Zoek hier je klusje
Hovenier Kosten vlonder aanleggen kostenoverzicht

Vlonder aanleggen kosten

woensdag 28 december 2022

Alles wat je over vlonders wilt weten, wat het zijn, waar ze voor gebruikt kunnen worden en wat gaat een vlonder aanleggen kosten, lees je hier!

Kosten vlonder aanleggen

De kosten van het aanleggen van een vlonder hangen af van het aantal vierkante meters en het type materiaal. Gemiddeld kost een vlonder 60 euro per vierkante meter. Wanneer je 20 vierkante meter vlonder nodig hebt kost dit dus gemiddeld 1.200 euro exclusief montage. Bij Zoofy betaal je 50 euro per uur voor een professionele vakman. 

Boek nu een hovenier

Wat is een vlonder

Van oorsprong is een vlonder is niets minder dan een van hout gemaakte en los van de ondergrond liggende buitenvloer. Vlonders werden oorspronkelijk aangelegd in gemeenschappelijke ruimtes, bijvoorbeeld als aanlegsteigertje bij het water. Ook een smalle loopbrug, soms maar twee planken breed, werd vroeger aangeduid als vlonder, die diende om de overkant te kunnen bereiken. Zelfs één smalle plank over de sloot werd een vlonder genoemd.

Kostenoverzicht voor vlonder leggen

Ben je benieuwd wat de kosten vlonder aanleggen bedragen? De kosten vlonder aanleggen worden onder andere bepaald door het toegepaste materiaal, de hoogte en de breedte ervan. De kosten vlonder aanleggen kun je in de onderstaande tabel aflezen. De prijzen zijn exclusief montage (het uurloon) van de vakman die je natuurlijk snel en eenvoudig via Zoofy boekt.

Soort hout Plank dikte Plank breedte Kosten vlonder per m²
Geïmpregneerd Europees naaldhout 2,8 centimeter 14,5 centimeter € 34
Douglas of lariks hout 2,8 centimeter 14,5 centimeter € 40
Hardhout gegroefd 2,5 centimeter 14,5 centimeter € 60
Bankirai gegroefd 2,8 centimeter 14,5 centimeter € 80
Hardhout gegroefd 2,8 centimeter 14,5 centimeter € 100
Bankirai glad 2,8 centimeter 14,5 centimeter € 100
Bankirai glad 2,8 centimeter 19 centimeter € 110

*Dit zijn indicatieve prijzen op basis van eerder uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je van ons ontvangt.
Bij de hierboven genoemde gemiddelde prijs per m² moet nog met de gemiddelde uurprijs voor de vakman worden vermeerderd. De gemiddelde vanaf uurprijs voor een hovenier of timmerman, die je snel en eenvoudig via Zoofy regelt, bedraagt € 50.

Boek nu een hovenier

kosten vlonders aanleggen

Waarom zijn vlonders zo populair?

Vlonders zijn enorm veelzijdig en passen nagenoeg bij iedere tuinstijl. Houten vlonders hebben een gezellige en warme uitstraling, composiet vlonders zijn een aanwinst rondom het zwembad. Wat voor vlonder je ook laat aanbrengen, een vlonder geeft karakter aan je tuin en is een bijzonder fraaie manier om een buitenruimte aan te kleden. Door de verschillende soorten beschikbare prachtige materialen en slimme constructiesystemen, is bijna alles qua vorm en afmeting mogelijk. Een vlonder kan prima in combinatie met andere materialen worden toegepast en levert dan een speels of juist een spannend beeld op. Denk aan een strakke tegelvloer in combinatie met een ronde vlonder.

Wil je wat hoogteverschil creëren? Een vlonderterras aanleggen op hoogte is eenvoudiger dan een verhoging met sierbestrating. Hoogteverschil maakt je tuin dynamischer. Soms is een vlonder gewoon een must, bijvoorbeeld bij een gladde of natte ondergrond.

Wat is de toepassing van een vlonder?

