Welke klus moet worden gedaan?
Vloerspecialist Kosten vinyl- en linoleumvloer leggen Kostenoverzicht

Wat kost een vinyl- of linoleumvloer?

woensdag 05 juni 2024

Kosten voor vinyl- of linoleumvloeren

De gemiddelde kosten voor het installeren van vinylplaten of linoleum liggen tussen €850 en €3000. De kosten zijn afhankelijk van de kwaliteit en het type vinyl of linoleum dat u kiest. Vel linoleum kost ongeveer €4 per vierkante meter geïnstalleerd, terwijl plaatvinyl ongeveer € 3 per vierkante meter kost. Het installeren van luxe vinyltegels (LVT's) of planken (LVP's) kost aanzienlijk meer namelijk zo'n €7 per vierkante meter. Linoleumtegel kost gemiddeld iets minder dan €5,50 per vierkante meter, inclusief installatie.

Vinylvloerkosten per vierkante meter

Type Per vierkante meter voet
Vel € 0,50 - € 2,00
LVP € 2,50 - € 5,00
LVT € 2,50 - € 5,00
Commercieel blad € 1,00 - € 2,00
Commerciële luxe € 3,00 - € 5,00

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Dit synthetische materiaal is er in drie verschillende vormen, variërend van ultrabetaalbaar tot high-end, zelfs in de buurt van de kosten van natuurlijk hout. De duurzaamheid ervan hangt af van de kwaliteit van de materialen en de sterkte van de bovenste slijtlaag.

Bladvinyl

Vel vinylvloeren gemiddeld tussen € 2 tot € 6 per vierkante meter voor materialen.

 • Voordelen: Het is de meest betaalbare van je vinylopties. Zeer kras- en vlekbestendig. Waterdicht, waardoor het uitstekend geschikt is voor vochtige ruimtes. Heeft minder naden tijdens installatie.
 • Nadelen: vanwege de betaalbaarheid is het over het algemeen niet goed voor de waarde van uw huis. Bij beschadiging moeten hele platen worden vervangen. Potentieel hoge VOS-emissiewaarden.

Luxe vinylplanken

Luxe vinylplanken vloerplanken kosten € 5 tot € 25 per vierkante meter.

 • Voordelen: Maakt een geweldige faux houten vloer. Kan worden versterkt met urethaan, waardoor het vlek- en krasbestendig is. Kan ook over een bestaande vloer worden gelegd zonder dat er genageld of gelijmd hoeft te worden.
 • Nadelen: Kan niet opnieuw worden afgewerkt. Lange planken zijn moeilijker te vervangen dan LVT. Kan hoge VOS-emissies hebben.

Luxe vinyl tegels

Luxe vinyltegels kosten € 5 tot € 25 per vierkante meter.

 • Voordelen: Geweldig voor vochtgevoelige gebieden. Tegelvorm is ideaal om stenen tegels te repliceren. Komt ook als faux houten tegels. De toplaag kan worden versterkt met urethaan, waardoor deze nog beter bestand is tegen vlekken en krassen. De kleinere tegels zijn gemakkelijker te vervangen dan LVP of plaatvinyl.
 • Nadelen: Dit materiaal kan niet worden afgewerkt. Controleer elk product op VOS-emissiescores.

Commercieel vinyl

Vinyl vloermaterialen van commerciële kwaliteit liggen gemiddeld tussen € 3 en € 15 per vierkante meter.

 • Voordelen: Specifiek ontworpen om veel verkeer te weerstaan. Gebruikt een speciale coating die tegen een stootje kan. De fotografische laag bevat prachtige HiFi-geprinte afbeeldingen. Wordt geleverd in ultra-realistische ontwerpen.
 • Nadelen: Over het algemeen de duurste optie. Zodra de bovenste laag is versleten, kan deze niet opnieuw worden afgewerkt.
Vinyl vloer leggen kosten

Linoleumvloerprijzen per vierkante meter

Type Per vierkante meter
Tegels € 9
Vel/Rol € 2,00 - € 7,50
Kwaliteit € 12 - € 25,00

Dit materiaal bestaat al sinds de jaren 1880 en is sinds de jaren 40 gemakkelijk beschikbaar voor het publiek. Hier zijn de kosten uitgesplitst per productsoort.

