Regel nu jouw hovenier

Bomen of struiken snoeien

Vanaf €55 per uur incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 1362 hoveniers in jouw regio

Laat je bomen of struiken snoeien via Zoofy. Hier regel je een hovenier zonder gedoe. Plaats je snoeiwerkklus en kom in contact met onze hoveniers. Je bestelt een hovenier al vanaf €55,- per uur en je bespaart op de voorrijkosten!

Regel nu jouw hovenier
84 recensies
Waarom Zoofy?
 • Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
 • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
 • De laatste aanvraag was 4 minuten geleden.
 • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
 • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Bomen of struiken snoeien

We kijken allemaal graag naar een netjes aangelegde tuin op ons eigen, prachtige stukje natuur. Een goed verzorgde tuin onderhoud je door op regelmatige basis snoeiwerken uit te voeren. Het is daarbij heel belangrijk om te weten hoe je precies moet snoeien en wanneer bomen en struiken snoeien precies dient te gebeuren. Ben je hier niet zo vertrouwd mee? Doe dan beroep op één van de Zoofy vakmannen voor het laten snoeien van jouw bomen en planten.

Wat zijn de voordelen van snoeien

 • Het werkt groeibevorderend: Bomen, planten en struiken snoeien doet je tuin groeien en dat is heel letterlijk te nemen! Bomen snoeien bevordert de groei van stevige en dikke takken. Wanneer een boom te veel takken heeft die door elkaar heen aan het groeien zijn, kan dit de verdere groei afremmen. Over elkaar heen groeiende takken laten immers niet voldoende licht door waardoor de boom niet meer zal groeien. Deze takken dienen daarom zorgvuldig verwijderd te worden om zo de optimale groei-ontwikkeling te stimuleren. Ook planten en struiken snoeien, is nodig om zo het groeiproces verder aan te drijven. Voor sommige planten of struiken moet er zelfs tot helemaal aan de grond gesnoeid worden. Dit wordt vooral gedaan bij oudere struiken om hen op die manier weer nieuw leven in te blazen.
 • Lager risico op ziektes: Het tijdig snoeien van een heg, een plant of een boom is noodzakelijk om je tuin te beschermen tegen schimmelinfecties. Tijdens een snoeiklus worden de beschadigde scheuten of takken simpelweg afgeknipt en op deze manier kan de ziekte niet verder uitbreken in je tuin.
 • Snoeien op het juiste moment vermijdt bloedende bomen: In bepaalde periodes van het jaar staan de boomwortels onder meer druk. Gedurende deze periode wordt het sap dat aanwezig is in de bomen, naar de takken toe gevoerd. Als je op zo'n moment gaat snoeien, vloeit het sap onmiddellijk uit de snoeiwonden. In dit geval spreken we van ¨bloedende bomen¨. Dit verschijnsel kan zich uiteraard ook voordoen in planten of struiken. Hierdoor kunnen je bomen, struiken en/of planten ernstig verzwakken en zullen ze niet mooi kunnen openbloeien. Ook kunnen de suikers en mineralen aanwezig in dit sap voor ongewenste bacteriën en schimmels zorgen die dan op hun beurt schade aan je hele tuin kunnen berokkenen.

Hoe en wanneer moet je snoeien

Een heg, een boom of een struik snoeien, het vraagt allemaal om specifieke vakkennis. Het inkorten of afsnijden van jouw planten en bomen is allesbehalve gemakkelijk omdat dit proces voor iedere plant anders is. Sommige planten moeten enkel geknipt worden terwijl andere afgetopt moeten worden opdat er een struik ontstaat. Struiken kan dan weer gebeuren door te knippen of door af te toppen, afhankelijk van het soort struik. Bomen gebeurt normaal gezien door middel van afzaging van de takken. Omdat er zoveel verschillende snoeivormen en manieren bestaan, is het raadzaam om dit aan een ervaren hovenier over te laten. Bovendien beschikt een hovenier over al het benodigde specifieke gereedschap zoals een snoeischaar, een heggenschaar of een beugelzaag. Het inhuren van een professionele hovenier garandeert je dat je achteraf niet met onnodige ongemakken opgescheept zit en daardoor kan je dus veel langer van je plantentuin genieten.

snoeiwerk

Wat is de beste tijd om te snoeien?

