Regel nu jouw vloerspecialist

Plinten leggen

Vanaf €59 per uur incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 3046 vloerspecialisten in jouw regio

Heb je net een nieuwe vloer of is het klusje plinten leggen iets maar waar je maar niet aan toekomt? Regel hier een klusjesman die netjes en vakkundig de plinten kan leggen.

Regel nu jouw vloerspecialist
129 recensies
Waarom Zoofy?
  • Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
  • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
  • De laatste aanvraag was 2 minuten geleden.
  • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
  • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Laat je plinten door een vakman van Zoofy plaatsen

Wanneer je net een nieuwe vloer hebt laten leggen zijn plinten een mooie afwerking. Je kan makkelijk de look creëren die je wilt, want er zijn verschillende soorten waaruit je kan kiezen. Hieronder ontdek je de mogelijkheden en kom je ook meer te weten over de plinten leggen kosten!

Kiezen voor plinten of niet?

Als je een nieuwe vloer gelegd hebt is de volgende stap plinten leggen. Dit is echter niet altijd noodzakelijk. Bij sommige vloeren kan je er ook voor kiezen om geen plinten te leggen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je een gietvloer hebt.

Toch hebben plinten zo hun voordelen. Ze zijn er niet alleen voor decoratieve doeleinden. Als je besluit om plinten te plaatsen dan zullen ze je muren extra beschermen en beschadiging in het stucwerk tegengaan. Bij een houten vloer zijn plinten zelfs bijna een noodzaak, want ze zorgen voor een mooie afwerking. Plinten leggen is dus altijd een goed idee!

Welke soorten plinten zijn er?

Heb je toch besloten om plinten te leggen? Dan zal je ontdekken dat er heel wat soorten plinten zijn waaruit je kan kiezen. De juiste keuze maken is niet altijd eenvoudig. Om je te helpen hebben we hieronder de mogelijkheden op een rijtje gezet!

Plakplinten

Een eerste mogelijkheid zijn plakplinten. Deze plinten zijn erg goedkoop en makkelijk om te plaatsen. Meestal worden ze enkel gebruikt ter afwerking. Plakplinten hebben een plakstrip aan de binnenzijde waarmee je ze eenvoudig tegen de wand plakt. Uiteraard moet je ze eerst op het juiste formaat zagen.

Plinten met clipsysteem

Als tweede mogelijkheid kan je kiezen voor plinten met een clipsysteem. Deze zijn ideaal als je houdt van verandering, want je kan ze eenvoudig vervangen of meenemen wanneer je verhuist. Plinten met clipsysteem kan je bevestigen door de clips in de wand te plaatsen en de plinten hierop eenvoudig te bevestigen.

Overzetplinten

Overzetplinten zijn plinten die over je oude plinten heen kunnen worden geplaatst. Dat is handig omdat je op die manier je oude plinten niet hoeft te verwijderen. Het zal je veel tijd en werk besparen én ervoor zorgen dat de muur niet beschadigd raakt. Je kan dit soort plint makkelijk overschilderen waardoor het mooi past bij elk interieur.

Kabelgootplinten

Kabelgootplinten zijn een andere optie. Zoals de naam van deze plinten al doet vermoeden, zijn ze gemaakt om kabels van apparatuur in weg te werken. Kabelgootplinten hebben dus een extra functie en zijn de ideale manier om je vloer mooi af te werken!

Hoge plinten plaatsen

Hoge plinten plaatsen die je ook steeds vaker in Nederlandse woningen, deze hoge plinten worden ook wel muurplinten genoemd, omdat ze deels tegen de muur aangeplakt worden. Meestal wordt de plint in dezelfde kleur als de muur geschilderd. Uiteraard kun je ook kiezen voor een muurplint in de kleur van je vloer, of voor een aparte kleur plint.

plinten leggen

Verschillende materialen en kleuren

Daarnaast kan je kiezen voor plinten uit verschillende materialen en in diverse kleuren. Op die manier kan je ze mooi laten passen bij je interieurstijl. Als eerste keuze heb je tegelplinten. Je kan ze kiezen in hetzelfde kleur en patroon als je vloertegels om zo voor een mooie overgang van vloer naar muur te zorgen. Uiteraard kan je ook kiezen voor tegelplinten in een contrasterende kleur, zodat je je interieur levendiger maakt.

