kosten graszoden leggen
Hovenier Kosten graszoden leggen Kostenoverzicht

Wat kost graszoden leggen

woensdag 12 juni 2024

Kosten graszoden leggen

De installatie van graszoden varieren van €450 tot €4.520, of gemiddeld €1.850. Hoveniers rekenen tussen meestal tussen de €5 en € 9 per vierkante meter voor arbeid en materialen. Aan kosten dient er rekening gehouden te worden met €2.000 tot €4.000 om een gazon van 2.000 vierkante meter te bedekken. Het verwijderen van oud gras, het veranderen van de vorm van het gazon en het installeren van een sproeisysteem hebben natuurlijk een impact op de totaalprijs.   

Zode is echt gras dat je op rollen kunt kopen die eruitzien als een voorgegroeide grasmat. De kosten voor graszoden als je ze zelf koopt varieren van € 150 tot € 450 per pallet of € 1,00 tot € 2,50 per vierkante meter, afhankelijk van het grastype, de leverancier en de locatie. Duizendpoot en zoysia zijn de duurste grassoorten, terwijl Bahia en Kentucky bluegrass de meest betaalbare zijn.

U kunt de grasmatten zelf leggen, maar het inhuren van een vakman heeft een voordeel. Ze hebben speciale apparatuur om het gelijkmatiger te leggen en naden te verbergen om ervoor te zorgen dat het eruitziet zoals u het wilt.

Boek een hovenier

Kosten graszoden leggen per vierkante meter

Oppervlakte graszoden leggen Prijs per m²
51 tot 100 m²  8,50
101 tot 200 m² 7,50
201 tot 400 m²  6,50

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.

Om graszoden te leggen in de achtertuin van een perceel van een vijf hectare dient er rekening gehouden te worden met een budget van € 4.360 tot € 8.720. Het totale te bedekken gebied is gelijk aan ongeveer 1.250 vierkante meter als het perceel in tweeën wordt gesplitst tussen de voor- en achtertuin. Kosten om graszoden in een ​​achtertuin te leggen

Als uw tuin een onregelmatige vorm heeft, moet de installateur het gebied meten voordat hij u een schatting geeft. Bochten, kleine heuvels en andere terreinkenmerken kunnen de afmetingen van het gebied beïnvloeden. Een installateur kan meer in rekening brengen voor plaatsing in een achtertuin wanneer hij met beperkte toegang wordt geconfronteerd.

Beperkte toegang kan zaken omvatten zoals:

 • Minder dan 2 meter brede doorgang van voor naar achter
 • Hoe ver naar achteren ligt de achtertuin (vaak een probleem bij grote huizen)
 • Hoe gemakkelijk is het om bij de achtertuin te komen (lange oprit, trappen, etc.)

Kosten graszoden leggen

Kosten om graszoden te leggen in een ​​kleine tuin

Voor kleine tuinen liggen de kosten voor het leggen van graszoden tussen de € 1.000 tot € 6.000. Hou rekening met € 1.000 toe aan € 3.000 aan extra kosten als het land ongelijk is of op een helling staat. Indien er gekozen wordt om het op een steile helling te leggen, zijn er vaak meer kosten aan arbeid.

Buiten de helling is de grootste factor in de installatiekosten de grootte van het gebied dat u moet bestrijken. Hoe groter de vierkante meters, hoe meer materiaal je nodig hebt en hoe meer arbeid je nodig hebt om het te leggen.

Kosten om sprinklersysteem en graszoden te installeren

Het installeren van een sprinklersysteem en graszoden kost gemiddeld € 4.500. Prijzen voor de sprinklerinstallatie varieren meestal van € 1.700 tot € 3.400 . De grasinstallatie voegt ongeveer € 1.850 toe, afhankelijk van de grootte van de tuin.

Als u van plan bent om een ​​irrigatiesysteem te laten plaatsen, kunt u dit het beste doen voordat het gras doorgaat. Het installeren van een in een bestaande tuin kost meer, omdat het gazon moet worden opgegraven om leidingen en sproeikoppen te plaatsen. Bovendien moeten installateurs het beschadigde gras vervangen door graspluggen of zaad om een ​​uniforme afwerking te creëren.

Nieuwbouw Gazon Installatiekosten

De installatieprijzen voor nieuwbouwgazons liggen tussen € 2.000 en € 17.430 voor 2.000 tot 8.712 vierkante meter. De kosten komen overeen met het basistarief van € 1 tot € 2 per vierkante meter , omdat er geen uitgebreid voorbereidend werk nodig is, zoals het verwijderen of opnieuw sorteren van gras. Installateurs hoeven alleen maar de basistaken voor het voorbereiden van het oppervlak uit te voeren, zoals het toevoegen van de bovengrond en het licht aanstampen van het oppervlak.

