Regel nu jouw hovenier

Boom kappen

Vanaf €599 incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 1315 hoveniers in jouw regio

Er zijn verschillende redenen voor het kappen van een boom. Er kan sprake zijn van ziekte, overlast of een gevaarlijke situatie. Laat je helpen door een hovenier uit de buurt. De vakman zal de boom veilig neerhalen, de boom in stukken zagen, en netjes afvoeren. Reken op een prijs van €354, bekijk de klus kleine boom kappen,- voor een kleinere boom van 3 meter hoog tot €800,- voor een grote boom van 15 meter.

Regel nu jouw hovenier
40 recensies
Waarom Zoofy?
 • Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
 • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
 • De laatste aanvraag was 7 minuten geleden.
 • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
 • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Boom kappen door een hovenier van Zoofy

Wat kost bomen kappen? Bomen zijn prachtig, maar ze zijn vaak ook heel groot en vullen de beperkte ruimte snel op. Zeker als je ooit een klein boompje plantte, kan je verrast worden over hoe snel die de hoogte in is geschoten. Een boom in je tuin of op je erf kan zon wegnemen, voor overlast door bladval zorgen en in de weg staan voor constructies of toegang. De boom laten kappen door een vakman is dan een oplossing.

De kosten boom kappen zijn gelukkig niet hoog, maar hangen af van een paar factoren. Het formaat van de boom is daarvan een belangrijke. Het is erg aan te raden om bomen kappen over te laten aan een hovenier. Als je als amateur een grote boom probeert te kappen, kan er flinke schade aan je tuin ontstaan. Om nog maar te zwijgen van de ellende als (een stuk van) de boom op je huis terecht komt. Een hovenier bespaart je veel kopzorgen, en voert de klus snel, netjes en zonder veel overlast uit. Op Zoofy vind je snel de vakman die je nodig hebt.

Wij geven je op deze pagina een duidelijk overzicht van de kosten boom kappen, en hoe die klus in zijn werk gaat.

Kan je bomen kappen zonder vergunning?

Waarschijnlijk vraag je je af: kan je bomen kappen zonder vergunning? Dat hangt af van de regels van jouw gemeente. Vaak heb je inderdaad een vergunning nodig voor bomen kappen. Soms is dat niet nodig, of alleen als je een bepaald deel (bijvoorbeeld de helft van de bladerkroon) wilt verwijderen. En als bomen kappen in jouw gemeente zonder vergunning kan worden uitgevoerd, dan ben je vaak gebonden aan bepaalde regels voor het kappen.

Nederland is zuinig op zijn groen, en het illegaal kappen van een boom gaat je niet in de koude kleren zitten. Als er gehandhaafd wordt, en die kans is groot, dan kan je een boete van duizenden euro’s tegemoet zien. Dat jaagt de prijs bomen kappen onredelijk hoog op.

Kies daarom voor de verstandige weg, en informeer bij jouw gemeente of je een kapvergunning nodig hebt. Via de website van je gemeente kan je kijken wat de regels zijn, en een aanvraag doen. Houd er rekening mee dat de aanvraag daarvan meerdere weken of zelfs maanden in beslag kan nemen. Een andere optie is om via Zoofy contact te leggen met een hovenier. Die kan je precies informeren over de geldende procedures voor jouw terrein, en kan je eventueel ook helpen om de aanvraag van een kapvergunning te doen.

Hoe kapt een hovenier bomen?

Er zijn verschillende manieren om een levende boom te kappen. Hoe lang een hovenier daarmee bezig is, welk materiaal hij moet inzetten, en welke voorzorgen hij moet nemen, bepaalt de kosten boom kappen voor jouw tuin. Ook gelden er lagere kosten voor het verwijderen van de stronk. Daarvoor heb je verschillende keuzes.
We kunnen de werkzaamheden in een paar categorieën opdelen, elk met een eigen prijsindicatie.

 • Een kleine boom, tot een hoogte van een paar meter met een niet te dikke stam (minder dan 20 centimeter in doorsnede), is zonder veel werk te verwijderen. De hovenier gebruikt daarvoor een handbijl of een motorzaag om de boom om te laten vallen, zaagt de boomstam in stukken, en voert het hout desgewenst voor je af. Eventueel kan ook de overblijvende boomstronk met de grootste wortels uit de grond worden gehaald.
 • Een middelgrote boom die hoger is dan een meter of zes en/of een stam heeft dikker dan 20 centimeter, heeft meer werk nodig. De hovenier kan dan een ladder of klimgereedschap gebruiken om in de boom te komen. Daar zaagt hij van bovenaf takken en delen van de stam af, tot de boom veilig in één keer omgekapt kan worden, waarbij hij tegen de grond valt. Ook de resterende boomstronk wordt weer in hanteerbare delen gezaagd.
 • Een grote boom van meer dan 10 meter hoog en/of een stamdoorsnede van meer dan 40 centimeter kost uiteraard het meeste werk om te verwijderen. De hovenier kan hiervoor weer de klimtechniek gebruiken, maar het kan ook nodig zijn om een hoogwerker te gebruiken. Voor de rest werkt de hovenier hetzelfde als bij lagere bomen.

