Inhoudsopgave
Inhoudsopgave
Wil je laminaat laten leggen? Laminaat leggen is op zich geen rocket sciene. Vooral wanneer je gebruik maakt van kliklaminaat is het een kwestie van de planken in elkaar schuiven. Voel je de klik niet? Dan doe je er goed aan om deze klus uit te besteden en het laminaat te laten leggen. Je bent er namelijk niet met alleen het in elkaar schuiven van de kliklaminaat planken. Het echte leg- en zaagwerk is een lastig klusje, daar moet je echt voor uit het juiste hout gesneden voor zijn. Vaak wordt laminaat leggen ook onderschat of er wordt niet genoeg tijd voor genomen. Dankzij Zoofy hoef je deze laminaatvloer leggen niet op eigen houtje te doen. Nog niet overtuigd? Hieronder geven we vijf voordelen over laminaatvloer laten leggen. Op deze pagina vind je verder informatie over wat het kost om laminaat te laten leggen of - als je toch de doe-het-zelf-klusser uit wil hangen - tips over hoe je zelf laminaat kunt leggen.
Laminaat leggen: de 5 voordelen
Lees hieronder de vijf voordelen voor het laten leggen van laminaat.
1. Laminaat laten leggen bespaart tijd
Onze klusjesmannen hebben uitgebreide kennis en jarenlange ervaring. Laminaat leggen doen zij binnen een Zoof. Wat jij als wannabe doe-het-zelver in een paar dagen legt, legt onze Zoofy-vakman in een dag. Lastige hoekjes? Een oud huis waar de vloer niet helemaal waterpas ligt? Onze klusjesmannen draaien daar hun laminaatplank niet voor om. Bedenk eens hoeveel tijd en geld jij kunt besparen, als je geen week vakantie hiervoor hoeft op te nemen.
2. Laminaat laten leggen voor het beste resultaat
Onze Zoofy-vakmannen zijn echte professionals. Zoals eerder gezegd is laminaat in elkaar klikken geen probleem. De laminaatvloer strak leggen met alle mogelijke obstakels, is een vak apart. Wil je zeker zijn van een mooi eindresultaat? Dit klusje kun je overlaten aan onze vakmannen. Met hun jarenlange ervaring weten onze klusjesmannen precies waar ze op moeten letten en zorgen ze voor een retestrak eindresultaat. Als je zelf aan de slag gaat en er komt een kier tussen je laminaat, kan je niet zomaar de plank er even tussenuit halen. Je zult weer opnieuw moeten beginnen. Gezien de gemiddelde laminaatvloer jaren ligt, is dit natuurlijk niet iets wat je wilt. Voor het beste resultaat laat je je laminaatvloer leggen voor een vakman.
3. Laminaat laten leggen met ‘de komt goed’ garantie van Zoofy
Als je - door gebrek aan ervaring - een week na het leggen van je laminaatvloer ineens dikke kieren hebt omdat het hout is gaan krimpen. We kunnen je al horen vloeken. Als je je laminaat legger regelt via Zoofy, weet je zeker dat het probleem verholpen wordt. Gaat er toch iets onverhoopt niet goed? Dan zoeken we samen naar een oplossing, totdat je dat wel bent. Bovendien is je klus verzekerd tot 2.5 miljoen euro. Meer weten over de ‘komt goed garantie’? Je leest het in het blogartikel: 5 redenen waarom het boeken van een vakman via Zoofy voor jou voordelig is.
4. Voorkom relatieproblemen door je laminaat te laten leggen
Wat klussen zoals laminaat leggen voor je relatie doen? Helemaal niks. Je doe-het-zelf klus wordt dan al snel een ‘Doe het lekker zelf!’ klus. Voorkom relatieproblemen en bespaar jezelf wat bekvechten. Laat je laminaat lekker leggen door Zoofy.
5. De juiste ondervloer door je laminaat te laten leggen
Heb je al aan de ondervloer gedacht? Wanneer je kiest voor een harde vloer zoals laminaat of pvc, is de ondervloer belangrijk. Het beschermt je vloer tegen vocht en zorgt voor isolatie en geluidsdemping. Het kan lastig zijn om zelf uit te vinden welke ondervloer je het best kunt gebruiken. Onze vakmannen helpen jou hier graag mee.
