Regel nu jouw vloerspecialist

Houten vloer lakken

Vanaf €39 per m2 incl. btw

Gebaseerd op prijzen van 1379 vloerspecialisten in jouw regio

Heeft je mooie houten vloer zijn beste tijd gehad? Dan is het niet nodig om een nieuwe vloer te legen want door je houten vloer te schuren en lakken ziet je vloer er weer als nieuw uit.

Regel nu jouw vloerspecialist
1 recensies
Waarom Zoofy?
  • Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • Partners met: Gamma, Praxis, fonQ & Bol
  • Ruim 1.000.000 mensen gingen je voor.
  • De laatste aanvraag was 13 minuten geleden.
  • Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9.2
  • Geen voorrijkosten.
Insurance with Zoofy gives peace of mind

Houten vloer of parketvloer oliën en/of lakken

Alles wat je moet weten over je houten vloer lakken, zoals de kosten voor houten vloer lakken en de voordelen, ontdek je hieronder!

De voordelen van een houten vloer lakken

Een houten vloer lakken heeft heel wat voordelen. Ten eerste kan je door je vloer te schuren en lakken je vloer er weer als nieuw laten uitzien, waardoor je de kosten van een nieuwe vloer uitspaart. Daarnaast maakt een laklaag de natuurlijke uitstraling van je houten vloer nog mooier.

Een houten vloer die gelakt wordt zal ook makkelijker zijn om schoon te maken. Bovendien zal de laklaag ervoor zorgen dat je vloer minder snel verslijt waardoor het langer kan meegaan. Redenen genoeg dus om voor een mooie afwerking met lak te kiezen!

Hoe vaak moet je een houten vloer lakken?

Een houten vloer lakken zorgt ervoor dat de vloer langer meegaat, maar hoe lang blijft een laklaag goed? Over het algemeen zal een laklaag je vloer voor zo'n 10 jaar beschermen. Dat wil dus zeggen dat je je de komende 10 jaar geen zorgen meer hoeft te maken over je vloer.

Houten vloer lakken

Alternatieven voor houten vloer lakken

Als je je vloer laat lakken dan wordt je vloer eerst geschuurd. Vervolgens wordt er een laagje lak aangebracht om zowel de uitstraling van je vloer te verbeteren als je vloer te beschermen. Je houten vloer lakken lijkt dus dé ideale optie, maar voordat je je vloer laat lakken is het handig om te weten dat er meerdere opties zijn waaruit je kan kiezen. In plaats van je vloer te lakken kan je je vloer in hardwax laten zetten of je houten vloer oliën. Wat is het verschil en welke optie is voor jou het best?

Houten vloer waxen

In plaats van een houten vloer lakken kan je kiezen voor je houten vloer in hardwax te laten zetten. Met hardwax krijgt je houten vloer twee beschermlagen. De eerste laag vult de poriën. De tweede laag beschermt de vloer extra tegen krassen en vlekken. Als je kiest voor hardwax dan zal je vloer erg vochtbestendig zijn. Bovendien kan je met wax je vloer een gekleurd laagje geven. Je kan zowel kiezen uit matte als uit zijdematte kleuren. Als er toch krasjes in je vloer zouden komen na verloop van tijd, kunnen deze makkelijk bijgewerkt worden. Hierdoor moet je minder betalen.

Net als elke afwerkingsmethode heeft ook waxen zo zijn nadelen. Als je kiest voor hardwax dan zal je je vloer gemiddeld drie keer om te twee jaar moeten laten onderhouden. Anders is je vloer niet langer voldoende beschermd. Een toplaag gaat ook maar maximaal 5 jaar mee, terwijl dit bij lakken 10 jaar is.

Houten vloer oliën

Je parket oliën is een andere optie. Wanneer je kiest voor je houten vloer oliën zal er een olielaag op je vloer worden aangebracht. Deze laag zorgt ervoor dat je je houten vloer minder moet onderhouden en benadrukt de natuurlijke schoonheid. In dat opzicht is je parket oliën vergelijkbaar met lakken. Ook als je kiest voor je houten vloer oliën kan je je vloer een nieuw kleurtje geven. Bovendien is olie erg voedend. Als je je vloer met olie laat behandelen dan zal je eens per drie jaar een reinigingsbeurt moeten laten uitvoeren om de vloer mooi te houden.

