Regel nu jouw hovenier

Gras inzaaien

Vanaf €55 per uur incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 2069 hoveniers in jouw regio

Voor een mooi groen gazon zijn een aantal stappen nodig. Zo moet de grond goed worden omgespit en de het graszaad goed worden verspreid. Omschrijf wat er precies moet gebeuren en schakel de hulp in van een hovenier bij jou in de buurt.

Regel nu jouw hovenier
1 recensies
Waarom Zoofy?
 • Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
 • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
 • De laatste aanvraag was 14 minuten geleden.
 • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
 • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Gras inzaaien

Wil jij graag een mooi gazon in je tuin laten aanleggen? En ben je benieuwd of je dit gras inzaaien aan een professional moet overlaten? Bij Zoofy zit je goed. Onze hoveniers zijn uitermate vakkundig en nemen dit lastige klusje graag voor jou uit handen. Leg die werkhandschoenen dus maar weer in de schuur. Hier lees je alles over gras zaaien, de kosten van gras inzaaien en de voordelen om het door een professional te laten doen.

Gras zaaien

Wanneer jij graag gras in je tuin wilt hebben kun je het beste kiezen voor gras inzaaien in plaats van gras leggen. Was je van plan dat zelf te doen? Waarschijnlijk niet, he? Er komt namelijk meer bij kijken dan je denkt. Soms moet bijvoorbeeld het oude gras eerst verwijderd worden, of moet de grond waarop het gras komt te liggen eerst omgeploegd en gelijkgemaakt worden. Ook het inzaaien en bemesten van het gras kost veel tijd en kunde. Gras inzaaien is niet zomaar een doe-het-zelf-klus, omdat er een hele hoop kennis voor nodig is. Huur hiervoor dus bij ons een hovenier in. Deze kan samen met jou kijken naar de grootte van het oppervlakte waar gras gezaaid moet worden en een inschatting maken van hoeveel tijd hier mee gemoeid zal gaan. Met de inschakeling van een hovenier ben je er bovendien van verzekerd dat er goed en nauwkeurig werk geleverd zal worden waar jij jarenlang geen omkijken meer naar hebt.

Hoe werkt gras inzaaien

Gras inzaaien kan eigenlijk het gehele jaar door, maar de ideale temperatuur voor het ontkiemen van graszaad is 10 graden Celsius. Dat betekent dat het verstandig is om het gras in het voorjaar of in het najaar in te zaaien. Bij het inzaaien moet de bodem eerst klaargemaakt worden. Dit houdt in dat bijvoorbeeld stenen of oude grasmatten verwijderd dienen te worden of dat er eens goed gewied moet worden om het onkruid te verwijderen. Wat je over wilt houden is een bodem die helemaal schoon en leeg is. Vervolgens wordt de bodem omgespit en behandeld met mestvoeding. Daarna is de bodem klaar voor het gras zaaien. Het gras moet bij het zaaien zeer regelmatig verdeeld worden over de bodem en vervolgens wordt deze zachtjes de grond in geharkt. Het gras heeft in de weken erna voldoende water nodig en er mag niet op gelopen worden. Ongeveer twee maanden na het zaaien van het gazon komt het gras naar boven. Het duurt dan nog wel even voordat het volledig volgroeid is. Het voordeel is wel dat je heel jong gras hebt, dat zeker lang zal meegaan.

gras inzaaien

Voordelig gras inzaaien

Ingezaaid gras is langer houdbaar, omdat het vanaf de bodem in jouw tuin groeit. Dit betekent dat jouw gazon langer meegaat. Waarom? Een ingezaaid gazon is jong, gemiddeld twee jaar jonger dan gelegd gras. En gras gaat helaas maar een beperkte tijd mee. Op een gegeven moment is het nu eenmaal aan vernieuwing toe. Met ingezaaid gras geniet je dus twee jaar langer van jouw gazonnetje. Ook is je gazon over het algemeen in een betere conditie wanneer je gras inzaait. Dit komt omdat je het gras direct in de bodem zaait, waardoor het gazon zich niet hoeft aan te passen aan de grondsoort. Doordat er geen grondsoorten worden gemengd, hoeft de bodem van jouw gazon ook niet eerst te herstellen. Maar het belangrijkste voordeel van het inzaaien van gras is nog wel de prijs. Wat ben je gemiddeld kwijt?