Plinten en trappen
Plinten leggen is een klus die je vrij gemakkelijk zelf kunt doen. Tenminste, als je kiest voor plakplinten. Maar met veel hoekjes kan het al snel een tijdrovende en precieze klus worden. Als het laminaat toch al gelegd wordt, is het voor de klusjesman een kleine moeite om de plinten ook meteen te leggen.
Kosten laminaat laten leggen
Ben je benieuwd of je door het laten leggen van laminaat zelf op een houtje moet bijten en wat laminaat leggen kost? De Laminaat leggen prijs begint vanaf €50,- per uur. Deze prijs wordt verder niet gebaseerd op de plek waar je woont. Je betaalt voor een klusjesman in Amsterdam dezelfde prijs als een klusjesman in Utrecht. Dezelfde prijzen gelden ook buiten de (grote) steden. Wij vinden het belangrijk om professionele en ervaren vakmannen langs onze klanten te sturen. De prijs van onze klusjesmannen wordt samengesteld doordat wij de markt nauwlettend in de gaten houden. Op deze manier betaal jij nooit teveel en ontvangen onze vakmannen een gezond uurloon, wat zij dubbel en dwars verdienen. De kosten voor laminaat laten leggen is hier handig uitgewerkt.
Besparen op de kosten voor laminaat leggen
Als je wil besparen op de totale prijs van laminaat leggen, kun je er voor kiezen om zelf alvast de ondervloer te leggen. Als er nog een bestaande ondervloer ligt en deze verkeerd nog in goede staat, kun je deze gebruiken. Wil je meer besparen? De prijs van laminaat leggen wordt uiteraard ook lager, als jij er voor zorgt dat de materialen zoals laminaat en dergelijke al in huis zijn. Dat scheelt de vakman tijd om de materialen te halen. Tijd waarin hij uiteraard - buiten de materiaalkosten-, ook zijn uurloon krijgt uitbetaald. Heb je liever iemand die jouw plinten kan leggen? Ook daar hebben we klusjesmannen voor paraat staan.
Zelf laminaat leggen
Geloof ons nou maar: je (schoon)vader zit zich niet al wekenlang te verheugen om jou te helpen laminaat te leggen. Tenzij hij toevallig met vervroegd pensioen is en niks omhanden heeft, zul je toch zelf de handen uit de zakken moeten steken. Snap je er geen hout van? Wij hebben wat laminaat leggen tips voor je.
Benodigdheden zelf laminaat leggen:
- Laminaat (een no-brainer).
- Een ondervloer.
- Plinten, voor de afwerking van je laminaat.
- Een laminaatsnijder (dit zijn helden) of een zaag.
- Een potlood, voor het aftekenen.
- Wiggen een slagijzer en een slagblok. Deze gebruik je om afstand te houden tussen de muur en je laminaatvloer.
- Een hamer.
- Een profielmal, voor het heel precies uitzagen van de moeilijke hoekjes.
- Decoupeerzaag en verstekbak, om bovenstaand te kunnen uitvoeren.
- Optioneel: Verstekschaar (hallelujah voor deze dingen), voor het knippen van je plinten. Je kunt ook je decoupeerzaag gebruiken.
Tips voor laminaat leggen
Hoe leg je laminaat? Als je zelf laminaat wil gaan leggen, hebben wij wat tips en trucs. Met deze tips leg jij die vloer vliegend op eigen houtje. Laten we bij het begin beginnen:
Laminaat leggen tip 1 - het laminaat:
Kies het juiste laminaat. Iets met open deuren intrappen, maar we koppen hem er toch maar even in. Je laminaat is sfeerbepalend voor het gehele huis. Denk er daarom goed over na. Daarbij gaat het er waarschijnlijk nog een tijdje liggen. Wanneer je weinig ervaring hebt raden we je aan om kliklaminaat te leggen. Kliklaminaat is voor de beginner het gemakkelijkst te leggen. Koop genoeg laminaat. Liever teveel dan te weinig. Hou rekening met zaagverlies. Terugbrengen kan altijd nog, mits je de kassabon goed bewaard. Als je later terug moet voor een nieuwe batch, kan het een licht kleurverschil geven. Hou de weken voorafgaand aan het leggen goed laminaat aanbiedingen in de gaten. Veel winkels stunten met hun prijzen, waardoor de prijs van laminaat leggen een stuk aantrekkelijker wordt. Denk ook van te voren na over de richting die je het laminaat wil laten lopen. Horizontaal of verticaal? Hoe laat je het laminaat overlopen naar andere kamers? Of kies je voor een dorpel (drempel)? Begin nooit midden in een kamer met laminaat leggen, maar altijd in een hoek van en ruimte. Let op: Het laminaat moet altijd twee dagen acclimatiseren in de betreffende kamers, vóórdat je het gaat leggen. Op vrijdag naar de bouwmarkt en in het weekend laminaat leggen is geen goed plan. Laminaat is een natuurproduct en is dus gevoelig voor invloeden van buitenaf. Zo kan het gaan uitzetten of krimpen waarde de vloer krom trekken of bol gaan staan.
