Vaak gaat een gemiddelde vloer tussen de 15 en 50 jaar mee, maar veel woningbezitters kiezen al eerder ervoor om een vloer te veranderen. Dat kan zijn omdat de vloer na een paar jaar zijn schoonheid heeft verloren, ze graag een nieuwe inrichting willen of omdat er een vloer reparatie nodig is. Voor elke keuze is iets te zeggen, maar bedenke wel dat een nieuwe vloer leggen vaak weer veel tijd en geld kost. Vloer reparatie kan een goede keuze zijn als het grootste gedeelte van de vloer nog mooi is of als de vloer een dure investering is geweest. Voor een vloer repareren zijn veel verschillende reparatiemethodes. Zo is de werkwijze voor een houten vloer repareren heel anders dan voor een betonnen vloer repareren. Ook zit er verschil tussen een parketvloer repareren of laminaat repareren. Waarom zijn er verschillende werkwijzen en wat zijn de deze dan? En heb je daarvoor de kunde en kennis in huis om het zelf te doen? Dankzij ons hoef je dat niet allemaal zelf te weten, wij hebben de ervaring en kennis in huis om jou daarbij te helpen. Wil je het toch graag zelf proberen, dan vind je op deze pagina alle informatie en ook de kosten mocht je het toch aan een vakman willen uitbesteden.
Waarom een vloer reparatie?
Een betonnen vloer repareren of een andere vloer reparatie uitvoeren kan om veel verschillende reden voorkomen. Allereerst worden vloeren in hoge mate belast en hebben het daardoor zwaar te verduren. Over een vloer wordt vaak veel gelopen, er kan zand, grind of ander vuil aan je schoenen zitten waardoor er krassen in de vloer kunnen staan. Ook worden meubels er over heen geschoven wat kan zorgen voor butsen, krassen of duiken. Een laminaatvloer is daar zeker gevoelig voor en laminaat repareren is dan ook een veel voorkomende klus. en Door de hoge mate van belasting hebben vloeren het zwaar te verduren. Ook kan het zijn dat een groot deel van de vloer nog goed is maar dat bijvoorbeeld de vloerverwarming onder de pvc vloer kapot is. Om deze te maken moet de vloer worden opengebroken en de pvc vloer repareren. Vaak kan een vloer reparatie voordeliger zijn dan een nieuwe vloer kopen. Daarnaast kan een vloer repareren ook bijdragen aan een langere levensduur van de vloer.
Verschillende soorten vloeren
Er zijn veel verschillende vloeren en elke vloer heeft een andere methode en moeilijkheidsgraad om te repareren. Laminaat en een parketvloer kunnen vaak snel en netjes door een vloer reparatie hersteld worden. Vaak kunnen deuken of krassen netjes in dezelfde kleur worden weggewerkt. Ook vinyl of tapijt kan snel en eenvoudig worden gerepareerd. Een betonnen vloer repareren of een pvc vloer repareren is dan alweer wat moeilijker, maar niet onmogelijk. Bij een betonnen vloer reparatie wordt vaak de beschadiging ruwer gemaakt en met een primer wordt het vervolgens mooi afgewerkt. De voordelen van vloer reparatie zijn dat jouw vloer er weer netjes uit ziet en langer mee gaat. De meest voorkomende vloeren voor reparatie zijn:
- Laminaat
- Tegelvloer
- Tapijt
- PVC vloer
- Houten vloer/parket
- Betonnen vloer/ gietvloer
Welke beschadigingen kunnen er voorkomen?
Afhankelijk van het soort vloer kunnen er verschillende soorten beschadigingen ontstaan in een vloer. De meest voorkomende beschadigen die een vloer kan oplopen worden hier op een rij gezet.