 • Met het verwijderen van het oude gazon ben je gemiddeld €3,- per vierkante meter kwijt.
 • Daarnaast betaal je ongeveer €35,- voor het zaad en het bemesten van de tuin.
 • Tenslotte een uurloon rond de €50,- voor het gras zaaien.

Hoe worden de kosten bepaald?

Wat is voor gras zaaien de prijs nu precies? Het kan natuurlijk heel goedkoop. Je haalt een zak zaadjes bij het tuincentrum of bestelt het online, en thuis leg je die zaadjes in de grond. Zo geregeld. Maar jij wilt uiteraard vakwerk. En goed vakwerk. Bij ons vind je hoveniers die dat vakwerk leveren. Jij wilt een hovenier met super groene vingers maar niet zomaar een groentje? Bij ons vind je hoveniers die al een tijdje meegaan. Zij hebben jarenlange ervaring met het werk en zo kun jij met een gerust hart lekker iets voor jezelf gaan doen terwijl de tuin ingezaaid wordt. Ideaal!

Prijsfactoren

Wil jij een hovenier inhuren, dan spelen verschillende factoren een rol bij de gras zaaien prijs. Ten eerste is dat uiteraard de grootte van jouw gazon. Daarnaast speelt de omvang van de klus mee en ook het type gras dat jij wilt gebruiken. Heb je speciale wensen of een bijzonder aangelegde tuin? Dan heeft dat ook invloed op de prijs van gras zaaien.

Over het algemeen geldt: hoe kleiner de tuin, hoe lager de kosten van het gras zaaien. Ook de vorm van jouw tuin heeft invloed op de kosten van deze klus. Wanneer je een rechthoekige of vierkante tuin hebt, is dit voor een hovenier veel gemakkelijker te behandelen dan wanneer de tuin een complexe vorm heeft. Een hovenier zal samen met jou kijken naar de vorm van de tuin en aangeven welke invloed dit heeft op de prijs van gras zaaien.

Hoe ziet het gazon er nu uit? Dit is ook van groot belang voor het bepalen van de kosten van de klus. Is jouw tuin nog bedekt met stenen of met een oude grasmat, dan zal de tuin eerst klaargemaakt moeten worden voor het zaaien. Dat betekent dat de klus meer tijd en dus ook meer geld zal kosten.

Dan is de prijs ook nog afhankelijk van de grassoort die je kiest. Sommige soorten zijn duurder dan andere. Ook hierbij is het belangrijk om de aard van de tuin, samen met de hovenier onder de loep te nemen. Moet het bijvoorbeeld een kindvriendelijke tuin worden, waar heerlijk geravot kan worden, kies dan voor een duurzamer soort gras.

De voordelen van onze hoveniers

Zoals gezegd verschillen de kosten voor gras zaaien in prijs. Je zal dus zelf ook even moeten onderzoeken wat jouw budget hiervoor is. Wel is het zo dat de hoveniers bij ons gegarandeerd ervaren vakmannen zijn. Je kiest dus altijd voor kwaliteit. En voor transparantie, want de uurtarieven kun je gewoon op onze website vinden. Deze zijn eerlijk en marktconform, zodat jij nooit te veel betaalt. De uurtarieven zijn uiteraard indicaties, want er wordt gekeken hoe complex de taak is die uitgevoerd moet worden. Uiteraard wordt dit in samenspraak met jou bepaald en kom je nooit voor verrassingen te staan.

Nog meer voordelen. Bij Zoofy worden er lokale vakmannen op jouw klus afgestuurd. Dat betekent dat er altijd iemand in de buurt is van jouw huis en dat er vaak snel iets geregeld kan worden. En, niet geheel onbelangrijk: doordat we met lokale klussers werken betaal jij geen voorrijkosten!. Zo weet jij altijd waar je aan toe bent. Wist je trouwens ook al dat de klussen die via ons worden gedaan gewoon verzekerd zijn? Wel zo veilig!

