Unieke ZONDAG korting: Alleen vandaag €24,95 korting op alle klussen via code ZOOFYZONDAG (code toevoegen na je boeking)

Sifon plaatsen of vervangen

Kosten sifon vervangen

Bijgewerkt op: 17-06-2024

We hebben hem allemaal in huis, een sifon. Een sifon werkt als waterslot annex stankafsluiter. Een sifon is daarmee een belangrijk onderdeel van de waterhuishouding in je woning. Het komt helaas wel eens voor dat je sifon moet worden vervangen. Dat is het geval wanneer je een verstopping moet verhelpen of wanneer je renovatiewerkzaamheden laat uitvoeren. In deze prijsgids lees je alles voor de werkzaamheden van de vakman en de kosten voor het vervangen van een sifon. We leggen nog even kort de werking van een sifon uit en geven je een overzicht van diverse soorten sifons.

Boek een loodgieter

Wat kost een sifon vervangen

Behalve de daadwerkelijke kosten van de sifon zelf en eventuele overige materialen, zoals aan- of afvoerbuizen, maakt het arbeidsloon het grootste deel uit van de kosten sifon vervangen uit. Wat de kosten precies in jouw situatie bedragen, is afhankelijk van welke sifon vervangen moet worden en hoe gemakkelijk de sifon bereikbaar is. De vakman van Zoofy kan vrij precies inschatten hoelang de werkzaamheden in beslag zullen gaan nemen. Dan weet je ook wat de kosten sifon vervangen kunnen gaan bedragen. Het vanaf uurloon van de loodgieter bij Zoofy bedraagt €75 inclusief btw. Neem snel en eenvoudig contact op met een loodgieter bij jou in de buurt. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is drie momenten via Zoofy door te geven waarop de vakman contact met jou mag opnemen.

sifon vervangen

Waarvoor dient een sifon?

Een sifon wordt soms ook een waterslot of een zwanenhals genoemd. Dat komt door de vorm. Deze benamingen komen echter niet veelvuldig voor. Doordat er in de sifon water wordt vastgehouden, worden nare rioolluchtjes voorkomen. Daardoor dient een sifon als stankafsluiter. Een sifon wordt altijd aangesloten op sanitair (dat stromend water gebruikt) en wordt bevestigd tussen het betreffende toestel en de afvoer naar de riolering. Denk bijvoorbeeld aan een douche, een wasbak, een bad of een toilet maar ook een wasmachine en een vaatwasser.

Vervangen sifon? Soms kun je het zelf

Als je te maken krijgt met een verstopping of een waterlekkage, moet de sifon worden vervangen. Wanneer het een sifon is die gemakkelijk bereikbaar is, zou je het vervangen gemakkelijk zelf ter hand kunnen nemen. Het gaat dan vaak om een sifon die zich onder een wasbak van de badkamer of de keuken bevindt. De montage ervan is niet moeilijk. Meestal heb je er niet eens gereedschap voor nodig. Zorg als eerste dat je een emmer en wat oude handdoeken bij de hand hebt.

Zet de emmer onder de sifon en draai die voorzichtig los. Verwijder desgewenst smerige aanslag van de afvoerbuis. Breng nu de nieuwe sifon tussen de spoelbak en de afvoer aan. Zorg ervoor dat je de rubberen afdichtingsring goed is geplaatst. Plaats nu de stop in de spoelbak, laat de spoelbak vol met water stromen en trek de stop er weer uit. Het water kan dan in één keer wegstromen waardoor je kunt controleren of de sifon goed is gemonteerd. Dat is het geval als alles droog blijft. Wanneer er toch ergens water komt, kun je de sifon het beste even opnieuw monteren en de voorgaande stappen nog even herhalen.

Boek een loodgieter

Vervangen sifon? Laat het aan de vakman over

Een heel ander verhaal wordt het wanneer de sifon is ingebouwd of ingemetseld. Dat is vrijwel altijd het geval bij een sifon douchebak vervangen, maar ook wanneer een sifon vervangen moet worden van het bad. Als je geluk hebt, is een badsifon via een luikje bereikbaar. In andere gevallen zal het bad of de douchebak moeten worden losgehaald of verwijderd om bij de sifon te kunnen komen. Je kunt een sifon vervangen dan ook het beste overlaten aan de sanitairspecialist van Zoofy. Die heeft verstand van zaken, bouwt je sanitair uit, vervangt de sifon en bouwt het sanitair weer in. Zonodig wordt het sanitair weer netjes afgekit. Je ziet niks meer van een sifon vervangen.

