Zoek hier je klusje
Smart home Kosten smart home Kostenoverzicht

Kosten voor smart home

donderdag 29 december 2022

Smart homes en domotica werden ooit als iets voor de verre toekomst beschouwd, maar zijn nu voor velen een realiteit. Veel jongere huizenkopers willen zelfs domotica zien in de woningen die ze kopen, waardoor dit een goede update is voor wederverkoop. Er zijn veel verschillende domoticasystemen en het is mogelijk om slechts één of meerdere systemen in één huis te gebruiken. De meeste systemen maken jouw huis energiezuiniger, comfortabeler en veiliger, waardoor dit een van de meest populaire verbeteringen aan jouw huis is.

Boek een Smart Home Specialist

Kosten Smart Home

Elke woning kan een ander type domotica hebben, en het is mogelijk om jouw gehele woning van binnen en van buiten te automatiseren of gewoon een paar specifieke gebieden en functies te automatiseren. Om deze reden is er een breed scala aan kosten verbonden aan domotica. Het nationale gemiddelde bereik voor het automatiseren van een huis ligt tussen € 2.000 en € 7.000, waarbij de meeste huiseigenaren ongeveer € 5.500 uitgeven om hun lichten, deursloten en thermostaten te automatiseren en een slimme luidspreker, hub en slimme stekkers in drie kamers te installeren. De lage kosten voor dit project bedragen ongeveer € 1.500 voor een slimme luidspreker, verlichting en thermostaat. De hoge kosten voor dit project bedragen ongeveer € 20.000 om elke kamer in huis volledig te automatiseren, inclusief verlichting, jaloezieën, sloten, apparaten, irrigatiesysteem, thermostaat, hub en vier slimme luidsprekers.

Domotica kosten

Smart Home-kosten
Gemiddelde kosten € 5.500
Gemiddeld bereik € 2.000- € 7.000
Minimale kosten € 1.500
Maximale kosten € 20.000

Wat is een Smart Home?

Een smart home kan verschillende dingen voor mensen betekenen. Kortom, een woning die is uitgerust met een scala aan apparaten en apparatuur die basistaken voor de bewoners automatiseren. Sommige van deze apparaten worden in huis ingebouwd, zoals thermostaten en apparaten, terwijl andere apparaten naar behoefte worden toegevoegd, zoals slimme stekkers. Deze apparaten kunnen worden bediend via spraakopdrachten, apps, timers of kunstmatige intelligentie.

Slimme huizen hebben een breed scala aan automatisering. Het is mogelijk om langzaam te beginnen en apparaten en apparaten in de loop van de tijd toe te voegen, of om je huis in één keer helemaal uit te rusten. De grootte van het huis, hoe je de ruimte gebruikt, het aantal mensen dat er woont en de systeemtypes die je hebt geïnstalleerd, veranderen allemaal hoe je slimme huis is ingesteld.

Smart home kosten

Boek een Smart Home Specialist

Smart Home kosten per ruimte

Er zijn veel manieren om een huis te automatiseren. Je kun functies zoals al jouw verlichting, gebieden zoals een keuken of woonkamer automatiseren, of langzaam dingen toevoegen, zoals het toevoegen van keukenapparatuur wanneer dat nodig is. Hieronder vind je de kosten per ruimte als je alle potentiële ruimtes in die ruimte volledig automatiseert en professioneel laat installeren.

Oppervlakte De gemiddelde kosten (inclusief installatie)
Keuken € 6.000 - € 16.000
Woonkamer € 3.500 - € 12.000
Badkamer €2.500 - €7.000
Slaapkamer € 1.000 - € 3.500
Verlichting € 1.000 - € 3.000
Verwarming en koeling € 800 - € 2.000
Huis beveiliging € 700 - € 5.000
Tuin €200 - €500
Garage € 200 - € 400

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Slimme keukenkosten

De keuken is een van de meest gebruikte ruimtes in huis. Het is dus logisch dat het een ruimte is die enorm kan profiteren van domotica. Naast de onderstaande apparaten is het heel gebruikelijk dat de slimme keuken zowel slimme verlichting, een slimme luidspreker als minimaal twee of drie slimme stekkers bevat om de ruimte compleet te maken. Als je alle onderdelen van jouw keuken volledig automatiseert, inclusief het installeren van alle nieuwe apparaten, zouden jouw totale kosten variëren van € 6.000 tot € 16.000 volledig geïnstalleerd:

