Zoek hier je klusje
Kosten tuin bestraten
Hovenier Kosten tuin bestraten Kostenoverzicht

Wat kost de tuin bestraten

woensdag 28 december 2022

Droom jij ook van een mooi terras waar je jarenlang plezier aan beleeft? Dan is de meest voor de hand liggende oplossing het laten bestraten van jouw tuin. Wat zijn de kosten voor bestrating aanleggen, welke soorten tuinbestrating bestaan er en welke werkzaamheden komen hier allemaal bij kijken? Wij leggen het je graag uit in onderstaand artikel.

Kosten om een tuin te bestraten

De kosten die gepaard gaan met het laten bestraten van een tuin zijn in de eerste plaats afhankelijk van het materiaal dat je kiest voor je bestrating. Zo is tuinbestrating in grind het goedkoopste terwijl je voor tuinbestrating in natuursteen de volle pot betaalt. Verder speelt ook de oppervlakte van de bestrating een grote rol. Het spreekt vanzelf dat de kosten om een tuin te betegelen hoger zijn wanneer het gaat om een groot terras of een volledige tuin dan wanneer het gaat om een klein tuinpad. Een andere, minstens zo belangrijke factor, is het gewenste legpatroon. Hoe ingewikkelder het legpatroon, hoe meer werkuren er nodig zijn. Onderstaande tabel geeft je een keurig overzicht van de kosten (per materiaal en uitgedrukt per m²) om bestrating aan te leggen.

Tuinbestrating prijs: kosten overzicht materialen per m²

Type bestrating Kosten
Grind   € 10,- 
Rubberen tegels   € 10,- tot € 35,-
Betonnen tegels   € 15,- tot € 35,-
Gebakken tegels   € 25,- tot € 45,- 
Natuursteen   € 30,- tot € 65,- 

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Kosten voor tuin bestraten

Andere elementen die invloed uitoefenen op de prijs Kosten
Ophoog - en voegzand  € 50,- tot € 70,- 
Opsluitbanden   € 2,- € 5,- per meter
Stratenmaker   € 20,- tot € 25,- per m²

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.
Rekening houdend met de gegevens uit bovenstaande tabellen, kunnen we stellen dat de gemiddelde tuinbestrating prijs op € 50,- tot € 100,- per m² ligt.

Boek een hovenier

Kosten tuin bestraten

Soort tegel

Je weet inmiddels al dat de kosten om een tuin te betegelen hoofdzakelijk bepaald worden door het soort tegel. Houd jij van een luxe uitstraling en heb je een groot budget ter beschikking voor jouw tuinbestrating? Kies dan voor een gebakken tegel of ga direct voor het allerbeste en leg een terras in natuursteen aan. Gaat het in jouw geval om een paar tuinpaden of om een klein terrasje naast de vijver? Dan is een betonnen tegel of een tegel in grind een prima alternatief. Rubberen tegels zijn raadzaam met het oog op het plaatsen van speeltoestellen. Op deze manier landen je kinderen steeds op een zachte ondergrond.

Formaat van de tegels

Niet enkel het materiaal van de tegels maar ook de grootte en de uitvoering, oefenen invloed uit op het totale kostenplaatje voor jouw bestrating. De kosten om je tuin te betegelen kunnen hoger liggen wanneer je gaat voor kleine, moeilijk te leggen tegeltjes dan wanneer je kiest voor grote, eenvoudige tegels.

Oppervlakte van de tuinbestrating

Het vergt niet veel uitleg dat je meer betaalt naarmate de oppervlakte groter wordt. Zowel de hoeveelheid ophoog- en voegzand als de hoeveelheid opsluitbanden en de prijs voor de werkuren stijgen evenredig met de oppervlakte van de tuinbestrating.

Kosten tuin bestraten: legverbanden

Naast de meest logische factoren, zoals het gekozen materiaal voor jouw tegels en de grootte van de oppervlakte die je wenst te laten bestraten, is ook het legverband van de tegels doorslaggevend voor de eindprijs.

 • Halfsteensverband: het halfsteensverband is het eenvoudigste en meest voorkomende legpatroon voor klinkers en andere soorten tuinbestrating. In dit legverband wordt de bestrating rechtstreeks op het oppervlak geplaatst en verspringt ze steeds een halve steen. Vanwege de eenvoud van dit legpatroon blijven de kosten om een tuin te betegelen in halfsteensverband binnen de perken.
 • Blokverband: bij een blokverband worden de stenen evenredig aan elkaar gelegd in blokverband. De stenen kunnen verticaal, horizontaal of diagonaal gelegd worden. Voor dit patroon zijn grote tegels een absolute must. Nadelig aan dit legpatroon is dat het niet heel stevig is en daardoor niet geschikt is voor alle doeleinden.
 • Elleboogverband: de tegels worden gelegd in de vorm van een elleboog en staan recht op de opsluitband. Dit verband is eenvoudiger dan het visgraatverband en dus ook voordeliger.
 • Visgraatverband: bij een visgraatverband worden de afzonderlijke stenen in hoeken van 45 graden t.o.v. elkaar gelegd. Een visgraatverband is zeer stabiel en geschikt voor alle doeleinden. De kosten om een tuin te bestraten in visgraatverband liggen hoger dan wanneer je kiest voor een blok- of elleboogverband omdat hier meer tijd aan voorbijgaat.
 • Wildverband: de naam zegt het zelf al. Diverse formaten tegels worden zonder enige orde gelegd om op die manier het zogenaamde "wildverband" te creëren. Dit legverband is voor liefhebbers van een speels effect.