Waarom je gras in laten zaaien door een hovenier van Zoofy

Twijfel je nog? Dan zetten we nog eenmaal de voordelen van gras laten zaaien op een rij:

 • Vakkennis en vakkundig advies door onze hoveniers;
 • Een duurzaam en gezond gazon;
 • Geen geklungel en onnodige energieverspilling: zo gepiept!;
 • Geen voorrijkosten plus transparante prijzen;
 • Jarenlang plezier van een goed uitgevoerde klus!

Ben jij net als wij overtuigd van het belang van vakwerk, kwaliteit en eerlijke prijzen? Doe dan gauw een aanvraag voor gras zaaien en huur een hovenier in bij jou in de buurt. Als je een vandaag een aanvraag voor een klus op onze website plaatst, wordt deze zo snel mogelijk door ons gekoppeld aan een tuinman die de klus voor jou gaat klaren. Voor je het weet zit jij op je nieuwe gazonnetje te genieten van de geur van vers gemaaid gras!

Gras zelf inzaaien

Het gras lijkt altijd groener, na het professioneel zaaien van een gazon. Dit kan je zeker ook zelf doen. Zorg er altijd voor dat de grond goed is omgespit en dat alle stenen verwijderd zijn. Volg de handleiding om professioneel je gazon te zaaien. Twijfel je toch, dan hebben wij een hoop hoveniers die je kunnen helpen. Boek dan snel via Zoofy.

Kijk jij ook uit om deze zomer lekker te kunnen voetballen op een mooi gazon? Of lig jij graag met je handdoekje op het groene gras, maar ziet je stuk grond er nu nog uit als een bos? Dan wordt het tijd om te beginnen met het verwijderen van het onkruid en het omspitten van de grond. Daarna kun je pas beginnen met het zaaien van graszaad. Toch zijn er nog meerdere punten waar je rekening mee moet houden. Vergeet deze stappen niet! Wij hebben ze overzichtelijk in een stappenplan gezet, om het makkelijk voor jou te maken. Er staan ook een paar tips, waar je rekening mee moet houden. Wij beschrijven de beste periode en het beste onderhoud hieronder.

Welk gereedschap moet ik gebruiken?

 • Hark
 • Afhankelijk van het weer, sproeimiddelen.
 • Schop

Welk materiaal moet ik gebruiken?

 • Graszaad
 • Optioneel: Bodemverbeteraar

Wat moet ik me van te voren bedenken?

 • Wat is de beste tijd om gras te zaaien?
  Je kunt ervoor kiezen om gras in het voorjaar (half april - eind mei) of najaar (half augustus- eind oktober) op een dag met zo min mogelijk wind. Ook is het handig om het gras te zaaien als je weet dat het daarna gaat regenen. Dit scheelt veel sproeiwerk.
 • Tijdens vochtige en warme dagen ontkiemt het graszaad het beste.
 • Met de juiste zuurgraad worden voedingselementen het beste opgenomen uit de grond. Je kunt ervoor kiezen om eerst de zuurgraad op te meten.

Wat moet ik doen? In 7 stappen.

 1. Spits de grond om met de schop.
 2. Verwijder alle stenen, wortels, onkruid en andere resten.
 3. Gebruik eventueel een bodemverbeteraar voor een goede verhouding tussen vochten en lucht in de grond.
 4. Hark de bovenste laag lichtjes aan, zodat je bodem losjes egaliseert.
 5. Nu kun je beginnen met het zaaien. Zaai eerst horizontaal en dan nogmaals verticaal. Zorg ervoor dat er ook zeker genoeg graszaad aan de randen ligt.
 6. Hark het graszaad nu in. Pas op dat je niet teveel kracht zet en alles naar een kant verplaatst. Wanneer het het graszaad mooi ligt, kun je het nog een beetje aandrukken om het kiemproces te bevorderen.
 7. Nu is het wachten tot je een mooi gazon hebt. Blijf in de tussentijd goed zorgen voor het gazon, door het gras(zaad) elke dag lichtelijk te besproeien. De frequentie hangt  af van de weersomstandigheden.

Wat moet ik vooral niet doen?

 • Gras zaaien als het heel hard waait.
 • Maai de eerste keer niet voordat het gras minimaal 8 cm is.
 • Maai het gras niet korter dan 5 cm.

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af