Naast tegelplinten kan je kiezen voor plinten uit aluminium. Aluminium plinten staan mooi in een industrieel of modern interieur en geven een ruimte meer karakter. Je kan kiezen uit allerlei kleuren. Ook houten plinten bevestigen is een optie. Houten plinten hebben een charmante uitstraling. Bovendien kunnen ze makkelijk overschilderd worden, waardoor je om de zoveel tijd de uitstraling van je interieur kan veranderen. Houten plinten worden gelijmd of genageld.

Als laatste optie kan je kiezen voor plinten uit kunststof. Deze zijn goedkoop en verkrijgbaar in verschillende kleurtjes. Je ziet dus dat er heel wat mogelijkheden zijn. Vind je het moeilijk om te kiezen? Aarzel dan zeker niet om raad te vragen aan een van onze professionals!

Werkwijze plinten leggen

Of je nu zelf plinten gaat plaatsen of dit door een vakman laat doen, het is altijd handig om te weten hoe het precies in zijn werk gaat. Zo kan je beter inschatten of je hulp nodig hebt of niet. Hieronder ontdek je hoe je plinten moet bevestigen!

Plinten bevestigen met lijm

Hoe je plinten moet bevestigen hangt af van welk soort plinten je hebt gekozen. Houten plinten bevestigen doe je bijvoorbeeld met montagelijm en MDF plinten bevestigen doe je met speciale bevestigingsclips. Als je plinten hebt die met lijm bevestigd moeten worden dan moet je de plinten eerst op de juiste grootte afzagen met een verstekzaag, in een hoek van 45 graden. Daarna lijmt je ze gewoon tegen de muur. De kiertjes kan je afwerken met acrylaatkit.

Plinten bevestigen met clips

Als je plinten gaat leggen met behulp van clips, dan moet je eerst de clips aan de muur bevestigen door gaten te boren en er een plug in te steken. De plinten kan je vervolgens eenvoudig in de clips klikken. Als laatste stap klop je ze aan met een hamer en een stukje hout ter bescherming.

Wat kost plinten plaatsen?

Wanneer je van plan bent plinten te leggen is het handig om eerst meer te weten over de prijs. Deze zal uiteraard afhangen van het soort plinten dat je kiest. Daarom vind je hieronder een overzicht van de kostprijs van plinten per soort!

Plakplinten  9 euro per strekkende meter
Overzetplinten  8,50 euro per strekkende meter
Kraalplinten  6,50 euro per strekkende meter
Plinten leggen  3,50 - 9 euro per strekkende meter


Nu heb je een idee van wat plinten plaatsen kost, maar wat kost plinten plaatsen voor jou? Om een specifieker beeld te krijgen van de prijs kan je altijd bij een van onze vakmannen terecht! Deze prijzen kunnen variëren per type plint. 

Heb je net een vers gelegd vloertje of ligt deze er al een tijdje, maar is het klusje plinten leggen iets wat een ver-van-mijn-bed-show blijft? Of ben je gewoon een onhandige Harry? Dan wil je waarschijnlijk je vloer compleet maken door plinten te leggen. Misschien wil je dat een een klusjesman laten doen. Of misschien ga je het wel zelf doen. Plinten leggen is een flink klusje, maar als je ons stappenplan opvolgt kan het (bijna) niet misgaan. Ons doe-het-zelf stappenplan plinten leggen voor zowel plakplinten als MDF plinten vind je verderop op de pagina. Verder vind je hier plinten leggen tips en hoe je plinten kunt leggen in moeilijke hoeken. Bespaar je liever wat tijd en wil je liever de plinten laten leggen? Ook dan zit je op deze pagina aan het juiste adres.

Plinten leggen tips

Tip 1. Kies de juiste plint.