Boek een hovenier

Prijs om een ​​gazon opnieuw aan te leggen

De prijs om een ​​bestaand gazon van 600 vierkante meter opnieuw aan te leggen, valt tussen € 1.180 en € 7.380. Het totaal omvat € 1 tot € 2 per vierkante meter voor de installatie plus grasverwijdering, sortering en kunstmest. De kosten vallen lager uit (tussen € 1.180 tot € 4.380) als het gazon al vlak is en klaar voor installatie. De kosten van grasbemesting varieren van € 80 tot € 380 en zijn alleen voor de eerste behandeling. Voor een volledig jaar aan behandelingen, verwacht dient er rekening gehouden te worden met een bedrag tot € 1.000.

Kosten om gras te verwijderen

Het verwijderen van gras kost € 1.000 tot € 2.000 wanneer u een professional inhuurt. De prijs is inclusief afvoer van het oude gras op de plaatselijke stortplaats. Door het bestaande materiaal te verwijderen, kunnen installateurs het oppervlak voorbereiden op de nieuwe graszoden en de gewenste look creëren. Met al het gras uit de weg, kunt u tegen een meerprijs zelfs het gebied opnieuw vormgeven.

Hoe weet je hoeveel graszoden je moet kopen?

Een hovenier meet meestal uw tuin voor u op als onderdeel van hun offerte.

Zelf uw eigendom opmeten:

 • Maak een schets van de omtrek van uw tuin en verdeel deze indien nodig in kleinere secties.
 • Meet de gebieden in meter en noteer de metingen terwijl u bezig bent.
 • Vermenigvuldig de lengte en breedte van elk gebied en tel ze vervolgens allemaal bij elkaar op.

Wanneer u op maat koopt, deelt u de vierkante meter metingen door 9 om erachter te komen hoeveel u nodig heeft. Aangezien het meeste materiaal niet kan worden geretourneerd als het eenmaal is gekocht, moet u zo nauwkeurig mogelijk zijn tijdens het meten en rekenen.

Wat leg ik onder graszoden?

Om snel sterke wortels te laten groeien, heeft graszoden tussen de vier en zes centimeter voedingsrijk vuil nodig dat licht wordt aangedrukt om een ​​gelijkmatig oppervlak te creëren. In de meeste gebieden groeit het gras het beste wanneer het op kale grond wordt geplaatst die is voorbereid met bovengrond en startmest. Het groeit niet of niet goed wanneer het wordt geïnstalleerd over bestaand gras, op hard opeengepakt vuil of in gebieden met veel stenen.

Moet ik de bovengrond voor de graszoden leggen?

Bovengrond is ideaal bij het leggen van graszoden over klei en andere soorten vuil van slechte kwaliteit. U kunt controleren of het bestaande vuil de juiste voedingsstoffen bevat door een monster naar een laboratorium voor bodemonderzoek te sturen of een testkit voor thuis te gebruiken. Als uit de test blijkt dat de bodem de juiste niveaus van stikstof, fosfor en kalium mist, kunt u bovengrond toevoegen om die voedingsstoffen te leveren. Startgrasmeststof kan ook helpen bij het instellen van ideale nutriëntenniveaus.

Hoe lang duurt het voordat graszoden wortelen?

Het duurt 10 tot 14 dagen voordat nieuwe graszoden een gezond wortelstelsel hebben. Totdat de wortels erin groeien, zit het gras niet stevig vast aan de grond en kan het per ongeluk gaan bewegen. Het verstoren van de grasmatten in deze fase kan de wortelgroei onderbreken en het veel langer duren.

Hoe lang na installatie kunt u uw gazon gebruiken?

De meeste pro's raden aan om twee weken te wachten om uw gazon regelmatig te gebruiken. In de tussentijd moet je er maar spaarzaam op lopen om hem water te geven. Na zes weken moeten de wortels stabiel genoeg zijn om het reguliere gazon- en tuinonderhoud zoals maaien en randen te hervatten.

Boek een hovenier

Andere prijsgidsen
Wat kost een nieuwe groepenkast
Dakgoot repareren kosten
kosten hr++ glas inclusief plaatsen
Kosten gasleiding aanleggen
Kosten tuinaanleg
Kosten keuken demonteren
Kosten kast montage

Waarom Zoofy?

 • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • ✓De plek voor jouw spoedklus!
 • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
 • ✓Geen voorrijkosten
 • ✓De laatste aanvraag was 14 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

 • Doe je klusaanvraag
 • Melding naar vakmensen
 • Vakman komt langs
 • Betaal via QR code