Zoek hier je klusje
kosten gebroken ruit
Glaszetter Kosten ruit vervangen Kostenoverzicht

Wat kost een ruit vervangen

woensdag 28 december 2022

Je krijgt er vast een keertje mee te maken, een gebroken ruit repareren of een raam vervangen. Bijvoorbeeld omdat er een scheurtje in het dubbel glas zit of omdat er een hockeybal doorheen is gegaan. Of omdat je in plaats van enkel glas nu eindelijk dat HR+++ glas wilt laten plaatsen. Dat scheelt namelijk aanzienlijk in de energiekosten.
Ben je benieuwd naar de kosten ruit vervangen, welke mogelijkheden er zijn en de voordelen van de verschillende ruiten na vervanging? Lees dan vooral even verder.

Raam vervangen kosten

De gemiddelde kosten ruit vervangen bedragen zo´n € 150 per vierkante meter. De gemiddelde minimale kosten bedragen € 90 en de gemiddelde maximale kosten bedragen € 200 per vierkante meter. De vierkante meter prijs is uiteraard afhankelijk van het soort glas dat moet worden geplaatst. Enkel glas is de goedkoopste optie, terwijl HR+++ glas het duurste per vierkante meter is. Daarentegen kun je met HR+++ glas weer flink op de energiekosten besparen.

De prijspbouw van kosten ruit vervangen

De prijsopbouw van de kosten voor het vervangen van een raam hangen nauw samen met de oppervlakte en het soort glas. In de onderstaande tabel vindt je een overzicht van de gemiddelde kosten per vierkante meter. Om je een goede beslissing te kunnen laten maken, hebben we er ook de diverse isolatiewaardes (U-waarde) en de besparing op de energiekosten in vermeld. Bij deze besparing is uitgegaan van 20 vierkante meter raam ten opzichte van enkel glas. Deze zogenaamde U-waarde geeft de isolatiewaarde weer. Hoe lager het getal U-waarde) des te beter de isolatiewaarde. Deze prijzen zijn inclusief het arbeidsloon van de vakman en inclusief btw.

Soort glas Gemiddelde kosten per m2 Isolatiewaarde Besparing op energiekosten
Dubbel glas € 115 2.7 € 140
HR € 120 1.7 – 2.0 € 180
HR+ € 125 1.3 – 1.6 € 220
HR++ € 130 1.2 € 260
HR+++ € 170 0.5 – 0.9. € 280

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt. In de bovenstaande tabel kun je zien dat er verschillende soorten isolatieglas verkrijgbaar zijn. We geven je hierover graag wat meer uitleg.


Enkel glas bestaat uit een enkele glasplaat.
Dubbel glas bestaat uit twee enkele glasplaten.
HR glas bestaat ook uit twee enkele glasplaten maar de ruimte tussen de twee glasplaten worden met edelgas opgevuld. Het stilstaande edelglas tussen deze twee glasplaten biedt hoge weerstand tegen de warmte en het zorgt voor extra goede isolatie. Het + teken achter de letters HR geeft de kwaliteit van deze isolatie weer. HR glas heeft dus de laagste isolatiewaarde, HR +++ glas de hoogste isolatiewaarde. Let ook op het KIWA-keurmerk. Daaraan kan ook de kwaliteit van het glas worden afgelezen.

Moet of wil je een raam vervangen en wil je tegelijkertijd ook een kozijn laten vervangen? Dat is geen goedkope aangelegenheid. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten ruit vervangen inclusief een kozijn. Let op, het betreft hier vaste ramen, die niet open kunnen.Genoemde prijzen zijn inclusief alle materialen (glas en kozijn), inclusief btw en inclusief het uurloon van de vakman, die je natuurlijk eenvoudig via Zoofy boekt.