Het nadeel van olie is dat de vloer niet voldoende beschermd is tegen sommige vloeistoffen. Vet die op je vloer druppelt kan nog steeds lelijke vlekken op je vloer achterlaten. Een ander nadeel is dat je het hout maandelijks of één keer per twee maanden zal moeten onderhouden.

Wat is de beste keuze?

Er zijn dus verschillende afwerkingsmethoden die je kan kiezen. Welke methode is dan de beste? De methode die voor jou de beste is, hangt af van het soort vloer en de uitstraling die je wenst te creëren. Met lak kan je bijvoorbeeld zowel een glanzende als matte uitstraling aan je vloer geven.

Als er een grote kans is op krassen in de vloer (denk maar aan kinderen of huisdieren) dan is lak misschien niet de beste optie, want krassen kunnen niet eenvoudig bijgewerkt worden. Daarnaast is het wel de beste optie als je er geen omkijken meer naar wilt hebben. Een laklaag gaat namelijk veel langer mee dan een olie- of hardwaxlaag en moet niet bijgewerkt worden. Wil je vooral een ander kleurtje? Kies dan voor olie of wax.

Werkwijze houten vloer lakken

Wil je je vloer lakken? Dan ben je vast wel benieuwd naar hoe je precies te werk moet gaan. Een vloer lakken is niet heel moeilijk, maar er komt meer bij kijken dan je zou denken. Hieronder ontdek je hoe je een houten vloer lakt!

Stap 1: Vloer reinigen

Als je je houten vloer wilt lakken zal je hem eerst moeten reinigen. Hiervoor bestaan speciale producten. Na het aanbrengen van het product dien je de vloer goed na te dweilen met water.

Stap 2: Vloer schuren

Als je vloer gereinigd is wordt het tijd om je vloer te schuren. Als je vloer veel krasjes heeft dan moet je grover schuurpapier gebruiken, maar het algemeen volstaat korrel 160.

Stap 3: Vloer lakken

Wanneer je vloer geschuurd is kan je hem lakken met een parketroller. Breng de lak consequent aan in de lengte van de plank. Werk zo snel mogelijk zodat de lak mooi in elkaar overvloeit bij delen die elkaar overlappen. Herhaal dit proces tot je drie lagen aangebracht hebt. Hou wel een droogtijd van minstens 8 uur aan tussen de lagen. Tussendoor kan je de vloer lichtjes schuren voor het mooiste resultaat.

Wat zijn de kosten van een houten vloer lakken?

Voordat je houten vloer laat lakken is het handig om meer te weten over de kosten van een houten vloer lakken. Hieronder vind je een overzicht van de kosten van een houten vloer lakken en de alternatieven.

Werkzaamheden Kosten per m²
Vloer schuren en in de olie zetten  15 tot 25 euro per m²
Vloer schuren en in de 1 componenten lak zetten  25 tot 28 euro per m²
Vloer schuren en in de 2 componenten parketlak zetten  30 tot 32 euro per m²
Vloer schuren en colorwash  35 tot 40 euro per m²

Zelf houten vloer lakken of laten doen?

Je parketvloer lakken lijkt in de eerste instantie niet zo moeilijk, maar het is uitdagender dan je denkt. Voor het lakken of oliën heb je vakkennis nodig, want er kan heel wat misgaan en dat is natuurlijk het laatste dat je wilt. Als je kiest voor een professional dan ben je bovendien altijd verzekerd van een perfecte afwerking waar je nog lang van zal kunnen genieten!

Met een vakman van Zoofy kan je altijd vertrouwen op het beste resultaat

Wil je graag je vloer laten lakken, maar weet je niet goed waar je een betrouwbare vloerspecialist kan vinden? Dan ben je op de juiste plek terechtgekomen, want de vloerspecialisten van Zoofy stellen nooit teleur. De juiste vakman vinden is bij Zoofy bovendien kinderspel. Je vult je gegevens in en wordt vervolgens gekoppeld met de beste vakman uit je buurt. Dit zal je een hoop opzoekwerk uitsparen!

Voor deze partners handelen wij alle kleine klusjes af