Tegels

Linoleumtegels zijn gemiddeld ongeveer € 9 per vierkante meter, exclusief installatie.

 • Voordelen: Kan in elkaar klikken en klikken voor eenvoudige installatie. U kunt het zonder lijm of spijkers over een bestaande vloer plaatsen. Verschillende gekleurde tegels kunnen worden gerangschikt in aantrekkelijke patronen, zoals dambord of visgraat. Geeft geen VOS af, wat het product beter maakt voor het milieu. Tegels zijn eenvoudig te vervangen.
 • Nadelen: De lijnolie in de tegels heeft een sterke geur die na plaatsing enkele weken kan aanhouden.

Vel/Rol

Vellen linoleum gemiddeld € 2 tot € 7,50 per vierkante meter.

 • Voordelen: Milieuvriendelijke vloeren zijn gemaakt van hernieuwbare componenten. Waterafstotend, duurzaam en heeft minder naden. Het meest betaalbare type linoleum.
 • Nadelen: Als het beschadigd raakt, moeten hele vellen worden vervangen. Lijnzaadolie verspreidt enkele weken na installatie een sterke geur.

Reclame

Linoleumvloeren van commerciële kwaliteit kosten € 12 tot € 25 per vierkante meter.

 • Voordelen: Betaalbaarder dan commercieel vinyl. Ontworpen om bestand te zijn tegen veel verkeer, krassen en vlekken. Gemaakt van hernieuwbare componenten die het milieuvriendelijk en vrij van VOS-emissies maken.
 • Nadelen: Het kan niet opnieuw worden afgewerkt. De lijnolie stinkt.

Vinyl installatiekosten

Aannemers van vinylvloeren rekenen ongeveer €35 tot € 50 per uur voor arbeid, exclusief de materiaalkosten.

Voor deze prijs kunnen vloerleggers:

 • Koop alle materialen, meestal met korting.
 • Verwijder uw oude vloer (indien van toepassing).
 • Plaats uw nieuwe vloer.
 • Gooi oude bouwmaterialen weg.

Hoewel de kosten voor het inhuren van een aannemer hoog lijken, heeft het de voorkeur om een ​​professional in te schakelen als u twijfelt of u het project zelf met succes kunt voltooien.

Gemiddelde kosten voor het leggen van linoleum

Arbeid voor linoleuminstallatie kost ongeveer 40 per uur , maar projecten kunnen ook per klus worden geprijsd. Het verwijderen en afvoeren van een oude vloer, het leggen van ondervloeren, het opmeten van de tegels en het afdichten zal uren aan het werk toevoegen.

Het installeren van dit materiaal is een project dat het best is voorbehouden aan ervaren doe-het-zelvers of professionele aannemers. Het vereist precisiesnijden, speciaal gereedschap, nauwkeurige metingen, de juiste materialen en de expertise om het correct te installeren.

Vinyl of linoleum vervangen

Het verwijderen van de bestaande vloer kost gemiddeld € 32 per uur . Dus als u bijvoorbeeld de vloer van een heel huis van 2500 vierkante meter wilt vervangen, kan dit tot 16 uur duren, in totaal € 512. Het installeren van de nieuwe vloer kost ongeveer € 36 per uur en kan een paar dagen duren, zelfs voor een ervaren aannemer. Als de vloer niet "zweeft", of als er extra stappen nodig zijn om een ​​kwaliteitsinstallatie te voltooien, kan de klus tot 130 uur duren, in totaal ongeveer € 4.700.

Daarom kunnen de arbeidskosten voor een oppervlakte van 200 vierkante meter oplopen tot € 5.000 , en dat is zonder de kosten van de materialen zelf te berekenen. Als u echter kleinere kamers of afzonderlijke delen van het huis doet of zwevende vloeren installeert, zult u lang niet zoveel uitgeven.