Type smartapparaat Gemiddelde kosten (alleen eenheid)
Koffiezetapparaat € 100 - € 300
Magnetron € 400 - € 1.500
Vaatwasser € 900 - € 1.200
afzuigkap € 900 - € 2.000
Koelkast € 1.600 - € 4.000
kookplaat € 2.000 - € 5.000
Oven € 2.000 - € 6.000

Kosten voor slim koffiezetapparaat

De kosten van een slim koffiezetapparaat liggen gemiddeld tussen de € 100 en € 300. Slimme koffiezetapparaten worden geleverd met een breed scala aan opties. Sommige zijn spraakgestuurd en stellen je in staat om dingen zoals de temperatuur of zettijd in te stellen. Anderen worden geleverd met een afstandsbediening en sommige kunnen vanaf jouw smartphone worden geprogrammeerd. Kun je de brouwsterkte, brouwtemperatuur, opwarmtemperatuur en de tijd van de dag waarop de machine wordt in- en uitgeschakeld, regelen. Sommigen herinneren je er zelfs aan om de machine elke dag te vullen en te starten.

Slimme magnetron prijs

Slimme magnetrons variëren van € 400 tot € 1.500 . Slimme magnetrons maken meestal verbinding met een slim thuisnetwerk en een hub. Ze kunnen functies bevatten zoals streepjescodelezers waarmee je de beste tijdsduur kunt bepalen om een gerecht in de magnetron te zetten. Ze kunnen ook kookinstructies downloaden. Veel bevatten dingen zoals vochtsensoren die helpen voorkomen dat je eten uitdroogt. De meeste bevatten ook spraakbediening en WiFi-connectiviteit. Velen sturen ook waarschuwingen naar jouw smartphone, zodat je weet wanneer jouw eten klaar is.

Slimme vaatwasser kosten

Slimme vaatwassers zijn gemiddeld € 900 tot € 1.200. Slimme vaatwassers zijn meestal apparaten die op een hub of op het netwerk zijn aangesloten. Ze werken via spraakbesturing via je slimme speaker of smartphone. Ze bieden zaken als diagnostische hulp bij het gebruik van jouw smartphone door indien nodig codes te verzenden. Kun je de cycli ook starten en stoppen en de vaatwasser op afstand programmeren. Veel slimme vaatwassers zijn ook flexibeler en aanpasbaar in wat ze kunnen, zodat je elke lading kunt aanpassen om de vaat naar behoefte aan te pakken.

Kosten slimme afzuigkap

Een slimme afzuigkap kost tussen de € 900 en € 2.000. Net als andere slimme apparaten maken slimme afzuigkappen verbinding met je smartphone of hub. Je gebruikt spraakcommando's om de afzuigkap te vertellen wanneer deze moet worden ingeschakeld en afgeblazen. Je kun het uitlaatgasniveau ook regelen door een lagere of hogere snelheid te gebruiken. Sommige afzuigkappen voelen en passen zich automatisch aan indien nodig. Ze kunnen zichzelf aanzetten, hoger opduiken en weer uitzetten zonder dat je erom vraagt.

Slimme koelkast prijs

De kosten van een slimme koelkast variëren van € 1.600 tot € 4.000. Slimme koelkasten bieden huiseigenaren veel functies. Ze kunnen eiersensoren bevatten die je waarschuwen als jouw eieren op het punt staan te vervallen. Ze kunnen ook recepten downloaden op basis van inhoud, zodat je jouw boodschappen kunt beheren. Ze kunnen virtuele bulletinboards voor familieleden bevatten en kunnen vanaf jouw smartphone worden bijgewerkt wanneer je weg bent. Slimme koelkasten kunnen ook worden aangesloten op jouw slimme luidspreker of hub voor meer opties.

Slimme kookplaat Prijs

Slimme kookplaten variëren van € 2.000 tot € 5.000. Met slimme kookplaten bedien je zaken als de temperatuur vanaf je smartphone of smart home-speaker. Deze functie wordt vaak toegevoegd aan kookplaten met zaken als inductie en andere hoogwaardige opties. Smart features kunnen de kookplaat ook koppelen aan je smart range. Hierdoor zet je het vuur op een brander sneller hoger of lager. Je kunt ook meldingen op jouw smartphone ontvangen wanneer jouw kooktijd bijna voltooid is, zodat pannen niet overkoken of zonder water komen te zitten.

