Hovenier Kosten grond afvoeren Kostenoverzicht

Wat kost grond afvoeren

woensdag 05 juni 2024

Wanneer je in de tuin aan de slag bent gegaan om een terras, een vijver of een bloemperk aan te leggen, komt er hoe het ook zij een heleboel grond vrij. In sommige gevallen kan je deze grond gebruiken voor andere doeleinden maar het kan ook voorvallen dat je geen andere keuze hebt dan de grond af te voeren. Wil jij grond afvoeren? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd naar de kosten voor het afvoeren van vervuilde grond per m³, de factoren die invloed uitoefenen op de prijs voor grond afvoeren e.d. In dit artikel gaan we hier verder op in.

Wat kost grond afvoeren?

Je begrijpt dat de prijs voor grond afvoeren niet zomaar op een-twee-drie meegedeeld kan worden. De prijs wordt nl. bepaald door meerdere elementen, zoals de hoeveelheid grond, het soort grond, etc. Het precieze prijskaartje voor grond afvoeren komt tot stand door verschillende factoren bij elkaar op te tellen.

Boek een hovenier

Grond afvoeren kosten: overzicht

Hoeveel de kosten voor het afvoeren van vervuilde grond per m³ precies bedragen is afhankelijk van meerdere factoren:

Werkzaamheden Kosten
Huren van een container   €175 tot €600 per container 
Uitgraven   €12,50 tot €17,50 per m2
Kosten voor de hovenier   €30 tot €60 per uur 
Meerprijs grond afvoeren  €10 tot €30 per m³
Tuingrond afvoeren totaal  ongeveer €700 per 20 m³ 

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Huren van een container

Vooral in het geval van grond afvoeren als particulier, ben je zo goed als verplicht om een container te huren als het om een grote hoeveelheid grond gaat. Logischerwijze betaal je meer voor een container met relatief kleine afmetingen dan wanneer je een grote container huurt. De prijzen voor een kleine container beginnen bij €175 en kunnen oplopen tot €600 naarmate de container groter wordt.

Uitgraven

Hoeveel je betaalt voor het uitgraven van de grond is vooral afhankelijk van het soort grond. Ga je zwarte grond afvoeren die moeilijk uit te graven is of ga je gezonde, schone tuingrond afvoeren? Voor het uitgraven en afvoeren van grond betaal je gemiddeld tussen €12,50 en €17,50 per m2, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de vervuiling.

Kosten grond afvoeren
Boek nu een hovenier

Kosten voor de hovenier

Heb je een tuinman ingehuurd die je een handje komt toesteken bij het afvoeren van jouw grond? Dan dien je rekening te houden met een kost tussen €30 tot €60 per uur voor zijn werkuren.

Meerprijs grond afvoeren

Is de grond die jij wenst af te voeren (licht of zwaar) vervuild? Houd dan rekening met een meerprijs van €10 en €30 per m³.

Tuingrond afvoeren

Als we ons baseren op de gemiddelde prijzen voor het huren van een container, de kosten voor een hovenier en het afvoeren van tuingrond, dienen we een kost van om en bij de €700 per 20m³ in aanmerking te nemen. Het spreekt vanzelf dat deze prijs lager of hoger ligt naarmate de hoeveelheid af te voeren grond stijgt of daalt.

Grond afvoeren kosten: prijsbepalers

Bovenstaande tabel toont ons hoe de eindprijs voor grond af te voeren tot stand komt. Toch zijn er nog andere onderdelen die bepalend zijn voor het definitieve kostenplaatje.

1) Hoeveelheid af te voeren grond

Voor meer betaal je meer. En zwarte grond afvoeren of andere tuingrond afvoeren vormt dan ook geen uitzondering op deze regel. Hoe meer grond je afvoert, hoe meer je betaalt. Wanneer het om een grotere hoeveelheid grond gaat, heeft de hovenier meer werk en kosten de werkuren je bijgevolg dus ook meer.

2) Benodigde materiaal

Volstaat een kruiwagen om jouw grond af te voeren? Of moet er eerst grond uitgegraven te worden en dient er daarom een grondwerker met een graafmachine te komen? Voor het betreden van jouw terrein met een graafmachine dient onze hovenier een zogenaamde Klic-aanvraag in te dienen bij het Kadaster. De Klic-aaanvraag geeft onze vakman een gedetailleerde kaart van alle leidingen en kabels in en onder jouw tuin om te vermijden dat ze beschadigd zouden worden door de werkzaamheden. De kost voor deze kaart bedraagt €16,50 en wordt gedragen door de klant zelf.

3) Container of big bags?

Container

Normaal gezien maken we gebruik van een container om grond af te voeren. Als je zelf over de nodige ruimte beschikt om een container op jouw domein te plaatsen, kom je er het goedkoopst vanaf omdat je in dat geval geen vergunning nodig hebt. Heb jij geen ruimte om een container te plaatsen? Dan dien je je naar het gemeentehuis in jouw dorp te begeven om een vergunning aan te vragen. Met deze vergunning mag je de container tijdelijk op de openbare weg plaatsen. Hoeveel deze vergunning precies kost verschilt van gemeente tot gemeente. Vraag je vergunning steeds een paar weken voor de geplande start van de werkzaamheden aan.