Overwegingen bij het installeren en vervangen van vloeren

Nauwkeurigheid en expertise zijn de sleutelwoorden bij het werken met vloerinstallaties. Alle materialen moeten goed worden opgemeten om te passen bij de afmetingen van uw interieur. U moet een decoupeerzaag gebruiken om onregelmatige vormen en hoeken te zagen. U moet deze vloeren ook goed afdichten en vastzetten met kit, lijm, een onderlaag, bekleding, lijstwerk en alles wat het project nog meer nodig heeft.

Esthetische zorgen

Beide materialen zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan prints en kleuren. De ontwerpen op vinyl bevinden zich echter alleen op de oppervlaktelaag. Na verloop van tijd slijten de kleuren en ontwerpen en vervagen ze. Linoleum is kleurvast, wat betekent dat de kleuren en dessins door meerdere lagen gaan. Hierdoor is het materiaal gemakkelijk te dragen zonder zijn levendigheid te verliezen.

Beide typen zijn eenvoudig te reinigen met wat vegen, stofzuigen of grondige TLC met een door de fabrikant goedgekeurde reiniger. Het enige verschil is dat vinyl kan worden gedweild en geschrobd, maar linoleum mag nooit in water worden ondergedompeld. Schrobben wordt ook afgeraden. In plaats daarvan kan linoleum voorzichtig worden gedweild met een speciale reiniger, die ongeveer € 7 per liter kost  Na het dweilen moet het materiaal worden gedroogd om eventuele vochtschade te voorkomen.

Waterproblemen

Vinyl is volledig waterdicht en is ideaal voor elke ruimte. Dit omvat keukens, badkamers en kelders. Het betekent ook dat in het geval van een aanzienlijke lekkage van water, vloeren die op een tweede niveau zijn geïnstalleerd, niet verzadigd raken en op de onderliggende verdiepingen lekken. Linoleum wordt beschouwd als waterbestendig, maar niet waterdicht. Daarom kan overstromingen linoleum gemakkelijk verpesten. Het is ook gevoelig voor vochtschade en moet elk jaar opnieuw worden verzegeld. Vochtigheid is een andere mogelijke oorzaak van schade, en overmatige hoeveelheden kunnen ervoor zorgen dat het gaat krullen en kromtrekken. Het potentieel onderhouds- en reparatiekosten van deze twee materialen moet ook worden overwogen. Beschadigde linoleumtegels moeten afzonderlijk worden verwijderd en vervangen, terwijl de andere tegels voor de zekerheid op schade moeten worden gecontroleerd.

Keukens, badkamers en kelders

Omdat vinyl waterdicht is, kun je het met vertrouwen installeren op vochtgevoelige plaatsen zoals de keuken, badkamer en kelder. Omdat kelders koud worden, kunt u overwegen om een ​​geïsoleerde ondervloer toe te voegen om te voorkomen dat het oncomfortabel aanvoelt onder blote voeten.

Linoleum is niet waterdicht, wat betekent dat het niet de beste vloer is voor badkamers of kelders, waar water problemen kan veroorzaken. Linoleum is bestand tegen de eisen van matig gebruik in een keuken, op voorwaarde dat u gemorste vloeistoffen opruimt zodra ze zich voordoen en de vloer jaarlijks opnieuw afdicht. Het is echter aan uw discretie of u in plaats daarvan liever waterdicht vinyl gebruikt.

Milieuvriendelijk

Omdat vinyl is gemaakt van PVC, wordt het beschouwd als een petrochemisch product, dat over het algemeen als een niet-hernieuwbare hulpbron wordt beschouwd. Recente ontwikkelingen in de productie hebben er echter voor gezorgd dat PVC, een #3-kunststof, recyclebaar is. U kunt bij uw plaatselijke recyclingcentra navragen of PVC een goedgekeurde kunststof is. Aan de andere kant wordt linoleum als milieuvriendelijker beschouwd omdat het gemaakt is van natuurlijkere materialen zoals lijnolie en andere organische componenten.

