Je kan vloerverwarming aanleggen als hoof- of bijverwarming. Is vloerverwarming aanleggen voor jou de beste keuze? Je ontdekt het hieronder!
De voordelen van vloerverwarming
Vloerverwarming aanleggen heeft veel voordelen. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen hiervoor kiezen. Het grootste voordeel van vloerverwarming is dat het wel zo'n 20% minder energie verbruikt dan radiatoren. Dit verschil zal je zeker merken op je energierekening, ook !
Een ander belangrijk voordeel is dat je kan genieten van een gelijkmatige warmteverdeling. Vloerverwarming zal bovendien het uitzicht van je interieur niet verpesten, want het is onzichtbaar. Ook ideaal als je weinig ruimte hebt! Het is de beste optie voor mensen met allergieën. Doordat het verwarmt via stralingswarmte zal stof minder snel verspreiden. Zo zie je maar er zijn genoeg redenen om vloerverwarming te overwegen!
Welke vloeren kan je combineren met vloerverwarming?
Voordat je vloerverwarming gaat aanleggen is het belangrijk dat je weet met welke vloeren je deze verwarming het best kunt combineren. Een vloer met een lage warmtestand werkt het best in combinatie met vloerverwarming. Uit welke soort vloeren kan je kiezen?
Tegelvloer
Vloerverwarming kan je heel goed combineren met keramische tegels. Deze vloer is bestand tegen de temperaturen van vloerverwarming. Ook natuurstenen tegels zijn geschikt. Natuursteen is zelfs nog een betere optie, want het zal de warmte nog beter geleiden.
Kurk
Een andere soort vloer die je goed kan combineren met vloerverwarming is kurk. Kurk is een goede geleider en isolator. In vergelijking met een tegelvloer zal de vloer minder snel opwarmen, maar het voordeel is dat de warmte langer vastgehouden wordt.
Gietvloer
Gietvloeren worden steeds populairder door hun grote toepasbaarheid en hun hippe uitstraling, maar wist je ook dat gietvloeren perfect te combineren zijn met vloerverwarming? Het materiaal neemt makkelijk warmte op.
Parket
Ben je dol op een parketvloer? Dan is er goed nieuws, want sommige parketvloeren kan je heel goed combineren met vloerverwarming. Er wordt vaak onterecht gedacht dat vloerverwarming en parket niet samen passen. Maar dat is zeker niet zo. Het zal wel afhangen van het soort hout dat je kiest. Een eiken vloer kan je goed combineren, terwijl beuk, esdoorn en robijnhout afgeraden worden.
Vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming?
Wil je vloerverwarming aanleggen? Dan kan je dit zowel doen als bijverwarming dan als hoofdverwarming. Wat is het verschil en wat is voor jou de beste keuze?
Als je kiest voor vloerverwarming als hoofdverwarming dan wil dit dus zeggen dat het je grootste bron is van verwarming. Je kan kiezen voor vloerverwarming als hoofdverwarming wanneer je huis voldoende geïsoleerd is. Dat is noodzakelijk om echt voldoende van de verwarming te kunnen genieten. Er zijn verschillende soorten vloerverwarming. Als je het als hoofdverwarming gebruikt dan kan je het best kiezen voor warm water vloerverwarming, zodat de verwarming efficiënt werkt op grotere oppervlaktes.
Vloerverwarming als bijverwarming wordt vooral gebruikt om te genieten van een aangenaam verwarmde vloer. Dit zal uiteraard heel wat goedkoper uitkomen. Voor bijverwarming kies je het best voor elektrische vloerverwarming. Dit type vloerverwarming warmt sneller op, maar is geen goede keuze als hoofdverwarming omdat het niet energiezuinig is.
Welk type vloerverwarming is voor jou de beste keuze?
Als je vloerverwarming wilt aanleggen zal je zien dat er meerdere opties zijn. Zo kan je kiezen uit warm water vloerverwarming, elektrische vloerverwarming en infrarood vloerverwarming. De kosten van vloerverwarming zullen afhankelijk zijn van het type vloerverwarming dat je kiest, maar wat is nu voor jou de beste keuze?