Tuinbestrating aanleggen: zelf doen of uitbesteden?

Tenzij je al regelmatig tuinbestrating gelegd hebt, is het waarschijnlijk beter om deze klus over te laten aan een ervaren vakman. Hij heeft een uitgebreide kennis van de verschillende legverbanden en hij weet ook exact welk legverband waar precies kan. Daarnaast is hij uitgerust met al het nodige gereedschap om jouw tuinbestrating aan te leggen.

Tuinbestrating aanleggen: voordelen

 • Lange levensduur: wanneer je bestrating laat aanleggen door één van onze gespecialiseerde stratenmakers, geniet je jarenlang van jouw terras, oprijlaan en/of tuinpad.
 • Onderhoudsvriendelijk: terrastegels vragen nauwelijks om tuinonderhoud. Snel eventjes schoonspuiten in het geval van groene aanslag volstaat om je bestrating netjes te houden.
 • Duurzame ondergrond: tuintegels zijn een pak steviger dan hout en gaan daarom ook veel langer mee. Bovendien vragen ze om minder onderhoud.
 • Orde in de tuin: of je nu kiest voor een tuinpad om je tuin overzichtelijker te maken of voor een verhard terras voor de finishing touch van jouw buitenwoonkamer, bestrating schept orde in je tuin.
 • Persoonlijke toets: je eigen smaak tot uiting laten komen in je tuin doe je niet alleen door te kiezen voor bomen en planten die jij mooi vindt. Ook in je terras, tuinpad of oprijlaan kan je je eigen stijl op een originele manier naar buiten laten komen.

Boek een hovenier

Tuin bestraten: werkwijze van Zoofy

Heb jij één van onze stratenmakers ingeschakeld om jouw tuinpad, terras of volledige tuin te laten bestraten? Dan gaan wij als volgt te werk:

1) Gedeelte uitzetten

Het gedeelte van je tuin dat bestraat zal worden wordt uitgegraven door onze vakman. Indien nodig maakt hij gebruik van ophoogzand om het oppervlak op te hogen. Als de bestrating op een weelderige ondergrond aangelegd wordt plaatst onze stratenmaker eerst een worteldoek onder het ophoogzand.

2) Egalisatie

Het zand wordt aangeduwd met een speciale trilplaat totdat het geheel een mooi, egaal oppervlak vormt.

3) Bestrating aanleggen

Onze vakmannen gaan over tot het nauwkeurig leggen (en eventueel uitsnijden) van jouw tegels in het door jou gekozen legpatroon. Met behulp van een afstandhouder laten we steeds dezelfde, kleine afstand tussen de tegels.

4) Voegzand inkeren

Van zodra de bestrating aangelegd is, zorgen we voor extra zand dat dient om de voegen in te keren. Dit wordt gedaan met het oog op een mooiere uitstraling van jouw terras, oprijlaan of tuinpad.

 

Tuin bestraten met Zoofy: voordelen

Voordelen i.v.m. de kosten van bestrating aanleggen

 • Zoofy kent geen voorrijkosten: heb jij ervoor gekozen om het bestraten van jouw tuin over te laten aan de klusjesmannen van Zoofy? Dan hoef je geen voorrijkosten in aanmerking te nemen want deze nemen wij gewoon zelf voor onze rekening.
 • Vaste uurtarieven: opdat jij de tuinbestrating prijs beter in je budget kunt inpassen werken wij met vaste uurtarieven. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Voordelen voor het comfort van onze klanten

 • Vakmanschap gegarandeerd: de kosten om een tuin te bestraten kunnen in sommige gevallen hoog oplopen. En dan wil je logischerwijze ook kwaliteit voor je geld. Onze stratenmakers worden op een zeer zorgvuldige manier geselecteerd opdat jij, als klant, steeds zeker bent van een perfect uitgevoerde klus.
 • Eenvoudig een klus reserveren: Zoofy is een veelzijdig klusbedrijf dat het mogelijk maakt om snel en eenvoudig een klus te reserveren. Neem telefonisch contact op om een stratenmaker in te huren of maak gebruik van ons handige online invulformulier. Op dit formulier kan je aangeven wanneer je niet thuis bent en op welke dagen en tijdstippen jij onze vakmannen het liefst ontvangt.
 • Eenvoudig een klus betalen: bij Zoofy kan je je factuur in een korte tijdspanne van enkele seconden betalen via de moderne en gebruiksvriendelijke betaalplatformen Tikkie en iDeal.
 • Onmiddellijke beschikbaarheid: Zoofy is een zeer groot klusbedrijf met vakmannen verspreid over heel Nederland. Het maakt niet uit of jij in Groningen, in Brabant of aan de kust woont, wij kunnen jou altijd snel een stratenmaker of een andere klusjesman sturen.


Zou jij zelf ook graag een verhard terras of tuinpad aan laten leggen op jouw terrein? Boek eenvoudig een hovenier en geniet binnen de kortste keren van jouw gloednieuwe bestrating!

Boek een hovenier

Andere prijsgidsen
Wat kost een nieuwe groepenkast
inductiekookplaat aansluiten kosten
kosten hr++ glas inclusief plaatsen
Kosten tuinonderhoud
Kosten tuinaanleg
Kosten keuken demonteren
Kosten kast montage

Waarom Zoofy?

 • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • ✓De plek voor jouw spoedklus!
 • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
 • ✓Geen voorrijkosten
 • ✓De laatste aanvraag was 14 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

 • Doe je klusaanvraag
 • Melding naar vakmensen
 • Vakman komt langs
 • Betaal via QR code