Slimme ovenprijs

Een slimme oven kost gemiddeld tussen de € 2.000 en € 6.000. Slimme kookplaten bieden dezelfde voordelen als een slimme kookplaat. Ze bieden ook voorverwarmen op afstand via spraakopdracht of vanaf jouw smartphone. Slimme ovens kunnen worden ingeschakeld om op afstand voor te verwarmen. Ze bieden ook waarschuwingen wanneer het eten bijna klaar is en maken verbinding met andere slimme apparaten zoals je afzuigkap. Slimme ovens bevatten vaak andere functies, zoals convectie, heteluchtfrituren en andere kookopties die mogelijk niet standaard zijn op andere modellen.

Boek een Smart Home Specialist

Smart home kosten

Slimme woonkamer kosten

Er zijn veel verschillende manieren waarop je kunt automatiseren en slimme technologie naar je woonkamer kunt brengen. Je tv, open haard en salontafel kunnen worden geautomatiseerd om nog meer van de ruimte te genieten. Daarnaast wordt in deze ruimte veelvuldig gebruik gemaakt van zowel slimme speakers als slimme verlichting. Slimme verlichting wordt vaak door het hele huis toegepast, maar onderstaande kosten zijn voor de lampen die het meest gebruikt worden in woonkamers. Als je ervoor kiest om jouw hele woonkamer te automatiseren, variëren de kosten van € 3.500 tot € 12.000 volledig geïnstalleerd.

Type smartapparaat Gemiddelde kosten (alleen eenheid)
Verlichting € 20 - € 200
Spreker €60 - €300
TV €150 - €3.000
Koffietafel € 1.200 - € 3.000
Gashaard € 1.500 - € 4.000

Slimme woonkamerverlichting

Slimme verlichting voor de woonkamer kost gemiddeld € 20 tot € 200 . Er zijn veel manieren om slimme verlichting toe te voegen aan een ruimte. Voor de woonkamer zijn de meest voorkomende methoden het gebruik van slimme lampen in bestaande armaturen, het installeren van een slimme dimmer of schakelaar, of het gebruik van een slimme verlichtingsset. Slimme lampen kunnen worden bediend via een app, een specifiek apparaat of je hub of slimme luidspreker. Ze dimmen en worden helderder, en sommigen voelen beweging en gaan uit als er niemand in de kamer is. De meeste zijn ook LED, dus ze helpen je besparen op jouw energierekening.

Slimme luidsprekerprijs

Slimme luidsprekers kosten tussen de € 60 en € 300 , afhankelijk van het merk en de functies. Slimme luidsprekers kunnen worden geïntegreerd met jouw hub of het apparaat dat de rest van jouw slimme functies regelt. Ze kunnen een kunstmatige assistent hebben, zoals Alexa met Amazon's Echo of Siri met Apple's HomePod. De meeste slimme luidsprekers hebben een zin of woord dat je moet zeggen om ze te activeren. Ze helpen je op tal van manieren, van het bedienen van je verlichting tot het bijwerken van je boodschappenlijstje. De meeste slimme huizen hebben een slimme luidspreker in de meest gebruikte kamers, inclusief de woonkamer, voor gemakkelijke toegang.

Smart TV-kosten

Een smart-tv varieert van € 150 tot € 3.000 , afhankelijk van de grootte en het merk. Smart TV's bieden de kijker veel. Ze kunnen fungeren als een standaard-tv, waarop jouw favoriete kabelprogramma's worden weergegeven en verbinding maken met verschillende streaming-apps. Hierdoor kijk je series of films op Netflix of Disney+ zonder dat je een apart apparaat of kijkscherm nodig hebt. De smart tv maakt verbinding met je hub of smart speaker. Met deze aansluiting stream je rechtstreeks naar de tv. Als je ervoor kiest, kunt je jouw smart- tv aan de muur laten monteren tegen een meerprijs van € 100 tot € 300 .

