Welke klus moet worden gedaan?
Vloerspecialist Kostenoverzicht

Kosten parket vloer

woensdag 05 juni 2024

 

Ben je toe aan een nieuwe vloer? Dan heb je keuze uit verschillende mogelijkheden. Vloerbedekking, tegels, laminaat of parket. Een parketvloer is een echte aanwinst voor je woning en kan als vloerisolatie worden gebruikt. Parketvloeren geven je woning een natuurlijke en warme uitstraling. Wil je weten wat een parketvloer eigenlijk is en welke mogelijkheden er zijn? Ben je benieuwd waaruit de werkzaamheden kunnen bestaan, wat het inhuren van een vakman kost en met welke kosten je nog meer rekening dient te houden? Lees er alles over in dit blog.

Ik boek direct een vloerspecialist

Wat is een parketvloer?

Een parketvloer bestaat uit houten planken die aan elkaar worden geklikt. Daarbij heb je de keuze uit massief parket of lamelparket. Massief parket bestaat uit planken uit één stuk hout. Massief parket kan wel drie keer worden geschuurd en heeft een levensduur van wel 50 jaar. Lamelparket bestaat uit planken die uit meerdere lagen hout zijn opgebouwd. Lamelparket kan slechts één keer worden geschuurd en heeft “maar” een levensduur van 15 jaar. Door de verscheidenheid aan houtsoorten en legmogelijkheden heeft elke parketvloer een unieke uitstraling. Houd er wel rekening mee dat parket onderhoud nodig heeft in de vorm van schuren, lakken of oliën en niet geschikt is voor vochtige ruimtes.

De kosten voor het leggen van een parketvloer

Parketvloer prijzen kunnen nogal wat verschillen. De prijs die je uiteindelijk voor het laten leggen van parket betaalt, hangt af van het soort parketvloer. Er is goedkoop en duur parket en de prijs wordt grotendeels door de houtsoort én de dikte ervan bepaald. Ook de manier van leggen, zwevend of verlijmd zijn van invloed op de kosten parketvloer.
Om een parketvloer succesvol te kunnen leggen, is wel een egale ondervloer nodig. Houd hier rekening mee. De vakman, die je snel en eenvoudig via Zoofy kunt boeken, zal je hier vast op opmerkzaam maken. Om je een idee van parketvloer prijzen te geven, is de volgende tabel ingevoegd. Genoemde parketvloer prijzen zijn inclusief btw.

Onderdeel Prijs per m2 inclusief btw
Massief eiken parket zonder het leggen en zonder afwerking € 25 tot € 30
Massief eiken parket 10 mm dik, geschuurd maar zonder het leggen € 30 tot € 35
Massief eiken parket 20 mm dik, geschuurd maar zonder het leggen € 40 tot € 45
Fineerparket met een houten toplaag € 45 tot € 50
Kosten vakman voor het leggen van parket € 30
Plaatsen ondervloer € 6
Plaatsen platte plinten € 2,50 tot € 4,50
Plaatsen hoge plinten € 6 tot € 8

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Ik boek direct een vloerspecialist

Verlijmd parket leggen kosten

Verschillende opties kosten parket leggen

Of je nu over een bescheiden of juist over een heel ruim budget beschikt, er is altijd wel een optie die bij jouw budget past.

De goedkoopste optie

Het voordeligste is om het parket zelf te leggen. Dat levert al gauw een besparing van ruim € 40 per vierkante meter op. Door het zelf leggen van het parket en de besparing op arbeidsloon, kun je desgewenst een duurdere houtsoort kiezen. Enige kluservaring is bij het zelf leggen van parket wel wenselijk. Er is meestal een hoop tijd mee gemoeid.

Massief eiken parket zonder afwerking

Door het zelf ter hand nemen van een deel van de werkzaamheden kan er aanzienlijk op de totale kosten parket leggen worden bespaard. Denk aan het voorbereiden en afwerken van de ondervloer, het plaatsen van de plinten en het schuren en aflakken of oliëen van de parketvloer. Het leggen van de parketvloer kun je dan aan de vakman overlaten. Een betrouwbare vakman bij jou in de buurt boek je overigens gemakkelijk via Zoofy.

Ik boek direct een vloerspecialist

De duurste optie, het plaatsen parketvloer volledig uitbesteden


Heb jij twee linkerhanden of geen zin in of geen tijd voor deze klus? Is je budget toereikend? Dan kun je deze klus het beste volledig uitbesteden, bijvoorbeeld aan de vakman van Zoofy. Dan heb je nergens omkijken naar. Dat houdt wel in dat je dan het meeste geld per vierkante meter kwijt bent. De prijs per vierkante meter kan wel oplopen tot € 175. In deze prijs zijn alle werkzaamheden begrepen als afwerking van de ondervloer, het leggen van het parket inclusief schuren en behandelen en het plaatsen van de plinten.

de prijsopbouw van kosten parket leggen

Boven hebben we al een paar opties beschreven. De opbouw van de prijs van parket leggen is van verschillende factoren afhankelijk. De gekozen houtsoort, de oppervlakte van de vloer en de omvang van de werkzaamheden. Hoe omvangrijker de klus, des te effectiever de vakman kan werken en hoe lager het aandeel van het arbeidsloon zal bedragen. Je kunt altijd proberen te onderhandelen, bijvoorbeeld door te vragen of de plinten gratis geplaatst kunnen worden of een korting op de vierkante meterprijs te bedingen.

