Ervaren vakmannen: Al onze vakmannen worden zorgvuldig gescreend op hun ervaring alvorens ze bij ons aan de slag gaan. Op deze manier ben jij zeker van een correct uitgevoerde klus.
 • Wij werken in heel Nederland: Het maakt niet uit waar in Nederland je precies woont, wij hebben altijd een vakman bij jou in de buurt.
 • Eenvoudige betalingswijze: Betalen kan je doen in een fractie van enkele seconden via de gebruiksvriendelijke betaalmogelijkheden Tikkie of iDeal.


Heb jij verbouwingsplannen in je tuin en heb je hier professionele en betrouwbare hulp bij nodig? Neem dan snel contact op met het Zoofy team en zie zelf hoe je tuin in een mum van tijd verandert!

Andere hovenier klussen op Zoofy

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af