Je hebt verschillende soorten plint, grofweg zijn er twee soorten. Het eerste soort plint is de plakplint. Dit is een lage plint die plat op de vloer wordt geplakt. Er zijn speciale plintenscharen voor te koop in de bouwmarkt. Let op, hier moet je wel aardig wat kracht in je hand voor hebben en onze ervaring is dat ze helaas niet altijd alles even kaarsrecht knippen. Liever gebruik je voor het op maat maken van een plakplint een gewone ouderwetse verstekbak. En dat is echt niet zo moeilijk als je beginnend doe-het-zelver misschien denkt. Bij het gebruik van een verstekbak weet je zeker dat je plint naadloos aansluit en dat geeft een strak resultaat met het leggen van plinten. Het tweede soort plint is een hoge MDF plint. Ook deze plint moet op maat gezaagd worden met behulp van een verstekbak. De MDF plint is gemaakt van zacht hout, waardoor het gemakkelijk is door te zagen. Het verschil met de plakplint is dat deze, in tegenstelling tot de plakplint hoger is, én dat de plint tegen de muur wordt geschroefd met kleine pluggen in de muur. Hierdoor zit de plint direct goed vast en kan je deze ook - indien nodig - gemakkelijk weer verwijderen. En dat is wel zo fijn, want met plakplinten kan dit nogal een pain in the ass zijn. De ervaring leert dat het bijgeleverde plakrandje - ondanks het vooraf goed schoonmaken van de vloer - nooit goed blijft zitten. Vaak ben je daardoor genoodzaakt de plinten vast te lijmen met montagekit. Wat nogal een definitieve stap is. Wanneer je planten lijmt zitten ze erg snel vast en je krijgt ze daarna ook niet meer los.

Tip 2. Hou rekening met zaagverlies met plinten leggen

Heb je de juiste plint gekozen, dan is de volgende stap om te kijken hoeveel plint je nodig hebt. Doordat je stukken afzaagt, moet je rekening houden met zo'n 10% zaagverlies. Koop dus altijd extra plint dan je eigenlijk nodig hebt. Plinten die je over hebt kan je altijd weer terugbrengen naar de bouwmarkt. Niks is zo vervelend om halverwege de klus - wanneer je net lekker op dreef bent met de plinten leggen - weer terug te moeten naar de bouwmarkt.

Tip 3. Gooi restjes plint niet direct weg, die kunnen later nog van pas komen

De stukjes plint die afgezaagd worden aan de hoeken kunnen later nog gebruikt worden als opvulmiddel. Bewaar daarom de stukjes, zodat het geen zaagverlies is. 

Tip 4. Leg altijd met twee man plinten, dan gaat de klus een stuk sneller

Met twee personenn ben je in staat makkelijker plinten te leggen. Vraag daarom een vriend of kennis bij het leggen van plinten.

Tip 5. Schaf een leidingzoeker aan

Ben je bang dat je in een leiding boort? Schaf dan een leidingzoeker aan. Deze vertelt je wanneer je in de buurt zit van een leiding.

Tip 6. Kabels wegwerken

Wil je kabels wegwerken achter je plint? Kies dan altijd voor MDF plinten. MDF plinten hebben speciale plinten met kabelgoten, waardoor je gemakkelijk snoeren kunt wegwerken.

Tip 7. Obstakels bij plinten leggen

Kom je tijdens het leggen van plinten obstakels tegen waardoor je een stukje uit de plint moet zagen? Gebruik dan een profielmal. Daarmee teken je de plint heel precies af, waardoor je hem gemakkelijk op maat kan zagen en vijlen. 

Tip 8. Plinten leggen op laminaat

Hou altijd rekening dat het laminaat nog gaat werken zodra je het gelegd hebt. Zorg daarom altijd dat er genoeg ruimte is tussen de muur en het laminaat, anders gaat het krommen of bol staan en heb je je plinten voor niks netjes gelegd.

Hoe plaats ik plinten? 

Leuk al die tips voor plinten leggen, maar hoe plaats ik nou zelf plinten? Ook daar hebben we aan gedacht. Hieronder vind je stappenplannen voor zowel MDF plinten als plakplinten leggen.

Benodigdheden:
Plinten (10% extra), verstekbak, zaag, een geodriehoek om hoeken mee op te meten, doorzichtige montagekit (als je de plakplinten wil vastlijmen), schroeven, pluggen en een boormachine (indien je hoge MDF plinten neemt). Verder zijn kniebeschermers of een werkmatje geen slecht idee voor een ietwat meer ergonomische werkhouding.