Wanneer je precies moet snoeien, is afhankelijk van wat er precies te snoeien valt. Struiken gebeuren in het algemeen in het voorjaar terwijl bomen vaak op het einde van de winter of aan het begin van de zomer gedaan wordt. Hieronder vind je een overzicht ter verduidelijking:

 • Januari: Als je een blauweregen in je bloementuin of in je pergola hebt, dien je deze in de winter te laten bijknippen, op een vorstvrije dag. Een niet te koude dag in januari is dus perfect.
 • Februari: Wat snoeien betreft, is het in februari de beurt aan de pitvruchtbomen zoals appel - en perenbomen bijvoorbeeld. Ook voor het inkorten van deze bomen, laat je onze vakman best op een vorstvrije dag langskomen.
 • Maart: Maart is de eerste maand van het voorjaar en daarom ook meteen dé snoeimaand bij uitstek. Struiken snoeien wordt hoofdzakelijk in deze eerste lentemaand gedaan. Of het nu gaat om een lavendelstruik, een vlinderstruik of een rozenstruik, de besnoeiing ervan gebeurt idealiter in maart. Ook de leilinde wordt best in deze periode gesnoeid. Wat bomen betreft, is het deze keer aan de boltrompetboom, beter gekend onder de naam Catalpa. Kies ook hier voor een dag waarop het niet vriest om zo beschadiging aan je boom of plant te voorkomen.
 • Mei: Een heg snoeien laat je best in de meimaand doen. Na 21 juni, wanneer de zomer van start gaat, krijgen heggen een enorme groeischeut en daarom is het beter dit voor te zijn door ze op tijd aan te pakken. In deze maand is het de tijd ook rijp voor het besnoeien van steenvruchtbomen. Onder steenvruchtbomen vallen kersen - en pruimenbomen maar ook perziken - en abrikozenbomen. Heb je een buxus staan? Hiervoor kan je evenzeer één van onze klusjesmannen aanvragen in mei.
 • Juli: Bomen gebeurt zo ongeveer in elke maand, afhankelijk van het soort boom. In juli is de beste tijd voor de notenboom, de berk en de esdoorn. Als het gaat om struiken, denk hierbij aan de haagbeuk in deze maand. Deze soorten behoren tot de ¨bloedende boomsoorten¨ en mogen daarom absoluut niet tijdens de wintermaanden gesnoeid worden.
 • Augustus: Steenvruchtenbomen kan je ook na de vruchtenpluk laten snoeien, in augustus.

Hoewel onze hoveniers perfect weten in welke maand er wat gesnoeid mag worden, is het toch een goed idee om zelf ook rekening te houden met de snoeikalender vooraleer je één van onze vakman reserveert. Op deze manier vermijd je dat het werk niet uitgevoerd kan worden omwille van de gezondheid van je tuin.

Wat kost snoeiwerk?

De kosten voor het snoeien van bomen, struiken of planten worden door meerdere factoren bepaald en kunnen daarom per klus heel uiteenlopend zijn. De kosten voor een hovenier liggen op €55,- per uur bij Zoofy. Het is afhankelijk van de grootte van de boom om struik hoe lang de hovenier bezig is. Voor grotere klussen, zoals het kappen van een boom bijvoorbeeld, kan je je ook automatisch aan hogere kosten verwachten. Dit kost meestal enkele honderden euro's per boom aangezien dit een vrij ingewikkelde en tijdrovende klus is.

De exacte snoeikosten worden door de volgende punten bepaald:

1) Hoeveelheid uit te voeren snoeiwerk en formaat van de struiken en/of bomen

Het spreekt vanzelf dat meer snoeiwerk automatisch meer kosten met zich meebrengt. Daarom is het belangrijk om ons tijdens de reservatie van je klus reeds een idee te geven van de hoeveelheid uit te voeren werk. Gaat het om twee kleine struikjes om moeten er tientallen fruitbomen gesnoeid worden? Meer werkuren leiden immers tot een hogere prijs.

2) Soort boom, plant en/of struik

Struiken en/of bomen snoeien kan soms binnen een heel korte tijdspanne gebeuren terwijl er andere keren zijn dat dit uren in beslag neemt. Dit alles heeft te maken met het soort boom of struik. Sommige soorten hebben nu eenmaal dikkere wortels of takken dan andere soorten en ten gevolge daarvan duurt het afknippen of inkorten hiervan dan ook veel langer. Ook de benodigde snoeitechnieken, variëren van soort tot soort. Een klein rozenstruikje bijvoorbeeld, heeft soms voldoende aan het aftoppen van de scheuten terwijl er aan het snoeien van een boom veelzijdig zaagwerk te pas komt.

3) Speciale gevallen

Heb jij een grote, makkelijk toegankelijke tuin en kan onze hovenier zonder problemen met allerlei machines en werktuigen door jouw plantentuin lopen? Of heb jij een kleiner tuintje dat maar langs één kant bereikbaar is en moet onze vakman doorheen jouw woning gaan met zijn tuingereedschap? Ook deze zaken laat je ons best op voorhand weten zodat wij ons goed voor kunnen bereiden op de klus met het oog op een correcte en vlotte uitvoering ervan.

Wij van Zoofy, hopen dat je na het lezen van dit artikel een beter idee hebt over waarom en wanneer je jouw bomen en planten precies zou moeten besnoeien. Heb je hier hulp bij nodig? Reserveer dan eenvoudigweg één van onze hoveniers door snel online een formulier in te vullen of geef ons een belletje en wij sturen iemand naar jou toe wanneer het jou het beste uitkomt!

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af