Zoek hier je klusje
Timmerman kostenoverzicht

Houten kozijnen prijzen

maandag 06 september 2021

 

Wanneer je nieuwe kozijnen nodig hebt, kan je kiezen uit diverse materialen. Houten kozijnen hebben echter veel voordelen en zijn daarom de moeite waard om te overwegen. Hieronder ontdek je meer over de pluspunten en kom je ook te weten wat houten kozijnen kosten!

Boek een timmerman

Wat zijn de houten deuren en kozijnen prijzen?

De houten kozijnen prijzen zijn erg afhankelijk van diverse factoren. Gemiddeld kan je echter rekenen op houten kozijnen prijzen tussen de 750 en 900 euro. Deze prijs is voor een raamkozijn van een vierkante meter. In onderstaande tabel krijg je een meer gedetailleerd overzicht van de kosten van de verschillende taken. Zo is het eenvoudiger om te bepalen wat je precies voor je houten kozijnen moet betalen.

Kosten houten kozijnen per onderdeel

Werkzaamheden Kosten
Arbeidskosten  49 tot 55 euro per uur
Prijs kozijn per meter  Tussen de 350 en 400 euro
Huur steiger  60 euro per uur
Opbouw van de steiger  Tussen de 90 en 120 euro
Huur kraan Tussen de 300 en 700 euro

Boek een timmerman

Waarom kiezen voor kozijnen uit hout?

Houten kozijnen hebben tal van voordelen. Ze zijn niet voor niets zo populair. Allereerst geven ze je woning een charmante uitstraling. Daarom worden ze ook vaak gekozen voor een landelijk interieur. Daarnaast hebben ze een lange levensduur. Zeker als je kiest voor hardhouten kozijnen. Deze gaan makkelijk tot zo'n 50 jaar mee. Een kozijn uit hout is ook eenvoudig om te repareren wanneer er iets aan scheelt, waardoor het goedkoop uitkomt.

Daarnaast zijn houten kozijnen relatief makkelijk te onderhouden. Vroeger had je er veel werk aan, maar door de verbeterde zaagtechnieken, lijmverbindingen en verfsoorten is er veel minder onderhoud nodig. Zeker als je voor houten kozijnen van hoge kwaliteit kiest. Het volstaat om ze eens om de 15 jaar te herschilderen.

Hout is bovendien een milieuvriendelijke keuze. Het raakt nooit uitgeput. Het is dus de beste optie als je je steentje wilt bijdragen. Daarnaast zijn er heel veel ontwerpen beschikbaar. Een groot voordeel, want dat betekent dat je altijd kozijnen vindt die perfect bij je woning passen. Zoals je ziet zijn er dus genoeg redenen om voor houten kozijnen te kiezen.

Houten kozijnen prijzen

Verschillende houten kozijnen

De ene houten kozijn is de andere niet. Er zijn namelijk veel houtsoorten waaruit ze gemaakt worden. Daarnaast kan je een voorgemaakte kozijn kopen of eentje op maat laten maken. Ontdek hieronder meer over de verschillende mogelijkheden!

Houten kozijnen op maat

Als je de perfecte houten kozijnen in je gedachten hebt, kan je ze op maat laten maken. Dat is ook de beste optie als je ramen geen standaardafmetingen hebben. Je kan de kozijnen helemaal op jouw eisen en wensen laten maken. Het enige nadeel is dat de houten kozijnen prijzen in dat geval hoger liggen.

Hardhouten kozijnen

Kies je voor voorgemaakte kozijnen? Dan kan er grofweg onderscheid gemaakt worden tussen kozijnen uit hardhout en zachthout. Hardhouten kozijnen worden doorgaans voor buiten gebruikt, omdat ze beter bestand zijn tegen de verschillende weersomstandigheden en daarom duurzamer zijn.

De meeste harde houtsoorten zitten in de duurzaamheidklasse 1 of 2. Als je kiest voor een hardhouten kozijn kan je rekenen op een levensduur van gemiddeld 50 tot 75 jaar. Een ander groot voordeel van hardhout is dat het goed isoleert. Er zijn verschillende soorten om uit te kiezen, waaronder eik, mahonie en afzelia.

Zachthouten kozijnen

Kozijnen uit zachthout worden meestal gebruikt voor binnenshuis. Ze zijn veelal gemaakt uit grenen-, lariks- of vurenhout. De duurzaamheidsklassen liggen hier tussen de 3 en 5. Er zijn echter uitzonderingen. Zo valt Robiniahout bijvoorbeeld onder klasse 1, omdat het goed tegen vocht kan. Gemiddeld gaat een kozijn uit zacht hout zo'n 25 jaar mee.