Soorten sifons

Er zijn verschillende soorten sifons op de markt. Hieronder een overzicht. Hierdoor krijg je een beter inzicht in de kosten voor het vervangen van een sifon en de omvang van de werkzaamheden van bijvoorbeeld sifon douchebak vervangen.

Bekersifon

De bekersifon, ookwel plugbekersifon genoemd dankt zijn naam aan zijn vorm van een beker. Deze sifon heeft altijd een afvoer aan de zijkangt, een opening aan de bovenkant. Aan de onderkant zit de “beker”. Deze sifon is in verschillende maten (groot, standaard en klein) en met verschillende soorten aansluitingen verkrijgbaar.

Trechtersifon

Niet zo verrassend, de benaming van een trechtersifon. Die heeft de vorm van een trechter. Onder de trechter bevindt zich een klein bakje, waar het water zich als blokkade in verzamelt. Dit type trechter heeft een klemverbinding aan de onderzijde en is open aan de bovenzijde.

Buissifon

De buissifon kent waarschijnlijk iedereen en hangt vaak in het zicht onder een wasbak. Een buissifon wordt ookwel stroomsifon, zwanenhals, S-sifon op P-sifon genoemd. Dit type sifon komt in verschillende verschijningsvormen en materialen voor. Deze sifon is als lijmsifon en met verschillende aansluitingen verkrijgbaar.

Douchebaksifon

Een douchebaksifon komt in vele uitvoeringen voor en is verkrijgbaar in verschillende diameters en inbouwhoogtes (afhankelijk van de beschikbaar inbouwhoogte). De douchebaksifon bestaat uit een afvoer en een doucheputje.

Badsifon

Een badsifon is meestal klein en plat en heeft een niet zo´n groot waterslot. Dit type sifon kent ook een uitvoering met een pop-up systeem en een flexibele overloop.

Droogsifon

Een droogsifon is een sifon zonder waterslot. Een dergelijke sifon heeft geen hoeken of bochten waarmee een waterslot wordt gecreëerd maar heeft een membraan. Dit membraan wordt bij waterdruk geopend en het water kan zo doorstromen. Vervolgens sluit het membraan weer vanzelf. Nare rioolgassen en luchtjes kunnen dan niet meer ontsnappen. Een droogsifon is verkrijgbaar met verschillende soorten in- en uitlaten en heeft twee klemverbindingen.

Sifons met of zonder beluchting

Sommige type sifons zijn verkrijgbaar met een zogenaamde automatische beluchter. Of er in jouw situatie een sifon met beluchter nodig is, hangt samen met de onder- of overdruk op het afvoersysteem. Wanneer er ineens heel veel water in een afvoer wordt geloosd waarop ook andere afvoeren zijn aangesloten, kan de onderdruk ertoe leiden dat er uit andere leidingen water wordt gezogen. Het afvoersysteem haalt lucht op plekken waar de weerstand het minst is. Een sifon met beluchting kan dit, alsmede het vervelende geborrel dat hiermee gepaard gaat, voorkomen.

Als je handig bent, kun je ook zelf beluchting aanbrengen. Hiervoor heb je een T-stuk met de diameter van de afvoerleiding nodig. Plaats dit T-stuk zo hoog mogelijk en voor de sifon. Voor deze klus kun je ook een vakman via Zoofy inschakelen.

Boek een loodgieter

Waarom een vakman via Zoofy inschakelen?

Bij het platform van Zoofy zijn alleen de allerbeste vakmannen en vakvrouwen aangesloten. Zij scoren gemiddeld maar liefst een 9,2! Al deze vakmensen zorgen ervoor dat jouw klus, bijvoorbeeld sifon douchebak vervangen, vakkundig en naar volle tevredenheid wordt uitgevoerd. Bovendien vind je snel en eenvoudig een vakman bij jou in de buurt. Handig wanneer er met spoed een sifon douchebak vervangen moet worden. Meer dan 200.000 tevreden klanten gingen je al voor. Voorrijkosten worden je nooit in rekening gebracht. Betalen hoef je pas achteraf, wanneer jouw sifon is vervangen. Heel gemakkelijk, via Ideal of een Tikkie.

Andere prijsgidsen

Waarom Zoofy?

  • Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • De plek voor jouw spoedklus!
  • Onze vakmannen scoren een 9.2
  • Geen voorrijkosten
  • De laatste aanvraag was 12 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code