Kosten gebroken ruit vervangen

Oppervlakte kozijn en glas PVC kozijn Houten kozijn Aluminium kozijn
1 m2 € 200 - € 400 € 300 - € 500 € 600 - € 800
20 m2 € 6.000 € 8.000 € 14.000
40 m2 € 12.000 € 16.000 € 28.000


Wil je toch een raam dat open kan, bijvoorbeeld een draai-/kiepraam? Hieronder zie je wat de extra kosten gaan bedragen wanneer je een ander raam wilt laten plaatsen. Genoemde kosten zijn inclusief het isolatieglas maar exclusief het uurloon van de vakman.

Soort raamsysteem PVC Hout Aluminium
Vast 1 m2 € 100 - € 200 € 150 - € 250 € 250 - € 350
Draai-/kiep 1 m2 € 150 - € 250 € 250 - € 350 € 400 - € 500
Valraam 1 m2 € 180- € 280 € 280 - € 380 € 430 - € 530
Schuifraam 1 m2 € 700- € 800 € 800 - € 900 € 1.000 - € 1.300

Soort raamsysteem:

Een draai-kiepraam

Kan naar buiten opendraaien én kiepen. Ze worden gebruikt voor het doorluchten van de woning in de zomer (geopende stand) maar ook ´s winters voor het ventileren van de woning zonder dat het binnen al te koud wordt.

Een valraam

Gaat naar binnen open en is ideaal wanneer je een ruimte alleen wilt ventileren. Valramen worden vooral toegepast in een badkamer, de toiletruimte of de kelder.

Een schuifraam

Schuift naar de zijkant open en is ruimtebesparend. Ideaal wanneer je een vensterbank hebt waar veel spulletjes op staan. Het raam kan open zonder dat je de vensterbank hoeft leeg te ruimen.

Prijsvoorbeeld plaatsen HR++glas in diverse woningtypes

Ook het soort woning dat je bezit of huurt is van invloed op de kosten van het plaatsen of vervangen van glas. Omdat HR++ glas de meest toegepaste glassoort in Nederland is, hebben we dit type glas in dit prijsvoorbeeld opgenomen, evenals de besparing op de energiekosten. HR++ glas heeft in verhouding tot de aanschafprijs namelijk een uitstekende isolatiewaarde. De genoemde prijzen zijn inclusief materialen, plaatsing en btw.

Oppervlakte HR++ glas Gemiddeld kosten Gemiddelde energiebesparing op jaarbasis
5m2 € 650 € 80
5 m2 € 650 € 80
10 m2 € 1.300 € 140
20 m2 € 2.600 € 260
30 m2 € 4.000 € 320
40 m2 € 5.200 € 430
50 m2 € 6.500 € 500


Wil je weten wat de gemiddelde oppervlakte aan ramen van jouw type woning is?

Soort woning Gemiddeld raamoppervlak
Flat 15 m2
Tussenwoning 20 m2
Hoekwoning 30 m2
Twee onder een kap 35 m2
Vrijstaande woning 50 m2

Voorbeeld terugverdientijden isolatieglas

Misschien lijkt het een rib uit je lijf, de kosten voor het laten plaatsen van isolatieglas. Houd in je achterhoofd dat je direct al jaarlijks op de energiekosten kunt besparen. Wil je weten wat in jouw geval de terugverdienperiode is? De terugverdienperiode is de tijd waarin je de aanschafkosten hebt terugverdiend. Daarna maak je pure winst. Uitgaande van een gemiddelde woning met 20 m2 glas is de terugverdienperiode voor de verschillende soorten glas als volgt:

Glassoort Gemiddelde kosten voor 20 m2 Gemiddelde jaarlijkse energiebesparing per 20 m2 Terugverdienperiode
Dubbel glas € 2.300 € 140 16 jaar
HR glas € 2.400 € 180 13 jaar
HR+ glas € € 2.500 € 220 11,5 jaar
HR ++ glas € € 2.600 € 260 10 jaar
HR +++ glas € € 3.400 € 280 12,1 jaar


Zoals al eerder opgemerkt is de terugverdienperiode van HR ++ glas het kortste en daarmee de meest gekozen glassoort.