Vlonders worden meestal gebruikt als vloer voor een luxe terras en het plaatsen van en grote loungeset. Een vlonder wordt ook vaak onder een veranda of overkapping aangebracht en soms als looppad of als loopbrug over een vijver. Vlonders worden ook vaak toegepast rondom een zwembad, jacuzzi of hottub. Heb je het geluk aan het water te wonen, dan is een eigen steiger (vlonder) natuurlijk ideaal. Maar ook bij een balkon of een dakterras kan een vlonder prima worden toegepast en zal het een betonnen vloer of een dak met bitumen een compleet andere uitstraling geven.

Boek nu een hovenier

Wat komt er kijken bij het aanleggen van een vlonder?

Wil je een vlonderterras aanleggen? De kosten voor vlonderterras aanleggen zijn nu inzichtelijk. Voor de totale beeldvorming is het goed dat je weet welke werkzaamheden er bij het aanleggen van een vlonder komen kijken. Een goede voorbereiding is het halve werk. Allereerst zul je alle materialen die er nodig zijn in kaart moeten brengen. Je kunt natuurlijk ook snel en eenvoudig via Zoofy een vakman inschakelen die alles met jou in kaart brengt.

1. De ondergrond

Moet de vlonder gelijk met een bestaande vloer op hoogte worden aangebracht? Waarschijnlijk moet er dan eerst een laag van ongeveer 20 centimeter worden afgegraven. Daarna moet er een laag van 10 centimeter gele zand worden teruggeplaatst. De andere 10 centimeter is nodig voor de ventilatie onder de vlonder en voor het drogen van de vlonder na een regenbui. Zonder ventilatie kunnen hout of vlonderplanken extreem gaan werken en kunnen deze zelfs losraken. Heb je te maken met een harde grondsoort of juist hele vochtige grond? Dan is het aanbrengen van drainage aan te bevelen. Zo kan het water, nadat de vlonder is aangelegd, altijd worden afgevoerd. Dat draagt bij aan een langere levensduur van de vlonder.

2. Het uitzetten van de lijnen en plaatsen van de palen

Als eerste wordt nu met het uitzetten van de palen begonnen door het aanbrengen van een markering op de ondergrond. Normaliter moeten de palen 40 centimeter uit elkaar komen te staan. Dat geldt zowel voor de breedte als de lengte. Op de plek van de aangebrachte markeringen moeten gaten in de grond worden geboord. Zorg ervoor dat de palen voldoende diep in de grond worden geslagen.

3. Worteldoek aanbrengen

Om te voorkomen dat er onkruid of andere begroeiing tussen de houten vlonderplanken gaat groeien, moet er worteldoek onder de vlonder worden geplaatst.
Gebruik het liefst een iets ruimere afmeting dan dat er nodig is, dat werkt gemakkelijker. Spreid het worteldoek over de oppervlakte en de palen uit. Op de plaats van de palen kun je met een stanleymes een kruis maken. Daardoor kan het worteldoek eenvoudig over de palen heen worden geschoven.

4. Plaatsen van de liggers voor de fundering

Liggers zijn niets anders dan houten balken, bijvoorbeeld met een formaat van 45 x 68 millimeter. Begin en eindig met een ligger. De balken moeten “staand” worden geplaatst, dus de hoogste kant moet in verticale positie. Om de grootste stevigheid te verkrijgen, moeten de houten liggers tegen de zijkant van (dus niet op) de palen worden gemonteerd, bij voorkeur met slotbouten maat 8.

5. Plaatsen van de houten vlonderplanken

De voorbereiding voor een vlonderterras aanleggen zijn nu voltooid. De vloerplanken kunnen nu worden aangebracht. Omdat hout werkt, moet de eerste vlonderplank minstens 1 centimeter uit de muur worden geplaatst. Heb je vlonderplanken van hardhout? Die moeten even in de tweede groef worden voorgeboord met een speciale verzinkboor. Hiermee komen schroeven gegarandeerd gelijk of net iets onder de vlonderplank te liggen. Zachte vlonderplanken, bijvoorbeeld van geïmpregneerd hout, hoeven niet te worden voorgeboord. Gebruik bij voorkeur spax in plaats van kruiskop schroeven. Is je vlonder groter dan de maximale planklengte? Leg de planken dan in (wild) verband. Dat geeft ook de meeste stevigheid. Ondanks de aangebrachte ventilatie en eventuele drainage adviseren we je op plekken die niet goed kunnen drogen extra schroeven aan te brengen.

