Regel nu jouw hovenier

Drainage aanleggen

Vanaf €55 per uur incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 2065 hoveniers in jouw regio

Laat je drainage aanleggen door een erkende hovenier van Zoofy. Bij Zoofy boek je eenvoudig een vakman wanneer het jou uitkomt. Wanneer je een klus plaatst geef je aan wanneer het jou het beste uitkomt. Wij doen de rest!

Regel nu jouw hovenier
1 recensies
Waarom Zoofy?
 • Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
 • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
 • De laatste aanvraag was 8 minuten geleden.
 • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
 • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Drainage aanleggen in de tuin

Misschien klinkt het je bekend in de oren: het heeft weer eens een flinke bui gedaan en jouw mooie plantentuin staat onder water. Het kan zijn dat je hier en daar op het gazon met grote plassen water staat te kijken of dat je volledige voor- of achtertuin omgetoverd is in een gigantisch zwembad. Hier bij ons in Nederland komt dit probleem regelmatig voor omdat ons grondgebied nu eenmaal behoort tot "de lage landen". In zulke gevallen biedt drainage aanleggen, dé oplossing. Zelf geen idee hoe je begint aan drainage in je tuin? De Zoofy vakmannen staan klaar om jou hiermee te helpen.

Wat is drainage voor de tuin?

De naam zegt het eigenlijk zelf al. "Draineren" of "afwateren" betekent simpelweg "het afvoeren van overtollig water" en op deze manier het grondwaterpeil in de tuin onder controle houden. Zo kan de bodem niet té nat worden. Drainage in de tuin wordt toegepast door middel van drainagebuizen. Deze buizen zijn uit kunststof vervaardigd en zijn uitgerust met een soort van stoffen mantels die om de buizen heen gewikkeld worden. Deze mantels zorgen ervoor dat het vuil, afkomstig uit de grond, van het grondwater gescheiden blijft en dat de buizen op deze manier niet verstopt kunnen raken.

Waarom is drainage aanleggen nodig?

Specifiek voor de tuin, wordt drainage aanleggen gedaan om de volgende ongemakken te voorkomen:

 • Drainage aanleggen voorkomt plassen water in de tuin: Als je met één of meerdere plassen water zit in je bloementuin, is het een heus karwei om deze weg te krijgen. Heb je drainage in je tuin liggen? Dan voorkom je dit probleem!
 • Drainage in de tuin beschermt je tuinmeubelen: Tuinmeubelen en schuttingen zijn meestal uit hout vervaardigd en hout kan door wateraantasting ernstig beschadigd geraken. Beschadigd hout ziet er niet alleen oneffen uit maar zal er op den duur ook toe leiden dat je je tuinmeubels moet vervangen. Drainage aanleggen zorgt ervoor dat je houten tuinconstructies niet druipnat kunnen worden en daardoor zullen ze veel langer meegaan.
 • Drainage aanleggen onderhoudt je tuin: Veel water in je tuin brengt verzakking van je tuinpaden met zich mee. Ook andere elementen in je tuin, zoals terrassen en paadjes, kunnen makkelijk verzakken wanneer je met wateroverlast te kampen hebt.

drainge aanleggen

Drainage aanleggen, zelf doen of uitbesteden aan een professionele hovenier?

Drainage aanleggen is niet speciaal ingewikkeld maar het is wel een zeer intensieve klus die allesbehalve gemakkelijk te realiseren is wanneer je het niet gewend bent om zware fysieke arbeid te verrichten. Onze hoveniers zijn thuis in dit soort zware klussen en ze beschikken bovendien over al het benodigde gereedschap. Daarom is het aanbevolen om dit werk over te laten aan een ervaren vakman.

Drainage aanleggen wat zijn de kosten?

De vraag die jou ongetwijfeld bezighoudt: drainage aanleggen en de kosten ervan. Drainage prijzen zijn heel uiteenlopend en worden sterk beïnvloed door de volgende factoren:

Soort drainage in je tuin

De bodem van je tuin kan op verschillende manieren gedraineerd worden, afhankelijk van de reden van drainage aanleggen.

 • Oppervlaktedrainage: Heb je last van een zeer natte gazon waar altijd plassen water op blijven staan? Groeien er geen planten meer in je tuin omdat de bodem altijd drijfnat is? Dan dient drainage aanleggen aan het oppervlak te gebeuren. In dit geval zal onze hovenier, iedere 5 meter, een nieuwe drainagebuis steken.
 • Ringdrainage: De drainage prijzen liggen hoger in het geval van ringdrainage. Dit soort drainage is duurder dan oppervlaktedrainage omdat dit een erg tijdrovende klus is die om oog voor detail vraagt bij de vakman. Ringdrainage wordt geplaatst met het oog op het water uit kelders en/of kruipruimtes te verwijderen. Daarom worden de buizen in dergelijke gevallen steeds naast de woning aangebracht op zo'n 50 à 60 centimeter onder het maaiveld.