In het verleden waren er zorgen over VOC's die vrijkwamen na de installatie, evenals zorgen over de fabrieken die vinyl produceren. Fabrikanten hebben geluisterd naar de consument en typen vinylvloeren ontwikkeld die weinig tot geen VOS uitstoten. Voor meer informatie, check de vloerscore van het product alvorens het te kopen. Linoleum is biologisch afbreekbaar en gemaakt van zowel natuurlijke als hernieuwbare bronnen, dus er zijn geen noemenswaardige productieproblemen.

Bijkomende kosten

Vinyl vereist een glad oppervlak voor lijmdoeleinden. Veel vinylvloertoepassingen zijn zelfklevend, maar als de installatie over een bestaande vloer of een ander niet-glad oppervlak moet plaatsvinden, is een ondervloer vereist. Dit is meestal ongeveer één laag 1/4-inch multiplex. Daaroverheen wordt het vinyl aangebracht. Onderlaag of extra lijm kan de kosten voor vinylinstallaties verhogen.

De extra kosten in linoleum komen meestal van de kit. Linoleum moet na installatie worden verzegeld en zal in de jaren daarna regelmatig worden verzegeld om het tegen vocht te beschermen.

Vinyl versus linoleum

  Vinyl Linoleum
Vloeren + Installatiekosten
 • € 9 - € 25 per vierkante meter
 • € 6 - € 15 per vierkante meter
Materiële samenstelling
 • PVC-kunststof
 • Voornamelijk lijnzaadolie (lijnzaadextract)
 • kurk, boomhars, houtmeel
Milieu vriendelijkheid
 • Volledig door de mens gemaakt
 • Moeilijk te recyclen
 • Aanzienlijke energie om materialen te extraheren om het product te maken
 • Alle natuurlijke en hernieuwbare materialen
Doe-het-zelf versus een professional inhuren
 • LVT-installatie is gemakkelijker zelf te maken
 • Grotere platen kunnen het beste worden overgelaten aan professionele installateurs voor het juiste meten en snijden
 • Tegels gemakkelijker te installeren dan platen
 • Pro-installatie aanbevolen voor vereiste oppervlakteafdichting om vochtschade te voorkomen

Opties voor het installeren van vloeren

Een van de verborgen kosten van het leggen van vloeren is het trimmen en gieten. Deze dunne stukken dekken eventuele openingen af ​​en verbergen onvolkomenheden nadat de vloer is vastgezet. Ze creëren ook een doorlopende look door de vloer te verenigen met de rest van het interieur. U hebt twee opties om met trim om te gaan:

 • U kunt uw huidige vloer verwijderen en opnieuw leggen. Dit is natuurlijk de goedkoopste optie en kost alleen de arbeid om opnieuw te installeren, wat ongeveer € 40 per uur is.
 • U kunt nieuwe bekleding installeren om de schoonheid van uw nieuwe vloer te maximaliseren. De kosten bedragen gemiddeld € 320 voor een kleine ruimte tot € 620 voor een grote ruimte. De prijzen zullen echter fluctueren, afhankelijk van het type dat u gebruikt en hoeveel vierkante meters het betreft.
Elke huiseigenaar kan verschillende behoeften en voorkeuren hebben voor het gebied waar de vloer wordt geïnstalleerd. Praat met een aannemer over het prijsverschil voor elke optie en wat elke bekleding uw huis te bieden heeft.

Decoratieve rand

De belangrijkste reden voor het installeren van bekleding is om een ​​vloerinstallatie op zijn plaats te houden, maar dat betekent niet dat decoratieve bekleding geen mooi tintje aan uw huis zal geven. Decoratieve afwerkingen zijn er in vele kleuren, texturen en afwerkingen. Het vinden van de juiste kan fungeren als een esthetische overgang van uw vloer naar een deur, een andere kamer, of het uiterlijk tegen de muur verbeteren.

OPMERKING: Aangezien u de bekleding misschien toch moet vervangen, is dit het perfecte moment om te overwegen om lambrisering of sierlijsten te installeren!