Boek een timmerman

Prijsbepalende factoren houten kozijnen

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de prijs van houten kozijnen. We overlopen ze hieronder zodat je nog een beter zicht krijgt op de houten kozijnen kosten!

Hardhout of zachthout

Zoals je hierboven al kon lezen, kan je kiezen voor hardhouten of zachthouten kozijnen. Het spreekt voor zich dat de prijs hiervan sterk afhankelijk is. Hardhouten kozijnen zijn namelijk duurder, omdat ze heel wat langer meegaan.

De houten kozijnen prijzen zijn ook afhankelijk van de houtsoort. Maar over het algemeen hebben hardhouten kozijnen een meerprijs van ongeveer 10 tot 50 euro per kozijn.

Soort kozijn

De prijs hangt daarnaast sterk af van de afmeting. Een houten deurkozijn kost je uiteraard een stuk meer dan een houten raamkozijn. Ook het soort raam of deur is van invloed op de prijs. Ben je benieuwd naar de verschillen in prijs? Bekijk dan onderstaande prijzentabel!

Type kozijn Kosten
Vast raam 100 x 100 cm  Tussen de 200 en 250 euro
Draaikiepraam 100 x 100 cm  Tussen de 275 en 350 euro
Valraam 100 x 80 cm  Tussen de 245 en 275 euro
Achterdeur  Tussen de 1.200 en 2.100 euro
Voordeur  Tussen de 1.400 en 2.550 euro
Openslaande deuren of schuifpui  Tussen de 1.400 en 2.400 euro

Afwerking

De houten kozijnen kosten hangen eveneens af van de afwerking. Wanneer kozijnen geleverd worden moeten ze al in een grondverf gezet zijn, maar ja kan ze daarna laten verven in de RAL-kleur die je verkiest voor een meerprijs. Er is daarnaast nog meer mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld sierlatten laten plaatsen om je kozijnen er nog charmanter te laten uitzien.

Boek een timmerman

Kosten houten kozijnen in vergelijking met andere materialen

Ben je nog aan het twijfelen tussen houten kozijnen en kozijnen uit andere materialen? Dan is het handig om het verschil in prijs te kennen. We nemen hiervoor het voorbeeld van een raamkozijn van een vierkante meter groot. Gemaakt uit hout kost dit je tussen de 750 en 900 euro in het totaal.

Voor een kozijn uit kunststof met dezelfde grootte betaal je gemiddeld tussen de 700 en 800 euro. Voor een aluminium kozijn betaal je dan weer tussen de 800 en 900 euro. Het prijsverschil lijkt op het eerste zicht misschien niet zo groot, maar als je veel kozijnen aanschaft loopt het snel op. Houten kozijnen zijn zoals je kan zien een erg voordelige keuze. Enkel kunststoffen kozijnen zijn ietwat goedkoper.

Welk materiaal is voor jou de beste keuze?

Hierboven kon je de prijsverschillen tussen de materialen zien. Als budget voor jou een belangrijke beslissingsfactor is, weet je vast al de beste optie voor je woning. Maar naast de kosten van de kozijnen is het belangrijk om rekening te houden met de duurzaamheid, de uitstraling, enzovoort.

Aluminium kozijnen zijn bijvoorbeeld het duurst, maar hebben wel de meest moderne en stoere uitstraling. Hout is dan weer beter voor een landelijke woning, want het straalt veel charme uit. Als je graag af en toe van een nieuw kleurtje geniet, is hout ook een goede optie, omdat je het eenvoudig kan schilderen. Ben je nog niet helemaal zeker over welke kozijnen je moet kiezen? Vraag dan raad aan één van onze vakmannen. Zij helpen je graag!

Houten kozijn plaatsen? Kies voor een vakman van Zoofy en speel op zeker!

Je wilt natuurlijk dat je kozijnen op de correcte manier geplaatst worden. Daarom is het belangrijk om voor een betrouwbare vakman te kiezen. Het vinden van de geschikte professional is echter niet altijd eenvoudig. Maar dankzij Zoofy regel je dit in slechts enkele minuten.

Al wat je hoeft te doen is je gegevens invullen en je wordt automatisch gekoppeld aan de beste vakman uit je buurt. Gedaan met urenlang en zelfs dagenlang zoeken! Bovendien hoef je zo geen voorrijkosten te betalen en daar word je extra blij van!

Boek een timmerman

Rolluiken prijzen

Waarom Zoofy?

  • ✓Je klus verzekerd met het garantiepakket
  • ✓De plek voor jouw spoedklus!
  • ✓Onze vakmannen scoren een 9.2
  • ✓Geen voorrijkosten
  • ✓De laatste aanvraag was 14 minuten geleden.

Hoe werkt Zoofy?

  • Doe je klusaanvraag
  • Melding naar vakmensen
  • Vakman komt langs
  • Betaal via QR code