Slimme salontafel prijs

Slimme salontafels kosten tussen de € 1.200 en € 3.000 . Slimme salontafels worden beschouwd als een must-have voor de geautomatiseerde woonkamer. Een slimme salontafel is het middelpunt van het ontwerp van de kamer. Ze bevatten vaak kleine koelkasten en bieden je een betere controle over de andere systemen in de kamer. Vanaf de salontafel bedien je de verlichting, de tv en andere apparaten. Voor huizen met één slimme luidspreker in een andere kamer, houdt de slimme salontafel de woonkamer verbonden.

Slimme gashaard

Een slimme gashaard kost gemiddeld € 1.500 tot € 4.000 . Met slimme haarden bedien je de unit via wifi en spraakactivering. Via je slimme speaker bedien je de haard. Dit omvat het aan- en uitzetten, het aanpassen van de vlam en warmte en het aanzetten van binnenverlichting en ventilatoren. Slimme gashaarden installeren zich als standaard gashaarden. Ze vereisen dezelfde ventilatieopeningen en andere functies, maar geven je meer controle over het gebruik ervan.

Boek een Smart Home Specialist

Kosten Smart Home Badkamer

De badkamer is vaak de tweede meest gebruikte ruimte in huis, direct na de keuken. Het toevoegen van slimme opties en functies in deze kamer kan de kamer comfortabeler en gebruiksvriendelijker maken. Slimme badkamers helpen je om sneller klaar te zijn voor de dag, wat gunstig kan zijn voor drukke gezinnen. Slimme badkamers hebben momenteel niet zoveel beschikbare functies als keukens, maar dit kan veranderen naarmate het veld groeit. Als je ervoor kiest om automatisering toe te voegen aan alle delen van de badkamer, kost dit tussen de € 2.500 en € 7.000.

Type smartapparaat Gemiddelde kosten (alleen eenheid)
Badkamer Spiegel €200 - €800
Toilet €500 - €2.500
Douche € 1.000 - € 3.000

Kosten slimme badkamerspiegel

Slimme spiegels kosten gemiddeld tussen de € 200 en € 800. Een slimme spiegel biedt veel mogelijkheden, afhankelijk van het merk en de stijl. Sommige bieden dingen als anti-condens en ingebouwde verlichting. Andere bevatten displays die je het weer vertellen of je jouw e-mail laten lezen. Aangezien de badkamer de plek is waar veel mensen hun dag beginnen, kun je met een slimme spiegel snel op de hoogte blijven terwijl je zich klaarmaakt. Sommige slimme spiegels hebben ook medicijnkastjes en kunnen ingebouwde vergrootglazen en stekkers hebben, terwijl sommige ook kleine gekoelde compartimenten hebben.

Kosten slim toilet

De kosten van een slim toilet variëren van € 500 tot € 2500. Slimme toiletten zijn er in verschillende stijlen met veel functies. Sommige zijn meestal beperkt tot de stoel, zoals een ingebouwd bidet, verwarmde stoel en instelbare temperaturen. Anderen bieden meer betrokken functies, zoals een toilet dat jouw gezondheid bewaakt. Sommige slimme toiletten zijn voorzien van Bluetooth en luidsprekers en spelen muziek af. Hoe meer functies jouw slimme toilet heeft, hoe hoger de kosten.

Kosten slimme douche

De kosten van een slimme douche bedragen gemiddeld € 1.000 tot € 3.000 . Een slimme douche heeft meerdere componenten. De meeste hebben een paneel waarmee je zaken als de watertemperatuur kunt regelen. Anderen hebben een of meer douchekranen. Met een slimme douche kun je dingen doen zoals het water opwarmen en vervolgens wachten tot je klaar bent om naar binnen te gaan voordat het wordt ingeschakeld. Slimme douches kunnen ook muziek, aromatherapie, stoomdouche-opties en verlichting bevatten. Met het paneel heb je nauwkeurige controle over elk aspect in de douche. Douchekoppen, lichaamssprays en andere onderdelen van de douche zijn over het algemeen niet inbegrepen.

Slimme verlichtingskosten

Slimme verlichting kan overal in huis worden toegepast. Ze kunnen zo simpel zijn als een gloeilamp die je in een bestaand armatuur schroeft tot schakelaars, lampen en lampen die in de kamer kunnen worden geïntegreerd. Slimme verlichting zorgt voor meer controle over jouw verlichting en energieverbruik. Kosten voor het installeren van slimme verlichting in het hele huis variëren van € 1.000 tot € 3.000.