- Een houten vloer trekt kromt. Hout is een materiaalsoort wat naar verloop van tijd nog kan uitzetten, hierdoor kan een vloer naar een aantal jaar krom trekken. Dit wordt door een vakman ook wel schotelen genoemd. Gelukkig kan een houten vloeren repareren het kromgetrokken hout herstellen. Een houten vloer repareren kan op meerdere manieren. Een makkelijke manier om het zelf uit te voeren is door bijvoorbeeld de kromgetrokken gedeeltes opnieuw te schuren en daarna te laten lakken
- Putten en deuken in de vloer. Een andere veelvoorkomende beschadiging is dat er putten en deuken in de vloer zitten. Dit komt vooral veel voor bij een laminaat vloer. Een laminaat vloer leggen is vaak voordeliger dan een parketvloer leggen. Het enige nadeel is dat laminaat veel minder sterk is en daardoor minder bestand tegen valpartijen van spullen of het schuiven van huisraad. Hierdoor kan er snel een deuk in de toplaag van het laminaat ontstaan en ziet de vloer er gehavend uit. Het laminaat repareren is dan een oplossing om de vloerweer netjes te krijgen.
- Krassen in de vloer. Vooral bij een pvc vloer kan het voorkomen dat er diepe krassen in de vloer ontstaan. Dit komt doordat het materiaal van een pvc vloer erg kwetsbaar is. Een pvc vloer repareren kan door een strook of tegel los te trekken en een nieuwe pvc strook of tegel terug leggen moeten leggen.
Factoren die de prijs bepalen
De kosten voor een vloer repareren worden door verschillende factoren bepaald. Je hebt hier voor een deel zelf invloed op door de keuzes die je maakt. De verschillende factoren voor een vloer reparatie zijn als volgt:
- Grootte beschadiging.Afhankelijk van het aantal meters en de grootte van de beschadiging kun je kiezen of je bijvoorbeeld een houten vloer repareren nog de moeite is of dat je toch kiest om een vloer te vervangen. Op het moeten dat de vloer door achterstallig onderhoud of ouderdom toe is aan vervanging kan een vloerreparatie niet altijd efficiƫnt zijn. Zo kan je bezig blijvend met een houten vloer repareren of schuren. Gaat het maar om een kleine beschadiging of is de vloer nog vrij nieuw, dan kan het wel efficiƫnt en lonend zijn om de vloer reparatie uit te voeren
- Oorzaak beschadiging. Ook is de oorzaak van de beschadiging van belang. Is een betonnen vloer beschadigd door een ongeval of bijvoorbeeld door slechte service? Dan kan je de kosten van een betonnen vloer repareren verhalen op je inboedelverzekering of nog eens gaan praten met het bedrijf die een betonnen vloer heeft gelegd.
- Materiaal vloer. Het materiaal waarvan de vloer is gemaakt heeft ook invloed om de prijs. Een pvc vloer repareren is bijvoorbeeld goedkoper dan een houten vloer repareren. Dit komt omdat het materiaal, pvc in dit geval, een stuk goedkoper is dan hout. Daarnaast is en houten vloer repareren ook een stuk meer werk dan het leggen van een nieuw gedeelte pvc vloer.
Zelf oplossen of uitbesteden?
Natuurlijk rijst dan de vraag of je een vloer repareren zelf gaat aanpakken of dat je het gaat uitbesteden. Ben je handig aangelegd dan kan je een laminaat vloer of een pvc vloer repareren goed zelf uitvoeren. Je kan de meeste materialen voor een pvc vloer, laminaat of een houten vloer repareren in een doe-het-zelf zaak of bouwwinkel kopen. Ook kun je online vaak wel filmpjes vinden van hoe je een vloer kunt repareren. Ook voor het schuren van een parketvloer kun je vaak zelf de spullen afhuren. Een betonnen vloer repareren daarentegen vraagt weer meer handigheid en vaak ook materialen die je doorgaans niet in je bezit hebt. Het kan dan voordelig zijn om een vakman in te huren die beschikt over de juiste apparatuur en ook over de juiste kennis. Heb je niet de juiste kennis in huis of ben je een klusjesman met twee linkerhanden? Dan is het handiger om de klus voor een betonnen vloer, parketvloer, laminaat of een houten vloer repareren uit te besteden. Onze klusjesmannen hebben altijd de juiste gereedschappen bij de hand en hebben ook voldoende ervaring om een vloer reparatie uit te voeren.