Ik boek direct een vloerspecialist

De legwijze

Een parketvloer kan op verschillende manieren worden gelegd, zwevend of verlijmd. Het voordeel van een zwevend gelegd parket is dat je het bij een eventuele verhuizing kunt meeverhuizen. Let op, een vloer die zwevend is gelegd valt veelal onder je inboedelverzekering.

Parket zwevend leggen

Een zwevende vloer wordt op een ondervloer van folie gelegd, bijvoorbeeld wanneer de parketvloer niet mag worden verlijmd of wanneer er een beperking in het aantal decibel wordt voorgeschreven. De folie heeft namelijk een dempende werking. Lamelparket leent zich beter om zwevend te worden gelegd dan massief parket. Een ander bijkomend voordeel is dat de ondervloer niet hoeft te worden geëgaliseerd omdat de folie eventuele oneffenheden opvangt. Houd rekening met een prijs van € 8 tot € 14 per vierkante meter voor het leggen van een zwevende parketvloer.

Parket verlijmen

Parket kan ook worden verlijmd. In dat geval genieten massief houten planken de voorkeur. Wanneer je het parket in een visgraat of Hongaarse punt wilt laten leggen, is het zelfs de enige optie. Een verlijmde vloer heeft, wanneer je er overheen loopt, een minder hol geluid. Het is wel lastiger om een verlijmde vloer mooi egaal te leggen. Dat vereist een goed geëgaliseerde ondervloer. Die kan met een epoxy worden geëgaliseerd. Voordeel van epoxy is dat het tevens vochtwerend is. Verlijmen is in alle gevallen duurder dan zwevend leggen. Er zijn meer materialen en tijd mee gemoeid. Houd rekening met een prijs van € 14 tot € 21 per vierkante meter voor het leggen van een verlijmde parketvloer.

Ik boek direct een vloerspecialist

Plinten

Voor de afwerking van je parketvloer kun je voor een platte plint of een hoge plint kiezen. Hoge plinten worden tegen de muur gelijmd en geven de woonkamer net wat extra´s. Platte plinten worden op de vloer bevestigd. Reken voor het monteren van platte plinten op een bedrag tussen de € 2,50 en € 4,50 per vierkante meter. Voor de montage van hoge plinten moet je rekenen op een bedrag tussen de € 6 en € 8 per vierkante meter.

Verhouding tussen materiaal en arbeidsloon

Gemiddeld genomen maakt het materiaal voor 30% en de arbeidskosten voor 70% deel uit voor de totale kosten parketvloer. Op de kosten parket leggen kun je dus aanzienlijk besparen. Het vanaf uurloon van de vloerspecialist die je via Zoofy boekt, bedraagt € 49.

Vloerrenovatie in plaats van leggen parket

Heb je al een houten parketvloer maar is deze in de loop van de tijd beschadigd? Dan is een vloerrenovatie te overwegen. De kosten hiervan kunnen aanzienlijk lager uitvallen ten opzichte van het leggen van een nieuwe parketvloer. De vloerspecialist kan gaten en beschadigingen herstellen, de vloer schuren en lakken of met een impregneermiddel of speciale olie afwerken. Soms kun je hierdoor nog jaren van een vloer genieten die er weer (bijna) als nieuw uitziet.

Ik boek direct een vloerspecialist

Parketvloer laten leggen? Schakel Zoofy in!

Wil jij een vakman inschakelen voor het laten leggen van een parketvloer? Regel dan snel en eenvoudig een vloerspecialist bij jou in de buurt via Zoofy. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is het doorgeven van drie momenten waarop de vakman contact met jou mag opnemen. Denk echter niet te licht over het laten aanleggen van een parketvloer. Het is een secuur werkje. Voor de vakmannen van Zoofy is dit dagelijkse kost, ze zijn gespecialiseerd in het leggen van parket vloeren. Je klus wordt zorgvuldig en snel uitgevoerd. Bij het platform van Zoofy zijn alleen professionele vakmannen aangesloten. Die scoren gemiddeld maar liefst een 9,2! Betalen hoef je pas achteraf, wanneer de klus naar volle tevredenheid is uitgevoerd. Dat kan heel gemakkelijk met een Tikkie of via iDeal.

Andere prijsgidsen op Zoofy
Ventilatierooster raam kosten
Pelletkachel installeren prijs
Markiezen prijzen
Kosten veranda
Kosten tapijt schoonmaken
Kosten ondervloer te vervangen
Kosten deur op maat

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 7 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code