Type smartapparaat Gemiddelde kosten (alleen eenheid)
Gloeilamp € 10 - € 20
Schakelaar € 15 - € 150
Lamp € 35 - € 150

Slimme lampprijs

Slimme gloeilampen kosten tussen de € 10 en € 20 per stuk. Slimme gloeilampen kunnen in al jouw bestaande verlichtingsarmaturen worden gebruikt. Net als bij andere lampen moet je het type lamp en het wattage afstemmen op het armatuur. Lumen en kleur variëren, en veel slimme lampen veranderen zelfs van kleur. Hiermee dim je de lichten en stel je programma's in voor sfeerverlichting. De lampen kunnen worden aangesloten op een slimme schakelaar of slimme luidspreker voor spraakbesturing.

Slimme schakelaar prijs

Elke slimme schakelaar varieert van € 15 tot € 150 . Met een slimme schakelaar maak je van je hele verlichtingssysteem een slim verlichtingssysteem. De schakelaars zijn programmeerbaar en werken met je smartphone of slimme speaker. Ze worden geïnstalleerd in plaats van je gewone lichtschakelaar en werken op dezelfde manier, maar ze kunnen ook op afstand worden bediend. Slimme lampen kunnen ook als dimmer fungeren en als jouw lampen dit toestaan, kun je de kleur regelen.

Slimme lampkosten

Slimme lampen zijn gemiddeld € 35 tot € 150 per stuk. Slimme lampen werken als slimme lampen. Ze kunnen worden bediend via smartphone of slimme luidspreker. Slimme lampen gebruiken vaak geen gloeilampen zoals gewone lampen. In plaats daarvan kunnen ze een LED-ring, paneel of staaf hebben die oplicht. Ze hebben vaak een modernere uitstraling dan traditionele lampen. Sommige geven ook de tijd aan, terwijl andere van kleur veranderen. De meeste bieden ook een breed scala aan helderheid, wat betekent dat ze naar wens dimmer of helderder kunnen zijn.

Boek een Smart Home Specialist

Smart Home verwarming en koeling kosten

Het maakt niet uit in welk klimaat je leeft, jouw verwarming en koeling-systeem is een belangrijk onderdeel van jouw huis. Het houdt je het hele jaar door comfortabel en de keuzes die je maakt kunnen een grote impact hebben op je maandelijkse energierekening. Slimme thermostaten en andere componenten houden je huis comfortabel, terwijl je geld bespaart. Of je nu in één of meerdere investeert, deze componenten kunnen een groot verschil maken in jouw woning. De kosten om deze systemen volledig te automatiseren liggen tussen € 800 en € 2.000 geïnstalleerd.

Type smartapparaat Gemiddelde kosten (alleen eenheid)
Thermostaat € 70 - € 280
Slimme plafondventilator € 200 - € 550
Slimme airconditioning € 350 - € 1.000

Kosten slimme thermostaat

Slimme thermostaten kosten tussen de € 70 en € 280 per stuk. Er zijn veel verschillende manieren waarop een thermostaat slim kan zijn, van geofencing die je locatie bijhoudt tot diegene die je schema en gewoonten leert. Met veel slimme thermostaten kun je ze ook bedienen en aanpassen via apps, zodat je ze kunt inschakelen wanneer je weg bent. Anderen zijn te bedienen via je slimme speaker, zodat je de temperatuur kunt aanpassen zonder dat je de kamer hoeft te verlaten. Er zijn ook slimme thermostaten die rechtstreeks op je cv-ketel of warmwaterboiler aansluiten. Deze helpen je de watertemperatuur nauwkeuriger te regelen, door deze lager te zetten wanneer je deze niet gebruikt.

Slimme plafondventilator prijs

Slimme plafondventilatoren variëren van € 200 tot € 550 . Slimme plafondventilatoren bieden veel van dezelfde voordelen en opties als slimme lampen. Ze zijn te bedienen via je slimme speaker. Een beetje zin als je in de kamer bent, en de lichten automatisch aan en uit doen. Met slimme plafondventilatoren heb je vaak individuele controle over zowel de verlichting als de ventilator. Hiermee dim je de lichten, zet je de ventilator harder en schakel je zowel uit als aan op afstand.