Soms moet de hovenier extra voorzorgen nemen

Soms moeten er bij het kappen van een boom voorzorgen worden genomen. De hovenier kan je informeren over een paar risico’s waar hij rekening mee moet houden. Zoals je begrijpt, kunnen de extra maatregelen tot hogere kosten boom kappen leiden.

 • Is de boom ziek, waardoor de hovenier er niet in kan klimmen? Zitten er rotte stukken in de stam waardoor de boom niet meer stabiel is?
 • Is er een risico dat de boom of takken ervan op je huis, schuur of op een kwetsbaar onderdeel van jouw (of andermans) tuin valt? Bestaan er andere risico's op schade aan de omgeving, bijvoorbeeld de nabijheid van straatmeubilair?
 • Moet de boom tijdelijk gestut worden, of moeten er objecten verwijderd of beschermd worden om schade te voorkomen?
 • Is de boom erg hoog of is erin klimmen niet mogelijk? Het kan dan voor de hovenier nodig zijn om een hoogwerker te gebruiken. Dit is duurder dan de andere methoden om een boom te kappen, maar kan zijn dat er geen alternatief is.

Wat doet de hovenier met de stukken boomstam?

Een vakman overlegt met jou over wat er met het hout (de stukken boomstam en de grote takken) moet gebeuren. De hovenier kan het daar en op dat moment voor je versnipperen, waarna je de snippers kan gebruiken als biobrandstof, voor een mooi tuinpad of als verende ondergrond bij speeltoestellen. Hij kan het voor je in kleinere stukken zagen, waarna jij het met een zaag of een bijl tot brandhout kan verwerken of op eigen gelegenheid afvoeren. Hij kan het hout ook voor je afvoeren, zodat je er geen omkijken meer naar hebt. Of hij kan het gewoon laten liggen, waarna jij beslist wat je er mee gaat doen. Elk van deze mogelijkheden heeft zijn eigen prijskaartje.

Wil je ook de boomstronk laten verwijderen?

Na het kappen van de boom blijft de stronk daarvan in de grond zitten. Als het je er alleen om ging om meer zon en ruimte in de tuin te krijgen, dan kan die gewoon blijven zitten. Wil je een schuur neerzetten of een gazon of plantenperk op die plek aanleggen? Kies er dan voor om de stronk te verwijderen – zeker omdat die anders op termijn weer uitloopt.

Je kan dat zelf doen met een spade en een bijl, maar als de hovenier er toch is met zijn materieel, laat hem dan de klus uitvoeren. Een hovenier kan vrij snel de stronk uitgraven en samen met de grootste wortels verwijderd. Ook kan hij met een speciaal apparaat, een stobbefrees, het hout in de grond vernietigen.

Tot welke diepte hij dat doet, hangt af van wat je met het terrein wilt. Als je alleen een gazon, bestrating of beplanting wilt aanleggen, verwijdert de hovenier de wortels tot zo’n 25 centimeter diepte. Wil je funderingen, een schutting of een nieuwe boom plaatsen? Dan kan het nodig zijn om de wortels tot 50 centimeter diepte weg te halen.

Wat kost bomen kappen

Zoals je hierboven kunt lezen, hangen de kosten boom kappen van nogal wat zaken af. Er zijn gelukkig wel gemiddelde prijzen te noemen voor bomen kappen. Die lees je hieronder.

We gaan er telkens van uit dat de boom te verwijderen is zonder aanvullende maatregelen tegen schade en zonder het gebruik van een hoogwerker.

Omschrijving Kosten
Kleine bomen kappen (hoogte tot 6 meter, stam tot 20 centimeter dik)   gemiddeld €349 tot €450.
Middelgrote bomen kappen(hoogte tot 10 meter, stam tot 40 centimeter dik)   gemiddeld €599 tot €700.
Grote bomen kappen (hoogte meer dan 10 meter, stam meer dan 40 centimeter dik)   kosten vanaf €700.
De boomstronk oppervlakkig laten verwijderen met een stobbefrees   €60 tot €100.
De boomstronk diep laten uitgraven en de grote wortels verwijderen uit de grond   €100 tot €200 euro.

Wat zijn de voordelen om via Zoofy een hovenier te boeken?


Ben je op zoek naar de beste vakman om jouw boom te laten kappen? Op Zoofy zijn meer dan 6.000 vakmensen in alle mogelijke categorieën aangesloten in veel verschillende regio's. Boek een afspraak wanneer het jou uitkomt, en betaal achteraf aan Zoofy via iDeal of via Tikkie. Bomen kappen is een fluitje van een cent met Zoofy!

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af