6. De vlonder afwerken

Een vlonder kan eventueel door een randafwerking netjes worden afgewerkt. Een randafwerking wordt aan het uiteinde van de vlonder geplaatst. Eventueel kunnen de gebruikte vlonderplanken ook op de kopse kant tegen de zijkant van de vlonder worden gemonteerd.De kosten vlonder aanleggen worden hierdoor wel iets hoger.
Helemaal gaaf is het natuurlijk wanneer je vlonderverlichting op je vlonderterras toepast. Dat kan door middel van spotjes op zonne-energie of spotjes die op het lichtnet worden aangesloten. Voor de laatste optie is het natuurlijk het beste om hier voor het plaatsen van de vlonder over na te denken. Er zal een buitenkabel moeten worden getrokken en in de vlonderplanken zullen uitsparingen moeten worden gezaagd.

Door al deze extra opties kunnen de vlonder aanleggen kosten wel iets hoger uitpakken. De uiteindelijke kosten vlonder per m² worden door een aantal elementen bepaald:

 1. De oppervlakte: Hoe groter het oppervlak, des te duurder de kosten vlonder;
 2. Het gebruik: Hoe intenser het gebruik (qua belasting door lopen of tuinmeubelen), des te dikker de planken moeten zijn;
 3. Het ontwerp: Wanneer je speciale wensen hebt, kun je een ontwerp laten tekenen. De kosten daarvoor liggen tussen € 300 en € 900;
 4. De materiaalkeuze: Hardhout is duurder dan zachthout. Hardhout gaat dan ook erg lang mee, soms wel 25 jaar, evenals composiet. Ook composiet is dus een optie, prijsindicatie € 60 per m²;
  Wanneer een vlonder nat wordt, zijn gegroefde planken aanbevelenswaardig. Het gevaar van uitglijden wordt door planken met groeven verminderd;
 5. Het onderhoud: De goedkoopste houtsoorten hebben ook het meeste onderhoud nodig en zullen met regelmaat met een olie of impregneermiddel moeten worden behandeld. Vlonders met een trapconstructie of die ver over het water geplaatst moeten worden, zullen de gemiddelde kosten vlonder aanleggen omhoogbrengen vanwege extra werkzaamheden die moeten worden verricht.

Boek nu een hovenier

Inspiratie nodig?

Waarom zou je je vlonder altijd op dezelfde wijze traditionele wijze (laten) leggen? Overweeg eens om de vlonderplanken diagonaal te leggen. Dat geeft een totaal ander effect.
Wil je nog een stapje verder gaan? Ook het leggen van vlonderplanken in visgraatpatroon behoort tot de mogelijkheden. Bedenk wel dat dit een arbeidsintensief werk is en de prijs daardoor zal stijgen. Wil je toch voor een zachtere houtsoort kiezen? Kies dan eens voor luxe Siberisch larikshout. Dat kan echt niet met het gewone larikshout worden vergeleken. Siberische lariks heeft een mooie gevlamde tekening, kleine noesten en een geringe werking. Een ander voordeel is de langere levensduur.

Waarom Zoofy

De juiste vakman voor het laten leggen van vlonders vind je bij Zoofy. We bieden een groot platform met vakmannen voor iedere klus aan. Vlonders leggen nemen we je graag uit handen. Onze vakmannen scoren gemiddeld een 9,2! Daarnaast bieden wij ook een goede garantie mocht er onverhoopt toch iets mis gaat.

Andere prijsgidsen
Kosten tuinaanleg
Kosten keuken demonteren
Kosten kast montage
Onkruid verwijderen
Binnendeur plaatsen
Kunststof kozijnen kosten

Waarom Zoofy?

 • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
 • ✓De plek voor jouw spoedklus!
 • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
 • ✓Geen voorrijkosten
 • ✓De laatste aanvraag was 9 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

 • Doe je klusaanvraag
 • Melding naar vakmensen
 • Vakman komt langs
 • Betaal via QR code