Slimme airconditioner prijs

Slimme airconditioners zijn gemiddeld € 350 tot € 1.000 . Deze airco units helpen je om je huis te koelen zonder je energierekening zo hoog te maken als met standaard units. Slimme Airco's kunnen zich sneller aanpassen, met meer variabele snelheden. Ze kunnen ook verbinding maken met je slimme luidspreker, zodat je de temperatuur moeiteloos kunt verhogen of verlagen. Sommige worden bediend via een app, zodat je het apparaat kunt inschakelen voordat je thuiskomt, zodat de lucht koel is wanneer je aankomt.

Kosten voor smart home huisbeveiliging

Beveiligingsfuncties maken deel uit van slimme huizen die zeer aantrekkelijk zijn voor huiseigenaren. Veel verschillende functies voor huisbeveiliging, van camera's en sloten tot bewegingsdetectoren, kunnen allemaal eenvoudig in jouw domotica worden geïntegreerd. Dit kan je gemoedsrust geven als je weg bent doordat je de status van je huis op je smartphone kunt zien. Het automatiseren van alle delen van jouw beveiligingssysteem kost gemiddeld tussen € 700 en € 5.000 volledig geïnstalleerd.

Type smartapparaat Gemiddelde kosten (alleen eenheid)
Watersensor € 15 - € 700
Bewegingssensor € 20 - € 40
Deursensor € 20 - € 80
Rookdetector € 40 - € 60
Camera € 100 - € 2500
Slot € 150 - € 400
Alarm € 250 - € 500

Kosten slimme watersensor

Slimme watersensoren kosten tussen € 15 en € 700 , afhankelijk van het type. Watersensoren kunnen van onschatbare waarde zijn als je een kelder of een deel van jouw huis heeft dat gevoelig is voor vocht of overstromingen. Watersensoren kunnen je vertellen of een leiding lek is voordat je de stijging van jouw waterrekening opmerkt. Ze kunnen ook hoge niveaus van vocht detecteren, zodat je problemen snel kunt oplossen voordat er schade optreedt. Watersensoren sturen informatie rechtstreeks naar je smartphone. Zo mis je nooit een melding, ook niet als je niet thuis bent.

Kosten smart home bewegingssensor

Slimme bewegingssensoren zijn gemiddeld € 20 tot € 40. Bewegingssensoren kunnen worden gekoppeld aan een licht- of ander type beveiligingssysteem, of ze kunnen je eenvoudig waarschuwen via jouw smartphone. Slimme bewegingssensoren zijn klein en kunnen onopvallend op muren, plafonds of meubels worden geplaatst. Ze kunnen je waarschuwen als een kind een gebied betreedt dat niet mag. Ze kunnen je ook waarschuwen als er beweging is in jouw tuin of in een ander gebied waar niemand zou moeten zijn. Het is mogelijk om bewegingssensoren in grotere verpakkingen aan te schaffen, waardoor de kosten per eenheid lager zijn.

Smart home deursensor

Slimme deursensoren variëren van € 20 tot € 80 per stuk. Een slimme deursensor waarschuwt je als er een deur, kast of raam in je huis is geopend. Dit is een goed monitoringsysteem voor kinderen. Ze kunnen je waarschuwen wanneer een kind de kamer of het huis verlaat. Ze kunnen je ook op de hoogte stellen als iemand heeft geprobeerd binnen te komen terwijl je niet thuis bent. De sensoren sturen een melding naar je smartphone, zodat je de deuren overal kunt volgen.

Kosten Smart home rookmelder

Slimme rookmelders zijn gemiddeld € 40 tot € 60 per stuk. Slimme rookmelders bieden veel voordelen ten opzichte van standaard melders. Ze zijn uit te schakelen vanaf je smartphone of via spraakbediening met je slimme speaker. Op deze manier kun je ze, wanneer ze onnodig uit gaan, gemakkelijk uitschakelen. Ze kunnen ook draadloos met elkaar communiceren. Voor oudere huizen kan dit een grote kostenbesparing opleveren ten opzichte van de bedrading van alle rookmelders samen.

