Zoek hier je klusje
Hovenier Kosten zwemvijver aanleggen Kostenoverzicht

Wat kost een zwemvijver aanleggen

woensdag 28 december 2022

Wat kost een zwemvijver aanleggen?

De zwemvijver kosten liggen tussen de €100 per m² en de €500 per m².De vierkante meter prijs is niet alleen afhankelijk van de oppervlakte van je zwemvijver, ook de extra opties zijn van invloed op de kosten. Bekijk hieronder waar de kosten door worden bepaald.

Boek een hovenier

In de onderstaande tabel kun je aflezen wat de gemiddelde kosten voor het aanleggen van een zwemvijver bedragen. Genoemde bedragen zijn inclusief BTW en het arbeidsloon van de professional die je heel eenvoudig via Zoofy boekt.

Soort project Gemiddelde kosten
Zwemvijver aanleggen € 100 tot € 500 per m²
Warmtepomp € 3.700
Inhuur professional via Zoofy vanaf € 50 per uur

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Zou je graag een zwembad in je tuin willen maar ben je niet zo gecharmeerd van de uitstraling van een zwembad? Wil je graag dat het zwembad als het ware opgaat in de natuurlijke omgeving van je tuin? Ben je ook nog eens weg van een gewone vijver? Dan is de ideale oplossing het laten aanleggen van een zwemvijver. Een zwemvijver past moeiteloos bij de rest van je tuin. Wil je weten wat er allemaal mogelijk is en ben je benieuwd wat een zwemvijver aanleggen gaat kosten? Lees dan vooral even verder.

Verschil tussen een zwembad en een natuurzwembad (zwemvijver)?

Het grootste verschil tussen een zwembad en een zwemvijver zit in de uitstraling en de manier van waterzuivering.
Een zwembad ziet er strak (blauw) en modern uit. Het water wordt met behulp van een zwembadfilter en toegevoegde chemicaliën gezuiverd. Rondom het zwembad liggen vaak tegels of een vlonder.
Een zwemvijver heeft een zwemgedeelte met water dat op een natuurlijke wijze wordt gezuiverd. In een aangrenzend gedeelte staan de waterplanten die samen met bepaalde bacteriën voor gezond en helder water zorgen. De zwemvijver gaat heel natuurlijk in de omgeving op.

Boek een hovenier

Waaruit zijn de zwemvijver kosten opgebouwd?

Wanneer je een rekening voor het aanleggen van een zwemvijver via Zoofy ontvangt, blijkt dat de zwemvijver kosten voor ongeveer 65% uit het arbeidsloon bestaan. De overige 35% zijn voor de materiaalkosten.

welke onderdelen zijn nog meer op de zwemvijver kosten van invloed?

Om een ideale zwemvijver aan te kunnen leggen, moeten er verschillende keuzes worden gemaakt. Welk keuzes dat zijn maar ook welk effect een bepaalde keuze op de prijs van de zwemvijver kan hebben, lees je hieronder.

De grootte van de zwemvijver

Wanneer je een zwemvijver wil laten aanschaffen, wordt er een minimale oppervlakte van 21 m² geadviseerd. Natuurlijk is dit enkel een richtlijn en bepaalt de grootte van je tuin mede de grootte van de zwemvijver. Wanneer je echter van de geadviseerde grootte van 21 m² aanhoudt en uitgaat van een gemiddelde prijs van € 150 per m², bedragen de kosten voor de aanleg van een zwemvijver € 3.150. Het gaat dan om een eenvoudige zwemvijver zonder extra opties.

De vorm van de zwemvijver

Bij een zwemvijver kun je kiezen uit verschillende vormen. Traditioneel is een rechthoekige vorm. Houd je meer van een ronde vorm? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. De kosten voor het aanleggen van een zwemvijver met ronde randen liggen lager dan van de kosten van een zwemvijver met hoeken. Dat komt omdat bij een ronde zwemvijver de randen niet gestabiliseerd hoeven te worden.

Het type filtersysteem

Het water in je zwemvijver wordt met behulp van een natuurlijk filtersysteem gezuiverd. Er zijn daarvoor twee soorten filtersystemen beschikbaar, een helophytenfilter of en zandfilter. Een helophytenfilter is niets meer dan het aparte plantrijke deel van de vijver dat voor evenwicht en mooi helder water zorgt. Dat kun je eenvoudig realiseren met de aanschaf van voldoende waterplanten en lavastenen. De kosten inclusief BTW van de beide filtersystemen kun je in de onderstaande tabel aflezen.

Soort onderdeel Gemiddelde kosten
Waterplanten vanaf € 4 per stuk
Lavastenen vanaf € 5 per stuk
Zandfilter € 400

Boek een hovenier

Extra opties

Natuurlijk kun je je zwemvijver heel basic houden. Er zijn echter wel hele leuke extra opties beschikbaar, die het allemaal net wat leuker en wat luxer maken. Daarmee zullen de zwemvijver kosten wel wat oplopen. Aan welke opties kun je denken? Dat lees je af in deze tabel. De genoemde prijzen zijn inclusief BTW.