Extra mogelijkheden

Wanneer de vakman van Zoofy je gebroken ruit komt repareren, is het misschien het overwegen waard om direct wat extra opties aan te laten brengen, bijvoorbeeld een hor om vervelende insecten buiten de deur te houden. We hebben een aantal extra opties voor je uiteengezet in een tabel. De genoemde prijs is inclusief btw maar exclusief montage en er is uitgegaan van een raam met een oppervlakte van 1 m2.

Soort optie Kosten
Hor € 40 - € 80
Ventilatierooster € 80 - € 130
Rolluik € 50 - € 150
Elektrisch rolluik € 250 - € 350

De voordelen van een ruit vervangen door isolatieglas

Wanneer je, bijvoorbeeld door een kapotte ruit, voor de keuze komt te staan om het raam te vervangen, laat het dan door isolatieglas vervangen. Dat is een goede keuze vanwege de goede isolerende eigenschappen.
De voordelen van isolatieglas ten opzichte van enkel of dubbel glas zijn de volgende:

Isolatiewaarde

De allerbelangrijkste reden om je ramen van isolatieglas te voorzien is het verkrijgen van betere isolatiewaarde. Wanneer je ramen goed isoleren, zal er ook geen kou of tocht meer naar binnen komen en zal er geen warmte meer naar buiten verdwijnen.

Energie besparend

Met isolatieglas verdwijnt er geen warmte meer naar buiten. Daardoor kun je flink besparen op de energiekosten. Je verbruikt minder gas of stroom en hebt daarom een lagere energienota.

Milieuvriendelijk

Wanneer je minder aanspraak maakt op fossiele brandstoffen en dus minder energie gebruikt, is dat goed voor het milieu. Het (laten) plaatsen van isolatieglas is daarom een duurzame keuze.

Veiligheid

Een mooie bijkomendheid is de inbraakwerende werking van isolatieglas. Isolatieglas is extra stevig en kan, in tegenstelling tot enkel glas, niet zomaar worden ingetikt.

Het wooncomfort

Met goed geisoleerde ramen blijft je woning behaaglijk qua temperatuur. Bij en in de buurt van de ramen zal je geen koud of tocht meer ervaren. Dat verhoogt je wooncomfort aanzienlijk.

Zonwerend

Heb je zomers last van de felle zon die naar binnen schijnt? Laat dan een zonwerende coating op het isolatieglas aanbrengen. Dan heb je minder last van de felle zon.

Brandveilig

Met isolatieglas is het ook mogelijk wezenlijk bij te dragen aan de brandveiligheid van je woning. Kies dan voor isolatieglas met een brandvertragende werking.

Waarom een vakman via Zoofy inschakelen voor het plaatsen van isolatieglas?

Nu je alles weet over de diverse kosten van ruit vervangen, de extra opties en de voordelen van isolatieglas, kun je, wanneer je een gebroken ruit laat repareren of een nieuwe ruit laat plaatsen, een goede keuze maken.
Het vervangen van een raam en een gebroken ruit repareren is echt vakwerk en moet met de uiterste precisie worden uitgevoerd omdat de raam anders gemakkelijk beschadigd kan raken.
Een betrouwbare en professionele vakman bij jou in de buurt boek je eenvoudig via Zoofy. Het enige dat je hoeft te doen is drie contactmomenten aan Zoofy doorgeven waarop de vakman contact met jou kan opnemen.
Alleen de allerbeste vakmannen worden tot het platform van Zoofy toegelaten. We zijn er dan ook trots op dat onze vakmannen liefst een 9,2 scoren.
Is jouw klus naar tevredenheid uitgevoerd? Laat jouw review dan op het platform achter. Zo kunnen we de kwaliteit bewaken en behouden.
Betalen hoef je pas achteraf. Dat kan heel makkelijk via iDeal of een Tikkie. Voorrijkosten brengen wij je nooit in rekening.

Direct een glaszetter boeken

Andere prijsgidsen
Wat kost een nieuwe groepenkast
Dakgoot repareren kosten
kosten hr++ glas inclusief plaatsen
Kosten gasleiding aanleggen
Kosten dak vervangen
Kosten keuken demonteren
Kosten groen dak

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 5 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code