Prijs Smart home camera

Slimme camera's kosten tussen de € 100 en € 2500 , afhankelijk van de camera en het systeem. Met een slimme camera houdt je jouw huis overal in de gaten. Deze camera's zijn te vinden in singles of verpakkingen met meerdere camera's die onderling verbonden zijn. Je kunt de feed op de camera bekijken vanuit een app. Zo kun je ook als je weg bent toch in de gaten houden wat er in en om je huis gebeurt. Slimme camera's kunnen ook worden aangesloten op alarmsystemen, bewegingssensoren, lichten en andere functies om de veiligheid te vergroten.

Smart home sloten

Slimme sloten variëren van € 150 tot € 400 . Er zijn veel verschillende slimme sloten. Sommige worden bediend via je smartphone, terwijl andere worden bediend via wifi en je hub. De meeste bieden ook een sleutelsysteem als back-up in geval van stroomuitval. Sommige hebben functies zoals vingerafdruklezers of biofeedlezers. Ze kunnen werken via Bluetooth, Z-Wave of WiFi, en veel kunnen op afstand worden bediend.

Kosten Smart home alarmsysteem

De kosten van een slim alarm liggen tussen de € 250 en € 500. Slimme alarmsystemen zijn anders dan traditionele alarmsystemen, die vast in jouw huis zijn aangesloten. Deze alarmsystemen werken via bewegingsdetectoren en Bluetooth-, WiFi- of Z-Wave-hubs. Ze kunnen op afstand worden ingesteld of wanneer je thuis bent. Ze kunnen worden aangesloten op videocamera's en deursensoren en worden geprogrammeerd om te alarmeren als deuren worden geopend of beweging wordt gedetecteerd. Ze kunnen ook op afstand worden uitgeschakeld als ze per ongeluk worden geactiveerd.

Boek een Smart Home Specialist

Slimme tuinkosten

Als je van tuinieren houdt, weet je hoeveel water en energie dit kan kosten. Met slimme tuinapparaten kunt je jouw waterverbruik beter beheersen en hoeft je niet meer te gissen wanneer jouw planten water nodig hebben. Slimme tuinapps en -apparaten kunnen worden gebruikt, of je nu gazonirrigatie nodig hebt of gewoon een paar planten op je keukenvensterbank wilt hebben. De kosten om deze systemen volledig te automatiseren variëren van gemiddeld € 200 tot € 500.

Type smartapparaat Gemiddelde kosten (alleen eenheid)
Plantenwatersensor € 10 - € 25
Plantenbak / Pot € 80 - € 100
Sprinklersysteem € 100 - € 300

Slimme plantenwatersensor

Slimme plantenwatersensoren kosten elk tussen € 10 en € 25 . Dit zijn kleine apparaatjes die je in de aarde van je potplanten plaatst. Ze houden de grond constant in de gaten en laten je weten of de plant water nodig heeft of te veel water heeft gehad. Je vertelt het apparaat het planttype op de sensor of met een app. Vervolgens wordt gecontroleerd op het juiste vochtniveau voor die plant. Sommigen waarschuwen je zelfs via smartphone wanneer het weer tijd is om water te geven.

Slimme potprijs

Slimme potten zijn gemiddeld € 80 tot € 100 . Slimme potten doen wat slimme watersensoren doen, alleen zonder extern apparaat. De hele pot voelt het vochtgehalte in de grond. Het kan worden geprogrammeerd om vocht te detecteren op basis van de behoeften van de plant. Het waarschuwt je dan wanneer de plant aandacht nodig heeft. Sommige helpen je zelfs bij het diagnosticeren van jouw plant of het bewaken van de gezondheid, zodat je weet wanneer deze moet worden bemest.

Kosten voor slimme sprinklersystemen

Slimme sprinklersysteem controllers variëren van € 100 tot € 300. Deze apparaten maken van jouw bestaande sprinklerinstallatie een slimme sprinkler. Ze houden het weer in de gaten en voegen meer water toe op warme, droge dagen en stellen geen water geven op dagen dat er regen voorspeld wordt. Ze zijn ook programmeerbaar op dezelfde manier als een standaardsysteem, zodat je de startparameters kunt instellen. Vervolgens past het automatisch de benodigde hoeveelheid water aan op basis van de dag, tijd en gemiddelde regenval. Dit helpt je geld te besparen en neemt het giswerk weg wanneer je het systeem moet uitschakelen.