De mantels van de drainagebuizen

Een ander element dat meespeelt in het thema "drainage aanleggen en de kosten" waarmee rekening gehouden moet worden, is het soort omhulling van de buizen. Dit is niet iets dat je zelf kunt kiezen omdat dit afhankelijk is van het soort bodem van jouw tuin. De omhulling van de drainagebuis heeft een dubbele functie: grondwater gemakkelijk door de buis heen leiden en tegelijkertijd onnodig vuil, afkomstig uit de bodem, buiten houden.

 • Kokosomhulling: Een buis met kokosomhulling wordt geplaatst wanneer de bodem uit zand of uit veen bestaat en gaat tot wel 55 jaar mee. De prijs voor zo'n buis van een gemiddelde grootte (5 centimeter breed en 50 meter lang) schommelt rond de € 90.
 • Polypropeen omhulling: Bestaat jouw tuin uit een kleibodem? Dan zal onze vakman drainagebuizen steken die uitgerust zijn met een polypropeen omhulling. Deze kunststof zorgt ervoor dat de buis decennia lang meegaat en beschermt de bodem van jouw plantentuin eveneens tegen verzuring. Het kostenplaatje van zo'n buis ligt rond de € 65 voor de standaardgrootte (5 centimeter breed en 50 meter lang).

De vulling van de sleuf

In de drainagebuis moet de gleuf opgevuld worden met een materiaal dat water probleemloos doorlaat. Deze gleuf kan opgevuld worden met zand, grind of schelpen. Drainage aanleggen en de kosten hiervoor worden dus ook beïnvloed door het soort materiaal dat je kiest voor deze opvulling.

 • Schelpen: Als je kiest voor schelpen, moet je rekening houden met een prijskaartje van ongeveer € 165 per 1000 kg.
 • Grind: Wil jij drainage aanleggen in je tuin en de buizen opvullen met grind? Dan betaal je rond de € 115 per 1000 kg grind.
 • Zand: Als je het simpel wilt houden en voor zand kiest, kom je er vanaf met € 80 per 1000 kg.

Misschien vraag je je af waarom grind of schelpen beduidend duurder zijn dan zand? Deze twee materialen hebben een efficiëntere werking en onttrekken het oppervlaktewater veel sneller dan het geval is bij zand.

Wat zijn de voordelen van drainage aanleggen met Zoofy?

Voordelen in verband met de kosten

Iedereen leeft met een budget en wilt daarom graag besparen waar dat mogelijk is. Door een beroep te doen op één van onze hoveniers, kan je je een aardig centje uitsparen.

 • Geen voorrijkosten: Uniek bij ons is het "niet betalen van de voorrijkosten". Voor ons maakt het niet uit waar in Nederland jij precies woont, deze kosten nemen wij altijd volledig voor onze rekening.
 • Vaste uurtarieven: Bij Zoofy werken we met vaste uurtarieven. Op deze manier kom jij nadien niet voor verrassingen te staan en kan je de kost voor het drainage aanleggen gemakkelijk in je budget inplannen.

Gemaksvoordelen

Wij, van Zoofy, maken er elke dag opnieuw een zaak van om het al onze klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken.

 • Altijd een vakman in de buurt: Wij zijn een heel groot platform met veel klusjesmannen en wij zijn actief in heel Nederland. Of jij nu in Friesland, in Groningen of in Brabant woont, wij hebben altijd een vakman bij jou in de buurt.
 • Eenvoudige betalingswijze: Zoofy is een modern platform en dat uit zich ook in onze betalingsmogelijkheden. Betaal eenvoudig via iDeal of Tikkie. Zo Betaal je de factuur in een paar seconden tijd!
 • Wij werken wanneer het jou past: Heb jij graag dat onze hovenier in de namiddag langskomt of reserveer je liever iemand om 8 uur 's morgens? Alles kan bij ons, laat ons weten op welk tijdstip jij een klusjesman wenst te ontvangen en wij brengen dit voor jou in orde.


Heb jij ook last van ongewenste waterplassen die jouw hele tuin verwoesten of komt er water uit jouw kelder en weet je zelf niet goed hoe je dit probleem best kunt oplossen? Neem dan snel contact op met ons team en geniet binnen de kortste keren weer met volle teugen van een mooie, droge tuin!

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af