Extra optie Gemiddelde kosten
Verlichting vanaf € 300 tot € 1.500
Warmtepomp € 3.700
Diagonale inkooptrap € 2.300
Aanleggen terras duurzaam hout rondom vanaf € 50 tot € 100 per m²

Kosten zwemvijver aanleggen

Boek een hovenier

De voordelen van een natuurlijke zwemvijver

Hoewel het aanleggen van een zwemvijver de nodige kosten met zich meebrengt, brengt een zwemvijver ook veel voordelen met zich mee. Wat de drie grootste voordelen zijn?

Heerlijk zwemmen in een natuurlijke ambiance

Een zwemvijver combineert heerlijk zwemmen zonder dat de zwemvijver impact heeft op de uitstraling van je tuin. Dat komt door het gebruik van natuurlijke materialen, planten, lavastenen, een waterval en misschien een mooi houten terras.
Een normaal zwembad blijft doorgaans die grote blauwe bak.

Geen chemicaliën maar natuurlijke filtering

De zuiverende waterplanten en de lavastenen houden als een natuurlijk filter het water van je weivijver schoon en helder. Van algen zul je geen last hebben omdat de waterplanten de voedingsstoffen uit het water halen. Dit natuurlijke water zal je ogen of je huid niet irriteren, hetgeen bij een zwembad met chloorwater wél het geval is.

Minder onderhoud

Een traditioneel zwembad vraagt wekelijks onderhoud. Denk hierbij aan het reinigen van de filter, het testen van de PH-waarde en het toevoegen van vers water en chloortabletten.
Een zwemvijver heeft slechts een keer per jaar een grote onderhoudsbeurt nodig. Het onderhoud bestaat uit het snoeien van de planten en het verwijderen van eventuele draadalgen en in het water gewaaide blaadjes.
Een keer in de drie jaar moet het slib aan de randen en op de bodem van de vijver worden verwijderd.

Boek een hovenier

Hoe wordt een zwemvijver aangelegd?

Nu je wat meer inzicht in de zwemvijver kosten hebt gekregen en je wilt een zwemvijver laten aanleggen, ben je vast benieuwd hoe dat in zijn werk gaat.
Lees hieronder hoe de professional te werk gaat.

1. Het ontwerpen van de zwemvijver

Als eerste zal de professional een tekening maken die aan al jouw wensen voldoet. Kies je voor een rechthoekige zwemvijver met een strakke afscheiding tussen het zwemgedeelte en de tuin? Wil je liever een natuurlijke zwemvijver laten aanleggen zonder folie? Moet er nog rekening met een terras worden gehouden of de aanleg van een stroompunt?

2. Het daadwerkelijk aanleggen van de zwemvijver

Is het ontwerp door jou goedgekeurd en heb je met de vakman van Zoofy de kosten besproken? Dan kan de eerste schop in de grond. Natuurlijk worden als eerste de maten uitgezet. Met een graafmachine wordt overtollige grond uitgegraven. Eventuele leidingen worden verlegd of juist aangelegd. Vervolgens zal de vakman eerst een beschermend doek aanbrengen en vervolgens wordt de vijverfolie aangebracht.

3. Het vullen met water

Nu kan de zwemvijver met vers water worden gevuld (let op, géén grondwater). Dat kan eventjes duren. Eventuele plooien in de vijverfolie worden tijdens het vullen nog gladgestreken.
Zodra het water het juiste peil heeft bereikt, kan de rand worden afgewerkt, bijvoorbeeld met hout of natuursteen.

4. De beplanting aanbrengen

Tot slot worden in het ondiepere gedeelte de diverse water- en moerasplanten aangebracht.

5. Laat je niet verrassen

Voordat je met het laten aanleggen van de zwemvijver begint is het verstandig bij je gemeente even te informeren of je misschien een vergunning nodig hebt voor het aanleggen van de zwemvijver. Op een boete of torenhoge kosten achteraf (wanneer je de zwemvijver moet verwijderen) zit je uiteraard niet te wachten.

Boek een hovenier

Waarom een zwemvijver aanleggen door de vakman via Zoofy?

Wanneer je eenmaal hebt besloten dat je een zwemvijver wilt laten aanleggen, wil je dat natuurlijk zo snel mogelijk gerealiseerd zien. Dan zit je bij Zoofy goed! Zodra je drie of meer contactmomenten hebt doorgegeven waarop de professional contact met jou kan opnemen, is de vakman snel ter plekke. Zonder voorrijkosten in rekening te brengen. Daar doen we bij Zoofy niet aan.
Verder zijn er alleen uitstekende vakmannen bij het platform van Zoofy aangesloten. Die scoren dan ook maar liefst een 9,2! De klant en het leveren van kwaliteit staan bij Zoofy voorop.
Betalen hoef je pas achteraf. Zoofy stuurt je een Tikkie. Je mag ook met iDeal betalen.

Andere prijsgidsen
Kosten tuinaanleg
vlonder aanleggen kosten
Kosten openslaande deuren
Kosten kunstgras leggen
Tuin leeghalen kosten
Onkruid verwijderen

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 8 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code

Klussen scoren