Big bags

Wil jij grond afvoeren met big bags i.p.v. met een container? Houd dan rekening met de extra kost voor de hijskraan die nodig is om de big bags over je woning heen te hijsen.

4) Afstand tot de container

Staat jouw container in de buurt van de af te voeren grond of moet onze klusjesman lange afstanden afleggen om tot aan jouw container te geraken? Hoe verder de afstand tussen het af te voeren puin en de container, hoe hoger de kosten. Dit is te wijten aan het feit dat er meer werkuren nodig zullen zijn wanneer het gaat om een langere afstand.

5) Soort grond

Wanneer je een container huurt voor het afvoeren van grond mag je ook echt alleen maar grond afvoeren. Groenafval en andere soorten tuinafval mogen in geen geval in de container geplaatst worden en dien je dus op een andere manier af te voeren. Gaat het in jouw geval om het afvoeren van schone grond? Dan zal de prijs lager liggen dan wanneer het gaat om de afvoer van vervuilde grond. Wij voeren steeds een test uit om uit te maken of jouw tuingrond al dan niet gezond is.

Boek een hovenier

Grond afvoeren kosten: besparingstips

Ga je grond afvoeren als particulier of wens je grond af te voeren als professional? Wat jouw situatie ook is, je bent wellicht geïnteresseerd in een paar handige besparingstips!

 • Voer je grond samen af: zijn er andere mensen bij jou in de straat die ook tuinwerken voor de boeg hebben? Bespreek dan met hen wanneer je samen een container kunt huren voor het afvoeren van de grond en deel zo in de kosten.
 • Hergebruik de grond: omdat de Nederlandse grond in de regel van zeer goede, gezonde kwaliteit is, is het vaak een goed idee om de vrijgekomen grond opnieuw te gebruiken i.p.v. hem direct af te voeren. Doe navraag bij je buren en/of vrienden om te horen of zij jouw grond opnieuw zouden kunnen gebruiken. Om helemaal zeker te zijn dat de grond hergebruikt mag worden doe je best navraag bij de gemeente.

Waarom Zoofy?

Besparingsvoordelen

Grond afvoeren en de kosten hiervoor kunnen je in sommige gevallen behoorlijk wat zorgen baren. Daarom kan je bij Zoofy rekenen op een paar interessante besparingsvoordelen:

 • Vaarwel voorrijkosten: bij zo goed als alle klusbedrijven betaal je voor het transport tussen hun werkplaats en de plaats waar de werken uitgevoerd dienen te worden. Bij Zoofy is dit echter niet het geval. Waar in Nederland je ook woonachtig bent, de voorrijkosten zijn in alle gevallen voor onze rekening.
 • Vaste uurtarieven: wij werken op basis van vaste uurtarieven. Zo is het voor jou veel gemakkelijker om de kosten voor het afvoeren van je grond in je budget in te plannen.

Gemaksvoordelen

 • Ervaren vakmannen: Zoofy is een klusplatform met een uitstekende reputatie in heel Nederland. Wij werken dan ook uitsluitend met de allerbeste vakmannen. Al onze klusjesmannen worden onderworpen aan een grondige screening voordat ze bij ons op het platform mogen.
 • Klantvriendelijke werkwijze: niet enkel het klussen zelf maar ook het reserveren van de klus dient snel en eenvoudig te verlopen voor een optimale klanttevredenheid. Neem telefonisch contact op om een klus te boeken of maak handig gebruik van ons online invulformulier. Op dit formulier kan je aangeven welke klus je wenst te boeken, op welke tijdstippen van de dag jij meestal thuis bent en ook wanneer het voor jou absoluut niet mogelijk is om onze werkmannen te ontvangen. Onze klusjesmannen zitten verspreid over heel Nederland en daarom hoef je bij Zoofy nooit lang te wachten.
 • Gebruiksvriendelijke betaalwijze: bij ons verlies je geen uren tijd aan het betalen van een klus. Wij werken met de gebruiksvriendelijke betaalapps Tikkie en iDeal. Op deze manier kan je je klus in een tijdspanne van enkele seconden betalen.

Ben jij op zoek naar een ervaren klusbedrijf om jouw grond af te voeren? Doe een beroep op de professionele service van Zoofy en geniet van talloze voordelen!

Boek nu een hovenier

Andere prijsgidsen
Wat kost een nieuwe groepenkast
inductiekookplaat aansluiten kosten
Kosten tuin leeghalen
vlonder aanleggen kosten
Kosten tuinaanleg
Kosten gipsplaten repareren
Kosten kast montage
Kosten CV installeren

Waarom Zoofy?

 • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • ✓De plek voor jouw spoedklus!
 • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
 • ✓Geen voorrijkosten
 • ✓De laatste aanvraag was 2 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

 • Doe je klusaanvraag
 • Melding naar vakmensen
 • Vakman komt langs
 • Betaal via QR code