DIY versus het inhuren van een professional

Als u voldoende ervaring heeft, kunt u besparen op arbeidskosten door de vloer zelf te leggen. Met arbeid van maar liefst €49 per uur , kan dit een behoorlijke besparing opleveren als je het hebt over een oppervlakte van 250 vierkante meter. Er zijn echter andere overwegingen waar u rekening mee moet houden, zoals veiligheid, de beschikbaarheid van het juiste gereedschap en de kwaliteit van het werk. Als u het project alleen doet, betekent dit ook dat u waarschijnlijk meer tijd nodig heeft in vergelijking met het inhuren van een aannemer (tenzij u hulp krijgt).

Wanneer u een professional inhuurt, kunt u een team krijgen om u te helpen dat alle juiste tools ter plaatse brengt. Ze zullen alles de eerste keer correct installeren en bieden een handige manier om eerdere materialen te verwijderen en weg te gooien. Uiteindelijk is het aan jou of je wat geld wilt besparen ten koste van tijdsbesteding en het risico van een onjuiste installatie.

Doe-het-zelfgereedschap en materialen

De juiste tools maken het verschil als u wilt dat uw doe-het-zelfklus succesvol is. Zoals altijd is het het beste om contact op te nemen met een vloerspecialist om er zeker van te zijn dat het werk goed wordt gedaan.

Vel Vinyl/Linoleum Gereedschap & Materialen:

 • Set plamuurmessen - € 7
 • Getande troffel - gebruikt om embossing leveler te verspreiden - € 20
 • Stalen handroller - om vloeren naar beneden te drukken - € 20
 • Utility mes - €5
 • Meetlint - € 15
 • Handzaag - € 18
 • Afplakband - € 11
 • Gemiddelde kosten van vloeren € 1.000 voor kleine ruimte
 • Lijm - € 26
 • Kit voor afdichting/patching - € 52
 • Totale kosten van doe-het-zelfmaterialen en gereedschappen: ongeveer € 1.200

LVP-, LVT- of linoleumtegels Gereedschap & Materialen:

 • Hamer - € 10
 • Gereedschapsmes - € 5
 • Getande troffel - € 20
 • Meetinstrument rechte hoeken - € 10
 • Meetlint - € 15
 • Bril - € 10
 • Spons - € 5
 • Potlood - €1
 • LVT, LVP of linoleumtegel gemiddelde kosten (€ 5 per vierkante voet) - € 2500 voor 500 vierkante voet
 • Oplosmiddel - om oude lijm te verwijderen - € 15
 • Reiniger - € 20/verpakking
 • ondervloer- € 27/rol
 • ondervloer gelijk te maken - € 600
 • Totale kosten van doe-het-zelfmaterialen en gereedschappen - ongeveer € 3.300

DIY-kosten versus het inhuren van een vloerspecialist

Voor een nieuwe vloerprojectinstallatie van 100 vierkante meter:

 • Kosten voor het inhuren van een vloerspecialist voor plaatvinyl of linoleum (arbeid plus materialen): € 2.950
 • Doe-het-zelfkosten voor het installeren van plaatvinyl of linoleum (alleen materialen): € 1.200
 • Kosten voor het inhuren van een vloerspecialist voor LVT / LVP / Linoleum-tegels (arbeid plus materialen): € 6.800
 • DIY-kosten voor het installeren van LVT / LVP / Linoleum-tegels (alleen materialen): € 3.300

Tips voor het inhuren van vloerspecialist

Bespaar jezelf veel gedoe met offertes en prijsvergelijken. Bij Zoofy boek je direct een gescreende en door consumenten gereviewde vakman en weet je vooraf het uurtarief of bij diverse klussen zelfs de vaste prijs.

Andere prijsgidsen
Stukadoor kosten
Trap schilderen kosten
Kosten openslaande deuren
Kosten gipsplaten repareren
Kosten visgraat vloer leggen
Kosten gipsplaten plafond repareren

Waarom Zoofy?

 • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • ✓De plek voor jouw spoedklus!
 • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
 • ✓Geen voorrijkosten
 • ✓De laatste aanvraag was 8 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

 • Doe je klusaanvraag
 • Melding naar vakmensen
 • Vakman komt langs
 • Betaal via QR code