Smart Home garage kosten

Als jouw huis een garage heeft - aangebouwd of vrijstaand - wilt je misschien de automatisering uitbreiden naar dit gebied. Naast het gebruik van bijvoorbeeld slimme lampen in dit gebied, kun je ervoor kiezen om een slimme garagedeuropener voor je garagedeur te gebruiken. De kosten om dit te installeren zijn € 200 tot € 400.

Type smartapparaat Gemiddelde kosten (alleen eenheid)
Garagedeuropener/slot €30 - €100

Slimme garagedeuropener Prijs

De kosten van een garagedeuropener met een slim garageslotsysteem bedragen gemiddeld € 30 tot € 100. Slimme deuropeners en sloten detecteren automatisch wanneer jouw auto nadert. Dit wordt gedaan door een plattegrond van de oprit te maken, zodat de sensor de afstandsbediening kan detecteren wanneer je nadert. De slimme opener vergrendelt ook de deur zodat deze niet kan worden geopend zonder de afstandsbediening of van binnenuit, tenzij je een tweede controller binnenshuis hebt. De slimme openers zijn over het algemeen soepel en niet zo luidruchtig als oudere modellen. Sommige hebben ook een toegangspad buiten de garagedeur, die kan worden bediend via een vingerafdruk, toetsenbord of andere slimme vergrendeling om de deur te openen.

Boek een Smart Home Specialist

Smart Home-installatiekosten

Veel van de bovenstaande smart home-functies kunnen zelf worden gekocht en geïnstalleerd. Met uitzondering van enkele grote huishoudelijke apparaten, zijn veel items zoals slimme luidsprekers, tv's, lampen, stekkers en kleine apparaten zoals koffiezetapparaten relatief eenvoudig zelf in te stellen.

Als je je slimme huis volledig voor je wilt instellen, inclusief het installeren van verlichting, zonwering, schakelaars en de hub, en volledige integratie van al je verschillende apparaten, kun je betalen om dit te laten doen. Deze installatiekosten variëren afhankelijk van het aantal apparaten dat je tegelijkertijd instelt en wat die apparaten zijn.

De meeste professionals rekenen tussen de € 80 en € 100 per uur voor het instellen en installeren van een smart home. De installatiekosten beginnen bij ongeveer € 300 voor basisinstellingen. Als je de installatie van grote apparaten opneemt, kunnen jouw arbeidskosten oplopen tot € 1.000 , terwijl het toevoegen van bedrading voor een ethernetkabel nog eens € 750 tot € 1.000 kan kosten.

Voor- en nadelen van slimme huizen

De meeste mensen die investeren in slimme huistechnologie doen dit omdat ze denken dat dit hun leven gemakkelijker zal maken. Dankzij automatisering hoeft je zich geen zorgen meer te maken over hoeveel elektriciteit je verbruikt of dat je eraan denkt de voordeur op slot te doen. De meeste mensen die automatisering gebruiken, zijn het erover eens dat:

 • Maakt jouw huis veiliger.
 • Verlaagt de energierekening door efficiënter gebruik te maken van apparaten.
 • Maakt jouw tijd vrij en maakt jouw dagen efficiënter.

Er zijn echter nadelen aan automatisering. De eerste zijn de kosten. Aan automatisering hangt een hoog prijskaartje van duizenden dollars om een huis volledig te automatiseren. Dit is exclusief de monitoringkosten voor veel systemen.

Automatisering kan ook mislukken als het afhankelijk is van zaken als wifi, dat soms voor langere tijd uitvalt tijdens storm of bedrijfsonderhoud. Om deze reden kan het zijn dat jouw systeem tijdelijk stopt met werken en dat sommige apparaten geen handmatige overschrijvingen hebben.

Automatiseringsapparaten en -apps kunnen in de loop van de tijd ook verouderd raken en hebben regelmatig updates en ondersteuning nodig. Uiteindelijk zal elk stukje automatisering vervangen moeten worden tegen extra kosten.

Boek een Smart Home Specialist

Andere prijsgidsen

Waarom Zoofy?

 • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • ✓De plek voor jouw spoedklus!
 • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
 • ✓Geen voorrijkosten
 • ✓De laatste aanvraag was 3 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

 • Doe je klusaanvraag
 • Melding naar vakmensen
 • Vakman komt langs
 • Betaal via QR code

Klussen scoren