Warm water vloerverwarming
Vloerverwarming op warm water is een van de populairste keuzes, toch als het gaat over vloerverwarming als hoofdverwarming. Deze vloerverwarming wordt op de cv- installatie aangesloten. Je kan het goed combineren met een warmtepomp. Als je kiest voor vloerverwarming met warm water, dan zijn er nog twee verschillende soorten: natte vloerverwarming en droge vloerverwarming.
Natte vloerverwarming is de goedkoopste optie van de twee. Bij dit systeem wordt het buizennet bovenop de isolatie geplaatst. Vervolgens wordt het in cement gestort zodat de leiding helemaal omringd wordt door vast materiaal. Het nadeel van een natte vloerverwarming is dat het gemiddeld zes tot acht weken duurt voordat je de verwarming mag gebruiken. Het cement moet namelijk voldoende kunnen drogen.
Het andere systeem is droge vloerverwarming, ook wel droogbouw genoemd. Bij droogbouw wordt er geen cement gebruikt, maar zal de vakman alternatieve materiaal zoals piepschuimen platen met een laagje aluminium gebruiken. Het voordeel van het droge vloerverwarmingssysteem is dat het compacter is en je er dus ruimte mee wint.
Elektrische vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming is een andere optie. Voor deze optie wordt meestal gekozen als je vloerverwarming als bijverwarming wilt gebruiken. Elektrische vloerverwarming zorgt voor meer energieverbruik, maar zal sneller opwarmen. Hierdoor is het ideaal voor kleinere ruimtes. Bij elektrische vloerverwarming worden er kabels, verwarmingsmatten of dunne geleidende folie onder de vloer gelegd. De dunne geleidende folie wordt meestal gebruikt bij tapijt of laminaat.
Infrarood vloerverwarming
Een andere, iets minder gekende, optie is infrarood vloerverwarming. Deze soort vloerverwarming aanleggen gebeurt zowel als hoof- dan als bijverwarming. Als je infrarood vloerverwarming gaat aanleggen als hoofdverwarming dan moet je er wel op letten dat 80% van het beloopbare vloeroppervlak belegd wordt met verwarmingsmatten. Het grote voordeel van infrarood vloerverwarming is dat je het makkelijk kan aanleggen.
Vloerverwarming infrezen
Er zijn verschillende manier om vloerverwarming aan te leggen. Welke manier het beste is hangt sterk af van het type vloerverwarming dat je kiest. Tegenwoordig is vloerverwarming infrezen erg populair. Door vloerverwarming in te frezen kan je namelijk verwarming aanleggen in een al bestaande vloer. De ideale oplossing als je je vloer niet wilt uitbreken. Maar je kan ook vloerverwarming infrezen bij een nieuwe vloer. Vloerverwarming infrezen heeft namelijk zo zijn voordelen. Het is erg voordelig, makkelijk en je vloer wordt niet verhoogd waardoor je plaats uitspaart. Deze techniek is dus zeker de moeite waard om te overwegen!
Wat zijn de kosten van vloerverwarming?
Wil je vloerverwarming aanleggen? Dan ben je uiteraard erg benieuwd naar de kosten van vloerverwarming. De kosten van vloerverwarming zullen vooral afhangen van het soort vloerverwarming dat je kiest.
Bekijk onze prijsgids over de kosten van vloerverwarming.
Zelf vloerverwarming aanleggen of laten doen?
Vloerverwarming aanleggen is niet zo'n eenvoudige klus. Het is een intensief werkje en vergt heel wat vakkennis. Als je jezelf een hoop gedoe wilt besparen, dan kan je er beter voor kiezen om een vakman in te schakelen. Op die manier moet je je ook geen zorgen maken over extra kosten als er iets verkeerd loopt. Door voor een vakman in te huren hoef jij je nergens zorgen over te maken en kan je snel genieten van de ideale temperatuur!
De beste vakman vinden? Dat is eenvoudiger dan je denkt!
Vind je het moeilijk om een goede vakman te vinden? Dan is er goed nieuws, want bij Zoofy kan je slechts in enkele minuten de beste vakman uit je buurt vinden. Door Zoofy spaar je niet alleen erg veel zoektijd uit, maar ben je er ook altijd zeker van dat je te maken hebt met een betrouwbare vakman. Onze vakmannen worden altijd grondig gescreend. Kiezen voor een vakman van Zoofy is dus kiezen voor zekerheid!