Stappenplan plakplinten leggen

Stap 1. Maak de vloer schoon.
Zorg dat de vloer stof- en vetvrij is waar je de plakplinten wil leggen.

plinten leggen stap 1

Stap 2. Maak de plakplint op maat
Begin bij een lange muur. Zaag de plinten in de verstekbak in een hoek van 45 graden (bij haakse muren). Heb je een hoek die niet haaks ligt? Meet dan de hoek van de muur op en zaag de plakplinten in een hoek de helft daarvan. Voorbeeld: Als je een hoek hebt je van 110 graden tussen twee muren, dan zaag je de plakplint in een hoek van 55 graden. Teken dit af en zaag met behulp van de verstekbak de plakplint netjes op maat.

plinten leggen stap 2. Zaag de plint

Stap 3. Plak de plakplint
Verwijder de plakstrip aan de onderzijde van de plakplint en plak de plint stevig aan op de vloer. Waarschijnlijk is de bijgeleverde plakstrip niet voldoende om de plakplint langdurig op zijn plek te houden. Je kunt dan eventueel doorzichtige montagekit gebruiken om de plinten vast te plakken. Gebruik hier niet teveel van, anders komt de lijm onder de plakplint vandaan.

plakstrip halen van de plint

Stappenplan MDF plinten leggen

Stap 1. Boorgat aftekenen
Op de achterkant van de bijgeleverde boormal vind je welke hoogte je moet gebruiken met het blokje om de boorgaten af te tekenen. Welk gat je kiest is afhankelijk van de hoogte van je vers gekochte plint. De boorgaten teken je altijd op 5 cm van een hoek af. Plaats om de 30 a 40 cm een boorgat voor een stevige bevestiging. Begin altijd op een lange muur met het leggen van plinten.

mdf plint leggen

Stap 2. Boor de gaten
Boor de boorgaten zodat je de plint-pluggen kunt plaatsen.

 

 

gaten boren mdf plint

Stap 3. Plaats de plint-pluggen
Boor de afgetekende boorgaten en tik de plint-pluggen met behulp van een hamer er zachtjes in. Draai vervolgens de schroeven tegelijk met de plint-pluggen in de muur.

 

mdf plint leggen en bevestigen

Stap 4. Bevestiging van de MDF plint
In de hoek van de muur begin je met het plaatsen van een speciaal hoekstukje. Kit vervolgens aan één zijde van de plint en plaats deze tegen het hoekstukje. Plaats de MDF plint over de zojuist geplaatste plint-plug houders.

 

Stap 4 Plaats de mdf plint

Stap 5. Werk de MDF plint af
Werk de overgang van de muur en de MDF plint mooi af door middel van acrylaatkit. Overtollig kit verwijder je gemakkelijk met behulp van een stanleymes. Professionele kitter nodig? die boek je hier.

mdf plinten afwerken

Plinten leggen in moeilijke hoeken

Heb je te maken met plinten leggen in moeilijke hoeken? De lange muren gaan als een trein, maar de moeilijke hoeken zoals deurkozijnen, zijn toch wel andere koek. Herhaal eigenlijk dan hetzelfde als dat je op de lange stukjes doet. Ga het deurkozijn langs met veel kleine stukjes. Met een goede verstekbak en zaag gaat dat je prima lukken. Al zal het waarschijnlijk op die momenten wel meer op figuurzagen gaan lijken, die plinten komen daardoor super strak te liggen. Vergeet niet de profielmal te gebruiken bij obstakels langs de muur. Als je de profielmal tegen de moeilijke hoeken aanlegt, kun je dit zo aftekenen op je plint. 

Plinten plaatsen door een vakman van Zoofy

Ben je toch meer het type die zijn plinten wil laten leggen? Wij snappen je. Regel een mannetje bij Zoofy, en die plinten zijn zo gefikst. Buiten dat we klusjesmannen hebben voor plinten laten leggen hebben we nog allerlei soorten klushulp. Zo hebben we loodgieters, elektriciens, cv installateur, witgoed reparatie, dakdekkers, timmermannen, schilders, hoveniers, ongediertebestrijding en smart home installateurs.

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af