Laminaat leggen tip 2 - de ondervloer:
Kies de juiste ondervloer. Je hebt een ondervloer nodig om geluid te dempen, vocht tegen te houden en te egaliseren. Check voordat je gaat laminaat leggen de vloer grondig op oneffenheden. Een kleine oneffenheid kan leiden tot problemen bij het leggen van het laminaat. Schuur, slijp of plamuur deze oneffenheden. Bij een vloer op de begane grond, van beton of met kruipruimten moet je rekening houden met optrekkend vocht. Het is dan aan te raden om eerst folie te leggen voor het plaatsen van de ondervloer. Woon je op een verdieping? Dan moet je ondervloer ten minste voldoen aan de 10dB geluidsnorm.
Laminaat leggen tip 3 - begin met leggen:
Hoe je laminaat moet leggen? Begin de eerste baan bij het laminaat leggen met een hele plank en begin de tweede baan met 1/3 van een hele plank. Vanaf de derde baan gebruik je weer een hele plank en bij de vierde begin je weer met 1/3 van de plank. Hierdoor verspringen de naden, waardoor het geheel er natuurlijker uitziet.
Laminaat leggen tip 4 - plinten:
Plakplinten zijn de makkelijkste manier om je laminaatvloer netjes af te werken. Op de lange stukken is het een kwestie van de plakstrip verwijderen en deze bevestigen op het laminaat. Zorg altijd dat je de stukken van het kliklaminaat hebt schoongemaakt, waar je de plinten wil gaan plakken. Onze ervaring is helaas, ondanks deze maatregelen, plakstrip knakkers lang niet altijd even goed blijven zitten. Niks is zo irritant als losrakende plinten na verloop van tijd. De tip in een tip: Koop hiervoor doorzichtige Bison Poly max. Je plakplinten zitten daarna vast voor het leven 😉 Bij haakse muren knip - al dan niet met behulp van een plintenknipper - een hoek van 45 graden. Bij niet haakse muren meet je de hoek van de muur en zaag je je plinten op de helft van de hoek. Als de muur een hoek van 120 graden is, zaag je de plint in een hoek van 60 graden. Opstaande plinten zijn een different cookie. Je hebt twee versies: de holle opstaande plint en de MDF plint. De holle opstaande plint moet door middel van een vastgelijmde achterlat worden bevestigd. Je verbindt de plinten met elkaar door kunststof hoek- en eind stukjes. De holle opstaande plint heeft als voordeel dat je er nog eventueel kabels achter kunt verwerken. Het maken van een koof kan ook uitkomst bieden wanneer je elektrische draden wil wegwerken in je huis. Een timmerman kan dit gemakkelijk voor je maken. Ben je de draad kwijt? Schakel bij problemen van electra altijd een elektriciën in. De massieve MDF plint is voorgelakt of afgelakt en kan je direct vastlijmen aan de muur. Begin met MDF plinten op een lange muur. Ben je bang dat je in een leiding boort? Gebruik dan een leidingzoeker. Om trappen af te werken zijn er diverse profielen beschikbaar. Is je trap ook toe aan een make-over? Onze timmermannen helpen je graag met een traprenovatie.
Plan een bezoek van een specialist voor het leggen van laminaat
Laminaat leggen is een klus dat veelal zelf wordt uitgevoerd. Zeker met het bovenstaande stappenplan is het uitvoeren van de klus een stuk gemakkelijker geworden. Ben je nog toch niet zo zeker van jezelf en wil je het uit laten voeren door een professional. Neem dan contact op met een vloerspecialist via Zoofy. Plaats eenvoudig je klus en kom in contact met professionals die jouw laminaat vloer leggen.