Een betonnen vloer repareren
Wil je zelf een betonnen vloer repareren dan kan je voor kleine beschadigen zelf gebruik maken van staal- of polyesterplamuur. Hierbij is het van belang dat je deze zo glad mogelijk afstrijk, want nadien kan je het moeilijk bijschuren. Dit komt omdat het materiaal daarna extreem hard wordt. Zo kun je gemakkelijk klein beschadigingen in een betonnen vloer repareren. Bij grotere beschadigingen is staalplamuur niet voldoende, dan kan je beter epoxymortel gebruiken of opnieuw cement storten. Dit zijn wel moeilijkere methoden en deze methodes kosten ook meer tijd. Naast zichtbare beschadigingen aan de betonvloer kan het ook voorkomen dat de betonvloer van binnenuit beschadigd is. Dat kan bijvoorbeeld door betonrot. Betonrot herken je aan de afbrokkelende randen en blootliggende bewapening. Als je last heb van betonrot is een betonnen vloer repareren veel moeilijker. Dit kan je dan ook beter overlaten aan een vakman. Soms is het zelfs nodig om de gehele betonnen vloer te reparen, dan kan je je ook afvragen of je liever geen geheel nieuwe vloer legt.
Een pvc vloer repareren
Een pvc vloer repareren kan soms je ook zelf doen. Veel voorkomende problemen bij een pvc vloer zijn bijvoorbeeld:
- Een bolling in de pvc vloer. Dit kan voorkomen als er te weinig lijm of de verkeerde lijm is gebruik. Het pvc kan dan gaan loslaten. Ook kan het voorkomen dat er vocht onstaat, hierdoor kan er een bolling in het pvc komen. Door deze tegels te verwijderen kan je daarna nieuwe tegels neerleggen en ziet de vloer er als niet uit.
- Beschadigde pvc tegels. PVC vis een robuust materiaal, maar ook kwetsbaar. Door scherpe objecten of vallende objecten kan de vloer beschadigd worden. Door nieuwe tegels te leggen kan je een pvc vloer repareren.
- Lekkende lasnaden voegen Bij een vloeistofdichte pvc vloer zijn de tegels eerst onderling verlijmd, en daarna worden de naden thermisch gelast. Het kan zijn dat de las toch openspringt waardoor er water kan lekken. Door de naden opnieuw te lassen kan je dit oplossen, uiteraard moeten daarna ook een aantal nieuwe tegels worden vervangen.
Een vloerspecialist inschakelen via Zoofy
Wil je een houten vloer repareren of een betonnen vloer repareren dan kun je dus kiezen om het zelf te doen of iemand in te huren. Sommige vloeren zoals laminaat en tapijt kan je gemakkelijk zelf doen, maar een betonnen vloer repareren vraagt heel wat meer handigheid. Ook vraag het meer materialen en gereedschap. Een parketvloer herstellen of een houten vloer repareren kan soms zelf worden uitgevoerd als je goed ben in secuur schuren, maar een parketteur heeft er meer verstand van. Wil je graag een betonnen vloer repareren of een houten vloer repareren door een vloerspecialist? De vakmannen zorgen ervoor dat ze de juiste gereedschappen meenemen en voeren de klus gedegen uit. Een van de grote voordelen voor jou is dat het gedegen en vakkundig wordt gedaan en jij bent er geen tijd aan kwijt. Een ander voordeel is dat onze klusjesmannen geen voorrijkosten rekenen, je betaalt enkel voor de klus waarvoor je de klusjeman hebt ingehuurd. Daarnaast vind je bij ons vakmannen met de hoogste klanttevredenheid, zo weet jij ook zeker dat jij naderhand gelukkig bent met de vloerreparatie. Wil jij ook een vloer laten repareren? Boek dan direct een vakman via Zoofy!